Deel

advertentie

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Door: Anouk Mak

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Ik begrijp haar idee, maar volgens mij geldt dat vooral voor de grote steden zoals in Amsterdam. Ik weet nog dat toen ze in Amsterdam woonde, bij haar om de hoek een slijterij was die alleen maar natuurwijnen verkoopt. Daar haalde ze altijd een fles natuurwijn als cadeautje voor één van haar vriendinnen als die jarig was. Ze heeft me al meerdere keren gezegd dat ik er ook eens langs moet gaan, de eigenaar is zo gepassioneerd en weet er alles over te vertellen. Tot op heden is dat er nog niet van gekomen.

Begin juni was ik in Italië in de regio Verona en bezocht het wijnhuis Nardello. Naast de vele wijnen die we te proeven kregen, kwam de eigenaresse met een natuurwijn aan. Dit was de eerste natuurwijn die ze ooit gemaakt hadden, hij was oranje van kleur. Ze vertelde dat ze mee wilden gaan met de tijd omdat het blijkbaar ook een nieuwe trend in Italië is, vooral bij de jongere generatie. Ze zei tegen me, ‘you love it or you hate it’. Na het proeven vroeg ze me wat ik er van vond. Ik had nou niet het gevoel dat ik er van hield, maar om nou te zeggen dat ik het haatte, nee ook dat niet, het was speciaal, dat wel. Ik vertelde haar over mijn dochter en haar liefde voor natuurwijnen. Bij het afscheid kreeg ik een fles mee om aan mijn dochter te geven. Super lief! Helaas heeft de fles haar nooit bereikt omdat ik hem per ongeluk stuk heb laten vallen voor het hotel. Beetje jammer…

Afgelopen week hadden we een date voor een dagje Amsterdam. Ze wilde me al heel lang meenemen naar een natuurwijnbar. Ik had al meerdere malen foto’s toegestuurd gekregen als ze aan een oranje natuurwijn zat op een terras. Er zitten verschillende natuurwijnbars in Amsterdam. Ze nam me mee naar Glouglou in de Pijp. Er was precies nog één tafeltje vrij buiten, het was ons gegund. Er zaten ontzettend veel jonge mensen op het terras. Er was een uitgebreide wijnkaart met mousserende, witte, oranje, rosé en rode wijnen. Onze eerste keuze was een mousserende wijn. Een Le Petit Beaufort uit de Côtes d’Or. Een bubbel uit de Bourgogne van chardonnay en pinot noir, werkelijk voortreffelijk. Vol van smaak en de aromakenmerken van pinot noir waren duidelijk aanwezig. Hij was licht mousserend, dat komt omdat de vergisting plaats vindt op de natuurlijk aanwezige gisten, er wordt geen extra gist aan toegevoegd. Het is een mooie heldere mousserende wijn met een lichte tint door de korte schil-inweking van de pinot noir. Voor het tweede glas kozen we ieder een andere wijn. Mijn dochter ging voor een oranje wijn, de Malvasija, gordia 2016 uit Slovenië. Ik ging voor wit, de Gran selva, sauro Maule 2019 uit de Veneto, Italië. De wijn van mijn dochter was stevig van smaak, je kon wel proeven dat die een lange rijping had gehad. Mijn Veneto wijn was fris en licht, maar evengoed een volle wijn. De tranen van de wijn waren goed zichtbaar in het glas.

De wijnen waren verder niet troebel, wat je toch vaak ziet bij natuurwijnen. De dame die ons bediende, vertelde dat het komt omdat deze wijnen wat langer op fles hebben gelegen en het bezinksel naar de bodem is gezakt. Bij de jonge natuurwijnen is het wel troebel omdat ze korter op de fles hebben gelegen. De dame in de bediening was fantastisch. Ze vertelde graag over de wijnen en was spontaan, vrolijk en gastvrij. Het zonnetje ging er ook nog bij schijnen. Daar zaten we dan onder het genot van een schaaltje reuze olijven, baba ganoush, heerlijk brood en een bakje overheerlijke olijfolie waar we het brood in doopten. De wijnbar was tevens een wijnwinkel, je kon de flessen op de wijnkaart kopen om mee naar huis te nemen. Ik heb er twee flessen gekocht, Blanc de Béatrice, een chardonnay uit Frankrijk en een fles oranje wijn, Bandinerie uit de Elzas, Frankrijk. Wat een zeer verrassende en leuke ervaring.

Wie weet raak ik toch overtuigd en neem ik natuurwijnen in mijn assortiment, wellicht wordt het hier in de regio ook de nieuwe wijntrend.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Welke wijnen doen het goed in het winterseizoen?

27 januari 2023

We hebben een aantal 'winter'wijnen op een rijtje gezet...

In het koude en vochtige winterweer wil je stevige wijnen die je binnenste verwarmen en de rijke gerechten van het seizoen vasthouden. De wijnen die je kiest om te drinken tijdens de winter kunnen groot, vet en kruidig rood zijn; romige, toastige, volle witte wijnen; verwarmende versterkte wijnen; zoete dessertwijnen; of weelderige, feestelijke mousserende wijnen.

Welke seizoensgroenten uit Nederland eet je in februari?

27 januari 2023

Volgens sommigen is het eten van seizoensgroenten gezonder...

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Wijntrends 2023

20 januari 2023

Champagne all day...

Een glazen wijnbol hebben wij helaas niet, maar we nemen u graag mee in de interessante ontwikkelingen voor 2023 en doen enkele voorspellingen voor dit (wijn)jaar.

Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen

13 januari 2023

Maar let op als je bier gaat meekoken...

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?

Neêrlands bekendste balletje bestaat honderd jaar

13 januari 2023

Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt?

De bitterbal viert de komende maand zijn honderdjarig bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Dit jaar een keer zelf oliebollen bakken?

23 december 2022

Ook leuk om samen met de kids te doen in de kerstvakantie

Dit originele recept voor oliebollen gaat al heel wat generaties mee. Dat is voor een groot deel te danken aan de eenvoudige bereidingswijze van dit recept.

Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve wijnwijzer

23 december 2022

Nooit meer een slechte wijn mee naar huis...

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit?

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Misschien wel het allerfijnste gerecht tijdens de kerstdagen…

9 december 2022

De klassieker... Beef Wellington!

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout

4 november 2022

Kooktijd 180 minuten

Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.

Gegratineerde bloemkoolschotel (foto’s)

28 oktober 2022

Met gekruid gehakt, aardappelpuree en krokant kaaslaagje...

Deze ovenschotel met bloemkool en gehakt is herfst/winter comfort food ten top.

Hoe lees je een etiket van een fles cava

21 oktober 2022

Door: Anouk Mak

Tijdens de zeswekelijkse prijsuitreiking van de rubriek ‘Ken je plekje’ in de Flessenpost uit Bergen vroeg de winnaar aan mij wat nou eigenlijk de term ‘Brut’ op het etiket van de uitgereikte fles cava inhoud. Hij was niet de enige die zich dat afvroeg onder de aanwezigen op het terras. Het idee dat eens uit te lichten in deze rubriek was geboren.

Over kunst gesproken. Als je een liefhebber bent van verfijnd koken…

21 oktober 2022

De kunst van het koken, hoogtepunten uit de klassieke Franse keuken

Julia Child schreef het eerste deel van Mastering the art of French cooking in 1961 en sindsdien is het internationaal een van de meest gebruikte en geliefde boeken over de klassieke Franse keuken.

Wijn…. we houden er zo van, maar waar is het nou precies van gemaakt en wat is de oorsprong?

14 oktober 2022

De uitleg volgens Wikipedia

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Soorten wijn zijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijnen als champagne, cava en lambrusco.

Zin in een culinair orgasme?

14 oktober 2022

Wat dacht je van gerookte buikspek...

Buikspek koop je bij een van de slagers in het dorp. En als die het toevallig niet in huis hebben, dan heeft de DeKamarkt het zeker. Het recept is eenvoudig te maken en het resultaat is goddelijk. Je bent wel even bezig want de buikspek moet zeker 4 uur roken en daarna nog een uurtje de oven in, maar dan heb je ook wel wat.

En zo maak je een ultiem herfstgerecht: gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree

7 oktober 2022

Door Bergenaar Henk van den Berg

Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet, krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

30 september 2022

Door: Anouk Mak

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft.

Avocado toast met scrambled egg

30 september 2022

Recept van de Bergense May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige avocado, knapperige noten en het zoet van de granaatappelpitjes.

Herfst… dus hoogste tijd voor een lekker stamppotje!

23 september 2022

Andijviestamppot met spekjes... Lekker en betaalbaar

Stimpe stamp met krokante spekjes... Love it!

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

23 september 2022

Door: Renée Bakker

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos.

De Nationale Online Wijn Quiz 2022

23 september 2022

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

Bent je achttien jaar of ouder en drink je wel eens een glas wijn? Zo ja, doe dan mee en verzeker je zelf ALTIJD & DIRECT van een mooie PRIJS!

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

16 september 2022

Recept van Bergense May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:

Partij Ons Dorp
close-link
Terug