Muzepenning voor Gerard van der Leeden uit Bergen

De heer Gerard van der Leeden heeft donderdagavond de muzepenning van de gemeente Bergen gekregen uit handen van burgemeester Lars Voskuil

Muzepenning voor Gerard van der Leeden uit Bergen

De heer Van der Leeden is beeldend kunstenaar en woont sinds 62 jaar in de gemeente Bergen. Hij geniet landelijke en internationale bekendheid. Zijn werk is met grote regelmaat in de gemeente Bergen, in de regio en ook in het buitenland te bewonderen. Hij maakte deel uit van verschillende adviescommissies op het gebied van kunst in de gemeenten Bergen, Castricum en Alkmaar. De heer Van der Leeden was bestuurslid van het Kunstenaars Centrum Bergen, waarvan hij erelid is. Naast het maken van eigen werk was lesgeven altijd erg belangrijk voor hem. In 2016 heeft hij, samen met zijn zoon, in Bergen de Academie Deukalioon opgezet.

Extra kroon op werk
Eerder kreeg de heer Van der Leeden al een Koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De muzepenning is een extra kroon op zijn werk en inzet voor kunst en cultuur in de gemeente Bergen. Deze gemeentelijke onderscheiding is in de jaren vijftig ingesteld om personen, die een bijzondere inzet hebben gedaan voor kunst en cultuur in de gemeente Bergen, te eren. “De heer Van der Leeden heeft sinds de jaren ’50 een belangrijke bijdrage geleverd, niet alleen aan de beeldhouwkunst, maar ook aan de terechte reputatie van de mooie gemeente Bergen als kunstenaarsdorp. Daarvoor zijn we hem zeer erkentelijk”, aldus burgemeester Voskuil.

De muzepenning zou eigenlijk uitgereikt worden tijdens de boekpresentatie van zijn biografie ‘Ja, en daar sta je dan’ in de Ruïnekerk in Bergen op 13 maart 2022. Dit kon helaas niet doorgaan omdat de heer Van der Leeden toen ziek was. Daarom was de uitreiking uitgesteld naar afgelopen donderdagavond. De uitreiking van de Muzepenning vond plaats in Herberg het Landhuis in Schoorl.

Klik op de foto voor een uitvergroting.