Deel

advertentie

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Door: Anouk Mak

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Ik begrijp haar idee, maar volgens mij geldt dat vooral voor de grote steden zoals in Amsterdam. Ik weet nog dat toen ze in Amsterdam woonde, bij haar om de hoek een slijterij was die alleen maar natuurwijnen verkoopt. Daar haalde ze altijd een fles natuurwijn als cadeautje voor één van haar vriendinnen als die jarig was. Ze heeft me al meerdere keren gezegd dat ik er ook eens langs moet gaan, de eigenaar is zo gepassioneerd en weet er alles over te vertellen. Tot op heden is dat er nog niet van gekomen.

Begin juni was ik in Italië in de regio Verona en bezocht het wijnhuis Nardello. Naast de vele wijnen die we te proeven kregen, kwam de eigenaresse met een natuurwijn aan. Dit was de eerste natuurwijn die ze ooit gemaakt hadden, hij was oranje van kleur. Ze vertelde dat ze mee wilden gaan met de tijd omdat het blijkbaar ook een nieuwe trend in Italië is, vooral bij de jongere generatie. Ze zei tegen me, ‘you love it or you hate it’. Na het proeven vroeg ze me wat ik er van vond. Ik had nou niet het gevoel dat ik er van hield, maar om nou te zeggen dat ik het haatte, nee ook dat niet, het was speciaal, dat wel. Ik vertelde haar over mijn dochter en haar liefde voor natuurwijnen. Bij het afscheid kreeg ik een fles mee om aan mijn dochter te geven. Super lief! Helaas heeft de fles haar nooit bereikt omdat ik hem per ongeluk stuk heb laten vallen voor het hotel. Beetje jammer…

Afgelopen week hadden we een date voor een dagje Amsterdam. Ze wilde me al heel lang meenemen naar een natuurwijnbar. Ik had al meerdere malen foto’s toegestuurd gekregen als ze aan een oranje natuurwijn zat op een terras. Er zitten verschillende natuurwijnbars in Amsterdam. Ze nam me mee naar Glouglou in de Pijp. Er was precies nog één tafeltje vrij buiten, het was ons gegund. Er zaten ontzettend veel jonge mensen op het terras. Er was een uitgebreide wijnkaart met mousserende, witte, oranje, rosé en rode wijnen. Onze eerste keuze was een mousserende wijn. Een Le Petit Beaufort uit de Côtes d’Or. Een bubbel uit de Bourgogne van chardonnay en pinot noir, werkelijk voortreffelijk. Vol van smaak en de aromakenmerken van pinot noir waren duidelijk aanwezig. Hij was licht mousserend, dat komt omdat de vergisting plaats vindt op de natuurlijk aanwezige gisten, er wordt geen extra gist aan toegevoegd. Het is een mooie heldere mousserende wijn met een lichte tint door de korte schil-inweking van de pinot noir. Voor het tweede glas kozen we ieder een andere wijn. Mijn dochter ging voor een oranje wijn, de Malvasija, gordia 2016 uit Slovenië. Ik ging voor wit, de Gran selva, sauro Maule 2019 uit de Veneto, Italië. De wijn van mijn dochter was stevig van smaak, je kon wel proeven dat die een lange rijping had gehad. Mijn Veneto wijn was fris en licht, maar evengoed een volle wijn. De tranen van de wijn waren goed zichtbaar in het glas.

De wijnen waren verder niet troebel, wat je toch vaak ziet bij natuurwijnen. De dame die ons bediende, vertelde dat het komt omdat deze wijnen wat langer op fles hebben gelegen en het bezinksel naar de bodem is gezakt. Bij de jonge natuurwijnen is het wel troebel omdat ze korter op de fles hebben gelegen. De dame in de bediening was fantastisch. Ze vertelde graag over de wijnen en was spontaan, vrolijk en gastvrij. Het zonnetje ging er ook nog bij schijnen. Daar zaten we dan onder het genot van een schaaltje reuze olijven, baba ganoush, heerlijk brood en een bakje overheerlijke olijfolie waar we het brood in doopten. De wijnbar was tevens een wijnwinkel, je kon de flessen op de wijnkaart kopen om mee naar huis te nemen. Ik heb er twee flessen gekocht, Blanc de Béatrice, een chardonnay uit Frankrijk en een fles oranje wijn, Bandinerie uit de Elzas, Frankrijk. Wat een zeer verrassende en leuke ervaring.

Wie weet raak ik toch overtuigd en neem ik natuurwijnen in mijn assortiment, wellicht wordt het hier in de regio ook de nieuwe wijntrend.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend! Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Bekijk hier de top 10 zomercocktails

12 april 2024

Op 1 Sex on the Beach

Bij zomer denk ik aan zon, zee, strand, terrasjes, lange zomeravonden en … cocktails.

Welke wijn drink je bij Coq au vin…

5 april 2024

In het algemeen geldt dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook uitstekend bij past

Coq au vin is een klassieke, middelzware Franse stoof van onder andere kip, gerookt spek, champignons, ui én wijn. Die wijn kan rood, wit of 'geel' zijn. In de Bourgogne en Beaujolais wordt er rode wijn gebruikt, in de Elzas witte en in de Jura de eigen specialiteit: vin jaune, een gelige wijn die net als sherry onder een gistlaagje heeft gerijpt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Bij een Vlaams stoofpotje hoort natuurlijk een fijn biertje…

30 maart 2024

Zolang de smaken elkaar niet wegdrukken, zit je goed

Belgisch bier is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De hele wereld kijkt jaloers naar de creativiteit van de Belgische brouwers. Voor elke gelegenheid en voor elk gerecht is er een bier. En voor elk bier bestaat een bijhorend glas dat de smaak volop tot z’n recht laat komen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de UNESCO onze biercultuur in 2017 officieel erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Welke wijn drink je het beste bij asperges…

22 maart 2024

Kies je voor asperges met ham, ei en krieltjes, dan is de Falanghina uit Campania een verrassende combi

Eerder dan gebruikelijk werden de eerste asperges dit jaar al in maart geoogst. Inmiddels zijn de asperges volop verkrijgbaar.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… ze komen weer uit de grond, het witte Hollandse goud

22 maart 2024

Zelf asperges bereiden...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een Hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Terug