Deel

Mieren

Mieren

Mieren, met hun idiote nekgewrichten waarmee ze honderden keren hun eigen gewicht kunnen verslepen (zodat de pot honing iedere ochtend ergens anders staat). Met hun dubbele magen en ingebouwde kompassen. Mieren, wier koningin het in de lucht ontvangen sperma wel twintig jaar kan opslaan alvorens zich voort te planten. Mieren, met hun dogmatisch autoriteitsgeloof.

Ze lopen over het aanrecht, langs de pedaalemmer, door de gang. Ik hoor ze ’s nachts knagen aan de fundamenten. Gek word je van hun maniakale gegroet als ze elkaar tegenkomen. ‘Hi, hallo, leve de koningin!’ ‘Hi, leve de koningin! Mmh, ruik je lekker… honing? Els nog gezien? Ze is zoek.’ ‘Er liggen slachtoffers bij het vluchtgat en naast de broodplank. Schuw de open vlakte. Leve de koningin!’

Zonder aanziens des persoons heb ik ze met m’n vinger tot streepjes geveegd en onder m’n voet tot stof vertrapt, als een geïrriteerde god. Ik hoopte de informatiestroom naar de kolonie af te breken en voorbeelden te stellen, maar er is geen beginnen aan, ze blijven terugkomen. Dan maar à la Assad, met gif of zenuwgas uit de Albert Heijn.

‘Maar er zijn helemaal geen mieren in de winter,’ zei de bedrijfsleidster met een stelligheid waarmee ze ook het bestaan van pancetta of schorseneren zou ontkennen. Meneer Vermeer, vriend en ecologische tuinman, had geen goed woord over voor mijn regime: ‘Boeren vervloeken voor de bijensterfte en dan privé pesticiden gebruiken!? Farizeeër!’

Ik moest de gaten waardoor ze naar binnen komen afsluiten. Een advies dat bijna net zo onzinnig klonk als de bewering van mevrouw Heijn, dat er ’s winters geen mieren zijn. We kunnen niet eens familie buiten de deur houden, of muizen, laat staan mieren.

Onze vriendschap indachtig vulde ik de kieren waardoor ik ze zag komen en gaan. Het leek te werken. Ik bleef onverminderd schuldig aan de dood van dertig, veertig geleedpotigen, maar genocide kon mij, dankzij mijn vriend, niet ten laste worden gelegd. Nog niet.

Van de een op de andere dag krioelde het rondom de gekitte kier opeens weer van de mieren. Het was onduidelijk of het nieuwe verkenners waren dan wel terugtrekkende troepen. Zekerheidshalve moordde ik ze uit en krikte mijn saldo op naar een kleine vijftig zielen. Ik heb daarna geen mier meer gezien. Niet op het aanrecht, noch bij de pedaalemmer. Wat had ik toch een fijne vriend!

Tot ik op een ochtend naar de honing greep. Honderden mieren hadden zich als lemmingen verdronken in de nectar. Tientallen ploegden uitgeput door het kleverige massagraf. En ze bleven maar toestromen, leve de koningin, tot ze massaal met hun lichamen de honing zouden hebben drooggelegd. Niet onder mijn bewind!

Ik zal ze de chemische verdelging besparen, maar ze daarentegen oudtestamentisch, naar grootmoeders recept, uitroeien. Ik zal het zeven dagen en zeven nachten afwisselend kokend water laten regenen en kaneelstof laten waaien, de kolonie met koperdraad en kleingeld neurologisch ontwrichten, ze teisteren met gist, opdat hun magen en die hunner nakomelingen zullen uitscheuren. Voor hen geen bruidsvluchten dit jaar.

Vervelende rotmieren met hun feromonen en hun dikke konten.

Meer 'Columns':

De jeugd ja!

16 maart 2018

Column: JoMo

Met verbazing heb ik naar Monitor gekeken op TV, gevolgd door de wijze woorden van de oude milieuvoorvechter Terlouw over de transitie naar fossielvrije energie en de plastic soep in de oceanen.

Laat die zuiderlingen maar carnaval hebben, wij hebben verkiezingsleut

9 maart 2018

Column JoMo

Het is een heftig dilemma; cultureel erfgoed wil je houden; zwijntje tikken, gans trekken, stieren vechten, katknuppelen, windhondenrennen, paling trekken, staand want vissen.

Ineens...

9 maart 2018

Column Henkoo

Ineens is het niet meer eens of oneens over het betrekken van inwoners bij politieke plannenmakerij.

Voorspel

2 maart 2018

Column Henkoo

Het voorspel mag nog 19 dagen duren. Dan is het zover. Wordt er intussen al iets duidelijk voor ons. Koersen we af op een politieke aardverschuiving in onze gemeente?

Leed Night Show

2 maart 2018

Column JoMo

Commerciële TV-zenders hebben een nieuwe inkomstenbron gevonden. De Leed-night show. De Johnny’s, Paul’s en Beau’s van deze wereld...

Handen vol

23 februari 2018

Column Henkoo

Lof voor de Duinstreek. Daarin is veel ruimte voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Alle partijen krijgen volop gelegenheid visie te verkondigen. Wekelijks kunnen zij dat doen door te reageren op een stelling. Wat valt mij daarbij op?

Een olympische uitglijer

16 februari 2018

Column JoMo

“Goud fornuis met zilveren roest” schetterde de overenthousiaste reporter op mijn autoradio. Is dit een sprookjesprogramma over schattige keuken-prinsesjes? Welnee, het gaat hier om Olympische schaatsprestaties.

5 weken nog...

16 februari 2018

Column Henkoo

Het duurt nog maar 5 weken en dan gaan we. Wat gaan we? Onze stem uitbrengen natuurlijk! Het is immers het feest van de democratie. Het moment waarop zittende volksvertegenwoordigers afgerekend worden op hun, al of niet, nakomen van verkiezingsbeloftes.

Haast u langzaam...

9 februari 2018

Column JoMo

Een rebelse partij met aan boord een snufje list en bedrog. Dat is toch op z’n minst een wat aparte affichering van de lijsttrekker van de politieke partij, die straks als Gemeentebelangen BES de verkiezingen ingaat.

Dromen of verlakkerij

9 februari 2018

Column Henkoo

Hoeveel jongeren tussen de 18 en 27 jaar wonen er eigenlijk in de gemeente Bergen? En hoeveel 20 tot 40 jarigen vertrekken (nood)gedwongen naar elders? Gedwongen door het grote gebrek aan betaalbare woningen? Ik weet het niet, maar het zijn er heel veel!

Cum fraude

2 februari 2018

Column Henkoo

Ik ben zeer onder de indruk van de uitgebreide sollicitatie van onze anchor man Robbie naar de functie van wethouder voor Gemeentebelangen BES. De onderbouwing van zijn sollicitatie maakt hem, mijns inziens, buitengewoon geschikt voor zo'n functie.

Stem wijzer?

2 februari 2018

Column JoMo

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet duidelijk worden waarin de acht deelnemende partijen zich van elkaar onderscheiden. Daarvoor bieden gewiekste bureaus een service aan in de vorm van een stemwijzer.

Impuls vissers

26 januari 2018

Column JoMo

We hebben meer dan twee miljoen hobbyvissers in ons land. U kent ze wel. Langs de oever onder een legerbruine parasol, stoere parka om de schouders, een flesje bier binnen handbereik en turend naar het simmetje.

Vraag...

26 januari 2018

Column Henkoo

Vraag ik mij af hoe dat nu eigenlijk werkt. Het gemeentebestuur? Vaart dat zijn eigen koers of voert dat een programma uit dat na de aanstaande verkiezingen door de winnaars daarvan in elkaar wordt gestoken?

Virtueel

19 januari 2018

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Waterschappelijk

19 januari 2018

Column JoMo

Wat komt er toch een kolossale hoeveelheid regen naar beneden. Dat gevoegd bij de westerstormen, mag het een wonder heten, dat we nog niet onder water staan. Hoewel veel landerijen zijn veranderd in binnenmeren, blijken we telkens weer in staat de grote hoeveelheden regenwater af te voeren naar de zee.

Zijn hardlopers doodlopers?

Column JoMo

Zijn hardlopers doodlopers? Tocardo is failliet! Wie zegt u? Dat is dat bedrijf uit Den Oever, dat getijdeturbines maakt. Energie opwekt uit de stroming, die ontstaat bij eb en vloed. Je weet wel. Er zitten al een paar van die dingen in de Afsluitdijk. Ja, eh…. en?

Virtueel

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Terug