Deel

Een meerkleurige politieke draaitol…?

Een meerkleurige politieke draaitol…?

Vorige week is de informatiepoging van Bert Blase, om tot een nieuw college te komen, door Janina Swart van KIES Lokaal naar de geschiedenisboekjes verwezen. Een raadsbreed collegeakkoord komt blijkbaar voor Bergen nog veel te vroeg. Althans, dat is wat ik lees in diverse media en op de digitale politieke fora.

Janina Swart werd door haar Egmondse spindoctors ingefluisterd om een ‘knip te zetten’ in de relatie met Femke Ouëndag van Groen Links. Hetgeen zij later ook doodleuk bevestigde op vragen van de Alkmaarsche Courant. Nu had Femke natuurlijk nog kunnen vragen : ‘Wat bedoel je eigenlijk met die KNIP… ?’ Maar volgens enkele backbenchers uit de lokale politiek was dit voor Femke én GROEN LINKS de spreekwoordelijke druppel die, na een serie van zeer moeizame en emotionele vergaderweken, de emmer volledig deed overlopen. Onherstelbare politieke waterschade dus. Met een tsunami aan verwijten.

Draaitol
Janina Swart beloofde tegenover de gedrukte media nog dat ze Femke zou bellen en uitleggen dat het allemaal niet zo bedoeld was. Maar volgens de dorps-tamtam is dat nog steeds niet gebeurd en is dat vooral te wijten aan het feit dat de voorvrouw van KIES Lokaal consequent acteert als een meerkleurige politieke draaitol. Iets roepen, er over nadenken, dan herroepen om vervolgens het toch wéér anders te doen. Of het misschien toch misschien weer niet te doen. Tja, wat wil je nu eigenlijk, Janina?

Dit gedrag is ideaal en zelfs wenselijk als je voorzitter bent van de holistisch macrobiotische en antropologische macraméclub uit het Egmondse Wimmenum. Maar, als je (lees: coalitie) ná de verkiezingen behoorlijk blijkt te zijn afgerekend door de Bergense kiezer én toch leidend mag zijn in het formeren van een breed gedragen college, incluis collegeprogramma, dan zou ik toch wat kordater én iets meer bescheiden hebben ‘doorgepakt’. Beetje geven, een beetje nemen en wederzijds respect.
Volgens eerder genoemde backbenchers wilde KIES Lokaal hardvochtig doordrammen op de grote issues, zoals de geldvretende voetbalfusie in Egmond, de 7 Dorpelingen en het fietspad aan de Eeuwigelaan. In de hoop dat Groen Links zou gaan schuiven?

One-issue club
Maar gelukkig heeft de Bergense GROEN LINKS een principiële, meedenkende achterban en is Femke Ouëndag weliswaar heel blond, maar zeker niet dom. Daarnaast weet ze precies wat ze wil en heeft ze een hartgrondige bloedhekel aan vuige politieke spelletjes van one-issue clubjes die slechts politieke prostitutie willen plegen omwille van investeerders en projectontwikkelaars. Dat Femke hier letterlijk veel tranen om heeft gelaten is geen schande en ook geen zwakte. Het getuigt nog van enige menselijke maat in de Bergense politiek.

Dit dorp verdient heel snel een nieuw college én een breed gedragen plan van aanpak om Bergen, Egmond en Schoorl de komende vier tot acht jaar op de financieel gezonde en politiek behoorlijke en geloofwaardige kaart te zetten.

CDA én Jos de Moel
Hoe nu verder? Volgens hearsay sturen Groen Links, VVD, Gemeente Belangen en BBB nu aan op de snelle vorming van een college van B&W én een programma waar raadsbreed steun voor kan worden verkregen. Ik ben van mening dat óók het CDA haar verantwoordelijkheid als serieuze partij nú moet gaan nemen en zich aansluiten bij de formatiebesprekingen. Wellicht zelfs met collega-columnist Jos de Moel als kandidaat-wethouder? Want niet alleen ons dorp moet beter en behoorlijk worden bestuurd! Ook de sfeer én (sub)culturen op het Bergense gemeentehuis verdient een kritische analyse. Dit zal absoluut weerstand opleveren en vraagt dus bestuurders die durven doorpakken, verbinding maken en waar nodig effectieve heelmeesters kunnen én willen zijn.

Kortom: Anders Denken… en Anders Doen…!
En wie dat niet wil…? Ach, er zijn op dit moment vacatures zat elders in ons land!

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

Zomer...

20 april 2018

Column Henkoo

Loop ik lekker in het zonnetje in het centrum te genieten van de Waterlooplein-achtige uitstallingen op de trottoirs, kom ik de uitgever van de Flessenpost tegen.

Een soapserie genaamd... de Fabelstjeskrant

20 april 2018

Column JoMo

Gerrit de Postduif bericht het volgende... Juffrouw Ooijevaar en juffrouw Mier hebben het beste voor met het Dierenbos. Als de gebroeders Bever weer eens met een nieuw plannetje komen...

Goede start

13 april 2018

Column Henkoo

Hij zit er net. Koos Bruin van BBB. En hij doet de naam van zijn partij , Behoorlijk Bestuur Bergen...

Feest boek

13 april 2018

Column JoMo

Oei, dat is toch ook wat. Dacht ik al mijn filmpjes, vakantiekiekjes, duimpjes, smileys en pikante complimentjes met mijn honderden vrienden in kleine kring te kunnen delen...

Kruisig hem!

6 april 2018

Column JoMo

Voor wat hoort wat. Een soort universele gedragscode in het zakelijk verkeer.

Informeren... en een nieuwe chef-kok

6 april 2018

Column Henkoo

Er is een informateur bezig geweest in Bergens politiek landschap.

Ik hoop dat alle partijen voldoende water meenemen om de wijn bij te mengen

30 maart 2018

Column JoMo

Het nieuwe toverwoord is “raadsprogramma”. Een soort raadsbrede coalitie.

Onmisbaar

30 maart 2018

Column Henkoo

Een van de constateringen na de afgelopen verkiezingen is dat Bergen wel één gemeente is maar bepaald géén gemeenschap.

Kunstzinnige kartonnen dozen graaiers

23 maart 2018

Column JoMo

Moeten we het over de verkiezingen hebben of over de aankomende lente?

Probleem?

23 maart 2018

Column Henkoo

Zo, de verkiezingen zijn achter de rug. Zijn we er op vooruit gegaan? Dat moet nog blijken.

De jeugd ja!

16 maart 2018

Column: JoMo

Met verbazing heb ik naar Monitor gekeken op TV, gevolgd door de wijze woorden van de oude milieuvoorvechter Terlouw over de transitie naar fossielvrije energie en de plastic soep in de oceanen.

Laat die zuiderlingen maar carnaval hebben, wij hebben verkiezingsleut

9 maart 2018

Column JoMo

Het is een heftig dilemma; cultureel erfgoed wil je houden; zwijntje tikken, gans trekken, stieren vechten, katknuppelen, windhondenrennen, paling trekken, staand want vissen.

Ineens...

9 maart 2018

Column Henkoo

Ineens is het niet meer eens of oneens over het betrekken van inwoners bij politieke plannenmakerij.

Voorspel

2 maart 2018

Column Henkoo

Het voorspel mag nog 19 dagen duren. Dan is het zover. Wordt er intussen al iets duidelijk voor ons. Koersen we af op een politieke aardverschuiving in onze gemeente?

Leed Night Show

2 maart 2018

Column JoMo

Commerciële TV-zenders hebben een nieuwe inkomstenbron gevonden. De Leed-night show. De Johnny’s, Paul’s en Beau’s van deze wereld...

Handen vol

23 februari 2018

Column Henkoo

Lof voor de Duinstreek. Daarin is veel ruimte voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Alle partijen krijgen volop gelegenheid visie te verkondigen. Wekelijks kunnen zij dat doen door te reageren op een stelling. Wat valt mij daarbij op?

Een olympische uitglijer

16 februari 2018

Column JoMo

“Goud fornuis met zilveren roest” schetterde de overenthousiaste reporter op mijn autoradio. Is dit een sprookjesprogramma over schattige keuken-prinsesjes? Welnee, het gaat hier om Olympische schaatsprestaties.

5 weken nog...

16 februari 2018

Column Henkoo

Het duurt nog maar 5 weken en dan gaan we. Wat gaan we? Onze stem uitbrengen natuurlijk! Het is immers het feest van de democratie. Het moment waarop zittende volksvertegenwoordigers afgerekend worden op hun, al of niet, nakomen van verkiezingsbeloftes.

Haast u langzaam...

9 februari 2018

Column JoMo

Een rebelse partij met aan boord een snufje list en bedrog. Dat is toch op z’n minst een wat aparte affichering van de lijsttrekker van de politieke partij, die straks als Gemeentebelangen BES de verkiezingen ingaat.

Dromen of verlakkerij

9 februari 2018

Column Henkoo

Hoeveel jongeren tussen de 18 en 27 jaar wonen er eigenlijk in de gemeente Bergen? En hoeveel 20 tot 40 jarigen vertrekken (nood)gedwongen naar elders? Gedwongen door het grote gebrek aan betaalbare woningen? Ik weet het niet, maar het zijn er heel veel!

Cum fraude

2 februari 2018

Column Henkoo

Ik ben zeer onder de indruk van de uitgebreide sollicitatie van onze anchor man Robbie naar de functie van wethouder voor Gemeentebelangen BES. De onderbouwing van zijn sollicitatie maakt hem, mijns inziens, buitengewoon geschikt voor zo'n functie.

Stem wijzer?

2 februari 2018

Column JoMo

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet duidelijk worden waarin de acht deelnemende partijen zich van elkaar onderscheiden. Daarvoor bieden gewiekste bureaus een service aan in de vorm van een stemwijzer.

Impuls vissers

26 januari 2018

Column JoMo

We hebben meer dan twee miljoen hobbyvissers in ons land. U kent ze wel. Langs de oever onder een legerbruine parasol, stoere parka om de schouders, een flesje bier binnen handbereik en turend naar het simmetje.

Vraag...

26 januari 2018

Column Henkoo

Vraag ik mij af hoe dat nu eigenlijk werkt. Het gemeentebestuur? Vaart dat zijn eigen koers of voert dat een programma uit dat na de aanstaande verkiezingen door de winnaars daarvan in elkaar wordt gestoken?

Virtueel

19 januari 2018

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Waterschappelijk

19 januari 2018

Column JoMo

Wat komt er toch een kolossale hoeveelheid regen naar beneden. Dat gevoegd bij de westerstormen, mag het een wonder heten, dat we nog niet onder water staan. Hoewel veel landerijen zijn veranderd in binnenmeren, blijken we telkens weer in staat de grote hoeveelheden regenwater af te voeren naar de zee.

Zijn hardlopers doodlopers?

Column JoMo

Zijn hardlopers doodlopers? Tocardo is failliet! Wie zegt u? Dat is dat bedrijf uit Den Oever, dat getijdeturbines maakt. Energie opwekt uit de stroming, die ontstaat bij eb en vloed. Je weet wel. Er zitten al een paar van die dingen in de Afsluitdijk. Ja, eh…. en?

Virtueel

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Terug