Deel

advertentie

Mooi en lelijk

Column: Peter van Vleuten

Mooi en lelijk

‘Beauty is in the eye of the beholder’, zeggen ze zo treffend in het Engels. Oftewel: wat schoonheid is, bepaalt degene die kijkt. ‘Mooi’ is een subjectief begrip. En dat geldt dan omgekeerd ook: lelijkheid is al net zo subjectief. Daarom is het ook zo moeilijk om het met elkaar eens te zijn over wat mooi is en wat niet.

Dat is dan ook de essentie van kunst. Wat de één prachtig vindt, noemt de ander spuuglelijk. Maar daarom is het niet minder kunst. Immers: het is een misvatting dat kunst pas waarde heeft als het ‘mooi’ is. Ware kunst hoeft niet hetzelfde te zijn als schoonheid. Ja natuurlijk, het is fijn als een kunstwerk bekoort en ontroert. Maar het hóeft niet. Kunst mag ook schuren, irriteren, onthutsen, kwaad maken, verwarring zaaien en tot woede leiden. Of tot een lachsalvo. Zo ben ik zelf nog altijd lyrisch over de pindakaasvloer van Wim T. Schippers in museum Boijmans Van Beuningen. Een totaal nutteloos kunstwerk waarvan ik spontaan in de lach schoot. Ik ga niet eens proberen uit te leggen wat ik er geniaal aan vond. Misschien wel dat zoveel mensen zich erover opwonden. Die pindakaasvloer deed dus precies wat kunst kan en moet doen. De meningen verdelen, en niet zo’n beetje ook.

Weet u nog, de consternatie die er ontstond toen zo’n twintig jaar geleden die twee zuilen verrezen aan de entree van ons kunstenaarsdorp? Schande, misbruik van gemeenschapsgeld, en was dat nou kunst? Twee roestige palen die destijds ook nog eens een levendige associatie opriepen met de kort daarvoor verwoeste Twin Towers van het World Trade Center in New York. Grapjassen monteerden er zelfs een modelvliegtuigje tegenaan ter illustratie.
Nou zal ik niet beweren dat de roestzuilen twee decennia later in mijn subjectieve ogen opeens mooi zijn geworden. Persoonlijk ben ik er nooit van gaan houden, noch heeft hun silhouet mij ooit het gevoel gegeven van ‘ha, bijna thuis’. Maar mijn mening is ook maar een mening, dat besef ik terdege.

Heden ten dage is er dan nu weer een discussie over de Bakemaflat, de steenpuist van Bergen volgens sommigen. Dat blok beton boven het Plein zou gesloopt worden, maar nu hoor je zelfs weer stemmen opgaan dat het ook weer een zekere architectonische waarde heeft en misschien wel behouden zou moeten worden. Persoonlijk vind ik het een afzichtelijke stenen schoenendoos, maar ik laat me graag overtuigen van het tegendeel.

Aan die discussie waag ik me dus niet. Het verwondert me eigenlijk meer dat er over dit soort ‘landmarks’ een – al dan niet terechte – publieke discussie ontstaat terwijl de werkelijke lelijkheid zich al sinds jaren onze directe leefomgeving binnen werkt. Ik kan werkelijk droevig worden van het geweld aan primaire kleuren waarmee overheden, planologen, stedebouwkundigen, fabrikanten, ambtenaren Openbare Ruimte en andere bedenkers ons bestoken. Zonder dat er ook maar iemand ingrijpt. De ultieme lelijkheid van knetterkleurige speeltoestellen en fietsenrekken waarmee we onze kinderen al op kwetsbare leeftijd vertrouwd maken. Of de onthutsende weerzinwekkendheid van de containers waarin we ons huisvuil dienen te scheiden. Het is de tekentafelterreur van My First Kliko. Ronduit beledigend. Denken deze bedenkers nou werkelijk dat ik het verschil tussen drie afvalbakken niet zou weten als er slechts een duidelijk gelijkkleurig symbooltje op zou staan? Nee hoor, er moeten drie brullende dekselkleuren op rij staan die aantoonbaar vloeken bij ongeacht welk huis. Er is geen woning in ons land waar zo’n kliko leuk bij staat. Onmogelijk.

Voor mij staan die klerekliko’s voor een bewust en vooropgezet sinister plan om onze maatschappij te debiliseren, en het ziet er steeds meer naar uit dat dat aardig lukt. Als je volwassen mensen als kleine kinderen behandelt door ze speelgoedkleuren op te dringen, zullen ze zich vroeg of laat als kleuters gaan gedragen. Dát is er aan de hand in Nederland en we laten het gewoon gebeuren. Overal waar je kijkt, schreeuwen de synthetische snoepkleuren, icoontjes en plaatjes je dyslectisch tegemoet. We leven in een maatschappij op hurkhoogte.

En dáár hoor je eigenlijk niemand over. We maken ons druk over roestzuilen en betonflats. Maar we zien niet dat de lelijkheid al lang van hogerhand onze huizen is binnengedrongen.

Of ligt dat nou aan mij? Waarschijnlijk wel. Ook ugliness is in the eye of the beholder.

Peter

advertentie

Meer 'Columns':

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug