Deel

Lijkt een leuke baan in de horeca je wel wat...

Lees hier interviews met horeca professionals en ontdek waarom zij voor de horeca kiezen

Lijkt een leuke baan in de horeca je wel wat...

Ron Stoevelaar: conciërge Hotel Pulitzer en voorzitter Les Clefs d’Or Holland

1. Binnen de Amsterdamse horeca kennen veel mensen je naam. Vertel eens over jezelf, wie ben je en wat doe je allemaal binnen de horeca?
Ik ben Ron Stoevelaar, conciërge bij Hotel Pulitzer Amsterdam en President van het conciërge-gilde Les Clefs d’Or Holland. Al ruim 30 jaar werk ik met veel plezier in de hotellerie, waarbij mensen mij beschrijven als een erg betrokken hotelier. In Haarlem ben ik tevens voorzitter van de jury van ‘De lekkerste nacht van Haarlem’.
Ik begon mijn carrière in het Krasnapolsky Hotel, nu zit ik al een tijd met veel plezier in het geweldige Pulitzer Amsterdam.

2. Het is de cliché vraag, maar waarom ben je in de horeca gegaan?
Ik werkte bij PostNL en had daar een goede functie. Het werd me daar echter allemaal te veel en ik wilde iets doen wat ik heel leuk vond en dat was niet bij PostNL. Toen zag ik een positie als limousine chauffeur. Ik wilde iets wat bij mij past en dat was deze positie. Ik ben voor het geluk gegaan i.p.v. het geld…

3. Waarom ben je destijds als conciërge begonnen?
Dhr. Martin Lindelauf, destijds directeur van het Krasnapolsky Hotel, heeft mij naar ‘het Kras’ gehaald en in de positie van conciërge gezet. Dit was voor mij het begin van een geweldig avontuur in de hotellerie. Conciërge zijn is een ontzettend mooie rol, waarbij ik zelf veel kennis heb opgedaan door op de fiets door Amsterdam te rijden.

4. In de horeca werken er mensen van alle leeftijden, maakt dit het niet ontzettend leuk om als team in te werken?
Dat maakt het zeker leuk. Als je open staat om vernieuwingen te accepteren. Je kan er niet meer van uit gaan dat jonge mensen alles snappen wat ik snap en anders om. Het is heel erg leuk en soms een beetje vermoeiend als je op pad gaat in een gezellig uitje en dan ben je niet meer 31 jaar.
De afgelopen jaren ben ik meer in een mentor rol geraakt. Veel mensen komen nu ook werken om mij als een mentor te hebben binnen hun carrière. Iets wat mij ontzettend trots maakt.

5. Klopt het dat elke dag anders is in de horeca, of is dit eigenlijk helemaal niet waar?
Het wordt veel gezegd inderdaad, daar zorg je zelf natuurlijk ook voor. Je hebt de ruimte om elke dag anders te laten zijn, het voelt nooit als een routine. Zolang je niet té veel routine in je werk brengt, blijft het altijd een leuke uitdaging.

6. Het gaat goed met de Nederlandse horeca, maar het is lastig om goed personeel te vinden. Merk jij dit ook?
Ik merk dat ook wel inderdaad. Wat ik tegelijkertijd echter wel merk is dat je mensen veel meer moet overtuigen om te laten zien dat je baan je ontzettend gelukkig kan maken, niet per definitie geld…
Het is aan ons als hotello’s om gezamenlijk het vertrouwen terug te winnen en om te laten zien wat voor een mooie branche de hotellerie is.

7. Wat zijn verder de plannen met Les Clefs d’Or?
Wij zijn actief in het geven van gastcolleges op hotelscholen, iets wat wij met veel plezier doen. Die contacten onderhouden wij goed. Het is een romantisch vak en door dit meer in de schijnwerpers te zetten enthousiasmeren wij zo mensen om in de hotellerie te gaan werken.

8. Op Nationale Horecadag bundelen hotels, verenigingen en netwerkclubs hun krachten om het imago van de Nederlandse horeca te verbeteren. Wat vind je hiervan?
Ik vind het heel nuttig dat dit initiatief opgezet is, om samen het imago van de horeca te verbeteren en de leuke voordelen van de branche naar buiten te brengen. Het is goed om werkgevers en werknemers elkaar te laten vinden.
Als leidinggevende sta je de hele dag te managen, maar op Nationale Horecadag treed je naar buiten en laat je iedereen zien wat het werken in de horeca nu juist zo leuk maakt.

Meer 'Horeca':

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Forse stijging toeristenbelasting: ‘tot hoogste van Europa’

17 mei 2019

Veel gemeenten gebruiken de opslag voor de hotel- of pensionrekening inmiddels ongegeneerd als melkkoe

De toeristenbelasting in Nederlandse gemeenten behoort inmiddels tot de hoogste van Europa.

Rondje horeca...19

10 mei 2019

In de hemel is geen bier… dus op zondag 26 mei drinken we het hier

Twaalf verschillende horecagelegenheden in Bergen doen dit jaar mee aan de vijfde Bokkentocht. Niet alleen heerlijke voorjaarsbieren, maar ook iedere keer een fijn begeleidend hapje.

Advertorial: Niet alleen leuk voor moeders, maar... ook voor de kinderen

3 mei 2019

Moederdag bij de Batavier

Wij van Restaurant Cunst© zijn zeer vereerd om een overheerlijk Moederdag high tea-buffet te mogen serveren in de nostalgische speeltuin “De Batavier”.

Lustrumeditie Bergense Bokkentocht

3 mei 2019

Twaalf verschillende horecagelegenheden doen mee op zondag 26 mei

Voor de vijfde keer kan iedereen tijdens de Bergense Bokkentocht genieten van heerlijke bieren en culinaire hapjes!

Ideetje voor Bergense restaurants?

3 mei 2019

Smartphone-vrij dineren dankzij slim tafelkleed

Ralf Lambie heeft een naar eigen zeggen ‘sociaal tafelkleed’ ontworpen, genaamd ‘Samen’.

Zondag 12 mei is het weer Moederdag!

3 mei 2019

Hoogste tijd om mams weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een...

Rondje horeca...18

3 mei 2019

Bij steeds meer restaurants in Bergen tref je Dutch Cuisine aan

Maar wat is dat nu eigenlijk precies, Dutch Cuisine?

Deze drankjes zijn 'hot' deze zomer

26 april 2019

Hieronder een greep uit het aanbod

Het ijstheemerk Fuze Tea kent bijzondere fusionsmaken zoals Green Tea Mango Kamille én Black Tea Peach Hibiscus.

Rondje horeca...17

26 april 2019

Opening hernieuwde NERO aanstaande

Afgelopen week werd bekend dat na afwachting van alle benodigde vergunningen en een stevige verbouwing de zaak vanaf 8 mei zijn deuren weer opent voor de gasten.

Carrière in de horeca? Do’s & Don’ts

26 april 2019

Ambieer jij een carrière in de horeca? Gefeliciteerd!

Er zijn in deze branche genoeg kansen om jouw stage of droombaan te vinden. Online en via social media vind je diverse werkgevers die...

Voordat het festivalseizoen begint, slaan brandwondencentra alarm

19 april 2019

Partydrug lachgas eist slachtoffers

Afgelopen weken zijn veertien slachtoffers met ernstig bevriezingsletsel opgenomen in brandwondencentra na ongevallen met partydrug lachgas.

Rondje horeca...16

19 april 2019

Het grote zomerse genieten kan weer beginnen

Alle terrassen in Bergen en Bergen aan Zee zijn weer opgepoetst voor de aankomende zonnige paasdagen en ook alle strandpaviljoens

Er kan weer gestemd worden voor de Publieksprijs van de Terras Top-100

19 april 2019

Degene die de meeste stemmen binnenhaalt, wint uiteindelijk de Publieksprijs

Er kan weer gestemd worden voor de Publieksprijs van de Terras Top-100. De stembus is dit jaar extra vroeg opengegaan...

Paasbrunch bij de Batavier

12 april 2019

Chefkok Eelce ten Broeke van restaurant Cunst uit Bergen gaat voor u koken

Wij van Restaurant Cunst© zijn zeer vereerd om een overheerlijke paasbrunch te mogen organiseren in de nostalgische speeltuin “De Batavier”.

Terug