Deel

advertentie

Mini-vakantie

Column: Peter van Vleuten

Mini-vakantie

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot. Was het ooit wel. In de jaren 80 ging ik een keer of 120 per jaar de deur uit om overal in het land liedjes zo goed mogelijk na te spelen voor goedgevulde zalen en dancings, en daar kon je een serieuze boterham mee verdienen. Met de intrede van dj’s kantelde de markt en ook de bevolkingspiramide kreeg andere vormen. Minder jeugd, meer dertigers en veertigers met kinderen en hypotheken. Geen tijd meer om te dansen. Tja, de normale veranderingen in ‘de markt’.

Anno 2023 is de situatie heel anders. Er is een vernisdiepe toplaag van succesvolle artiesten, maar de voorheen redelijk goed boerende middenklasse van muzikanten is flinterdun geworden. En daaronder zit een hele dikke laag van hardwerkende en ambitieuze muziekmakers die geen droog brood kunnen verdienen. Daar zijn natuurlijk conjuncturele oorzaken voor aan te wijzen, maar laat ik zo zeggen: het ondernemersklimaat voor zelfstandige musici is er niet beter op geworden, de laatste tien, twintig jaar.

Het gezegde luidt: iemand die al op de grond ligt, moet je niet natrappen. Maar daar hadden de neo-liberalen onder aanvoering van de grenzeloos sneue VVD-jokkebrok Halbe Zijlstra geen enkele boodschap aan. De totale verwoesting die deze datsja-fantast en huilebalk ruim 10 jaar geleden aanrichtte in het culturele veld rookt nog pijnlijk na.

Toch zijn er ook positieve geluiden. Sinds 2017 wordt er door de kunst- en cultuursector, samen met de overheid, geijverd voor de Fair Practice Code. Dat is zeg maar een serie afspraken die onder meer een minimaal tarief berekent voor de beloning van beroepsmusici en -artiesten. En dat gaat de goede kant op. Beroepsmuzikanten die ‘mogen’ opdraven bij de publieke omroep om hun kunstje te doen, kunnen niet meer worden afgescheept met een koffiebon en een vergoeding voor de reiskosten, onder het mom van ‘leuke promotie, dus gratis’. En ook de overheden die een cultuurcentrum exploiteren, worden geacht zich eraan te houden. Een soort bescheiden minimumloon.

Maar er is nog een lange weg te gaan. Ondertussen stimuleer ik collega-beroepsmuzikanten om zich hierin te verdiepen en er zich ook aan te houden. Gratis optreden voor ‘het goede doel’? Allemaal prima, maar zolang de cateraar, de security, de parkeerknechten en de ticketverkopers gewoon hun ingediende factuur ontvangen, zeg ik: niet doen. Vraag je normale gage, en als het doel werkelijk lovenswaardig is, kom dan bij hoge uitzondering een keer voor niks. Maar daartussenin is geen ruimte. Niet schipperen, geen water bij de wijn ‘omdat er geen budget is’. Het is alles of – heel soms – niks.

Een hele principiële stellingname, misschien. Maar wel zo helder. Beroepsmatig muziek maken is geen veredelde hobby. Het kost geld, spullen, tijd, advertentiekosten, investeringen, dagelijkse oefening, bijscholing en vooral doorzetten bij teleurstellingen. Net als bij iedere ondernemer, van loodgieter tot accountant.

Natuurlijk is houden van je werk geweldig. Maar de keuzes daarbij zijn niet vrijblijvend. Als je tijdens een borrelgesprek vertelt dat je beroepsmatig muzikant, songwriter of cultureel ondernemer bent, krijg je vaak een meewarige reactie: ‘Goh wat leuk, en kun je daarvan leven?’ (Als ze niet eerst zeggen: ”Nee, ik bedoel, wat doe je overdág?’). Ik heb sinds een paar jaar een mooie oneliner: ‘Ik kan er niet altijd van eten, maar ik kan er geweldig van leven’.

Zo zijn mijn lief en ik ook deze zomer ingegaan. We wilden eigenlijk een tweeweekse rondtrip door Schotland, maar dat kan Bruin gewoon even niet trekken. Dus blijven we voor het zesde achtereenvolgende jaar – op een tripje van vier dagen naar vrienden in Denemarken, vorig jaar, na – thuis. Voor ons geen verre reis, geen Airbnb, geen vliegtickets of wat dan ook. Zielig? No way. Het hoort nou eenmaal bij het grillige en meestal bescheiden inkomensplaatje van de gemotiveerde muzikant (die er dus uitstekend van kan leven).

Gelukkig hebben we in ons kamermeubel een laatje met bedankjes van blije mensen en clubs die ons na een (betaald of onbetaald) optreden een leuk extraatje stuurden in de vorm van een bon of voucher. Of van oprechte goededoelen-organisaties waar we gratis een concert-uitzondering voor maakten en die ons na afloop trakteerden op een duurzaam verantwoorde waardebon.

Het is verrassend hoeveel van die bonnen we de afgelopen jaren blijkbaar hebben verzameld. Dus houden we daarmee nu twee weken lang elke dag mini-vakantie met een lekkere lunch aan het strand, een bioscoopje in de buurt of een cadeautje-voor-onszelf in een mooie winkel in het dorp of aanpalende kern. En we denken hardop: sommige mensen reizen honderden kilometers om hier in Bergen te genieten – en wij hebben alles onder handbereik! En ondertussen doen we wat we het allerbelangrijkste en leukste in de wereld vinden: muziek maken en creëren. Daar kan toch geen ticket naar Ibiza of Bali tegenop?

Laat het duidelijk zijn: u kunt ons boeken tegen een Fair Practice-tarief. Of als u wérkelijk een belangrijk en goed doel behartigt en ook de catering en verwante leveranciers water bij de wijn doen, dan komen we graag voor een mooie bon. Voor de mini-vakantie van volgend jaar.

www.botmanenvanvleuten.nl

 

advertentie

Meer 'Columns':

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Partij Ons Dorp
close-link
Terug