Malle combi’s met de Limburgse staander
Cuno’s wijnen…
Gepubliceerd: 27 mei 2022
Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl
Malle combi’s met de Limburgse staander
“Opening van het aspergeseizoen” stond er op de uitnodiging. Ik wist niet dat dat net zoals het eerste vaatje haring en de komst van de Beaujolais Primeur wordt gevierd. Zo’n vier weken geleden streek half aspergepromotend Limburg neer in een zonovergoten Amsterdam om te bewijzen dat het witte goud, zoals ze dat daar noemen, superhot is.
Aangestoken door al dat aspergegeweld ben ik de volgende dag afgereisd naar het walhalla van de asperge, daar waar hij wordt gekoesterd en gepamperd: Noord Limburg. De asperge herbergt de meest subtiele smaken en is daardoor een ongelooflijke begeleider van een hoop wijnen (ik denk graag in omgekeerde volgorde). Hij is fris, heeft wat zoetigheid, wat aardsheid en als je hem op de juiste wijze bereidt, is hij niet snotterig maar heeft hij een bite. Door zijn subtiele smaak wordt hij het meest gecombineerd met een Pinot Blanc uit de Franse Elzas, een zachte wijn met een relatief laag smaakgehalte en slechts lichte zuren. Dat past perfect bij de pure asperge, zo uit het vuistje. Máár, en nou komt ie, de meeste gerechten met asperge worden vergezeld door vette botersauzen, gerookte ham of andere smaakmakers, waardoor er van de Pinot Blanc bar weinig overblijft. Van mij mogen ze die traditionele combi lekker thuislaten.
Ik plantte laatst naast gebakken asperges met zeetong in soja-gembersaus een Gewürtztraminer Spätlese van het Duitse wijnhuis Weik uit Pfalz. Die smaken sloten zo ongelooflijk goed op elkaar aan. Het parfum dat de wijn loslaat, de mooie zuren en de lichte mineralen in combinatie met de zoetigheid van de asperge en de aroma’s van de sauzen waren hemels.
Niet geheel wars van commercie, starten de Limburgers het aspergeseizoen steeds vroeger en duurt het goddank ook langer. Pak die kans en bedenk je eigen wijn-spijscombinatie.