Deel

advertentie

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

Pas op voor een burn-out

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in. Dit wordt aangeduid met de relaxte reactie. Als we dit vaker voor elkaar kunnen krijgen, raakt ons lichaam meer in balans en hebben mailtjes, posts of taxi’s niet meer zo’n impact en dat zorgt er ook voor dat je fysiek anders reageert.

2. Stel grenzen
Meditatie alleen is echter niet voldoende om dit te bereiken. Je zult ook grenzen moeten stellen. Het blijkt dat de meest bevlogen leiders van grote bedrijven, organisaties en gemeenschappen, die met de duidelijkste grenzen zijn. Het gaat om weten wanneer we onze mail uit kunnen zetten, een telefoontje weigeren en besluiten om niet naar kantoor te gaan. Als je je grenzen aangeeft (aan je manager) en laat zien dat het je werk niet nadelig beïnvloedt, zal dat vaak leiden tot een betere cultuur op het werk.

3. Prioriteren
Er wordt veel van en aan ons gevraagd en het is gewoon onmogelijk om alles tegelijk te doen en overal succesvol in te zijn ook nog. Daarnaast heb je gewoon tijd nodig om ervaringen te verwerken, leuke dingen te doen en even zonder schuldgevoel gas terug te nemen.

4. Knuffelen
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat even lekker knuffelen je bloeddruk verlaagt en ervoor zorgt dat het ontspanningshormoon oxytocine vrijkomt. Tegelijkertijd wordt het cortisolgehalte erdoor verlaagt. Dit is het stresshormoon dat het fight-or-flight mechanisme ondersteunt.

5. Valeriaan
Als je van stress hyperactief wordt, is valeriaan een prima natuurlijk kalmeringsmiddel. Het kan je ook meer ‘met beide benen op de grond’ brengen, zodat je weer het gevoel krijgt het heft in handen te hebben.

6. Water en kruidenthee
Uitdroging kan je concentratievermogen aantasten zodat je je minder goed kunt richten op moeilijke taken. Zorg dus dat je voldoende (water) drinkt. Even de tijd nemen om naar de kraan te lopen, kan ook helpen om je hoofd leeg te maken. Probeer wel om de koffieautomaat wat vaker over te slaan en kies voor kruidenthee. Kamille is vooral erg geschikt als je spijsvertering last heeft van de stress. Het is een prima allround kalmeringsmiddel en kan dus ook helpen om lekker in slaap te kunnen vallen.

7. Havermout bij je ontbijt
Haver (met veel vitamine B) wordt veel gebruikt om het zenuwstelsel te kalmeren omdat het een rustgevend en versterkend effect heeft. Ook heeft haver een gunstig effect op het cholesterolgehalte door cholesterol aan zich te binden in de darmen en zo opname door het lichaam te verhinderen.

8. Ashwagandha
Het beste anti-stresskruid zou wel eens ashwagandha kunnen zijn. Het is een adaptogeen en helpt dus ons lichaam om te gaan met stress. Het heeft een licht kalmerend effect en kan je energiepeil verhogen. Ook lijkt het het serotoninegehalte te verhogen en het zenuwstelsel te kalmeren.

9. Eet evenwichtig en gezond
Ernstige stress kan leiden tot een tekort aan B-vitamines, die essentieel zijn voor een gezond zenuwstelsel en een normale spijsvertering. Goede bronnen van B-vitamines zijn vis en zuivelproducten. Een B-complex supplement of een multivitamine zorgt er ook voor dat uw gehaltes op peil blijven.

10. Seks
Geen zin in seks is een van de meest voorkomende symptomen van stress. Bij mannen komt dit doordat de productie van testosteron dramatisch achteruitloopt onder invloed van stresshormonen. En dat is dubbeljammer, want juist door seks komt serotonine vrij. Het hormoon waardoor je je goed gaat voelen. Geef elkaar een ontspannende massage met ylang-ylang. Het effect van iets voor elkaar doen en de stimulerende werking van de olie kunnen een verdwenen libido herstellen.

De eerste stap bij het aanpakken van stress is het herkennen van de symptomen en het begrijpen van de oorzaken. Zo kun je een echte burn-out voorkomen. Een van de grote kwesties is dat we het idee hebben dat een bepaald niveau van stress erbij hoort. Dat bewijst tenslotte dat we echt ons best doen, toch? Nee dus! Het probleem zit erin dat we gezonde (werk)druk verwarren met ongezonde stress. Hoe kunnen we die twee uit elkaar houden? De voortekenen van stress zijn dat je dingen gaat overdrijven: veel drinken, meer roken, nog harder werken, veel meer eten of juist iedere lunch overslaan omdat je het zo druk hebt.

Kom in actie
De effecten van stress op onze lichamelijke gezondheid zijn wellicht het meest verontrustend. Een groot aantal onderzoeken heeft stress in verband gebracht met hoge bloeddruk, beroertes, hartziekten, diabetes, onvruchtbaarheid, huidaandoeningen, migraine en kortademigheid. Stress kan een al bestaande aandoening verergeren, zoals eczeem, of een nieuwe doen ontstaan, zoals hoge bloeddruk. Hoe stress precies invloed heeft op de gezondheid van ons hart is niet bekend, maar men vermoedt een verband met het cholesterolgehalte. Toch is het niet alleen maar hel en verdoemenis. Er zijn veel dingen die we kunnen doen om onszelf te helpen. Want nu je weet wat er gebeurt en wat het fysieke effect van stress kan zijn, ben je aan jezelf verplicht er iets aan te doen. Dus wacht niet langer en maak je lichaam stressbestendig!

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

31 januari 2020

Verse gemberplakjes in een kopje kokend water zijn o.a. weldadig voor het darmstelsel

De pittige geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën – waarvan de belangrijkste gingerol is...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 januari 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

24 januari 2020

Vijf dingen die je moet bedenken voordat je je kind een smartphone geeft

Tegenwoordig krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele smartphone. Het brengt allerlei voordelen maar ook risico's met zich mee.

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

24 januari 2020

Aanraking verlaagt je stresslevel

Tegenwoordig raken we onze smartphone vaker aan dan onze partner. Daarnaast groeit het aantal eenpersoonshuishoudens en daarmee ook gevoelens van eenzaamheid.

En… hoe staat het met jullie dry januari?

17 januari 2020

Moeilijker dan je dacht om te stoppen... dit artikel kan je helpen

"Ah joh, neem er nog eentje. Doe niet zo saai. Laat je eens lekker gaan.’"We hebben het bijna allemaal weleens mee gemaakt.

Wat een detox-dieet voor jou kan betekenen…

17 januari 2020

PCB’s, pesticiden en zware metalen verwijderen

Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit.

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald…

10 januari 2020

Het is te voorkomen én terug te draaien

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen.

Waarom iedereen 1 keer per week zou moeten zwemmen

10 januari 2020

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat we een gooi doen naar goede voornemens

Naast stoppen met roken, staat meer bewegen bij velen op het to do-lijstje. Misschien wil je afvallen, je lichaam versterken of wat aan je conditie doen.

Zo… klaar met de feestdagen, nu gaan we weer bewegen

3 januari 2020

Wat een simpele wandeling voor lichaam en geest kan betekenen

Wandelen kent bijzonder veel gezondheidsvoordelen. Er gebeurt een aantal dingen met je lichaam wanneer je iedere dag zo’n 30 minuten zou wandelen.

En… hoe zit het met jouw goede voornemens?

3 januari 2020

Traditiegetrouw stromen de sportscholen deze maand weer vol, om aan het eind van de maand alweer een stuk leger te zijn

Veel goede voornemens falen al voordat het jaar goed en wel begonnen is. Januari is dan ook de slechtste maand om met je voornemen te starten blijkt uit onderzoek.

Je wilt wel een kerstboom, maar niet de rotzooi…

20 december 2019

Bestellen doe je bij BonBonBoom op de Breelaan

Bij veel mensen staat de kerstboom al volledig versierd in huis. Nu is het de kunst om die boom - wanneer het een échte betreft - de komende weken...

Waarom dichtbij de zee wonen ons gelukkig maakt. Filmpje

20 december 2019

Dat een groene omgeving goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend, maar...

Artsen in Schotland schrijven een wandeling in de natuur voor als medicijn en in Japan is bosbaden al jaren een algemeen geaccepteerd geneesmiddel

De állerleukste kerstevenementen van 2019

13 december 2019

Op de bank hangen is geen optie...

Het is december en dat betekent dat er deze maand kerstmarkten, kerstevenementen en kerstfestivals plaatsvinden.

Gezellig met de familie rond de kersttafel?

13 december 2019

Tips... om het ook echt gezellig te houden

Stress, hoge verwachtingen, oude ruzies die ineens weer boven tafel komen... Meestal is het gezellig, maar de feestdagen kunnen ook...

Koufront in aantocht

29 november 2019

Zo kom jij zonder kou de winter door

In de koude herfst- en wintermaanden wil je het liefst emigreren naar een warm land. De regen, de kou en het donker buiten moedigen je...

Waarom Franse vrouwen zo jong blijven…

29 november 2019

Verschil tussen Franse vrouwen en de rest van de wereld

Afgelopen zomer zei een kleine druktemaker van drieënhalf tegen me: "Jij bent oud". Zijn vader schrok en bood zijn excuses aan...

Zie je op tegen de komende feestdagen?

22 november 2019

Verplichte tradities en de verwachtingen...

Voor veel mensen zijn de feestdagen een periode waarin het verlies van een geliefde, kind, familielid of goede vriend extra wordt gevoeld.

Terug