Deel

Lintje voor de Sultan?

Column: Rob van de Pas

Lintje voor de Sultan?

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer en okergele ribbroek zou moeten verschijnen voor een volstrekt wereldvreemde bijeenkomst van overjarige mannen en vrouwen die ‘iets leuks’ zouden gaan doen in aanwezigheid van mevrouw de burgemeester. Zo, deze veel te lange zin is eruit.

Geen lintje dus en dat is maar goed ook. Het zou mij als overtuigd republikein in een heel lastige principiële positie kunnen brengen. Niet dat ik wat tegen het koningshuis heb, ik ben zelfs Kroonlid van de lokale Oranjebeweging. Ik vind de monarchie leuk als folklore en als een schijnbaar verbindende factor in onze pluriforme multiculti-samenleving.

Maar wat mij betreft wordt Alexander in onze geschiedenisboeken Willem de Laatste, maar daar zal ik mij niet hardvochtig door laten manifesteren. Ach, en met een strafblad wegens ‘openlijke geweldpleging’ zijn ze er bij het Kapittel voor de Civiele Orden toch al niet erg happig op om een lokale praatjesmaker op een koninklijk schild te hijsen. Prima zo.

Los van mijn voorkeuren ben ik in 2012 zelfs actief betrokken geweest bij het verkrijgen van een lintje voor mijn goede vrind Maarten Schiphorst. The Ship was de baas van de Oranjevereniging en wilde tijdens het 75-jarig bestaan, na heel veel voorzittersjaren van de club, aftreden. In de beleving van enkele direct betrokkenen uit de periferie van Maarten kon dit natuurlijk niet zonder koninklijke onderscheiding geschieden. Zoals u weet heeft Maarten veel meer gedaan dan de Oranjevereniging, dus die onderscheiding kwam er.

Persoonlijk en op een volstrekt onverwacht moment opgespeld door onze eigen burgermoeder Hetty Hafkamp. Op 30 april 2012 tijdens de zonovergoten opening van de Bergense Koninginnedag én bij onze Bergense Ruïnekerk. Kan het mooier.
Ik was de mening toegaan dat Maarten wel iets meer verdiende dan te worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit is de laagste rang in de rij van onderscheidingen en die krijg je al vlot wanneer je bij de lokale hockeyclub op vele zondagmiddagen 25.000 bitterballen hebt gebakken.

Maar goed, het is zoals het is en al die geridderde mensen vinden dat prachtig. En ook ik ben blij voor al die gelauwerde Bergenaren. Nu dan maar even een bruggetje naar de titel van mijn tweewekelijkse columns.
De sultan van Brunei is Ridder-Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste koninklijke onderscheiding die Nederland kent. Er zijn weinig mensen die deze onderscheiding krijgen, over verdienen maar te zwijgen. Zelfs als je 500.000 bitterballen bij 20 hockeyclubs hebt gebakken, dan zit die eervolle vermelding er echt niet in.

Nee, wanneer wel? Als je pontificaal mag paraderen met dat Hollandse Lintje op je kippenborst, als je in een van de rijkste oliestaatjes met de naam Brunei de Sharia invoert. Dat je als ranzige, warme halal-bitterbal van mening bent dat praktiserende homoseksuelen moeten worden gestenigd tot de dood er op volgt. Dat verkrachting binnen een huwelijk niet bestaat en dat vrouwen een ondergeschikte rol hebben ten opzichte van de man. Dan krijg je van ons een van de hoogste onderscheidingen.
Heel snel, maar dan ook héél snel dat volstrekt misplaatste lintje van sultan Hassanal Bolkiah terughalen en desnoods met militair geweld. Dat zal hem leren.

Robbie

Meer 'Columns':

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Een lelijk hek...

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Terug