Deel

advertentie

Mindful bevallen, kan dat?

De ‘glory’ van mindfulness tijdens zwangerschap en bevalling...

Mindful bevallen, kan dat?

Onze geest is zo groot als de kosmos, in staat tot genialiteit zoals een Stephen Hawking, wijds als een oceaan, vrij als een vogel, neurotisch als een aap; dit is de basis, vanuit waar wij als boeddhist opereren en voorzichtig toenadering zoeken tot de geest en definities erover.
‘Taming the tiger’ was een mooi boek dat mijn toenmalige leraar Akong Rinpoche schreef en dat de kern raakt. Onze geest is ongetemd als een wilde tijger. De mindfulness-beweging heeft structuur gebracht in dit temmen van de geest door acht basisvaardigheden te benoemen, die allemaal zeer nuttig zijn voor een vrouw die gaat bevallen.

Even over mij, wie ben ik om hier iets over te schrijven?

Na vele jaren als filmmaker en daarna als mindfulness-trainer gewerkt te hebben, ben ik nu pardoes kraamverzorgster; door corona-stop gedwongen vermindering van mindfulness-groepen, die ik met liefde begeleidde maar ook door enorme waardering voor babies en moederschap, die ik altijd al in me droeg. Dus ineens opent zich voor mij, na bij vele bevallingen masserend en musicerend aanwezig geweest te zijn, een nieuw perspectief waarom mindfulness wel heel zinvol is bij een van de grootste veranderingen die een vrouw kan ondergaan: moeder worden.

Hier ga ik even in op de acht basisvaardigheden waar mindfulness zeer concrete parels voor gekristalliseerd heeft en die ik elke vrouw in prille verwachting gun.
• vriendelijkheid. ‘friendliness is my religion’ zei de Dalai Lama en ja met vriendelijkheid kom je heel ver, ook in een ziekenhuis als je aan het bevallen bent. Nog belangrijker dan de vriendelijkheid naar de buitenwereld is de vriendelijkheid naar onszelf toe, de milde blik, waarmee wij naar onszelf kunnen kijken als we even een pauze nemen van onze meestal bijzonder kritische blik op onszelf. De Vietnamese monnik en leraar Thich Nhat Tan benoemde dat in elke meditatie als ‘smile, smile to yourself, smile to your pain, smile’. In mindfulness erken je een onvriendelijke gedachte en breng je je aandacht vriendelijk terug naar je adem. Als je aan het bevallen bent, stimuleren wij de vrouw om ‘ja’ te zeggen tegen de pijn. Dat helpt.

• niet oordelen. We beoordelen dingen snel als goed of slecht, afhankelijk van of we ze plezierig of onaangenaam vinden. Deze hardnekkige gewoonte bevestigt onze verhalen van wat we wel of niet prettig vinden, maar hoe zinvol is dat? In de mindfulness-kosmos oefenen wij niet alle gedachten te geloven en zeker niet er dan nog een onvriendelijk laagje aan toe te voegen zoals ‘oh jee, wat ben ik toch weer aan het oordelen’. Als we erg gehecht zijn aan de manier waarop wij onze bevalling willen ervaren en het blijkt dat het heel anders gaat, dan kan de oordelende geest zich helemaal uitleven. Dit kan zelfs leiden tot een postnatale depressie.

• niet streven. In de mindfulness-kosmos valt er niets te bereiken en gaan we nergens naartoe: ‘nothing to do, nowhere to go’. Deze houding leren wij te cultiveren zelfs als het moment pijnlijk is. Een niet-strevende houding kan bij een bevalling waardevol zijn omdat je alles kan laten zijn zoals het is en dat creëert een toestand van lichaam en geest, waarin je lichaam zich kan openen en baren. Als je geest in een bepaald stadium van de bevalling ernaar streeft om ergens anders te komen dan waar je bent, creëer je weerstand tegen het nu. In het ‘nee’ tegen dit moment creëer je ook weerstand in al je lichaamscellen en dat zou zomaar tot meer pijn kunnen leiden.

• vertrouwen. Vertrouwen op jezelf, je eigen autonome wijsheid, je weten. Dat wordt beoefend in een mindfulness-training. Jij bent de uiteindelijke autoriteit over je ervaring en dat geeft kracht. Het vertrouwen dat je alles wat zich ontvouwt bij de bevalling aankunt. Zo veel vertrouwen dat je zelfs tegenover de man in de witte jas durft te zeggen wat je nu niet wilt.

• beginnersmind. Door tijdens de zwangerschap de beginnersgeest sterker te maken, kan het zomaar zijn dat je je nieuwsgierigheid gedurende de ervaring van de bevalling kan bewaren. De beginnersgeest helpt ons fris, onbevooroordeeld een open perspectief te houden, alsof we hier voor het eerst zijn. De beginnersgeest heeft een broertje, de ‘ik-weet-het-niet’-geest. Tijdens de zwangerschap en bevalling komen we vaak in onverwachte situaties. Beginnersmind helpt ons open te zijn voor wat er is, en het niet-weten te omarmen.

• acceptatie. Erkenning om een situatie helder te zien voor wat hij is. Omdat we werken met wat echt is, kunnen we na verloop van tijd zelfs heel pijnlijke emoties of situaties accepteren, en met acceptatie komt er innerlijke rust.

• geduld. Het inzicht dat de gebeurtenissen zich in hun eigen tempo ontvouwen, en zich daaraan over kunnen geven. Elke meditatie is een oefening in geduld. De gehaastheid van onze geest om resultaat te willen bereiken zit ons in de weg, maakt ons ongeduldig, maar ook bewust van ons ongeduld. Zodra je kan kijken naar je eigen ongeduld begin je je geduld te trainen. Jouw geduld kan ook je zorgverleners zoals je verloskundige geduldiger maken.

• laten bestaan/loslaten. Loslaten is het tegenovergestelde van ergens aan gehecht zijn. Wanneer we iets heel graag willen, wanneer we dus heel erg gehecht zijn, houden we ons eraan vast. Deze gehechtheid kan een grote uitdaging vormen. Gewoonlijk proberen we onaangename situaties te vermijden, dat is menselijk maar is ook het recept voor lijden, de kern van de Dharma. We kunnen niet alles controleren, dat idee mogen we loslaten. Met mindfulness leren we ons naar het moeilijke of ongewenste wenden, en een manier te vinden om het te laten bestaan, voorbij onze voorkeuren.

Ons vermogen om ons uit vrije wil te kunnen wenden tot het ongewenste en bewust het ongemak kunnen omarmen, is een mooi vermogen in het omgaan met pijn. Zolang wij vechten tegen pijn, investeren wij in onze weerstand en dan wordt pijn lijden.
Oftewel een simpele rekensom: pijn x weerstand = lijden.
Dit inzicht gun ik iedere zwangere vrouw.

Anna Spohr is kraamverzorgster en mindfulness-trainer in Noord-Holland, zij heeft vele jaren in het Tibetaans Boeddhistisch Klooster Samye Ling haar geest getraind in langdurige stilte-retraites.
zie voor meer informatie www.yoniheaven.nl

Binnenkort start een mIndfulnesstraining voor zwangeren in Schoorl/Bergen. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Yoniheaven om geïnformeerd te worden over het waar en wanneer.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Palmpasen voor Hollandse en Oekraïense Bergenaren

31 maart 2023

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zondag 2 april om 10.00 uur

Zondag wachten de ezels uit het verhaal van de intocht in de hoofdstad de mensen op die Palmpasen willen vieren. Misschien zit er voor de kinderen wel een ritje in?

Marcel Worms speelt Bach in het Vredeskerkje

31 maart 2023

Wanneer: vrijdag 7 april

Het zou al eerder, maar nu komt het er echt van. Pianist Marcel Worms komt op de avond van vrijdag 7 april boek 2 van Das Wohltemperierte Klavier van Bach spelen, integraal. Zijn vertolking van boek 1 trok destijds veel publiek.

Een kleine ode aan galerie Klein Zwitserland (filmpje)

31 maart 2023

De Belevenis...

Harold en Mirjam worden even in het zonnetje gezet, want hoe lang blijft Klein Zwitserland nog als galerie?

Optredens in de Taverne 31 maart en 2 april

31 maart 2023

Vrijdag 31 maart Thank God It's Friday met DJ's Frank en Guido

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblerbaar en dansbaar is. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en beweegt.

Pasen in de Schoorlse Duinen

31 maart 2023

Wanneer: zondag 9 april en maandag 10 april (eerste en tweede paasdag)

De paashaas is gezien in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Zou hij eieren hebben verstopt? Kom op eerste of tweede paasdag met je kinderen paaseieren zoeken rondom het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Voordat ze op zoek gaan, knutselen ze een paasmandje, waarin de chocolade eieren verzameld kunnen worden. Daarna gaan ze lekker naar buiten om te zoeken.

Nieuw ‘seizoen’ Doortrappen in gemeente Bergen

31 maart 2023

Wanneer: zaterdag 1 april bij De Meent in Alkmaar

Met de grote e-bike testdag bij De Meent in Alkmaar wordt zaterdag 1 april het startschot gegeven van het nieuwe fietsseizoen. De buurtsportcoaches pakken meteen door met een nieuwe serie gratis activiteiten van Doortrappen. In april kun je fietstrainingen volgen en in april én juni zijn nieuwe edities van Happen & Trappen. Aanmelden kan via sportenbewegeninbergen.nl.

Concert: ‘Romeo en Julia’, een liefdesgeschiedenis in koorwerken

31 maart 2023

Wanneer: zondagmiddag 16 april 2023

Het Bergens Koor geeft op zondagmiddag 16 april 2023 een bijzonder concert in de Ruïnekerk in Bergen NH. Aan de hand van tien koorwerken wordt de liefdesgeschiedenis bezongen zoals die door William Shakespeare beschreven is in zijn toneelstuk ‘Romeo en Julia’.

En de kinderen scheiden mee! Hoe blijf je samenwerken als ouders?

31 maart 2023

GGD Hollands Noorden organiseert de online bijeenkomst voor alle opvoeders/ouders van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar die gaan scheiden of gescheiden zijn...

Op dinsdagavond 18 april van 19.45-20.15 uur organiseert GGD Hollands Noorden de online bijeenkomst En de kinderen scheiden mee! Hoe blijf je samenwerken als ouders? Deze online bijeenkomst is voor alle ouders/opvoeders van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Tijdens de bijeenkomst gaan Lianne van Lith en Marjanne Boesenkool in op hoe je als ouders blijft samenwerken tijdens en na een scheiding.

Tentoonstelling ‘Van boer tot badgast’ in historisch museum Het Sterkenhuis

31 maart 2023

De tentoonstelling is te zien van 15 april tot en met 29 oktober 2023

Op vrijdag 14 april 2023 opent burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen de tentoonstelling Van boer tot badgast – Het verhaal van Bergen. Verhalen uit de rijke geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee worden in deze tentoonstelling verteld én ingekleurd met verrassende objecten, oude prenten, kaarten en bijzondere textiele stukken uit de Sterkenhuis-collectie. De tentoonstelling is te zien van 15 april tot en met 29 oktober 2023.

Stabat Mater in de Ruïnekerk

31 maart 2023

Wanneer: vrijdag 7 april

Op Goede Vrijdag 7 april wordt om 16.00 uur in de Ruïnekerk het beroemde Stabat Mater van G. Pergolesi uitgevoerd. Welkom om deze prachtige intense compositie te komen luisteren! De kerk is open vanaf 15.30 uur en een vrijwillige bijdrage is meer dan welkom na de uitvoering.

Opening 25-jarig jubileumseizoen Museumhoeve Overslot

31 maart 2023

Wanneer: zaterdag 1 april in Egmond aan den Hoef

Anders dan de steigers en de hekken doen vermoeden, opent Museumhoeve Overslot op zaterdag 1 april haar deur om te vieren dat er 25 jaar geleden een huurovereenkomst werd gesloten met B&W van de gemeente Egmond om - in het toen leegstaande en volledig leeg gesloopte pand uit ca. 1550 - op verzoek van de gemeente culturele activiteiten te gaan ontwikkelen.

Maaike Koster exposeert in Huisje Doek

24 maart 2023

Vanaf vrijdag 7 april is haar werk elke zaterdag en zondag te zien

Maaike, " ik ben 22 jaar oud en geboren en getogen in Alkmaar. Vanaf een jonge leeftijd ben ik al bezig met creativiteit.

Vanaf 1 april weer wekelijks kofferbakmarkt in Schoorl

24 maart 2023

Toegang is gratis, er is een toiletgebouw op het terrein en bezoekers kunnen parkeren op het naastgelegen veld via de Molenweg

Het seizoen voor de wekelijkse kofferbakmarkt van Schoorl staat weer voor de deur. Van 1 april tot en met 30 september kunnen liefhebbers snuffelen tussen alles dat verkopers voor zachte prijsjes aanbieden op het grasveld aan de Sportlaan.

Vrijdag 24 maart LaDJ Sam Hof in de Taverne

24 maart 2023

En op zondag 26 maart Taverne Live: Subterranean

Deze vrijdag draait DJdame Sam Hof in de Taverne. Zij durft alles van Relight My Fire tot 24k magic, van hard rock, hiphop en hits tot house. Vol = proppen! Tussen 22.00 en 02.00 uur, 20+, gratis entree

Duinstreek Kamermuziek Festival

24 maart 2023

Wanneer: vanaf donderdag 23 maart

Het festival bezoekt met uiteenlopende concerten de kerken en kerkjes van de gemeente Bergen, van Groet tot Egmond Binnen. Celliste Quirine Viersen maakte het programma.

Kofferbakmarkt in Schoorl

24 maart 2023

Wanneer: elke zaterdag van 1 april tot 30 september 2023

Leuk, een kofferbakmarkt! Een kofferbakmarkt is een soort vlooienmarkt waar mensen met volgeladen auto’s en busjes komen om hun leuke en mooie tweedehands dingen te verkopen. De artikelen worden op een kleed of op zelf meegebrachte tafels uitgestald.

Beeldhouwles met beitels voor volwassenen en Kinderkunstatelier

Waar: Art Gallery Tha Banque

Maak een prachtige sculptuur en vergroot jouw driedimensionaal denken. Beeldhouwen met het materiaal dat jou het meeste aanspreekt: steen of hout, piepschuim, was of klei.

Uitnodiging Poëzie in de Branding 2023

24 maart 2023

De inzending sluit op 7 april 2023

Voor de 22e keer Poëzie in de Branding met gedichten op palen in de branding. Een deskundige selectiecommissie zal zich over het (anonieme) werk buigen en een selectie maken van circa 25 gedichten, die naar verwachting vanaf 17 mei t/m 7 juni 2023 in de branding zullen staan.

Drie nieuwe tentoonstellingen bij Museum Kranenburgh

24 maart 2023

Wanneer: zaterdag 22 april 2023 om 15.30

Programma: 15.30 uur inloop en ontvangst, 16.00 uur welkom en opening, 16.30 uur tentoonstellingen geopend, 18.00 uur einde programma.

De paddentrek is begonnen

24 maart 2023

Beste lezer, graag vraag ik uw aandacht voor de paddentrek...

De lente is begonnen, tijd voor amfibieën om er op uit te gaan. De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden en andere amfibieën van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De paddentrek vindt plaats in de periode februari tot april.

Overzichtstentoonstelling van de beelden van Aad Hoetjes

17 maart 2023

Waar en wanneer: Galerie Klein Zwitserland, vanaf 22 maart tot 29 mei

In Galerie Klein Zwitserland is vanaf 22 maart tot 29 mei een overzichtstentoonstelling van de beelden van Aad Hoetjes (1941-2020) te zien en te koop. Aad was de laatste achttien jaar van zijn leven actief in zijn atelier in Schoorl. In zijn werk richtte hij zich in de eerste plaats op vakmanschap en abstractie, waarbij de vorm in al zijn eenvoud telkens opnieuw moest blijven verrassen.

Word wakker uit je winterslaap!

17 maart 2023

Waar en wanneer: Adriaan Roland Holstschool Bergen, zaterdag 1 april van 10.00 tot 17.00 uur

Ga dansend en bewegend de nieuwe lentekracht tegemoet. Volg je lichaam in al het nieuwe dat wil ontstaan en bloeien. Open je voor de vreugde, de warmte en de kracht van een nieuw begin.

Duinstreek Kamermuziek Festival volgende week van start van Egmond Binnen tot Groet

17 maart 2023

Donderdag 23 maart begint de vijfde editie van het Duinstreek Kamermuziek Festival...

Tot aan corona was violiste Maria Milstein de programmeur van het Duinstreek Kamermuziek Festival. Nu is het de Bergense celliste Quirine Viersen die Nederlandse topmusici presenteert in de diverse kerkjes en kerken die de gemeente rijk is.

Vrijdag 17 maart Circus Knoppendraaiers in de Taverne

17 maart 2023

En op zondag 19 maart Taverne Live: Grunge Unplugged

Het DJ-carrousel is terug! Aanstaande vrijdag 17 maart zal Circus Knoppendraaiers terugkeren naar de Taverne Bergen. Dit keer met zeven DJ's van 21:00 tot 03:00 met de beste House, Afro, Disco en Techno.

Lezing Madelon Oostwoud ’Tuinen om van te smullen’

17 maart 2023

Waar en wanneer: de ARH school woensdag 12 april 19:30 uur

In deze inspirerende lezing reikt Madelon eenvoudige ideeën aan om tuinen en balkons zodanig te beplanten dat je kunt oogsten dat het een lieve lust is, zonder af te doen aan de sierwaarde en de schoonheid.

Beleef Schoorlse Duinen in de Zonnetrein

17 maart 2023

Tijdens deze anderhalf uur durende rit vertelt Frank enkele wetenswaardigheden over de duinen van Schoorl...

Frank Hoogvorst rijdt vanaf 2 april met zijn zonnetrein weer wekelijks op zondag en woensdag door de Schoorlse Duinen. Ideaal voor iedereen die het duingebied wil verkennen. Staatsbosbeheer is blij met deze voorziening in Schoorl omdat mensen die minder goed ter been zijn ook het bos en de duinen kunnen beleven. Een groene bijkomstigheid is dat de Zonnetrein deels op zonne-energie rijdt!

Duin- en strandwandeling

17 maart 2023

De start van de wandeling is op zondag 19 maart om 10 uur in het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee...

Weet u wat een kwarrige eik is? Wilt u de mooiste meertjes in de duinen zien? Heeft u wel eens eieren gevonden op het strand? Weet u waarom er hoofdzakelijk linker handschoenen aanspoelen?

Koorvereniging Bergen zingt de Johannes Passion van Bach

17 maart 2023

Wanneer: vrijdag 24 maart

Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Johannes Passion van J.S. Bach uit op vrijdag 24 maart.

Lente Instuif Meet The Makers

17 maart 2023

Wanneer: zaterdag 18 maart

Welkom op de Lente Instuif Meet The Makers pinchxios party van de expositie 'Don’t Panic II’ op zaterdag 18 maart van 16.18-18.18 uur in Art Gallery tha Banque, Plein 29 Bergen.

Paas Pop-Up Shop

17 maart 2023

Wanneer: zaterdag 25 maart

Zaterdag 25 maart presenteren negen kunstenaars hun werk in het Harmoniegebouw op Plein 38 in Bergen.

Het sportboekje is er weer!

17 maart 2023

In het boekje vind je activiteiten als boksen en bootcamp, dansen en karate, maar ook tennis en indianen-scouts...

Na de voorjaarsvakantie konden de basisschoolkinderen uit Bergen, de Egmonden en Schoorl meteen actief van start. Vanaf 6 maart kwamen buurtsportcoaches Elles en Eefke namelijk de sportboekjes voor 2023 bij alle basisscholen langsbrengen. Deze samenwerking van de gemeente Bergen, de buurtsportcoaches en de sportverenigingen en -clubs in Bergen, de Egmonden en Schoorl brengt ieder kind in de gemeente in beweging!

Zondag 26 maart TC Bergen Open Dag

17 maart 2023

Ja het nieuwe tenniszomerseizoen komt er aan...

Zet alvast in de agenda: zondag 26 maart Open Dag bij TC Bergen. Met uiteraard een programma voor de jeugd en senioren.

Filmtheater Cinebergen en Alliance Française slaan de handen ineen

Woensdag 22 maart is het zover; dan start met de gloednieuwe film van François Ozon, Mon Crime, een maandelijks terugkerende samenwerking tussen Filmtheater Cinebergen en de Alliance Française Alkmaar. De voorstellingen zullen ook daarna vast op de woensdagochtend om 10:30 uur plaatsvinden.

Gaat u graag naar buiten? Neem eens iemand mee!

10 maart 2023

Lijkt het u gezellig om iemand mee te nemen? Dan horen we graag van u...

Hoewel het s ’nachts nog vriest en de kachel (helaas) nog aan moet, voel en hoor je toch dat de lente in de lucht zit. Vogels zijn druk bezig en er komen steeds meer knoppen aan de bomen.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug