Muscat, muscadelle, muscadet huh?
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 4 februari 2022
Zoals ik al vaker vermeld heb, is de wijde wereld van wijn niet bepaald overzichtelijk: al die namen, synoniemen, kruisingen, klonen en ga zo nog maar even door. Maar … zo verschrikkelijk interessant!
De muscat familie, stiekem probeer ik ze altijd te vermijden, want er zijn honderden synoniemen en verwanten aan muscat en ik ben de draad een beetje kwijt. Vandaag duik ik weer in het diepe en daag ik mezelf uit om deze familie en alle daarop lijkende druiven eens goed te ontdekken. Het lijkt heel ingewikkeld maar het valt alles mee!
Ik begin maar gewoon te schrijven. Muscat heeft veel mutaties met aparte namen. De belangrijkste zijn muscat à petit grain, muscat d’Alexandrië en muscat Ottonel. Met deze druiven maken ze zeer aromatische wijnen met een muskaataroma. Vandaar de naam dus. De synoniemen voor deze druiven zijn: moscatel (uit Spanje), moscato (uit Italië), muskateller (Duitsland), muskadel (Zuid-Afrika).
Dan hebben we muscadelle. Muscadelle is geen familie van muscat. Qua aroma’s lijken ze wel veel op elkaar. Ook deze druif heeft veel synoniemen zoals cadillac en bouillenc. Muscadelle is een druivenras uit de Bordeaux. Muscadelle is een laat-rijpende aromatische druif. Muscadelle geeft de wijnen elegantie, finesse en kracht. Het enige nadeel is dat dit ras zeer gevoelig is voor meeldauw.
Muscadet is een druif die wordt aangeplant in de Muscadet-regio in de Loire. De druif geeft droge, minerale en ziltige witte wijnen. Nou, muscadet heeft ook weer een paar synoniemen namelijk: melon en melon de Bourgogne. De naam melon de Bourgogne is logisch te verklaren want oorspronkelijk kwam deze druif namelijk uit de Bourgogne. Muscadet gedijt goed in zeegebieden met een koel klimaat, daarom is hij verhuisd naar de Loire maar ook aangeplant in regio’s zoals Puget Sound (naast Seattle in de VS).
Dan hebben we ook nog synoniemen die qua naam niet zo lijken op de rest. Zoals zibbibo, wij verkopen zibbibo in de winkel in Schoorl. Zibbibo wordt aangeplant in Sicilië maar komt oorspronkelijk uit Egypte. Zibbibo is de lokale benaming voor muscat d’Alexandrië. De naam zibbibo is afgeleid van het Arabische woord zabīb en betekent ‘rozijnen’. Het is een droge muscat, maar wel aromatisch. Mijn lievelingswijn om aan te raden bij niet te pittige, kruidige gerechten zoals kip kerrie. Deze wijn rijpt in roestvrijstalen tanks, daarbij blijft de wijn vier à vijf maanden rusten op de droesem (bezinksel/depot).
Nou, zoals jullie hebben gemerkt, het valt best mee. Het is een kwestie van opschrijven en onthouden.
En oh ja, muscat is heerlijk bij desserts, zoals een lekker kaasplankje.
Proost!
Renée