Deel

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee. Dit bruisende drankje is niet alleen lekker, maar ook nog eens super goed voor je gezondheid. Zo bevat het melkzuur en goede bacteriën. Verder zitten in Kombucha verschillende B-vitaminen die helpen bij je spijsvertering.
Het leuke is dat je Kombucha zelf kunt maken. Toegegeven, het vergt wel flink wat tijd en toewijding, je kunt het een beetje vergelijken met het maken van je eigen wijn, maar dan heb je ook wat! Op internet vind je makkelijke handleidingen om aan de slag te gaan en waar je benodigdheden te kopen. Laat je daarbij niet afschrikken door het uiterlijk van de SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) die je nodig hebt om de fermentatie in gang te zetten. Zo’n SCOBY doet nog het meest denken aan een blubberige zwam, een soort plantaardig huisdier waar je goed voor moet zorgen. Maar hij doet magisch werk en tovert binnen veertien dagen een heerlijk, gezond, zelfgemaakt drankje tevoorschijn.

2. Less is more
In 2018 voerde het minimalisme al hoogtij en dat zal zich in 2019 zeker voortzetten. Want word je eigenlijk wel blij van al dat consumeren en heb je al die spullen echt nodig? Minder spullen betekent een simpeler leven en meer overzicht. Bovendien is het beter voor het milieu. Lekker opruimen is iets wat we je dus echt kunnen aanraden in 2019. Deel het opruimen telkens op in overzichtelijke taken en binnen een paar weken is je huis getransformeerd in een minimalistisch paleis van orde en rust.
Ook in de keuken werkt ‘less is more’ heel goed. Om gezond te eten, heb je echt geen ingewikkelde ingrediënten en zeeën van tijd nodig. Wij helpen je daarmee graag op weg met onze gratis ‘eet je gezond nieuwsbrief’, waarbij je elke week een gezond en makkelijk recept in je mailbox aantreft. Aanmelden kan hier.

3. Paddenstoelen als alternatief voor vlees
In 2018 waren de paddenstoelen al aan een ware opmars bezig en niet voor niks! Paddenstoelen zijn gezond en sommige zelfs geneeskrachtig. Tegenwoordig kun je ook thee en koffie van paddenstoelen verkrijgen. Maar wist je dat paddenstoelen door de vlezige ‘bite’ ook heel goed als vleesvervanger kunnen dienen? Een aanrader om eens te proberen in 2019. Zo zul je in menig lunchroom steeds vaker een broodje ‘pulled mushrooms’ op het menu tegenkomen. Zelf kun je natuurlijk ook lekker experimenteren met paddenstoelen in je eigen keuken. Wat dacht je van een vegetarische hamburger met shiitake?

4. Slapen 2.0
Slapen is het nieuwe sporten in 2019. Natuurlijk weten we allemaal hoe belangrijk slapen is voor je gezondheid. Je hoeft maar een paar uurtjes over te slaan om de nadelige gevolgen van slaaptekort meteen te merken. Zo daalt je concentratievermogen en word je al snel kribbig en chagrijnig. Slaap je langdurig slecht dan zal je gezondheid daar zeker onder lijden. In Japan heb je al zogenaamde slaapcafés waar je toegedekt onder een dekentje even een powernap kunt doen. Zo ver is het in Nederland nog niet, maar wel zul je steeds meer gadgets aantreffen die je helpen om beter te slapen. Zo kun je op je laptop en telefoon een blauw lichtfilter installeren. En wat dacht je van een blauw-lichtfilter bril? Deze houdt het blauwe licht dat uit tv’s, telefoons en laptops straalt tegen, waardoor je in de avond makkelijker in slaap valt.

5. Kou opzoeken
Als mens zijn we van nature niet zo dol op kou, maar wist je dat de kou opzoeken veel voordelen heeft? Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van Wim Hof of “the Iceman”. Dankzij hem is het onderzoek naar de gezonde effecten van kou op het lichaam in een stroomversnelling geraakt. Zo blijkt dat regelmatige blootstelling aan kou je immuunsysteem een boost geeft, je hart en bloedvaten in goede conditie houdt, de vetverbranding stimuleert en een oppeppend effect heeft op je stemming.
Koude trainingen kun je heel simpel thuis onder de douche doen. Probeer vanaf nu elke dag na het warme douchen een paar minuten koud te douchen. Probeer daarbij je ademhaling zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Dat betekent rustig en diep ademhalen, je merkt dan vrij snel dat je de kou beter kunt hebben. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Meer '#486':

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupuntuur Salon in het centrum van Bergen

25 mei 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty - Massage & acupuntuur Salon op het Plein.

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

In gesprek met... kunstenaar Awoiska van der Molen

17 mei 2019

Waar en wanneer: Museum Kranenburgh op zondag 19 mei vanaf 14.30 uur

Curator Marie Stel en landschapsfilosoof Eric Brinckmann gaan op deze zondag in gesprek met kunstenaar Awoiska van der Molen.

De jaarlijkse Hoveniers- en Geraniummarkt

17 mei 2019

Waar en wanneer: centrum Bergen op zaterdag 18 mei

Op de zaterdag na Moederdag wordt in het centrum van Bergen weer de jaarlijkse Hoveniers- en Geraniummarkt gehouden.

Programma Taverne aankomende week

17 mei 2019

Vrijdag 17 mei Offbeat, DJ's Regginald Bosnie en Steven de Peven

New clubnight has arrived in town! Van disco tot afro en van soul, funk tot house en weer andersom.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Marcel Halff Fractievoorzitter D66 Bergen

17 mei 2019

Kennen we uw mening eigenlijk wel?

Inwoners worden steeds mondiger en dat is prima. Als inwoners actief willen meedenken hoe iets anders of beter kan, moet je dat omarmen.

Volgende week donderdag 23 mei a.s. mogen we weer stemmen

17 mei 2019

Verkiezingen Europees Parlement. Bezoek de stemwijzer!

Op 23 mei mag u weer stemmen, dit keer op Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement. Alle informatie over de verkiezingen...

Het weer de aankomende week... in het weekend zomerse temperaturen met mogelijk 22 graden

17 mei 2019

Maar... ook kans op een bui

Vrijdag start bewolkt en regionaal valt lichte regen of motregen. In de middag komt er wat meer ruimte voor de zon...

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Forse stijging toeristenbelasting: ‘tot hoogste van Europa’

17 mei 2019

Veel gemeenten gebruiken de opslag voor de hotel- of pensionrekening inmiddels ongegeneerd als melkkoe

De toeristenbelasting in Nederlandse gemeenten behoort inmiddels tot de hoogste van Europa.

Lezingenreeks over de gevolgen van klimaatverandering langs onze kust

17 mei 2019

Op woensdag 15 mei vertelt Ben Eenkhoorn, ecoloog bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over hoe het nieuwe landschap van de Hondsbossche Duinen zich ontwikkelt.

In mei en juni organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een serie interessante lezingen in het Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten.

Bergen afgelopen week... bouw- en stichtingskosten van De 7 Dorpelingen plm 8.5 miljoen euro

17 mei 2019

Lidl Nederland betreurt ’ten zeerste’ het voorbereidingsbesluit

Uit het geheime taxatierapport van taxateur Vlieg Bedrijfsmakelaars, in het bezit van het NHD, blijkt dat de totale bouw- en stichtingskosten van...

Filmpje van de week... Met Lesley naar Bourgondisch Bergen in 2012

17 mei 2019

Een leuke terugblik op het culinaire evenement rond de Ruïnekerk

Dit jaar krijgen we in juni de tweede editie van Heerlijk Bergen. Daarvoor hadden we Bourgondisch Bergen. Een terugblik.

Een zomerse salade die je binnen 15 minuten klaar hebt

17 mei 2019

Salade met vijgen, prosciutto en burrata-kaas

Kom maar op met de zomer! Deze salade met burrata, vijgen, parmaham en sinaasappeldressing is alvast een heerlijk voorproefje.

De temperaturen lopen op... dus gaan we weer fijn BBQen

17 mei 2019

Handige tips!

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch...

Foto van de week... Leo de bloemenkoopman

17 mei 2019

Het blijft zoals het was!

Afgelopen week was er nogal wat commotie op social media over handhavers die Leo gesommeerd hadden zijn planten op het pleintje tegenover Drieluik...

De temperatuur loopt op, dus je moet nodig wat aan je tuin doen!

17 mei 2019

8 waardevolle tips

Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente is begonnen. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen...

Advertorial: Gezocht! Student of scholier die ons team wil helpen bij de receptie op vakantiepark Buiten Bergen

17 mei 2019

Ben je enthousiast en vind je het leuk om nieuwe dingen te leren?

Vind je het leuk om op vrijdag en zaterdag, en in de vakanties ook op andere dagen, onze gasten te verwelkomen en alle daarbij behorende werkzaamheden te verrichten?  Wij vinden het leuk om mensen dingen te leren, dus ervaring is niet verplicht.   Goed om te weten is dat de werktijden tussen 09.00 en 18.00 uur zijn. Dus je houdt genoeg vrije tijd over.Ben je enthousiast en vind je het leuk om nieuwe dingen te leren? Mail dan je motivatie en eventueel CV naar [email protected] Of bel 088 9001500.​Marieke Hoogvorst en Wendy van de Garde  www.buitenbergen.nl

Lezing over Bach’s Matthäus-Passion

17 mei 2019

De lezing vindt plaats op 15 juni in Schoorl

De Matthäus-Passion is in Nederland waarschijnlijk wel het bekendste en meest uitgevoerde werk van Johann Sebastian Bach.

Leren mediteren... is dat nodig dan…?

17 mei 2019

Tot 15 juli: proefperiode. Kosten: geen.

De dag ontspannen beginnen, de dag in rust afsluiten. Zonder iets te organiseren of te regelen: je loopt gewoon binnen. Je gaat zitten...

Revalidatie Loop – “Beweeg Mee/Doe Mee”

17 mei 2019

Beweeg Mee start op donderdag 3 juli a.s.

Deelnemers niet alleen stimuleren om te gaan bewegen, maar ook stimuleren om te blijven bewegen.

Yoga in de Schoorlse Duinen

17 mei 2019

Deze rustige yin-yogalessen (niveau 1/3) staan in nauwe verbinding met de omringende natuur

Embodiment & Nature start donderdag 16 mei bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer met een serie van zeven yogalessen.

Gezocht: vrijwilligers voor de Boodschappenservice

17 mei 2019

Voor Bergen-Egmond-Schoorl

Voor de Boodschappenservice is Stichting Welzijn Bergen op zoek naar vrijwilligers in Bergen, de Egmonden en Schoorl.

Eerste Shopping Night in Bergen volgende week vrijdag van start

17 mei 2019

Alle winkels zijn vrijdag 24 mei tot 23.00 uur geopend

Het centrum van Bergen is op deze avond klaar om de vele shopping-liefhebbers een warm welkom te heten.

Lezers met een mening: Bewonersvereniging Bergen Centrum

17 mei 2019

Geachte leden van de raad,

Onlangs ontving u een memo van het college met betrekking tot de beantwoording van vragen over De 7 Dorpelingen.

Agenda Cinebergen t/m donderdag 23 mei

17 mei 2019

Claire Darling

Claire (prachtrol Catherine Deneuve) besluit haar complete inboedel te verkopen. Daarbij komen de herinneringen aan haar tragische en flamboyante leven plotseling tot leven.

Plaatsgenoot Jan Roos presenteert zijn eerste roman: "Crisis". De oude Jan is dood... leve de nieuwe Jan!

17 mei 2019

Afgelopen donderdag gelanceerd bij restaurant Julie's in Bergen (filmpje)

Op een druk bezochte presentatie bij restaurant Julie's in Bergen maakte we een filmpje. Jan, zoals we hem kennen, aan het woord.

Bergenaren in de media: Schrijver Sjoerd Kuyper: ‘Het is lastig om nu een kind te zijn’

17 mei 2019

Kuyper maakt furore met zijn nieuwe boek Bizar

Jeugdboekenschrijver en meervoudig Griffelwinnaar Sjoerd Kuyper maakt furore met zijn nieuwe boek Bizar, waarin een dertienjarig meisje de wereld beziet en beschrijft.

Bergen in de media: Stadse allure in knus Bergen

17 mei 2019

Door: Sabine Leenhouts van de Telegraaf

Het hele jaar is er van alles te beleven maar nu de temperatuur stijgt, behoort het strand ook weer tot de achtertuin van het dorp.

Strandvereniging Het Stille Strand vernieuwt. Nu nog comfortabeler...

17 mei 2019

Open Dag op 30 mei

Voor veel strandbezoekers is de witte loods op het noordelijke strand van Bergen aan Zee even intrigerend als onbekend.

Begraafplaats Bergen ‘een plek vol verhalen’

17 mei 2019

Ontdek ze tijdens de Open Dag op zaterdag 25 mei

Op 24, 25 en 26 is het weekend van de begraafplaats. In het hele land doen begraafplaatsen hieraan mee.

Terug