Museum Kranenburgh wint Agnes van den Brandeler Museumprijs ter waarde van € 50.000!

Expo te zien vanaf 17 november in drie zalen op de begane grond van het museum

Museum Kranenburgh wint Agnes van den Brandeler Museumprijs ter waarde van € 50.000!

Museum Kranenburgh wint deze museumprijs voor de plannen voor een solotentoonstelling van Lara Schnitger in het najaar van 2024.

Directeur Adriana González Hulshof: “We zijn verguld met deze prijs. Deze stelt ons in staat om het publiek te laten kennismaken met het veelzijdige oeuvre van de internationaal spraakmakende, maar in Nederland onderbelichte kunstenaar Lara Schnitger. Ook willen we haar opdracht geven om nieuw werk te maken dat een relatie aangaat met de natuurlijke omgeving van Museum Kranenburgh.”

De tentoonstelling wordt met de kunstenaar samengesteld door gastcurator Nina Folkersma en is vanaf 17 november 2024 te zien in drie zalen op de begane grond van Museum Kranenburgh.

Lara Schnitger
Het werk van Lara Schnitger wordt gekenmerkt door een inventief en expressief gebruik van textiel. Met stukken stof maakt ze zowel intieme tweedimensionale werken als grootschalige sculpturen en installaties. Schnitger oogst internationaal veel waardering, maar in Nederland dateert haar laatste museale tentoonstelling van 2008 (Museum Het Domein in Sittard, Museum Arnhem). Museum Kranenburgh vindt het belangrijk om deze kunstenaar juist nu voor het voetlicht te brengen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar Schnitgers onderzoek naar ecofeminisme, een beweging die samenhang ziet tussen de onderdrukking van de vrouw en de uitbuiting van de natuur. Met gevoel voor humor en in een heel eigen beeldtaal brengt Schnitger eigentijdse, actuele discussies over stereotype vrouwbeelden, sekseongelijkheid en solidariteit onder de aandacht.
In augustus presenteert Schnitger op Lowlands haar processie-protesttocht Suffragette City, die ze eerder organiseerde in Bazel, Berlijn, New York, Parijs, Sydney en Washington.  In september neemt ze deel aan Manifesta, de nomadische Europese biënnale van hedendaagse beeldende kunst, dit jaar in Barcelona. Haar werk was te zien bij onder andere Hammer Museum in Los Angeles, High Line New York, Museum of Contemporary Art in Los Angeles en Palais de Tokyo in Parijs.