Deel

advertentie

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Door: Anouk Mak

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Ik begrijp haar idee, maar volgens mij geldt dat vooral voor de grote steden zoals in Amsterdam. Ik weet nog dat toen ze in Amsterdam woonde, bij haar om de hoek een slijterij was die alleen maar natuurwijnen verkoopt. Daar haalde ze altijd een fles natuurwijn als cadeautje voor één van haar vriendinnen als die jarig was. Ze heeft me al meerdere keren gezegd dat ik er ook eens langs moet gaan, de eigenaar is zo gepassioneerd en weet er alles over te vertellen. Tot op heden is dat er nog niet van gekomen.

Begin juni was ik in Italië in de regio Verona en bezocht het wijnhuis Nardello. Naast de vele wijnen die we te proeven kregen, kwam de eigenaresse met een natuurwijn aan. Dit was de eerste natuurwijn die ze ooit gemaakt hadden, hij was oranje van kleur. Ze vertelde dat ze mee wilden gaan met de tijd omdat het blijkbaar ook een nieuwe trend in Italië is, vooral bij de jongere generatie. Ze zei tegen me, ‘you love it or you hate it’. Na het proeven vroeg ze me wat ik er van vond. Ik had nou niet het gevoel dat ik er van hield, maar om nou te zeggen dat ik het haatte, nee ook dat niet, het was speciaal, dat wel. Ik vertelde haar over mijn dochter en haar liefde voor natuurwijnen. Bij het afscheid kreeg ik een fles mee om aan mijn dochter te geven. Super lief! Helaas heeft de fles haar nooit bereikt omdat ik hem per ongeluk stuk heb laten vallen voor het hotel. Beetje jammer…

Afgelopen week hadden we een date voor een dagje Amsterdam. Ze wilde me al heel lang meenemen naar een natuurwijnbar. Ik had al meerdere malen foto’s toegestuurd gekregen als ze aan een oranje natuurwijn zat op een terras. Er zitten verschillende natuurwijnbars in Amsterdam. Ze nam me mee naar Glouglou in de Pijp. Er was precies nog één tafeltje vrij buiten, het was ons gegund. Er zaten ontzettend veel jonge mensen op het terras. Er was een uitgebreide wijnkaart met mousserende, witte, oranje, rosé en rode wijnen. Onze eerste keuze was een mousserende wijn. Een Le Petit Beaufort uit de Côtes d’Or. Een bubbel uit de Bourgogne van chardonnay en pinot noir, werkelijk voortreffelijk. Vol van smaak en de aromakenmerken van pinot noir waren duidelijk aanwezig. Hij was licht mousserend, dat komt omdat de vergisting plaats vindt op de natuurlijk aanwezige gisten, er wordt geen extra gist aan toegevoegd. Het is een mooie heldere mousserende wijn met een lichte tint door de korte schil-inweking van de pinot noir. Voor het tweede glas kozen we ieder een andere wijn. Mijn dochter ging voor een oranje wijn, de Malvasija, gordia 2016 uit Slovenië. Ik ging voor wit, de Gran selva, sauro Maule 2019 uit de Veneto, Italië. De wijn van mijn dochter was stevig van smaak, je kon wel proeven dat die een lange rijping had gehad. Mijn Veneto wijn was fris en licht, maar evengoed een volle wijn. De tranen van de wijn waren goed zichtbaar in het glas.

De wijnen waren verder niet troebel, wat je toch vaak ziet bij natuurwijnen. De dame die ons bediende, vertelde dat het komt omdat deze wijnen wat langer op fles hebben gelegen en het bezinksel naar de bodem is gezakt. Bij de jonge natuurwijnen is het wel troebel omdat ze korter op de fles hebben gelegen. De dame in de bediening was fantastisch. Ze vertelde graag over de wijnen en was spontaan, vrolijk en gastvrij. Het zonnetje ging er ook nog bij schijnen. Daar zaten we dan onder het genot van een schaaltje reuze olijven, baba ganoush, heerlijk brood en een bakje overheerlijke olijfolie waar we het brood in doopten. De wijnbar was tevens een wijnwinkel, je kon de flessen op de wijnkaart kopen om mee naar huis te nemen. Ik heb er twee flessen gekocht, Blanc de Béatrice, een chardonnay uit Frankrijk en een fles oranje wijn, Bandinerie uit de Elzas, Frankrijk. Wat een zeer verrassende en leuke ervaring.

Wie weet raak ik toch overtuigd en neem ik natuurwijnen in mijn assortiment, wellicht wordt het hier in de regio ook de nieuwe wijntrend.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

7 april 2023

Door: Renée Bakker

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug