Deel

advertentie

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Door: Anouk Mak

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Ik begrijp haar idee, maar volgens mij geldt dat vooral voor de grote steden zoals in Amsterdam. Ik weet nog dat toen ze in Amsterdam woonde, bij haar om de hoek een slijterij was die alleen maar natuurwijnen verkoopt. Daar haalde ze altijd een fles natuurwijn als cadeautje voor één van haar vriendinnen als die jarig was. Ze heeft me al meerdere keren gezegd dat ik er ook eens langs moet gaan, de eigenaar is zo gepassioneerd en weet er alles over te vertellen. Tot op heden is dat er nog niet van gekomen.

Begin juni was ik in Italië in de regio Verona en bezocht het wijnhuis Nardello. Naast de vele wijnen die we te proeven kregen, kwam de eigenaresse met een natuurwijn aan. Dit was de eerste natuurwijn die ze ooit gemaakt hadden, hij was oranje van kleur. Ze vertelde dat ze mee wilden gaan met de tijd omdat het blijkbaar ook een nieuwe trend in Italië is, vooral bij de jongere generatie. Ze zei tegen me, ‘you love it or you hate it’. Na het proeven vroeg ze me wat ik er van vond. Ik had nou niet het gevoel dat ik er van hield, maar om nou te zeggen dat ik het haatte, nee ook dat niet, het was speciaal, dat wel. Ik vertelde haar over mijn dochter en haar liefde voor natuurwijnen. Bij het afscheid kreeg ik een fles mee om aan mijn dochter te geven. Super lief! Helaas heeft de fles haar nooit bereikt omdat ik hem per ongeluk stuk heb laten vallen voor het hotel. Beetje jammer…

Afgelopen week hadden we een date voor een dagje Amsterdam. Ze wilde me al heel lang meenemen naar een natuurwijnbar. Ik had al meerdere malen foto’s toegestuurd gekregen als ze aan een oranje natuurwijn zat op een terras. Er zitten verschillende natuurwijnbars in Amsterdam. Ze nam me mee naar Glouglou in de Pijp. Er was precies nog één tafeltje vrij buiten, het was ons gegund. Er zaten ontzettend veel jonge mensen op het terras. Er was een uitgebreide wijnkaart met mousserende, witte, oranje, rosé en rode wijnen. Onze eerste keuze was een mousserende wijn. Een Le Petit Beaufort uit de Côtes d’Or. Een bubbel uit de Bourgogne van chardonnay en pinot noir, werkelijk voortreffelijk. Vol van smaak en de aromakenmerken van pinot noir waren duidelijk aanwezig. Hij was licht mousserend, dat komt omdat de vergisting plaats vindt op de natuurlijk aanwezige gisten, er wordt geen extra gist aan toegevoegd. Het is een mooie heldere mousserende wijn met een lichte tint door de korte schil-inweking van de pinot noir. Voor het tweede glas kozen we ieder een andere wijn. Mijn dochter ging voor een oranje wijn, de Malvasija, gordia 2016 uit Slovenië. Ik ging voor wit, de Gran selva, sauro Maule 2019 uit de Veneto, Italië. De wijn van mijn dochter was stevig van smaak, je kon wel proeven dat die een lange rijping had gehad. Mijn Veneto wijn was fris en licht, maar evengoed een volle wijn. De tranen van de wijn waren goed zichtbaar in het glas.

De wijnen waren verder niet troebel, wat je toch vaak ziet bij natuurwijnen. De dame die ons bediende, vertelde dat het komt omdat deze wijnen wat langer op fles hebben gelegen en het bezinksel naar de bodem is gezakt. Bij de jonge natuurwijnen is het wel troebel omdat ze korter op de fles hebben gelegen. De dame in de bediening was fantastisch. Ze vertelde graag over de wijnen en was spontaan, vrolijk en gastvrij. Het zonnetje ging er ook nog bij schijnen. Daar zaten we dan onder het genot van een schaaltje reuze olijven, baba ganoush, heerlijk brood en een bakje overheerlijke olijfolie waar we het brood in doopten. De wijnbar was tevens een wijnwinkel, je kon de flessen op de wijnkaart kopen om mee naar huis te nemen. Ik heb er twee flessen gekocht, Blanc de Béatrice, een chardonnay uit Frankrijk en een fles oranje wijn, Bandinerie uit de Elzas, Frankrijk. Wat een zeer verrassende en leuke ervaring.

Wie weet raak ik toch overtuigd en neem ik natuurwijnen in mijn assortiment, wellicht wordt het hier in de regio ook de nieuwe wijntrend.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Partij Ons Dorp
close-link
Terug