Deel

advertentie

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

Pas op voor een burn-out

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in. Dit wordt aangeduid met de relaxte reactie. Als we dit vaker voor elkaar kunnen krijgen, raakt ons lichaam meer in balans en hebben mailtjes, posts of taxi’s niet meer zo’n impact en dat zorgt er ook voor dat je fysiek anders reageert.

2. Stel grenzen
Meditatie alleen is echter niet voldoende om dit te bereiken. Je zult ook grenzen moeten stellen. Het blijkt dat de meest bevlogen leiders van grote bedrijven, organisaties en gemeenschappen, die met de duidelijkste grenzen zijn. Het gaat om weten wanneer we onze mail uit kunnen zetten, een telefoontje weigeren en besluiten om niet naar kantoor te gaan. Als je je grenzen aangeeft (aan je manager) en laat zien dat het je werk niet nadelig beïnvloedt, zal dat vaak leiden tot een betere cultuur op het werk.

3. Prioriteren
Er wordt veel van en aan ons gevraagd en het is gewoon onmogelijk om alles tegelijk te doen en overal succesvol in te zijn ook nog. Daarnaast heb je gewoon tijd nodig om ervaringen te verwerken, leuke dingen te doen en even zonder schuldgevoel gas terug te nemen.

4. Knuffelen
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat even lekker knuffelen je bloeddruk verlaagt en ervoor zorgt dat het ontspanningshormoon oxytocine vrijkomt. Tegelijkertijd wordt het cortisolgehalte erdoor verlaagt. Dit is het stresshormoon dat het fight-or-flight mechanisme ondersteunt.

5. Valeriaan
Als je van stress hyperactief wordt, is valeriaan een prima natuurlijk kalmeringsmiddel. Het kan je ook meer ‘met beide benen op de grond’ brengen, zodat je weer het gevoel krijgt het heft in handen te hebben.

6. Water en kruidenthee
Uitdroging kan je concentratievermogen aantasten zodat je je minder goed kunt richten op moeilijke taken. Zorg dus dat je voldoende (water) drinkt. Even de tijd nemen om naar de kraan te lopen, kan ook helpen om je hoofd leeg te maken. Probeer wel om de koffieautomaat wat vaker over te slaan en kies voor kruidenthee. Kamille is vooral erg geschikt als je spijsvertering last heeft van de stress. Het is een prima allround kalmeringsmiddel en kan dus ook helpen om lekker in slaap te kunnen vallen.

7. Havermout bij je ontbijt
Haver (met veel vitamine B) wordt veel gebruikt om het zenuwstelsel te kalmeren omdat het een rustgevend en versterkend effect heeft. Ook heeft haver een gunstig effect op het cholesterolgehalte door cholesterol aan zich te binden in de darmen en zo opname door het lichaam te verhinderen.

8. Ashwagandha
Het beste anti-stresskruid zou wel eens ashwagandha kunnen zijn. Het is een adaptogeen en helpt dus ons lichaam om te gaan met stress. Het heeft een licht kalmerend effect en kan je energiepeil verhogen. Ook lijkt het het serotoninegehalte te verhogen en het zenuwstelsel te kalmeren.

9. Eet evenwichtig en gezond
Ernstige stress kan leiden tot een tekort aan B-vitamines, die essentieel zijn voor een gezond zenuwstelsel en een normale spijsvertering. Goede bronnen van B-vitamines zijn vis en zuivelproducten. Een B-complex supplement of een multivitamine zorgt er ook voor dat uw gehaltes op peil blijven.

10. Seks
Geen zin in seks is een van de meest voorkomende symptomen van stress. Bij mannen komt dit doordat de productie van testosteron dramatisch achteruitloopt onder invloed van stresshormonen. En dat is dubbeljammer, want juist door seks komt serotonine vrij. Het hormoon waardoor je je goed gaat voelen. Geef elkaar een ontspannende massage met ylang-ylang. Het effect van iets voor elkaar doen en de stimulerende werking van de olie kunnen een verdwenen libido herstellen.

De eerste stap bij het aanpakken van stress is het herkennen van de symptomen en het begrijpen van de oorzaken. Zo kun je een echte burn-out voorkomen. Een van de grote kwesties is dat we het idee hebben dat een bepaald niveau van stress erbij hoort. Dat bewijst tenslotte dat we echt ons best doen, toch? Nee dus! Het probleem zit erin dat we gezonde (werk)druk verwarren met ongezonde stress. Hoe kunnen we die twee uit elkaar houden? De voortekenen van stress zijn dat je dingen gaat overdrijven: veel drinken, meer roken, nog harder werken, veel meer eten of juist iedere lunch overslaan omdat je het zo druk hebt.

Kom in actie
De effecten van stress op onze lichamelijke gezondheid zijn wellicht het meest verontrustend. Een groot aantal onderzoeken heeft stress in verband gebracht met hoge bloeddruk, beroertes, hartziekten, diabetes, onvruchtbaarheid, huidaandoeningen, migraine en kortademigheid. Stress kan een al bestaande aandoening verergeren, zoals eczeem, of een nieuwe doen ontstaan, zoals hoge bloeddruk. Hoe stress precies invloed heeft op de gezondheid van ons hart is niet bekend, maar men vermoedt een verband met het cholesterolgehalte. Toch is het niet alleen maar hel en verdoemenis. Er zijn veel dingen die we kunnen doen om onszelf te helpen. Want nu je weet wat er gebeurt en wat het fysieke effect van stress kan zijn, ben je aan jezelf verplicht er iets aan te doen. Dus wacht niet langer en maak je lichaam stressbestendig!

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

10 juli 2020

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond...

Deze zomer slaan zo’n vijf miljoen Nederlanders de vakantie over vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek

10 juli 2020

Maar is dat wel zo verstandig?

Slecht idee: vakantie is namelijk goed voor de gezondheid. Het vermindert stress en zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn ze: dé bikini trends voor deze zomer

Een zoektocht naar de perfecte swimwear

Vergeet het corrigerende badpak voor dames, fifties style push up bikini’s zijn ook dit seizoen weer een musthave. Hoogvallende broekjes en geometrische tops...

Wat te doen tegen somberheid?

19 juni 2020

Interview met Bjarne Timonen, psycholoog en auteur van De leefstijlgids tegen somberheid

Iedereen heeft weleens een dip. Houdt de somberheid langer aan, dan kan het helpen om je leefstijl aan te passen.

Moeten we soms niet een beetje héél erg veel?

12 juni 2020

Ik moet avocado's en quinoa eten en groene smoothies drinken. Ik moet sporten. Ik moet yoga doen en mindfulness

In Brainwash Talks van Human buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.

Nieuwe hobby nodig in crisistijd?

12 juni 2020

Al eens gedacht aan stamboomonderzoek?

We lezen of horen bijna dagelijks over wat mensen in de huidige crisistijd doen en ondernemen om -door het vaak verplichte thuiszitten- bezig te zijn.

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Terug