Muzepenning voor Bergenaar Maarten Min

Min heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de architectuur in Bergen

Muzepenning voor Bergenaar Maarten Min

De heer Maarten Min ontving tijdens de lezing van zijn nieuwe boek ‘Bergen architectuur, de Amsterdamse School voorbij’ op zaterdag 29 oktober jl. in Museum Kranenburgh de muzepenning van de gemeente Bergen. Burgemeester Lars Voskuil reikte de onderscheiding aan hem uit.

De heer Min is geboren in Bergen en afkomstig uit een artistieke familie. Samen met zijn vrouw Jetty Min heeft hij het architectenbureau Min2 Bouw-Kunst B.V. opgericht. Het bureau heeft een enorm oeuvre. Van bezoekerscentra tot een kinderboerderij en van tiny houses tot villa’s. Min ontwierp in Bergen beeldbepalende panden in het centrum en zijn eigen unieke woonhuis in Bergen aan Zee. Het woonhuis won verschillende prijzen en kreeg (inter)nationaal veel erkenning.

Min is een creatieve architect met een speciaal talent voor handschetsen. Veel Bergenaren, commissies, de Historische Vereniging Bergen en de gemeente hebben daarom decennialang dankbaar met hem samengewerkt. Daarnaast beschikt Min over veel kennis die hij graag deelt; al lange tijd geeft hij presentaties, lezingen en rondleidingen. De afgelopen vijf jaar heeft hij gewerkt aan het prachtige boek ‘Bergen architectuur, de Amsterdamse School voorbij’, waarin de bijzondere architectonische geschiedenis van het dorp Bergen is vastgelegd.

De uitreiking van de Muzepenning vond plaats in Museum Kranenburgh waar de heer Min een lezing gaf over zijn nieuwe boek. “De heer Min heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de architectuur in Bergen. We zijn hem daar als gemeente zeer erkentelijk voor, evenals voor alle kennis en kunde die hij tijdens presentaties, lezingen en rondleidingen deelt. Met als kers op de taart natuurlijk zijn prachtige nieuwe boek over de Bergense architectuur”, aldus burgemeester Voskuil.

Over de Muzepenning
De Muzepenning van de gemeente Bergen wordt in zeer bijzondere gevallen uitgereikt aan personen die een grote betekenis hebben voor de muze (kunst en cultuur) in de gemeente Bergen. De gemeentelijke onderscheiding is in de jaren vijftig ingesteld om deze personen te eren. De ontvanger krijgt een bronzen Muzepenning.

Fotograaf Hans Brouwers