Deel

advertentie

Motivation

Motivation

Waar andere jaren in mei de inschrijving opent en normaliter in een split second de toegestane 10.000 deelnemers vanuit het hele land van een kaart zijn verzekerd, werd de Fjoertoer voor dit jaar afgelast. Afgelast, het grauwe domperwoord van 2020. Voor wie niet bekend is met het evenement: het betreft een pittige avondwandeltocht van 14, 19 of 26 kilometer door duinen, dorpen en over strand, waarlangs vijftig kunstenaars een ontwerp van lichtbakens en vuuracts in een thema hebben gegoten. Heel eerlijk? Na zeven edities ken ik die Fjoertoer wel. Maar dat zeg ik natuurlijk niet hardop.

Een zekere editie staat mij nog ijzig helder voor de geest. Vanaf de eerste startgroep in de middag ging ik live voor onze lokale telly en viel ik deelnemers lastig, die als kroelende nesten jonge katjes de vloer van Hotel Zuiderduin bezetten. In kleermakerszit bivakkerend met een overlevingspakket tussen de benen, zichzelf lichtjes om het lijf behangend en wachtend op hun startmoment. Voor het startlint werden zij verrast met een muzikaal ondersteunde warming-up van een schreeuw-deejay. Motivation music, heet dat. Mijn vragen ebden weg in ‘YMCA’, waardoor ik herinnerd werd aan de choreografie die om de een of andere reden bij mij nooit heeft willen beklijven.

Hoe hou je iemand staande die net een tot over de max opgeladen batterij in de achterste heeft geklikt? Dat zal ik vertellen. Allereerst zorg je voor een ruime 300W cameralamp. En richten! Zodat men één seconde plaats, doel en jaartal kwijt is. Daarna geen vertraging toelaten maar in een flits je vraag stellen en de mic direct tegen de koude lippen drukken.

Nadat cameraman Harry en ik een korte break hadden ingelast om een XL bak zoutige vetsnack naar binnen te schuiven, liepen we via het inmiddels donker geworden dorp richting het strand. Mijn rete-interessante vragen luidden: “Hoeveel kilometer? Koud? Getrainde lopers? Wow, jullie hebben je prachtig naar het thema uitgedost! Wat is het thema?”

Halverwege de avond nam een stagiair van NH-nieuws de camerashift over. Met hem liep ik richting Bergen aan Zee, waar een magisch schouwspel van licht zich voltrok aan de horizon van de bikkelkoude zee. We keken naar een projectie van het beeld van de onfortuinlijke Sint Agneskerk die in 1741 door de zee werd opgeslokt. Dat was even slikken. Verlichte Friese paarden draafden vurig over het zand, de jaarlijkse must-see. Een ventje van een jaar of zeven hing aan m’n arm en omdat ik zo leuk met kinderen ben, zakte ik op m’n hurken en liet de kleine aan het woord. Hij bleef me echter achtervolgen. “Mevrouw, mevrouw!” Hard weglopen is dan de enige optie.

Na een kort promopraatje met een medewerker van de KNRM, wist ik een lift te ritselen en klom op de robuuste gele wagen van de reddingsbrigade. Dit zijn de onverwachte genoegens van een reporter. Ik ging er eens lekker voor zitten. De lopers vormden een eindeloze, in golven bewegende sliert licht, die we al rijdend achter ons lieten. Tot een hamstring-geblesseerde dame halverwege de toer van het zand getakeld moest worden. De journalist in mij probeerde nog een interview maar ze begon zo luid te kermen dat ik uit goed fatsoen van de wagen sprong.

Rond elven verlieten we het strand. Via de laatste stempelpost bereikten we het Pompplein, waar de muzikale telgen van Ab Glas de warmte in de fysiek gesloopte mensen zongen. De zangers hesen mij het podium op maar ik kleurde al enige tijd blauw om de mond dus het ‘YMCA’ kwam er niet meer uit. Collega Willem heeft mij thuis afgezet, waarna ik ogenblikkelijk onder m’n dekbed ben gaan liggen. De volgende morgen werd ik levend wakker, met pantoffels aan. Mijn moeder belde: “Ik heb de hele avond gekeken!”
“Nou, echt waar, mam.. Wat vond je ervan?”
“Ik vond dat je haar zo enig zat!”

Marion van Dam

advertentie

Meer 'Columns':

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Terug