Deel

advertentie

Live matters

Column JoMo

Live matters

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest tegen willekeur en racisme. Wat is er toch met die discriminatie? Waarom zit het blijkbaar in de mens om anderen uit te sluiten? In letterlijke zin maak je onderscheid en dat is een alleszins redelijk gedrag. Met de een wil je vrienden worden, met de ander niet. Je houdt wel van appelmoes en niet van spruitjes. Je gaat liever op vakantie in Schoorl dan in Egmond en je koopt eerder een Ford dan een Nissan. Er kan een voorkeur zijn voor mannen of vrouwen en alle vormen daar tussenin. We kunnen kiezen voor Forum en voor de SGP. We vinden het ook normaal dat mensen een ander geloof aanhangen. Als die geloofsbeleving of levensfilosofie te orthodox wordt in zijn uitingen, worden de wenkbrauwen al een beetje gefronst. Het wordt heftiger als afkomst, etniciteit en huidskleur in beeld komen.
Maar er sluimert meer achter deze protesten. De extreme rijkdom van plutocraten en multinationale bedrijven versus de deerniswekkende armoede van grote bevolkingsgroepen leiden steeds meer tot maatschappelijke spanningen. Als je gebukt gaat onder schulden of simpelweg niet mag meedoen aan het spel van de schepping, veroorzaakt dat niet alleen schaamte en eenzaamheid maar ook boosheid en woede. Het lijkt erop dat de corona deze tegenstellingen nog eens heeft verscherpt. Met autocratische leiders als Trump, Bolsonaro en Erdogan aan het roer, wordt dat er niet beter op. De wereld lijkt te roepen: Genoeg is genoeg! Behandel ons met respect!
Is de neoliberale wind van Thatcher en Reagan eindelijk een beetje uitgeraasd? Hoeft niet alles alleen om geld te draaien? Mogen we het gaan meemaken, dat straks iedereen een basisinkomen krijgt, dat studieschulden worden kwijtgescholden, dat fossiele brandstoffen inclusief kerosine zwaar worden belast, dat multinationals hun volle pond gaan bijdragen aan de schatkist, dat we stoppen met nertsen fokken en ontelbare dieren op te sluiten in veel te krappe hokken, dat boeren weer gewoon kunnen boeren omdat we een kwartje meer willen betalen voor de melk? Is het okay, dat we wat minder vliegen en stoppen met het verslepen van een eindeloze stroom goederen over de hele wereld?
Binnen enkele decennia loopt het fossiele tijdperk ten einde en daarmee mogelijk ook de geopolitieke spanningen rond grondstoffen. Cabaretier Wim Kan hield in 1973 een oudejaarsconference, waarin hij het beeld schetste van koning Faisal van Saudi-Arabië, die ooit weer eens met zijn handkar zou langskomen om kannetjes olie te verkopen. Een vooruitziende blik? Het zou zo maar eens kunnen.

Gun ieder zijn geluk en vrijheid en kijk een beetje naar elkaar om. De steenrijke gemeente Bergen kent honderden inwoners, ouderen en kinderen, die het niet zo breed hebben. Als je kind niet mee op schoolreis kan of lid kan worden van een sportclub, is dat pijnlijk. Zorg dat ieder zijn deel van leven heeft. Een lach op elk gelaat. Live matters!

Was er deze week dan niks om een beetje over te glimlachen? Jazeker, de voetbalmakelaars zijn tot de conclusie gekomen dat de transferprijzen onverantwoord hoog zijn. Wat een inzicht! Een merkwaardig soort slavenhandel. En we betalen er nagenoeg allemaal aan mee.

JoMo

advertentie

Meer 'Columns':

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

5 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en...

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Terug