Deel

advertentie

Mindful bevallen, kan dat?

De ‘glory’ van mindfulness tijdens zwangerschap en bevalling...

Onze geest is zo groot als de kosmos, in staat tot genialiteit zoals een Stephen Hawking, wijds als een oceaan, vrij als een vogel, neurotisch als een aap; dit is de basis, vanuit waar wij als boeddhist opereren en voorzichtig toenadering zoeken tot de geest en definities erover.
‘Taming the tiger’ was een mooi boek dat mijn toenmalige leraar Akong Rinpoche schreef en dat de kern raakt. Onze geest is ongetemd als een wilde tijger. De mindfulness-beweging heeft structuur gebracht in dit temmen van de geest door acht basisvaardigheden te benoemen, die allemaal zeer nuttig zijn voor een vrouw die gaat bevallen.

Even over mij, wie ben ik om hier iets over te schrijven?

Na vele jaren als filmmaker en daarna als mindfulness-trainer gewerkt te hebben, ben ik nu pardoes kraamverzorgster; door corona-stop gedwongen vermindering van mindfulness-groepen, die ik met liefde begeleidde maar ook door enorme waardering voor babies en moederschap, die ik altijd al in me droeg. Dus ineens opent zich voor mij, na bij vele bevallingen masserend en musicerend aanwezig geweest te zijn, een nieuw perspectief waarom mindfulness wel heel zinvol is bij een van de grootste veranderingen die een vrouw kan ondergaan: moeder worden.

Hier ga ik even in op de acht basisvaardigheden waar mindfulness zeer concrete parels voor gekristalliseerd heeft en die ik elke vrouw in prille verwachting gun.
• vriendelijkheid. ‘friendliness is my religion’ zei de Dalai Lama en ja met vriendelijkheid kom je heel ver, ook in een ziekenhuis als je aan het bevallen bent. Nog belangrijker dan de vriendelijkheid naar de buitenwereld is de vriendelijkheid naar onszelf toe, de milde blik, waarmee wij naar onszelf kunnen kijken als we even een pauze nemen van onze meestal bijzonder kritische blik op onszelf. De Vietnamese monnik en leraar Thich Nhat Tan benoemde dat in elke meditatie als ‘smile, smile to yourself, smile to your pain, smile’. In mindfulness erken je een onvriendelijke gedachte en breng je je aandacht vriendelijk terug naar je adem. Als je aan het bevallen bent, stimuleren wij de vrouw om ‘ja’ te zeggen tegen de pijn. Dat helpt.

• niet oordelen. We beoordelen dingen snel als goed of slecht, afhankelijk van of we ze plezierig of onaangenaam vinden. Deze hardnekkige gewoonte bevestigt onze verhalen van wat we wel of niet prettig vinden, maar hoe zinvol is dat? In de mindfulness-kosmos oefenen wij niet alle gedachten te geloven en zeker niet er dan nog een onvriendelijk laagje aan toe te voegen zoals ‘oh jee, wat ben ik toch weer aan het oordelen’. Als we erg gehecht zijn aan de manier waarop wij onze bevalling willen ervaren en het blijkt dat het heel anders gaat, dan kan de oordelende geest zich helemaal uitleven. Dit kan zelfs leiden tot een postnatale depressie.

• niet streven. In de mindfulness-kosmos valt er niets te bereiken en gaan we nergens naartoe: ‘nothing to do, nowhere to go’. Deze houding leren wij te cultiveren zelfs als het moment pijnlijk is. Een niet-strevende houding kan bij een bevalling waardevol zijn omdat je alles kan laten zijn zoals het is en dat creëert een toestand van lichaam en geest, waarin je lichaam zich kan openen en baren. Als je geest in een bepaald stadium van de bevalling ernaar streeft om ergens anders te komen dan waar je bent, creëer je weerstand tegen het nu. In het ‘nee’ tegen dit moment creëer je ook weerstand in al je lichaamscellen en dat zou zomaar tot meer pijn kunnen leiden.

• vertrouwen. Vertrouwen op jezelf, je eigen autonome wijsheid, je weten. Dat wordt beoefend in een mindfulness-training. Jij bent de uiteindelijke autoriteit over je ervaring en dat geeft kracht. Het vertrouwen dat je alles wat zich ontvouwt bij de bevalling aankunt. Zo veel vertrouwen dat je zelfs tegenover de man in de witte jas durft te zeggen wat je nu niet wilt.

• beginnersmind. Door tijdens de zwangerschap de beginnersgeest sterker te maken, kan het zomaar zijn dat je je nieuwsgierigheid gedurende de ervaring van de bevalling kan bewaren. De beginnersgeest helpt ons fris, onbevooroordeeld een open perspectief te houden, alsof we hier voor het eerst zijn. De beginnersgeest heeft een broertje, de ‘ik-weet-het-niet’-geest. Tijdens de zwangerschap en bevalling komen we vaak in onverwachte situaties. Beginnersmind helpt ons open te zijn voor wat er is, en het niet-weten te omarmen.

• acceptatie. Erkenning om een situatie helder te zien voor wat hij is. Omdat we werken met wat echt is, kunnen we na verloop van tijd zelfs heel pijnlijke emoties of situaties accepteren, en met acceptatie komt er innerlijke rust.

• geduld. Het inzicht dat de gebeurtenissen zich in hun eigen tempo ontvouwen, en zich daaraan over kunnen geven. Elke meditatie is een oefening in geduld. De gehaastheid van onze geest om resultaat te willen bereiken zit ons in de weg, maakt ons ongeduldig, maar ook bewust van ons ongeduld. Zodra je kan kijken naar je eigen ongeduld begin je je geduld te trainen. Jouw geduld kan ook je zorgverleners zoals je verloskundige geduldiger maken.

• laten bestaan/loslaten. Loslaten is het tegenovergestelde van ergens aan gehecht zijn. Wanneer we iets heel graag willen, wanneer we dus heel erg gehecht zijn, houden we ons eraan vast. Deze gehechtheid kan een grote uitdaging vormen. Gewoonlijk proberen we onaangename situaties te vermijden, dat is menselijk maar is ook het recept voor lijden, de kern van de Dharma. We kunnen niet alles controleren, dat idee mogen we loslaten. Met mindfulness leren we ons naar het moeilijke of ongewenste wenden, en een manier te vinden om het te laten bestaan, voorbij onze voorkeuren.

Ons vermogen om ons uit vrije wil te kunnen wenden tot het ongewenste en bewust het ongemak kunnen omarmen, is een mooi vermogen in het omgaan met pijn. Zolang wij vechten tegen pijn, investeren wij in onze weerstand en dan wordt pijn lijden.
Oftewel een simpele rekensom: pijn x weerstand = lijden.
Dit inzicht gun ik iedere zwangere vrouw.

Anna Spohr is kraamverzorgster en mindfulness-trainer in Noord-Holland, zij heeft vele jaren in het Tibetaans Boeddhistisch Klooster Samye Ling haar geest getraind in langdurige stilte-retraites.
zie voor meer informatie www.yoniheaven.nl

Binnenkort start een mIndfulnesstraining voor zwangeren in Schoorl/Bergen. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Yoniheaven om geïnformeerd te worden over het waar en wanneer.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Honderd jaar Bergense Lucebert in honderd objecten

Honderdste geboortejaar van kunstenaar Lucebert wordt gememoreerd met grote overzichtstentoonstelling...

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de tentoonstelling 100XLucebert ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van dichter en beeldend kunstenaar Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924-1994).

Expositie KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh: Beweging…

29 februari 2024

De opening van de tentoonstelling, die loopt t/m 28 april, is zondag 10 maart 17:00 uur

Het absolute nulpunt – 0 Kelvin – is in de natuurkunde de temperatuur waar de moleculen stil komen te staan. Het moment waar niets meer beweegt.

Boekenweek 2024: Bij ons in de familie

1 maart 2024

Lijkt het je leuk om aan deze activiteit deel te nemen?

Het thema van de Boekenweek (16 t/m 24 maart) is Bij ons in de familie.  Familie is een thema dat raakt aan de basis van ieders bestaan.

Muziektheatrale wandeling over sterke vrouwen, in het kader van Internationale Vrouwendag

1 maart 2024

Ze spelen de voorstelling meerdere keren per dag...

Van 1 t/m 10 maart is de locatietheatervoorstelling ‘Wie de F* is Trijn?’ in Alkmaar, die aansluit bij de gedachten over de vrouw van toen en nu.

Optredens en evenementen in de Taverne 1 – 3 maart (Sonic Whip, nu nog klein)

1 maart 2024

Vrijdag 1 maart Friday Night with DJ Barry Miracles

Deze vrijdag draait DJ Barry Miracles in de Taverne. Normaal maakt hij het iedereen naar de zin in grand café Wonders. Nu gaat de Taverne eraan. Hij draait vooral soulvolle, broeierige dance. A good time is guaranteed for all! 

Het Verhaal voorbij Ruimte en Tijd

1 maart 2024

Wanneer: zaterdagmiddag 23 maart

Eind 2023 maakte Janet Ossebaard de transitie van deze wereld naar de volgende.

Vogels in de Schoorlse Duinen

1 maart 2024

Wanneer: zaterdag 2 maart

Kom in de vroege ochtend genieten van het gezang van de vogels in de Schoorlse Duinen.

Viewingparty in de Schoorlse Duinen

1 maart 2024

Zo ga je op pad om de zon te zien opkomen, lig je op je buik om de bijen op de heidepollen te horen zoemen of luister je naar een rugstreeppaddenconcert

Viewingparty’s zijn ontmoetingen in en met de Schoorlse Duinen.

Portretwedstrijd Gezichten van Noord-Holland

23 februari 2024

Het is tijd voor nieuwe gezichten en verhalen uit Noord-Holland...

Op 5 februari hebben het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum de 'Gezichten van Noord-Holland portretwedstrijd' gelanceerd. Deze wedstrijd roept makers - met en zonder ervaring - op om inwoners van Noord-Holland vast te leggen.  

Optredens en evenementen in de Taverne 23 – 25 februari

23 februari 2024

Vrijdag 23 februari 10 jaar Thank God It’s Friday! The White Edition

Frank en Guido doen het vandaag 10 jaar! En het zou zo leuk zijn als iedereen in het wit komt!

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

23 februari 2024

Waar kunt u de Exmoorpony aan herkennen?

Op zondagmiddag 3 maart 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Marlies Du Mosch, componiste-pianiste geeft huiskamerconcert

23 februari 2024

Waar en wanneer: Duinweg 12 Bergen op zondag 17 maart

Ze speelt o.a. werken uit haar album Inside-outside. Marlies du Mosch is een klassieke pianiste en heeft samengewerkt met dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, Piet Souer en Bob Zimmerman. Op 16 april verschijnt haar eerste soloalbum Tale Of A City, opgenomen door Gijs van Klooster (bekend van o.a. Joep Beving).

Bijeenkomst voor Bergense mantelzorgers

23 februari 2024

Notaris spreekt over levenstestament...

Notaris Nadine Holman komt op donderdag 7 maart van 13.30-15.30 uur in het T&O-gebouw (Jaap Veldheerhof 1) in Bergen uitleg geven over het levenstestament.

Nieuwe kunst bij Het Hof by blooming en je bent van harte welkom

23 februari 2024

Wanneer: zaterdag 24 februari vanaf 16.00 uur

Kom op deze zaterdag naar de opening van de nieuwe kunstexpositie bij Het Hof; een unieke samenwerking tussen kunstenaarsvrienden.

‘Zingen met Bach’

23 februari 2024

Waar en wanneer: Dorpskerk Schoorl op zondag 3 maart 14.00-17.00 uur

De Stichting Bachcantate Bergen organiseert op zondag 3 maart opnieuw een inspirerende workshop onder leiding van Ellen Verburgt.

Ontdek bijzondere vogels in de Schoorlse Duinen

16 februari 2024

Wanneer: woensdag 21 februari

Kom in de vroege ochtend genieten van het gezang van de vogels in de Schoorlse Duinen. De gids van Staatsbosbeheer gaat met je op onderzoek en kan veel over de vogels vertellen.

Uilenspeurtocht voor kinderen in de Schoorlse Duinen

16 februari 2024

Wanneer: dinsdag 20 februari

In de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer leven ransuilen, bosuilen en soms de velduil. Als het begint te schemeren zijn de bosuilen aan de binnenduinrand te horen.

Karavaan trekt met festival Springtijd jonge theatermakers aan uit de regio

16 februari 2024

Springtijd vindt plaats op 7 t/m 9 maart 2024

Het debuut van het festival was vorig jaar volledig uitverkocht.

Voordat je het weet, is het al weer voorjaar…

16 februari 2024

Kom... laten we een nestkastje timmeren!

Kom in de krokusvakantie naar Buitencentrum Schoorlse Duinen en timmer je eigen nestkastje in elkaar. Je kunt het kastje daarna mooi versieren. Wie weet kiest in het voorjaar een vogel jouw kastje uit om een nestje in te maken!

Het beleg van Alkmaar en de impact daarvan op de Ruïnekerk en Bergen

16 februari 2024

Lezing donderdag 22 februari 20:00 - 22:00 uur

Op donderdag 22 februari 20.00 houdt Harry de Raad, oud-archivaris van het Regionaal Archief Alkmaar, in de Ruïnekerk van Bergen een lezing over de gebeurtenissen in 1573-1574.

Lezing: Vrije Energie, heilige geometrie & meer

16 februari 2024

Op zaterdagmiddag 16 maart is Hans Kamperman te gast voor een lezing over ‘Vrije Energie’

Hoe zit ons energiesysteem in elkaar en wat zijn de mogelijkheden om energiekosten te reduceren? Welke mogelijkheden op het gebied van vrije energie zijn er beschikbaar? Welke invloed heeft de heilige geometrie op de natuur en mens? Met welke technieken kan je zelfvoorzienend worden met een moestuin? 

Lezing over zomerhuis Dijkstra in Groet

16 februari 2024

Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op dinsdag 27 februari om 19.45 uur in De Blinkerd in Schoorl

Op  dinsdag 27 februari verzorgt Nanine Moonen in de De Blinkerd in Schoorl een lezing over het zomerhuis Dijkstra in Groet. Zij is architectuurhistoricus bij Vereniging Hendrick de Keyser Monumenten en zal ook vertellen over het werk van de vereniging.

Optredens en evenementen in de Taverne 16 – 21 februari

16 februari 2024

Met o.a. zondag 18 februari Taverne Live: Wild Romance

Vrijdag 16 februari Tom Schiphorst Allnighter.

Berlage Saxophone Quartet, Karin Strobos, Martijn Cornet in ‘Feier/Fire’

9 februari 2024

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 25 februari - 15:00 uur

Feestmuziek na onheil en omgang met opnieuw onheil. ‘Feier/Fire’ gaat over de enorme opbloei van de muziek tussen twee wereldoorlogen in.

450 jaar Ruïnekerk in Bergen, een dag om nooit te vergeten

13 februari 2024

Op 18 februari 2024 staan wij stil bij deze voor Bergen beeldbepalende gebeurtenis

Waren het de Spaanse troepen die net terug waren van het beleg van Alkmaar, waren het de Geuzen die wilde voorkomen dat de dorpskerk van Bergen gebruikt zou worden door de vijand, waren het zwervers die in de barre winterkou in de kerk een vuur stookten?

Interactieve bijeenkomst Elisa Namaste (deze bijeenkomst is in het Engels)

9 februari 2024

Op 24 maart is er de mogelijkheid om een privéconsult te boeken van 30 minuten...

"We begeven ons in een tijd in van grote veranderingen, op een manier die heel verschillend is van wat we tot nu toe hebben ervaren.

Wandeling vanuit de Schaapskooi

9 februari 2024

Wat is er leuker dan vroeg op pad voor een heerlijke winterwandeling? Goed ingepakt, met rooie koontjes...

Op zondag 11 februari neemt IVN-gids Jos Bos u weer mee voor een heerlijke, leerzame en vrolijke wandeling door het bos van PWN bij de Schaapskooi Bergen.

Optredens en evenementen in de Taverne 9 – 11 februari

9 februari 2024

Met op zondag Taverne Live: Alison’s Fall (foto)

Vrijdag 9 februari Freestyler met LaDJ Sam Hof

BSG Muziektheater 2024 presenteert: De gelaarsde Poes

9 februari 2024

Wanner en waar: donderdag 15 en vrijdag 16 februari om 20.00 uur in De Blinkerd

21 leerlingen van de BSG vormen samen een band en een groep toneelspelers. Ze nemen jullie mee in een vrolijke bewerking van een avontuurlijk sprookje.

Expo Young Talent bij blooming

9 februari 2024

Wanneer: zaterdag 17 februari 16.00 uur

Wij nodigen U heel graag uit voor de opening van de nieuwe expositie van the blooming gallery: YOUNG TALENT.

Cursus ‘Op zoek naar zin’ start op 1 maart

9 februari 2024

De cursus 'Op zoek naar zin' draait om jouw levensverhaal...

We duiken in herinneringen, zoals woningen, geuren van vroeger en belangrijke mensen. Terugblikken helpt gebeurtenissen op een rij te zetten en een rode draad te ontdekken. Het kan verhelderend zijn en inzicht bieden.

Schoorl beperkt bereikbaar tijdens Groet uit Schoorl Run

9 februari 2024

Wanneer: zondag 11 februari

Op deze zondag vindt de 44e editie van de Groet uit Schoorl Run plaats. Voor een veilig verloop van het hardloopevenement is een groot deel van Schoorl op deze dag vanaf 08:30 uur afgesloten voor het binnenkomend verkeer.

Art Gallery tha Banque, Plein 29 Bergen presenteert ‘Tha love formula’

2 februari 2024

Wanneer: opening zaterdag 10 februari van 16.00-18.00 uur

Welkom op de expositie 'tha love formula’ op deze zaterdag met drankjes, pinxios, muziek en vrolijkheid...

Workshop Natuurfotografie

2 februari 2024

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zaterdag 10 februari a.s.

Meer weten over fotografie in de natuur? Kom naar de Schoorlse Duinen voor een workshop door de ervaren fotograaf Frank Nieuwenhuizen.

Stiltewandeling Schoorlse Duinen

2 februari 2024

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zaterdag 10 februari

Echte stilte is heel waardevol en in het dagelijks leven is het nauwelijks meer te vinden. Kom tot rust tijdens een wandeling met een gids door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur.

Expositie schildersgroep ‘de Harmonie’

2 februari 2024

Wanneer: op vrijdag 16 en zaterdag 17 februari

Schildergroep 'de Harmonie' is een club enthousiastelingen die iedere woensdag onder leiding van Raffaelle Nigita het penseel ter hand neemt.

Optredens en evenementen in de Taverne 2-4 februari

2 februari 2024

Met op zondag Taverne Live: Juicy ( ervaren rotten spelen de funk)

Vrijdag 2 februari. Freestyler met DJ Peter Parker

Doe mee en verlos de zee…

2 februari 2024

Groene Strand opruimactie

Ben jij ook zo dol op het strand en de zee. Help dan mee het strand schoonmaken!

Olympiërs strijden om Nederlandse titel bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run

2 februari 2024

Wanneer: zondag 11 februari

De Groet uit Schoorl Run heeft op zondag 11 februari een sterk bezet deelnemersveld aan de start van het Nederlands kampioenschap 10 km.

Vrijdagavond is thema-avond bij De Beeck

2 februari 2024

Een kinderfeestje vieren tijdens de thema-avond is ook mogelijk...

Elke vrijdagavond organiseert De Beeck van 19.30 tot 21.00 uur een thema-avond voor de jeugd. De ene week staat er een disco centraal met de vetste hits, de andere week draait er een film in het doelgroepenbad. En altijd ligt er een variatie aan speelattributen in het water. Meer informatie is te vinden op www.debeeck.nl/thema-avond.

Lazy Sundays bij Merlet

26 januari 2024

Op 28 januari, 3 maart en 24 maart

Zondag 28 januari staat de volgende Lazy Sunday Muziek Middag gepland met een swingend optreden van Easy Time.

Een tegen eenzaamheid

26 januari 2024

Eenzaamheid is voor iedereen anders...

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem?

Presentatie Bergense Valentine Box

26 januari 2024

Waar en wanneer: Boekhandel Thomas op zaterdag 10 februari van 12 tot 17 uur

Op deze zaterdag wordt de nieuwe Valentine Box gepresenteerd, verkrijgbaar bij boekhandel Thomas aan de Stationsstraat in Bergen.

Optredens en evenementen in de Taverne 26-28 januari

26 januari 2024

Met o.a. Ralph de Jongh met Tim Birkenholz en Jaap Stam (foto)

Vrijdag 26 januari. Thank God It's Friday met DJ's Frank en Guido

Maak impact en ontdek je talenten…

26 januari 2024

Start Gouden Kans project op 13 en 21 maart; meld je nu aan!

Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen zich aanmelden voor het Gouden Kans project. In maart starten er weer 2 groepen. Het Gouden Kans project is bedoeld voor jongeren in Noord-Holland Noord, die gestopt of klaar zijn met hun studie, een tussenjaar hebben genomen, impact willen maken in de maatschappij, of thuis zitten en geen idee hebben wat ze willen als volgende stap.

Leren beeldhouwen in Tha Banque in Bergen

26 januari 2024

Beeldhouwen met het materiaal dat jou het meeste aanspreekt: steen of hout, en schetsen in was of klei

In de vorm van twee uren in de ochtend of in de avond of eenmalig een workshop met familie of vrienden.

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

26 januari 2024

Weet u waar de namen Vredeskerkje en Russenduin vandaan komen?

Op zondagmiddag 4 februari 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Schik 2024 – De inschrijving verloopt goed

26 januari 2024

Je kan je nog aanmelden tot en met 14 februari

Het bestuur ontvangt veel enthousiaste reacties voor het Schik-weekend op 15 en 16 juni van dit jaar.

Workshops met kinderboekenillustrator Alice Hoogstad in Kranenburgh

19 januari 2024

De workshops op 28 januari en 21 februari zijn van 13.30 - 15.00 uur, de kosten zijn € 7,50 per deelnemend kind

Kinderboekenillustrator Alice Hoogstad geeft op zondag 28 januari en woensdag 21 februari 2024 workshops Monsters tekenen in Museum Kranenburgh.

Terug