Museum Kranenburgh sluit 2022 af met 55.000 bezoekers
Jaar vol uitdagingen...
Gepubliceerd: 20 januari 2023
Net als alle musea in Nederland begon Museum Kranenburgh 2022 met gesloten deuren en verlaten museumzalen als gevolg van de coronamaatregelen. Hetzelfde jaar werd onlangs uitgeluid met volle zalen, volgeboekte workshops, veel mooie belangstelling van pers, radio en tv voor tentoonstelling Jeroen Henneman – Het leven der dingen (t/m 10 april) en 55.000 bezoekers op de teller. Hieronder 2200 scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs en 700 kinderen die de workshops bezochten. Het museum ziet 2023 vol vertrouwen én met een spannend tentoonstellingsprogramma tegemoet.
Jaar vol uitdagingen
De verplichte sluiting aan het einde van 2021 duurde ruim een maand, waarin Kranenburgh met onder meer een online 3D-tour door tentoonstelling The Roaring Twenties en online workshops het publiek zo goed mogelijk betrokken hield. Na de heropening op 26 januari 2022 golden nog lange tijd beperkingen zoals de 5m2 per bezoeker, en was er sprake van enige ontwenning bij het publiek. Hierdoor duurde het even voordat de bezoekersstroom weer goed op gang kwam. Voor de nieuw aangetreden directie bestaande uit Adriana González Hulshof, zakelijk directeur (per 1 januari 2022) en Colin Huizing, artistiek directeur (per 1 juli 2022) was 2022 een ongewoon en spannend startjaar vol uitdagingen. Colin Huizing hierover: ”2022 stond vooral in het teken van het intern de zaken goed op orde brengen en met het gehele team plannen maken voor nieuwe tentoonstellingen en activiteiten in 2023 en 2024. Samen zijn we klaar voor de realisatie van nieuwe en aansprekende projecten waarmee we een groot publiek willen bereiken, lokaal, regionaal en (inter-)nationaal.”
Bergen als rode draad
In april werd een vijftal nieuwe tentoonstellingen geopend met als verbindende factor kunstenaarsdorp Bergen. Curator en kunsthistoricus Caroline Roodenburgh presenteerde de Mallorca-werken van Bergense School-schilder Leo Gestel. De Bergense fotograaf Bastiaan Woudt liet zijn spectaculaire zwart-wit portretten en reisfotografie zien. Daarnaast waren er presentaties van kunstenaars herman de vries, Praneet Soi en Felix Salut, elk met een eigen verbinding met Bergen en (groene) omgeving. De samenwerking met herman de vries omvatte ook een opdracht aan de kunstenaar voor het vervaardigen van een poëtische zuil voor de beeldentuin. De verwerving van het kunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Stichting Vrienden van Kranenburgh.
Multitalent Jeroen Henneman
Na de jubileumtentoonstelling De toekomst is NU van KunstenaarsCentrumBergen in oktober, waarbij Kranenburgh een maand lang de volledige museumvloer gaf aan de kunstenaar-leden, pakte het museum vanaf 12 november uit met het werk van multitalent Jeroen Henneman in Het leven der dingen naast Waar de zee licht is, een tentoonstelling rond de eigen museumcollectie, aangevuld met hedendaagse bruiklenen. De aandacht van pers, radio en tv voor Jeroen Henneman en zijn werk was én is overweldigend. Er werden opnamen gemaakt voor de tv-programma’s Nu te Zien! en Ivo Niehe op Zondag. NH Nieuws maakte een tv-reportage over de tentoonstelling. Ook schreven inmiddels alle landelijke dagbladen over Henneman; NRC Handelsblad waardeerde de tentoonstelling met maar liefst 4 sterren.
Kernen in Kranenburgh
Museum Kranenburgh nodigde in 2022 bewoners van de gemeentelijke kernen Schoorl, De Egmonden en Bergen uit voor exclusieve ontvangsten en kennismaking met het team, het gebouw en het programma. Hiermee zet Kranenburgh in op een krachtige verbinding met alle bewoners in de gemeente. Ook wil het de komende jaren vaker met kunst en activiteiten buiten de grenzen van het museumterrein treden, naar de kernen toe.
2023
In 2023 focust Museum Kranenburgh op een groot en breed publiek, waarbij het hoopt opnieuw meer jonge volwassenen en gezinnen aan te spreken. Dat doet het met onder meer tentoonstellingen rond internationaal spraakmakende kunstenaars die focussen op een thema dat ‘museum in het groen’ Kranenburgh regelmatig centraal stelt: de verbondenheid van mens en natuur. Hieronder geëngageerd kunstenaar en multitalent Cristina Lucas (ES, 1973) met haar ecologisch-activistische werk op het snijvlak van kunst en wetenschap (22 apr – 17 sept 2023) en kunstenaar Diana Scherer (DE, 1971), bekend om de manieren waarop ze wortelnetwerken van planten manipuleert en deze gebruikt voor sculpturen, installaties, textielwerken en fotografie (1 okt 2022 – mrt 2023). In de tentoonstelling A Touch of Light die Museum Kranenburgh in het voorjaar opent, is werk te zien van kunstenaars die het licht in de natuur verbeelden. In het najaar staan familiebanden centraal in de fotografie van Cuny Janssen (1975).
Foto: Aad Hoogendoorn (Tentoonstelling Jeroen Henneman – Het leven der dingen, Museum Kranenburgh.)
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.