Maart is dé echtscheidingsmaand, de sterkste toename vond plaats in Bergen (+0,17%)

Zandvoort is koploper: 13,7% van de inwoners is gescheiden

In 2022 was 1 op de 10 Noord-Hollanders gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Zandvoort veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Opmeer. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Klik hier voor een overzicht.

In Noord-Holland waren vorig jaar ongeveer 1 op de 10 inwoners gescheiden: 9,8% van de inwoners om precies te zijn. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Noord-Holland staat hiermee in de top-5 van provincies met het hoogste aantal scheidingen.

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waarin gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

Zandvoort meeste gescheiden inwoners
Zandvoort is koploper van de provincie: het is de gemeente met – naar verhouding – de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Zandvoort is 13,7% van de volwassenen gescheiden. De top-5 Noord-Hollandse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:
Zandvoort (13,7% van de inwoners is gescheiden)
Den Helder (12,5% van de inwoners is gescheiden)
Enkhuizen (11,6% van de inwoners is gescheiden)
Laren (11,5% van de inwoners is gescheiden)
Hoorn (11,4% van de inwoners is gescheiden)
Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Opmeer: hier heeft ‘maar’ 6,7% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen.
Benieuwd naar de cijfers van alle gemeenten? Bekijk dan de onderzoekspagina.

In 23 gemeenten afname gescheiden inwoners
In 23 gemeenten nam vorig jaar het aandeel gescheiden inwoners af. In Blaricum (-0,27%) was de sterkste daling ten opzichte van 2021, gevolgd door Uithoorn (-0,22%) en Aalsmeer (-0,2%).
In 18 Noord-Hollandse gemeenten nam het percentage gescheiden inwoners vorig jaar juist toe. De sterkste toename vond plaats in Bergen (+0,17%), maar deze trend was ook goed zichtbaar in Enkhuizen en Stede Broec (beide +0,16%).

Kleiner wonen
De landelijke top-10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw. Door de naam is de wijk Flatwijk in Uden exemplarisch voor deze groep: hier is zelfs bijna een kwart van de inwoners gescheiden (24,2%).
“Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel”, aldus de Marga Lankreijer, (hypotheekexpert) van Independer.