Meer rust op de huizenmarkt, transactieprijzen stabiel in de duinstreek

In het eerste kwartaal daalt het aantal transacties in de gemeente Bergen NH (t.o.v. 1e kwartaal 2022) met 13 % naar 59 woningen

De koopmarkt wordt iets vriendelijker bij een nog steeds krap aanbod. Kopers staan voor hogere financieringslasten. Woningverkopers krijgen gemiddeld iets minder betaald voor hun woning dan de vraagprijs. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter Brainbay over het eerste kwartaal 2023 van de NVM. NVM-makelaars verkochten in 2023 in het – altijd rustigere – eerste kwartaal 28.500 bestaande koopwoningen. Dit is 2% minder dan een jaar eerder en 13% minder dan in het vierde kwartaal 2022. Het woningaanbod is op jaarbasis in het eerste kwartaal 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal 2022.

De gemiddelde transactieprijs landelijk is in het eerste kwartaal van 2023 gedaald met 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 naar 394.000 euro. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal 2023 met 8,2% (dit was in het vierde kwartaal nog 6%). Dit bevestigt het omslagpunt in de markt vergeleken met 2021 toen de prijs nog met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

“Wij zien dat kopers nu wat meer keuze hebben doordat het woningaanbod meer verruimt, maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake.  Dit is aan de orde in alle prijsklassen”, aldus Tineke van Aalst, makelaar bij Duynstreek Makelaars.
Ook de verder opgelopen hypotheekrente en de inflatie met de daarbij behorende prijsstijgingen hebben het koopsentiment sinds halverwege 2022 geen goed gedaan. “Wij merken nu dat veel verkopers voor zekerheid gaan en eerst willen verkopen en daarna pas een nieuwe woning aankopen.” Tenslotte valt op dat de groep kopers, zijnde particuliere beleggers, sterk terug is gelopen. Dit heeft vooral te maken met verhoogde overdrachtsbelasting per 1-1-2023 voor een tweede woning en de aangescherpte regelgeving vanuit de overheid.”

Regio Duinstreek (gemeente Bergen NH)
In het eerste kwartaal daalt het aantal transacties in de gemeente Bergen NH (t.o.v. 1e kwartaal 2022) met 13 % naar 59 woningen; vooral appartementen en tussenwoningen werden minder verkocht. Opvallend in Bergen is dat er juist wel meer vrijstaande woningen werden verkocht t.o.v. een jaar eerder, een plus van 25%. Transactieprijzen gingen naar gemiddeld € 642.000,-. Opvallend is dat de prijzen voor vrijstaand omhoog gingen naar gemiddeld € 1.037.000,- en de prijzen voor appartementen en 2/1 kapwoningen zijn gedaald. Hetzelfde geldt voor de prijs per vierkante meter, deze daalde naar € 5123,- gemiddeld voor alle woningtypen. De m2 prijs voor vrijstaand is als enige gestegen naar gemiddeld € 6910,-.  Van alle woningen in Bergen wordt nu nog 12% boven de vraagprijs verkocht met een gemiddelde verkooptijd van 122 dagen. We zien het aanbod iets teruglopen naar 139 woningen in eerste kwartaal van 2023.

Vraagprijzen zijn ten opzichte van vorig jaar iets gedaald met 7,1% naar € 858.000 gemiddeld. Lopende het 1e kwartaal zijn er 73 woningen te koop gezet, dit is veel minder t.o.v. het vierde kwartaal 2022 (120) maar slechts 7% minder t.o.v. een jaar geleden. “Voor de gemeente Bergen zien wij nog steeds veel belangstelling van gegadigden van buitenaf, met name mensen uit de regio Amsterdam maar ook uit Duitsland, die graag in de duinstreek een (tweede) woning willen kopen”, aldus Tineke.

Conclusie
“Wij merken dat er meer rust in de markt komt, het woningaanbod daalt en daarbij de vraagprijzen, echter ondanks dat blijven de transactieprijzen toch stabiel. Dit duidt erop dat woningeigenaren reëler prijzen waardoor er nog goede opbrengsten behaald kunnen worden. De tijd zal het leren of de daling verder zal doorzetten of dat het stabiel blijft in de duinstreek. Unieke objecten met bijzondere ligging blijven interessant voor een bepaalde doelgroep.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Duynstreek makelaars. 072-2020125 (duynstreek.nl)
Bron: NVM/NHN.