Deel

Lintje voor de Sultan?

Column: Rob van de Pas

Lintje voor de Sultan?

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer en okergele ribbroek zou moeten verschijnen voor een volstrekt wereldvreemde bijeenkomst van overjarige mannen en vrouwen die ‘iets leuks’ zouden gaan doen in aanwezigheid van mevrouw de burgemeester. Zo, deze veel te lange zin is eruit.

Geen lintje dus en dat is maar goed ook. Het zou mij als overtuigd republikein in een heel lastige principiële positie kunnen brengen. Niet dat ik wat tegen het koningshuis heb, ik ben zelfs Kroonlid van de lokale Oranjebeweging. Ik vind de monarchie leuk als folklore en als een schijnbaar verbindende factor in onze pluriforme multiculti-samenleving.

Maar wat mij betreft wordt Alexander in onze geschiedenisboeken Willem de Laatste, maar daar zal ik mij niet hardvochtig door laten manifesteren. Ach, en met een strafblad wegens ‘openlijke geweldpleging’ zijn ze er bij het Kapittel voor de Civiele Orden toch al niet erg happig op om een lokale praatjesmaker op een koninklijk schild te hijsen. Prima zo.

Los van mijn voorkeuren ben ik in 2012 zelfs actief betrokken geweest bij het verkrijgen van een lintje voor mijn goede vrind Maarten Schiphorst. The Ship was de baas van de Oranjevereniging en wilde tijdens het 75-jarig bestaan, na heel veel voorzittersjaren van de club, aftreden. In de beleving van enkele direct betrokkenen uit de periferie van Maarten kon dit natuurlijk niet zonder koninklijke onderscheiding geschieden. Zoals u weet heeft Maarten veel meer gedaan dan de Oranjevereniging, dus die onderscheiding kwam er.

Persoonlijk en op een volstrekt onverwacht moment opgespeld door onze eigen burgermoeder Hetty Hafkamp. Op 30 april 2012 tijdens de zonovergoten opening van de Bergense Koninginnedag én bij onze Bergense Ruïnekerk. Kan het mooier.
Ik was de mening toegaan dat Maarten wel iets meer verdiende dan te worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit is de laagste rang in de rij van onderscheidingen en die krijg je al vlot wanneer je bij de lokale hockeyclub op vele zondagmiddagen 25.000 bitterballen hebt gebakken.

Maar goed, het is zoals het is en al die geridderde mensen vinden dat prachtig. En ook ik ben blij voor al die gelauwerde Bergenaren. Nu dan maar even een bruggetje naar de titel van mijn tweewekelijkse columns.
De sultan van Brunei is Ridder-Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste koninklijke onderscheiding die Nederland kent. Er zijn weinig mensen die deze onderscheiding krijgen, over verdienen maar te zwijgen. Zelfs als je 500.000 bitterballen bij 20 hockeyclubs hebt gebakken, dan zit die eervolle vermelding er echt niet in.

Nee, wanneer wel? Als je pontificaal mag paraderen met dat Hollandse Lintje op je kippenborst, als je in een van de rijkste oliestaatjes met de naam Brunei de Sharia invoert. Dat je als ranzige, warme halal-bitterbal van mening bent dat praktiserende homoseksuelen moeten worden gestenigd tot de dood er op volgt. Dat verkrachting binnen een huwelijk niet bestaat en dat vrouwen een ondergeschikte rol hebben ten opzichte van de man. Dan krijg je van ons een van de hoogste onderscheidingen.
Heel snel, maar dan ook héél snel dat volstrekt misplaatste lintje van sultan Hassanal Bolkiah terughalen en desnoods met militair geweld. Dat zal hem leren.

Robbie

Meer 'Columns':

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Kikkerdril voor vrijdenkers

1 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Ik moet het eerlijk toegeven. Die Hans Huibers, de politieke CDA-missionaris die een nieuw Bergens college moet gaan voorbereiden...

Terug