Deel

advertentie

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee. Dit bruisende drankje is niet alleen lekker, maar ook nog eens super goed voor je gezondheid. Zo bevat het melkzuur en goede bacteriën. Verder zitten in Kombucha verschillende B-vitaminen die helpen bij je spijsvertering.
Het leuke is dat je Kombucha zelf kunt maken. Toegegeven, het vergt wel flink wat tijd en toewijding, je kunt het een beetje vergelijken met het maken van je eigen wijn, maar dan heb je ook wat! Op internet vind je makkelijke handleidingen om aan de slag te gaan en waar je benodigdheden te kopen. Laat je daarbij niet afschrikken door het uiterlijk van de SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) die je nodig hebt om de fermentatie in gang te zetten. Zo’n SCOBY doet nog het meest denken aan een blubberige zwam, een soort plantaardig huisdier waar je goed voor moet zorgen. Maar hij doet magisch werk en tovert binnen veertien dagen een heerlijk, gezond, zelfgemaakt drankje tevoorschijn.

2. Less is more
In 2018 voerde het minimalisme al hoogtij en dat zal zich in 2019 zeker voortzetten. Want word je eigenlijk wel blij van al dat consumeren en heb je al die spullen echt nodig? Minder spullen betekent een simpeler leven en meer overzicht. Bovendien is het beter voor het milieu. Lekker opruimen is iets wat we je dus echt kunnen aanraden in 2019. Deel het opruimen telkens op in overzichtelijke taken en binnen een paar weken is je huis getransformeerd in een minimalistisch paleis van orde en rust.
Ook in de keuken werkt ‘less is more’ heel goed. Om gezond te eten, heb je echt geen ingewikkelde ingrediënten en zeeën van tijd nodig. Wij helpen je daarmee graag op weg met onze gratis ‘eet je gezond nieuwsbrief’, waarbij je elke week een gezond en makkelijk recept in je mailbox aantreft. Aanmelden kan hier.

3. Paddenstoelen als alternatief voor vlees
In 2018 waren de paddenstoelen al aan een ware opmars bezig en niet voor niks! Paddenstoelen zijn gezond en sommige zelfs geneeskrachtig. Tegenwoordig kun je ook thee en koffie van paddenstoelen verkrijgen. Maar wist je dat paddenstoelen door de vlezige ‘bite’ ook heel goed als vleesvervanger kunnen dienen? Een aanrader om eens te proberen in 2019. Zo zul je in menig lunchroom steeds vaker een broodje ‘pulled mushrooms’ op het menu tegenkomen. Zelf kun je natuurlijk ook lekker experimenteren met paddenstoelen in je eigen keuken. Wat dacht je van een vegetarische hamburger met shiitake?

4. Slapen 2.0
Slapen is het nieuwe sporten in 2019. Natuurlijk weten we allemaal hoe belangrijk slapen is voor je gezondheid. Je hoeft maar een paar uurtjes over te slaan om de nadelige gevolgen van slaaptekort meteen te merken. Zo daalt je concentratievermogen en word je al snel kribbig en chagrijnig. Slaap je langdurig slecht dan zal je gezondheid daar zeker onder lijden. In Japan heb je al zogenaamde slaapcafés waar je toegedekt onder een dekentje even een powernap kunt doen. Zo ver is het in Nederland nog niet, maar wel zul je steeds meer gadgets aantreffen die je helpen om beter te slapen. Zo kun je op je laptop en telefoon een blauw lichtfilter installeren. En wat dacht je van een blauw-lichtfilter bril? Deze houdt het blauwe licht dat uit tv’s, telefoons en laptops straalt tegen, waardoor je in de avond makkelijker in slaap valt.

5. Kou opzoeken
Als mens zijn we van nature niet zo dol op kou, maar wist je dat de kou opzoeken veel voordelen heeft? Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van Wim Hof of “the Iceman”. Dankzij hem is het onderzoek naar de gezonde effecten van kou op het lichaam in een stroomversnelling geraakt. Zo blijkt dat regelmatige blootstelling aan kou je immuunsysteem een boost geeft, je hart en bloedvaten in goede conditie houdt, de vetverbranding stimuleert en een oppeppend effect heeft op je stemming.
Koude trainingen kun je heel simpel thuis onder de douche doen. Probeer vanaf nu elke dag na het warme douchen een paar minuten koud te douchen. Probeer daarbij je ademhaling zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Dat betekent rustig en diep ademhalen, je merkt dan vrij snel dat je de kou beter kunt hebben. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

1 mei 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Terug