Nationale dodenherdenking op donderdag 4 mei

De tragedie van Zijpersluis...

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er om 19.00 uur een korte en intieme plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de vier oorlogsgraven. Hier zal burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen NH na twee minuten stilte een korte rede uitspreken en worden bij de graven bloemen gelegd. Op het monument voor de weggevoerde joden wordt een steentje gelegd.

Om 19.45 uur start een STILLE TOCHT naar het Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9 voor een gezamenlijke herdenking voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin met een delegatie vanuit de gemeente Schagen.
Bij het monument worden na de twee minuten stilte om 20.00 uur, kransen en bloemen gelegd.
De stille tocht start op de hoek Regbertslaan/Parallelweg N9.
Het bekende gedenkteken, ontworpen door Willem Reijers, is op 4 mei 1947 onthuld.

Wees welkom om de herdenkingen bij te wonen. Info via: 06-14663379.

Foto’s: Gerard Becke


HET MONUMENT
Vorm en materiaal
Het monument ‘De tragedie van Zijpersluis’ in Zijpersluis (gemeente Schagen) is een natuurstenen beeld van een hand met op de achterkant een kruis. Aan de voorzijde van het beeld ligt een plaquette. Het beeld is 2 meter 40 hoog, 1 meter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:
‘VOOR HEN DIE VIELEN
1940 – 1945
HUN VOORBEELD ONZE KRACHT.’

Hieronder zijn de namen aangebracht van tien verzetsmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.

Symboliek
De waarschuwende hand zegt: ‘Halt, pas op, vergeet niet wat hier gebeurde!’ Met het kruis wordt stilgestaan bij de tien oorlogsslachtoffers.

DE GESCHIEDENIS
Het monument ‘De tragedie van Zijpersluis’ herinnert de inwoners van Zijpersluis (gemeente Schagen) aan de tien verzetsmannen die hier op 11 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.
De fusillade was een vergelding voor een aanslag die een verzetsgroep uit Langedijk had gepleegd. Doel was een munitiewagen van de bezetter in Den Helder, maar in plaats van de munitiewagen werd een Duitse autobus getroffen. De inzittenden (een vrouw, een kind en drie militairen) kwamen met de schrik vrij.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.