Deel

advertentie

Mindful bevallen, kan dat?

De ‘glory’ van mindfulness tijdens zwangerschap en bevalling...

Mindful bevallen, kan dat?

Onze geest is zo groot als de kosmos, in staat tot genialiteit zoals een Stephen Hawking, wijds als een oceaan, vrij als een vogel, neurotisch als een aap; dit is de basis, vanuit waar wij als boeddhist opereren en voorzichtig toenadering zoeken tot de geest en definities erover.
‘Taming the tiger’ was een mooi boek dat mijn toenmalige leraar Akong Rinpoche schreef en dat de kern raakt. Onze geest is ongetemd als een wilde tijger. De mindfulness-beweging heeft structuur gebracht in dit temmen van de geest door acht basisvaardigheden te benoemen, die allemaal zeer nuttig zijn voor een vrouw die gaat bevallen.

Even over mij, wie ben ik om hier iets over te schrijven?

Na vele jaren als filmmaker en daarna als mindfulness-trainer gewerkt te hebben, ben ik nu pardoes kraamverzorgster; door corona-stop gedwongen vermindering van mindfulness-groepen, die ik met liefde begeleidde maar ook door enorme waardering voor babies en moederschap, die ik altijd al in me droeg. Dus ineens opent zich voor mij, na bij vele bevallingen masserend en musicerend aanwezig geweest te zijn, een nieuw perspectief waarom mindfulness wel heel zinvol is bij een van de grootste veranderingen die een vrouw kan ondergaan: moeder worden.

Hier ga ik even in op de acht basisvaardigheden waar mindfulness zeer concrete parels voor gekristalliseerd heeft en die ik elke vrouw in prille verwachting gun.
• vriendelijkheid. ‘friendliness is my religion’ zei de Dalai Lama en ja met vriendelijkheid kom je heel ver, ook in een ziekenhuis als je aan het bevallen bent. Nog belangrijker dan de vriendelijkheid naar de buitenwereld is de vriendelijkheid naar onszelf toe, de milde blik, waarmee wij naar onszelf kunnen kijken als we even een pauze nemen van onze meestal bijzonder kritische blik op onszelf. De Vietnamese monnik en leraar Thich Nhat Tan benoemde dat in elke meditatie als ‘smile, smile to yourself, smile to your pain, smile’. In mindfulness erken je een onvriendelijke gedachte en breng je je aandacht vriendelijk terug naar je adem. Als je aan het bevallen bent, stimuleren wij de vrouw om ‘ja’ te zeggen tegen de pijn. Dat helpt.

• niet oordelen. We beoordelen dingen snel als goed of slecht, afhankelijk van of we ze plezierig of onaangenaam vinden. Deze hardnekkige gewoonte bevestigt onze verhalen van wat we wel of niet prettig vinden, maar hoe zinvol is dat? In de mindfulness-kosmos oefenen wij niet alle gedachten te geloven en zeker niet er dan nog een onvriendelijk laagje aan toe te voegen zoals ‘oh jee, wat ben ik toch weer aan het oordelen’. Als we erg gehecht zijn aan de manier waarop wij onze bevalling willen ervaren en het blijkt dat het heel anders gaat, dan kan de oordelende geest zich helemaal uitleven. Dit kan zelfs leiden tot een postnatale depressie.

• niet streven. In de mindfulness-kosmos valt er niets te bereiken en gaan we nergens naartoe: ‘nothing to do, nowhere to go’. Deze houding leren wij te cultiveren zelfs als het moment pijnlijk is. Een niet-strevende houding kan bij een bevalling waardevol zijn omdat je alles kan laten zijn zoals het is en dat creëert een toestand van lichaam en geest, waarin je lichaam zich kan openen en baren. Als je geest in een bepaald stadium van de bevalling ernaar streeft om ergens anders te komen dan waar je bent, creëer je weerstand tegen het nu. In het ‘nee’ tegen dit moment creëer je ook weerstand in al je lichaamscellen en dat zou zomaar tot meer pijn kunnen leiden.

• vertrouwen. Vertrouwen op jezelf, je eigen autonome wijsheid, je weten. Dat wordt beoefend in een mindfulness-training. Jij bent de uiteindelijke autoriteit over je ervaring en dat geeft kracht. Het vertrouwen dat je alles wat zich ontvouwt bij de bevalling aankunt. Zo veel vertrouwen dat je zelfs tegenover de man in de witte jas durft te zeggen wat je nu niet wilt.

• beginnersmind. Door tijdens de zwangerschap de beginnersgeest sterker te maken, kan het zomaar zijn dat je je nieuwsgierigheid gedurende de ervaring van de bevalling kan bewaren. De beginnersgeest helpt ons fris, onbevooroordeeld een open perspectief te houden, alsof we hier voor het eerst zijn. De beginnersgeest heeft een broertje, de ‘ik-weet-het-niet’-geest. Tijdens de zwangerschap en bevalling komen we vaak in onverwachte situaties. Beginnersmind helpt ons open te zijn voor wat er is, en het niet-weten te omarmen.

• acceptatie. Erkenning om een situatie helder te zien voor wat hij is. Omdat we werken met wat echt is, kunnen we na verloop van tijd zelfs heel pijnlijke emoties of situaties accepteren, en met acceptatie komt er innerlijke rust.

• geduld. Het inzicht dat de gebeurtenissen zich in hun eigen tempo ontvouwen, en zich daaraan over kunnen geven. Elke meditatie is een oefening in geduld. De gehaastheid van onze geest om resultaat te willen bereiken zit ons in de weg, maakt ons ongeduldig, maar ook bewust van ons ongeduld. Zodra je kan kijken naar je eigen ongeduld begin je je geduld te trainen. Jouw geduld kan ook je zorgverleners zoals je verloskundige geduldiger maken.

• laten bestaan/loslaten. Loslaten is het tegenovergestelde van ergens aan gehecht zijn. Wanneer we iets heel graag willen, wanneer we dus heel erg gehecht zijn, houden we ons eraan vast. Deze gehechtheid kan een grote uitdaging vormen. Gewoonlijk proberen we onaangename situaties te vermijden, dat is menselijk maar is ook het recept voor lijden, de kern van de Dharma. We kunnen niet alles controleren, dat idee mogen we loslaten. Met mindfulness leren we ons naar het moeilijke of ongewenste wenden, en een manier te vinden om het te laten bestaan, voorbij onze voorkeuren.

Ons vermogen om ons uit vrije wil te kunnen wenden tot het ongewenste en bewust het ongemak kunnen omarmen, is een mooi vermogen in het omgaan met pijn. Zolang wij vechten tegen pijn, investeren wij in onze weerstand en dan wordt pijn lijden.
Oftewel een simpele rekensom: pijn x weerstand = lijden.
Dit inzicht gun ik iedere zwangere vrouw.

Anna Spohr is kraamverzorgster en mindfulness-trainer in Noord-Holland, zij heeft vele jaren in het Tibetaans Boeddhistisch Klooster Samye Ling haar geest getraind in langdurige stilte-retraites.
zie voor meer informatie www.yoniheaven.nl

Binnenkort start een mIndfulnesstraining voor zwangeren in Schoorl/Bergen. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Yoniheaven om geïnformeerd te worden over het waar en wanneer.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Golfbaan Sluispolder breidt het sportaanbod uit en wordt Golf & Padel Sluispolder

29 september 2023

Er zijn twee volwaardige banen aangelegd, die door alle geïnteresseerde padelspelers te reserveren zijn

Eind september 2023 zijn op de groene locatie van Sluispolder met 27 golfholes ook twee padelbanen geopend. Daarmee ontvangt Sluispolder naast golfers straks nog meer mensen die genieten van sport.

Bridgemaatjes gezocht in De Marke

29 september 2023

Tijdens een praatje met enkele bewoners van De Marke kwam naar voren dat er dringend behoefte is aan mensen die willen bridgen.

Appassionata geeft uniek concert

29 september 2023

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 8 oktober

Appassionata geeft, onder leiding van dirigent Karel Kok, op zondag 8 oktober een uniek concert voor koor, sopraan, piano en strijkorkest in de Ruïnekerk in Bergen. Van de Noorse componist Kim André Arnesen wordt het werk ‘The Wound in the Water’ uitgevoerd.

Spirituele zaterdagmiddag met Josee van Dooren

29 september 2023

Wanneer: op zaterdagmiddag 21 oktober a.s. om 14:30 uur

Gezondheid met behulp van biophotonen-therapie volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Jubileumconcert ”Bodhi 50 jaar muziek”

29 september 2023

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zaterdag 18 november aanvang 20.00 uur

Bodhi geeft zaterdagavond 18 november haar jubileumconcert in de Ruïnekerk ter ere van ruim 50 jaar actief te zijn geweest in de muziek, alléén en met andere muzikanten.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

29 september 2023

Vrijdag 29 september Thank God It's Friday

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblerbaar en dansbaar is. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en beweegt. Dansen!!!

Een bijzonder muziekweekend in Hoeve Overslot

29 september 2023

Met onder andere Bergenaar JP den Tex

Zaterdag 30 september speelt JP den Tex het programma “Mooiste Liedjes” met Tineke Schoemaker, Emile Den Tex, Michiel Jansen, Jantien de Laaf en Kees Maat.

“Nieuw Licht” in Bergen

29 september 2023

Woensdag 18 oktober staat een interview met Jan Willem Labree op het programma...

Een nieuw initiatief vanuit de Ruïnekerk bestaat uit het maandelijks organiseren van een zinnige en inhoudelijke woensdagavond.

Veertien verenigingen uit Bergen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie

22 september 2023

Lokale steun voor het verenigingsleven...

De Grote Clubactie barst los op zaterdag 23 september. De actie is nog altijd zeer populair onder het Nederlandse verenigingsleven.

Open Atelier Simone Wagenaar Couture

22 september 2023

Waar en wanneer: De Blinkerd Schoorl op zaterdag 30 september van 14.00 tot 17.00 uur

Nog maar acht jaar geleden ontdekte Simone Wagenaar haar passie voor couture. Ze deed de Modevakschool, volgde masterclasses in binnen- en buitenland en liep stage bij modeontwerper Mart Visser.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

22 september 2023

Vrijdag 22 september Freaky Friday

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits. Uit de collectie van DJ’s Gerard Kok en Michael Admiraal, bekend en berucht van destijds The Club en de Berger Meermin, en nu van diverse clubavonden in o.a. Victorie.

‘Bij mij thuis’, Kinderboekenweek 2023

Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders...

We kunnen zo veel van elkaar leren! In alle vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard worden leuke activiteiten georganiseerd. Van huizen bouwen met LEGO of dozen, je droomhuis ontwerpen met Tinkercad tot speuren naar sporen uit de IJzertijd. Alle activiteiten zijn gratis. 

Reis door het Nederlands… Westfries, Volendams, Bergens en Derrepers

22 september 2023

Wanneer en waar: zondag 8 oktober | inloop vanaf 14:00 uur | start programma om 14:30 uur. Vredeskerkje

In Holland wordt geen dialect gesproken. Of toch? De serie Reis door het Nederlands komt thuis met het Hollands van de Westfriezen, Volendammers, Bergenaren en Derrepers (inwoners van Egmond aan Zee).

Vanaf volgende week heet Sluispolder GOLF & PADEL Sluispolder

22 september 2023

Als eerste golfbaan in Nederland heeft de organisatie twee fonkelnieuwe padelbanen aangelegd...

Eind september 2023 worden op de groene locatie van Sluispolder met 27 golfholes, ook twee padelbanen geopend. Daarmee trekt Sluispolder naast golfers, straks nog meer mensen aan die genieten van sport.

Doe mee met het kinderkunstatelier in Tha Banque in Bergen

22 september 2023

Op donderdagmiddagen van 16.40 tot 17.50 uur

Echt beeldhouwen in hout of zachte steen met beitels en gutsen vanaf 9 jaar onder het scherpe  en gepassioneerde toeziend oog van Xerxa, een zeer enthousiast beeldend kunstenares.

Jan wil graag zijn angst overwinnen en zwemmen met zijn kleinkinderen

22 september 2023

Tijdens de lessen werken Jan en juf Ellen samen aan het verbeteren van de techniek en het wegnemen van angst

Het vertrouwen terugkrijgen in zijn eigen zwemvaardigheid en veilig met zijn kleinkinderen het zwembad bezoeken. Met dit doel duikt Jan Groot (75) wekelijks het zwembad in tijdens de ABC-zwemlessen voor volwassen.

Beweeg & Boetseer Samen in de week van de Ontmoeting

22 september 2023

In sportcentrum De Beeck staan deze ochtend achtereenvolgens een workshop boetseren en aquasportles PiYoChi op het programma

Vrijdag 13 oktober organiseren de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen en Jacqueline Visser van het Sociaal Team in samenwerking met Sies Vrasdonk een actieve beweeg- en boetseerochtend.

Maand van de Geschiedenis in Noord-Holland (filmpje)

22 september 2023

Van stoommachine tot Boeing 747

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis.

Weer een weekend vol muziek in Hoeve Overslot

22 september 2023

Op zondag 24 september komt Selma Peelen (foto)

Zaterdag 23 september speelt Close Enough, een semi-akoestische band van zes personen met Hans de Ruiter, Jan Jaap Langereis en Madelon Kooij.

Buurtfeest Tuindorp, van buurtfeest naar dorpsfeest (filmpje)

22 september 2023

Wanneer: zaterdag 23 september vanaf 13:00 uur

De laatste zaterdag van september is al jaren de datum voor het leukste feestje van Bergen, Buurtfeest Tuindorp! Een feest voor en door de bewoners van Tuindorp en iedereen die Tuindorp een warm hart toedraagt. In negen jaar tijd is het buurtfeest uitgegroeid van een feestje voor de buurt tot een heus dorpsfeest.

Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland, prachtige expo in Het Sterkenhuis

22 september 2023

Tekening: heftige gevechten rond de Ruïnekerk

Historisch museum Het Sterkenhuis in Bergen staat in september traditiegetrouw stil bij de beruchte slag van 1799, die zich 224 jaar geleden afspeelde voor de deur van het museum.

Joris en de draak

15 september 2023

Wanneer? Op 24 september om 10.00 uur

Ken jij het verhaal over de dappere Joris die de draak versloeg en prinses Esmeralda redde?

Vier prachtige kleine concerten in de Oude Brandweerkazerne centrum Bergen

15 september 2023

Wanneer: woensdag 20 september van 20:00 tot 22:00 uur

Vier authentieke artiesten zorgen voor een mooi afwisselend concert. Op deze avond schuiven ook een trompettist en een saxofonist aan! Het belooft weer een fijne avond te worden.

Appassionata geeft uniek concert in de Ruïnekerk

15 september 2023

Wanneer: zondag 8 oktober a.s.

Appassionata geeft, onder leiding van dirigent Karel Kok, op zondag 8 oktober een uniek concert voor koor, sopraan, piano en strijkorkest in de Ruïnekerk in Bergen. Van de Noorse componist Kim André Arnesen wordt het werk ‘The Wound in the Water’ uitgevoerd.

Taverne aankomend weekend

15 september 2023

Met op vrijdag 15 september Freestyler Peter Parker

Deze vrijdag draait Peter Parker in de Taverne. Normaal gaat hij tekeer in het beruchte cafe Checkpoint Charlie.

Nieuwe tentoonstelling: Diana Scherer – Farming Textiles in Museum Kranenburgh

15 september 2023

Farming Textiles is van 1 oktober 2023 tot en met 10 maart 2024 te zien in Museum Kranenburgh

Scherer hanteert een unieke techniek waarmee ze, gebruikmakend van natuurlijke groeiprocessen, betoverende en schijnbaar fragiele weefsels van plantenwortels creëert. 

Staatsbosbeheer organiseert Cleanup Day in Schoorlse Duinen

15 september 2023

Wanneer: op zaterdag 16 september van 9.00 tot circa 12.00 uur

Staatsbosbeheer organiseert op deze zaterdag een opschoonactie in de Schoorlse Duinen. Doel van de actie is om zoveel mogelijk afval te verzamelen, zodat de natuur weer een stuk schoner wordt.

Open Dag Voedselbank Alkmaar en omgeving

15 september 2023

Waar en wanneer: de Pettemerstraat 39B in Alkmaar op zaterdag 4 november a.s. van 11.00 tot 15.00 uur

Wie zijn wij: Stichting Voedselbank Alkmaar (en omgeving) (VBA) is sinds 2006 operationeel. Het verzorgingsgebied waarvoor wij voedselpakketten samenstellen, omvat Groot Alkmaar (inclusief Schermer en De Rijp/Graftdijk), Heerhugowaard, Heiloo, Limmen, Bergen, Egmond en Schoorl en ook Ursem, Koedijk, Obdam en Hensbroek.

Overslot barst uit zijn voegen met een weekend vol muziek

15 september 2023

Zaterdag 16 en zondag 17 september is er weer een weekend vol muziek in de oudste hofstede van NH uit ca. 1550.

Zaterdag 16 september speelt de Burn Brigade Big Band, een spetterende band van 19 Noord-Hollandse jazzmuzikanten vol enthousiasme geleid door Frans Cornelissen, die de wat avontuurlijker kant van de jazz zoeken.

Toer de Phila: kom kijken bij Philadelphia Zorg Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard

15 september 2023

Heb je altijd al willen weten wie er wonen op een locatie bij jou in de buurt?

Op zaterdag 23 september openen de bewoners van tien locaties van Philadelphia Zorg in Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard tussen 13 en 16 uur hun deuren voor het publiek.

Open podium voor dichters en muzikanten

15 september 2023

Thema: Kunstmatige intelligentie en de dichter...

Op vrijdag 29 september om 16.00 uur open podium voor dichters en muzikanten (zonder versterkers) in Hotel 1900 Russenweg te Bergen. Toehoorders ook van harte welkom.

Open Monumenten Weekend in Hoeve Overslot

8 september 2023

Met rockhelden Ralph de Jongh en Tim Birkenholz

Zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumenten Weekend in Nederland, waarbij Hoeve Overslot natuurlijk niet mag ontbreken als oudste hofsteden van NH uit ca. 1550.

Maand van de Ontmoeting in bibliotheek Bergen

8 september 2023

Van 16 september t/m 14 oktober. Feestelijke opening met burgemeester Lars Voskuil

In de Maand van de Ontmoeting staan verbinding en ontmoeting centraal. Samen met Stichting Welzijn Bergen zijn er in deze maand van 16 september t/m 14 oktober activiteiten georganiseerd in de bibliotheek in Bergen (Dreef 1) om ontmoeting en verbinding te stimuleren.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug