Deel

advertentie

Loempi!

Column: Rob van de Pas

Loempi!

Weet u het nog? De bootvluchtelingen uit Vietnam. In de jaren 70 en 80 gevlucht voor de Vietnamese communisten. Gevlucht voor engerdjes die de woorden ‘mensenrechten’ en ‘democratie’ volledig uit hun systeem hebben geschrapt. In bootjes, op surfplanken zochten de burgers van Zuid-Vietnam een veilig heenkomen. Zo ook Coen en Hoa. Ze waren ridder te voet en werden via een speciaal hulpprogramma van de Verenigde Naties uiteindelijk opgenomen in Noordwijk en kregen als politiek vluchteling onderdak in onze Heerlijkheid.

Heropvoedingskamp
Coen, die eigenlijk Cuong heet, en Hoa waren jong, pas getrouwd en Coen werd als oorlogsfotograaf voor het voormalige Zuid-Vietnam gelieerd aan de Amerikanen. Een jarenlange detentie in een heropvoedingskamp van het communistische regiem lag op de loer. Na een kort verblijf in de gevangenis werd Coen met een berg smeergeld door het corrupte clubje kameraden ‘vrijgelaten’.

Aziaten
Coen en Hoa gingen in Bergen aan de slag. De taal leren en je aanpassen aan de manier waarop we in Holland met elkaar omgaan. Aziaten hebben dat goed begrepen. Dat geldt voor Chinezen, Japanners en dus ook voor de bewoners van Vietnam. In ruil voor een veilige toekomst, dak boven het hoofd en wat zelfredzaamheid steken ze graag de handen uit de mouwen.

Coen en Hoa besloten om loempia’s te gaan maken en te verkopen vanuit hun mobiele karretje. In Bergen was helaas geen plaats voor een vaste standplaats, maar de gemeente Schoorl had wel een plekje voor ze. De kleine kar werd later ingewisseld voor de grotere blauwwitte SRV-wagen en kreeg de naam ‘Loempi’.

Tender
Loempi en de overheerlijke Vietnamese loempia’s werden een begrip in de kop van Noord-Holland. Behalve in Schoorl waren Coen en Hoa ook te vinden op allerlei evenementen. Iedereen blij. Tot de zomer van dit jaar de gemeente Bergen een ‘tender’ ging uitschrijven om de ventvergunning te vercommercialiseren. ‘Ook andere partijen moesten de kans krijgen om op de plek van Loempi hun ambulante handel te kunnen slijten.’

Hoe dan? Je hebt al 32 jaar een vaste plek en dan komt er een frietboer die daar óók wel wil staan om zijn spuitpatat aan de man te brengen?! De neoliberale privatiseringsdrift begint echt perverse vormen te krijgen. Waar ben je als BUCH-ambtenaar mee bezig? Heb je dan werkelijk niets anders te doen dan een miezerige verloting uit te schrijven omdat je dan wat extra grijpstuivers voor de gemeente kunt scoren? Krijg je dan misschien aan het einde van het jaar een extra kerstkransje bij de koffie?

Cultureel en culinair erfgoed
Dat Coen en Hoa hun handeltje niet tot in lengte van dagen zullen voortzetten, is evident en hun zonen hebben ook niet de ambitie om met Loempi op stap te gaan.  Een stukje Vietnamees-Bergens cultureel en culinair erfgoed zal uiteindelijk verdwijnen. Dat is duidelijk, maar niet op deze manier wat mij betreft. Zoiets doe je op een fatsoenlijke wijze. Je gaat in overleg en spreekt af binnen welke vooral redelijke termijn de ventvergunning kan worden afgebouwd.

Beschaafd
Formeel is de vergeven positie van Loempi in Schoorl een gelopen koers. De frietboer mag daar lekker gaan staan. Maarrrr… .beste bestuurders en volksvertegenwoordigers in onze beschaafde gemeente Bergen. Organiseer wat voor Loempi! Wat 32 jaar geleden niet kon, gaan jullie nu gewoon namens ons allen regelen. Loempi moet een plek krijgen in het dorp waar het bijzondere verhaal 32 jaar geleden begon. Want we sturen Coen en Hoa niet nog een keer met een bootje de zee op.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug