Manzanilla Olé
Cuno’s wijnen
Gepubliceerd: 15 april 2022
Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook de in Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl
Manzanilla Olé
“Ik rij zo even langs en drop een doosje Manzanilla achter de deur, leuk om de avond mee af te trappen.” Met die boodschap belt vriend en wijnliefhebber Ruud mij op. Vijf minuten later draait een familieauto, formaatje ‘twee kids, maxi-cosi, labrador, hij een druk bestaan, zij nog minder tijd’ de straat in. Achterklep gaat open en daar liggen zes flessen sherry van La Goya. “Wij gaan vanavond echt geen sherry drinken, en al helemaal geen zes flessen” zeg ik, in de hoop dat het niet weer op een exces afstevent. “Keep them cool” roept hij me na en rijdt weer net zo snel weg als hij gekomen is.
Sherry werd het die avond
Eerst Manzanilla, later op de avond Oloroso en weer later Pedro Ximenez. Lang vervlogen namen voor bijzondere Spaanse wijnen, beter bekend als cream of dry sherry; weer helemaal terug. Voor mij geldt de Manzanilla als de meest interessante. Manzanilla is de uiterst droge, nootachtige en zilte variant in het brede scala aan sherrysoorten. Zoals alle sherry’s wordt deze gemaakt van de palominodruif, wat uitsluitend in Sanlúcar de Barrameda, een stadje aan de Atlantische Oceaan, gebeurt. Begin september zijn de druiven geplukt en geperst, vervolgens liggen ze minimaal drie jaar in het vat om niet aangeraakt te worden. Tijdens die periode begint er door het gedoseerd toelaten van zuurstof in de vaten een laagje gistcellen bovenop de wijn te groeien. Deze laag heet “flor”, wat letterlijk bloem betekent en ervoor zorgt dat de onderliggende sherry rustig kan rijpen. Zonder dat zuurstof door de gistlaag heen komt en de wijn negatief beïnvloedt.
Een typische wijn om bij schelp- en schaaldieren te drinken, de bekendste combinatie is die met zoute haring of oester. De ziltigheid van de ijskoude Manzanilla zorgt ervoor dat de haring bijna zoet en nóg vetter wordt. Skip de uitjes en het zuur, ga voor het pure en je ontdekt hemelse smaken.
Gelukkig liet Ruud later die avond zijn familieauto staan, sherry beïnvloedt onder andere het rijgedrag.