Deel

advertentie

Lezers met een mening: Tamia Peereboom, 23 jaar

Aan de gemeenteraad van Bergen...

Lezers met een mening: Tamia Peereboom, 23 jaar

Vandaag, 14 maart 2022, heb ik voor het eerst mijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Gemeente Bergen NH

Alhoewel ik een geboren en getogen Bergenees ben, was ik de afgelopen 4 jaar woonachtig in Amstelveen en Amsterdam en heb me dus nooit echt bewust bezig gehouden met de politiek in onze gemeente.
Afgelopen december ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen in Bergen. De overkokende woningmarkt in Amsterdam maakte het mij onmogelijk om daar nog langer te blijven wonen. Op mezelf gaan wonen in de Gemeente Bergen is ook een bijna-onmogelijke opgave: de woningmarkt hier is voor mijn gevoel zo mogelijk nóg ontoegankelijker dan in Amsterdam, waar er door illegale verkamering en onderverhuur toch nog een aantal semi-acceptabele opties zijn voor studenten en starters. Daarnaast sta ik bij de SVNK met 5 jaar inschrijftijd ook niet hoog genoeg, zelfs niet voor woningen in andere gemeentes als Alkmaar en Castricum.

Politiek heeft mij sinds jongs af aan erg geboeid, en ik ben tijdens mijn tijd in Amsterdam ook altijd erg betrokken geweest. Toen een goede vriendin mij wees op het lijsttrekkersdebat in de Ruïnekerk van maandag 7 maart, voelde ik het als mijn plicht om daar aanwezig te zijn. Zelf zei zij hierover: “Ze zullen blij zijn met je aanwezigheid en je brengt de gemiddelde leeftijd ernstig omlaag”.

Dat laatste had ze niet overdreven. We zijn niet voor niets de meest-vergrijsde gemeente van Nederland. Mijn inschatting is dat er die avond precies 3 personen onder de 50 waren, waaronder ik (23) en lijsttrekker Valkering van het CDA (28). Behalve dit schokkende feit was de avond zelf, in mijn beleving, heel inspirerend. Door bij dit debat aanwezig te zijn, was de uiteindelijke keuze maken een stuk makkelijker dan wanneer ik alleen de verkiezingsprogramma’s had gelezen. Alles kwam tot leven. Vooral in de lokale politiek geloof ik dat het niet alleen om de standpunten of de partij draait, maar ook om de personen zelf.

Daarnaast gaf deze avond mij de kans om met anderen, vreemden, te spreken over de Bergense politiek. De veelal 70+ mannen die ik die avond heb gesproken vonden het allemaal erg interessant dat het woonprobleem voor mij zo persoonlijk was, zij konden dat zelf niet voorstellen en refereerde vooral naar de overwaarde die zij hadden bemachtigd door “slim te investeren in vastgoed op jonge leeftijd”. Ik vond het erg interessant dat zij zo van mijn situatie stonden te kijken.

Waar ik en de heren het wel over eens waren was dat dit debat ons allemaal hoop had gegeven in de lokale politiek en had gezorgd voor meer vertrouwen. Vaak komt gemeentepolitiek alleen in de belangstelling wanneer dingen slecht gaan, waardoor er een verkeerd beeld ontstaat bij de inwoners. Bij dit debat konden we met eigen ogen zien dat de lijsttrekkers betrokken en gepassioneerd waren, of je het nu met ze eens bent of niet.
Nadat ik bij dit debat de basis informatie had bemachtigd, was het makkelijker om mij verder te verdiepen. Via dit debat, veel googlen en spreken met mensen in mijn eigen omgeving die op een één of andere manier te maken hebben met de politiek, ben ik me wel bewust geworden van iets. Naast politieke standpunten hoop ik dat de Bergense mensen stemmen op een nette vorm van politiek. Ik heb politici gesproken die respectvol blijven ten opzichte van hun tegenstanders. Ik heb helaas ook gezien hoe bepaalde politici helemaal opgaan in een soort van vijandig sentiment, iets wat mij oprecht pijn doet. Ik vind het moeilijk om te zien dat sommige mensen in onze dorpen toch zó erg van het slechtste uitgaan met betrekking tot hun (toekomstige) collega’s en vooral medebewoners.

Nu staat de gemeente Bergen wel bekend om haar gedoe, want zelfs voordat ik mij hierin ging verdiepen was ik al half-bekend met bijvoorbeeld facebook pagina’s waar een dagelijkse stroom slecht-geformuleerde kritiek op te vinden is. Ook al ben ik 100% voor betrokken en kritische burgers, geloof ik toch wel in objectief en constructief kritiek, niet moddergooien. Nog problematischer wordt het wanneer bepaalde politieke partijen zich in die discussies gaan mengen. Ik hoop dat de aankomende vier jaar alle partijen positief maar vooral professioneel kunnen blijven. Overigens zag ik tijdens de fragmentjes op straat van het finale lijstrekkersdebat van RTV80 en de Flessenpost dat blijkbaar de gemiddelde persoon in de Gemeente Bergen niet zo ontevreden en boos is als soms lijkt. Toch weer een troost.

Het laatste aspect dat ik nog wil noemen is iets dat mij vanochtend opviel. Ik keek het RTV80/Flessenpost debat vanochtend terug voordat ik ging stemmen. Om voor mezelf wat context te zoeken ging ik naar de site van de Gemeente Bergen om even te kijken wie nou precies onze wethouders zijn. Toen schrok ik. Vaak horen we dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten. Tijdens de lijstrekkersdebatten dacht ik dat dit in onze gemeente mee viel, omdat we toch wel een aantal vrouwelijke lijsttrekkers hebben (3 van de 8). Toch blijken de burgermeester en alle wethouders man te zijn. Hoewel ik zelf niet een voorstander ben van quota’s, omdat ik voor kwaliteit boven identiteit ben, vind ik het als socioloog toch interessant en problematisch om te zien dat geen enkele vrouw in deze groep zit. Ik neem aan dat er genoeg competente vrouwen zijn die deze functies zouden kunnen vervullen en ik hoop dan ook dat we dat de aankomende vier jaar terug zullen zien in de samenstelling van wethouders

Ik wil graag concluderen met een oproep voor de aankomende vier jaar
In het algemeen hoop ik dat de politici, maar ook de burgers, vooral het goede in elkaar blijven zien en van het goede uitgaan. Ik hoop op oprechte communicatie en niet elkaar zwart maken. Ik hoop op een professionele gemeenteraad waar we trots op kunnen zijn.
Voor mij persoonlijk hoop ik op een gemeente die plaatst maakt voor mensen zoals ik, omdat ik geloof dat deze gemeente mooier zou kunnen zijn als niet alles zou draaien om oudere mensen met veel geld.
Ik wens de nieuwe raadsleden en wethouders veel sterkte, succes en plezier de aankomende vier jaar. Een publiek figuur zijn is in deze gemeente niet altijd makkelijk en ik spreek dan ook graag mijn waardering uit naar diegenen die zich voor ons inzetten.

Ook waardering voor de lokale media, die onze politici scherp, aansprakelijk en verantwoordelijk houden.

Tamia Peereboom, 23 jaar

advertentie

Meer 'Politiek':

Klanten van Zaffier met bijstandsuitkering krijgen voortaan de individuele inkomenstoeslag automatisch

24 maart 2023

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor inwoners die al minstens drie jaar van een minimuminkomen leven

Wetten en regels kunnen ingewikkeld zijn. Dat geldt ook voor veel inwoners in een financieel kwetsbare situatie. Hierdoor maken zij niet altijd gebruik van inkomensvoorzieningen waar ze wel recht op hebben.

Start werkzaamheden vernieuwing Paddenpad in Bergen

24 maart 2023

Tijdens het inloopspreekuur zijn de projectleider en aannemer aanwezig om u meer te vertellen over de planning...

Op dinsdag 11 april starten de werkzaamheden voor de vernieuwing van het Paddenpad (het fietspad tussen de Meerweg en de Sluislaan) in Bergen. Deze werkzaamheden duren naar verwachting (afhankelijk van het weer) drie weken. Het Paddenpad moet vernieuwd worden omdat het niet meer veilig en van slechte kwaliteit is.

Tegemoetkoming energiekosten MKB en verenigingen in de gemeente Bergen

24 maart 2023

De TEK is open van 21 maart tot en met 2 oktober 2023

Gaat minimaal zeven procent van de omzet naar energiekosten, dan komen bedrijven en wellicht verenigingen en stichtingen in aanmerking voor de landelijke Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Via deze regeling wordt een deel van het bedrag dat meer wordt betaald voor energie teruggestort.

Pop-up galerie Klein Zwitserland moet mogelijk plaatsmaken voor Oekraïense vluchtelingen

22 maart 2023

De gemeente is hierover in gesprek met de eigenaar van het pand...

Er is volgens burgemeester Lars Voskuil meer capaciteit nodig om Oekraïners in de gemeente onderdak te bieden. Op dit moment zitten er zo'n 350 vluchtelingen in hotels, pensions en bij mensen thuis in tuinhuizen en vakantiewoningen.

Bergen in de media: hoteliers blijken zonder medeweten van gemeenten te worden benaderd voor asielopvang

23 maart 2023

Burgemeester Lars Voskuil: "wanneer gemeenten en inwoners ’voor het blok worden gezet’ zal dit eerder leiden tot weerstand dan draagvlak"

Hoteleigenaren in Noord-Holland Noord worden geregeld benaderd door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) om vluchtelingen onderdak te bieden.

Leden BBC stemmen unaniem tegen tekenen ‘VVGB’ Dorpsplein Bergen

17 maart 2023

Op korte termijn alle partijen bijeen brengen om zo spoedig mogelijk te komen tot een eerste aanzet voor een totaalplan voor Bergen Centrum

De algemene ledenvergadering van de Bewonersverenging Bergen Centrum heeft met een motie de gemeenteraad van Bergen opgeroepen om géén zogenaamde ‘Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) af te geven voor de bouwplannen voor Dorpsplein Bergen.

Gemeente Bergen ondertekent Woondeal 2.0 NH Noord voor meer én betaalbare woningen

17 maart 2023

In 2030 moeten er maar liefst 40.000 nieuwe woningen bijkomen...

Afgelopen woensdag zette wethouder Yvonne Roos-Bakker (Ruimtelijke Ordening en Wonen) namens gemeente Bergen haar handtekening onder de Woondeal 2.0 Noord-Holland Noord voor meer én betaalbare woningen.

Dialoogtafel over duingebied

17 maart 2023

Deze avond vindt plaats op 28 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de raadzaal in De Beeck

Ons mooie duingebied ligt vele inwoners en organisaties na aan het hart. Vanuit die gedachte organiseert de gemeenteraad op 28 maart een dialoogtafel. U kunt deze bijeenkomst live volgen via www.raadbergen-nh.nl.

Start renovatie Hoeve Overslot Egmond aan den Hoef

17 maart 2023

De renovatie duurt ongeveer een jaar...

De gemeente wil van het Slotkwartier een aantrekkelijk gebied maken, waar de belangrijke geschiedenis van deze locatie en de betekenis ervan tot leven wordt gebracht. Omdat Hoeve Overslot een Rijksmonument is, is er in de voorbereiding van de restauratie intensief contact geweest met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Verder is er afgestemd met de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit. In juni vorig jaar verstrekte de gemeente de omgevingsvergunning.

Vandaag 18 geworden… en meteen stemmen (filmpje)

15 maart 2023

Kobe van der Laarse werd opgehaald door burgemeester Lars Voskuil

Vandaag werd Kobe opgehaald door burgemeester Lars Voskuil vanuit Egmond aan Zee. Ze wilde graag in Bergen stemmen en wel in 't Oude Raedhuys.

Minister (woningbouw) Hugo de Jonge en CDA-statenlid Dennis Heijen bezochten Bergen (filmpje)

14 maart 2023

Krachtige oproep: provincie moet voet van het woningbouw rempedaal halen

Ondernemers en bewoners van de gemeente Bergen luidden de noodklok over het tekort aan woningen in hun dorpen. Dat deden ze in de Ruïnekerk tijdens een CDA-bijeenkomst waarbij Noord-Hollands statenlid Dennis Heijen en minister Hugo de Jonge het woord voerden en vragen beantwoordden.

VVD-coryfee Ed Nijpels bezoekt *restaurant Merlet in Schoorl

10 maart 2023

Door: Rob van de Pas

Soms heb je van die bijeenkomsten die als een prachtige puzzel naadloos in elkaar vallen. Afgelopen woensdag 8 maart was er zo een. In sterrenrestaurant Merlet in Schoorl was Martin van Bourgonje gastheer voor de lokale VVD.

Ineke Aronds, “We zijn opgetogen dat dit grootschalige plan, een conferentiehotel met appartementen, van de baan is”

10 maart 2023

De gemeente Bergen is hard afgestraft voor...

Advocatenkantoor vanEijck/Heslinga heeft aangegeven dat de gemeente Bergen nu aan zet is voor een betere regeling in plaats van grote/kleine plannen.

Energiecoaches van start

10 maart 2023

Vraag een gratis energiegesprek bij de gemeente aan

Woningeigenaren in Bergen kunnen vanaf nu een gratis energiegesprek aanvragen met een energiecoach. De vrijwillige energiecoaches van de Noord-Hollandse Energiecoöperatie hebben onlangs een opleiding gevolgd, en staan klaar om hun dorpsgenoten tips te geven over energiebesparing in woningen.

Reactie Bergens college op uitspraak Raad van State inzake Hotel Nassau

8 maart 2023

De Raad van State geeft aan dat de gemeente een procedurefout heeft gemaakt

Het college heeft kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State inzake Hotel Nassau in Bergen aan Zee vanmorgen. Het plan voorziet in het vervangen van het huidige hotel door een nieuw hotel met 60 hotelkamers en 21 appartementen.

College verleent omgevingsvergunningen Eyssenstein en Hotel Prins Maurits Bergen aan Zee

8 maart 2023

Bouw bijna zeventig recreatieappartementen Bergen aan Zee is stap dichterbij

Tot en met 12 oktober 2022 lagen de ontwerpbesluiten voor de vergunningen voor Hotel Prins Maurits en voor Eyssenstein Appartementen ter inzage. Hierop zijn vijf zienswijzen ontvangen. Deze zienswijzen zijn beantwoord in een Nota van Zienswijzen. Met het vaststellen van de Nota van Zienswijzen door het college zijn de vergunningen nu verleend. Het gaat om de omgevingsvergunningen om af te wijken van het bestemmingsplan en het aanleggen van een uitrit.

Geen stem wijzer…

10 maart 2023

Column: JoMo

Wat en wie moet je kiezen bij de Provincie en het Waterschap? Ik heb verschillende stemwijzers ingevuld en geprobeerd om een beetje uit het midden weg te blijven.

Centrum van duindorp Schoorl wordt vernieuwd

3 maart 2023

Uitvoering van de plannen zal naar verwachting vanaf 2024 plaatsvinden

Het centrum van het Noord-Hollandse dorp Schoorl staat aan de vooravond van een grootschalige vernieuwing. Er komen 150 nieuwe woningen, het aantal vierkante meters aan winkelruimte wordt teruggeschroefd.

Landelijke Opschoondag op 18 maart

3 maart 2023

Opschoonpakket krijgt u van de gemeente

De gemeente Bergen ondersteunt ook dit jaar weer van harte de Landelijke Opschoondag op zaterdag 18 maart.

Schoorl krijgt er zestien huurwoningen bij

3 maart 2023

Op het terrein van de voormalige Oosterkimschool aan de Bovenweg

Er komen zestien woningen bij in Schoorl. Kennemer Wonen laat twee blokken van acht huurhuizen bouwen op de plek van de voormalige Oosterkimschool aan de Bovenweg.

15 maart verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschap

3 maart 2023

Verkiezingen: wat, wie en hoe?

Op wie kan ik stemmen?

Grensaanpassingen van het natuurnetwerk in Noord-Holland ter inzage

24 februari 2023

De grensaanpassingen liggen van 1 maart tot en met 11 april 2023 ter inzage

Om te komen tot een aaneengesloten natuurnetwerk heeft Noord-Holland een concept-besluit genomen over 61 verzoeken om de grenzen aan te passen.

Beter omgaan met mislukkingen in gemeenten…

24 februari 2023

Waarom mislukken projecten?

De faalpatronen van eerdere mislukkingen vormen een bron van kennis voor controllers en risicomanagers.

Bergense ondernemers… komt u ook mee discussiëren op 13 maart?

24 februari 2023

Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in de Ruïnekerk

Maandagavond 13 maart komt Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, naar Bergen om in een speciale bijeenkomst in gesprek te gaan over woningbouw. Immers dorpen verschralen, voorzieningen vallen weg en een toekomst voor de jeugd is er nauwelijks.

Jeugdlintje aanvragen kan tot 1 maart a.s.

17 februari 2023

Helden tussen de 6 en 18 jaar die een bijzondere prestatie hebben geleverd, kunnen een jeugdlintje krijgen

Dit moet aangevraagd worden voor 1 maart 2023. Het lintje wordt dan met de lintjesregen rond Koningsdag uitgereikt. 

Update: herinrichting Schoorl-Centrum

17 februari 2023

We verplaatsen de informatieavond, die eerst dit voorjaar gepland stond, naar het najaar

Het centrum van Schoorl wordt opnieuw ingericht en vriendelijker en gezelliger gemaakt. We geven je graag een update over de laatste stand van zaken en nieuwe planning.

Tentoonstelling WIJ… reist ook in 2023 nog door het land

17 februari 2023

Oproep: doorbreek de ‘cirkel van geweld'

De multimediale tentoonstelling 'WIJ... doorbreken de cirkel van geweld', die tot doel heeft huiselijk geweld en kindermishandeling beter bespreekbaar te maken, reist ook dit jaar nog door het land. Gemeenten die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Stichting Open mind.

Wethouder Ernest Briët over het belang van inwonersparticipatie

17 februari 2023

“We moeten continu blijven zoeken naar mogelijkheden om inwoners te betrekken”

Wie op zoek gaat naar wat participatie precies betekent, komt uit bij termen als ‘het meedoen aan de samenleving’ of ‘alle vormen van beleid waar één of meer burgers bij betrokken zijn’.

Misschien toch nog nieuwe woningbouw in Egmond-Binnen en Groet

8 februari 2023

Gedeputeerde Cees Loggen: 'Er is geen enkel taboe.'

Het uitgestelde werkbezoek van gedeputeerde Cees Loggen van de Provincie Noord-Holland bracht (onverwacht) toch wat hoop in de harten van de inwonersvertegenwoordigers uit Groet en Egmond-Binnen. Woningbouw in een BPL wordt niet op voorhand uitgesloten.

Meis de Jongh neemt afscheid als VVD-raadslid

6 februari 2023

De Jongh: ‘Met veel enthousiasme heb ik mij onder andere ingezet voor bouwen en duurzaamheid...

Raadslid Meis de Jongh zal in februari 2023 haar rol als lid van de Bergense gemeenteraad beëindigen. Het is een persoonlijk besluit van Meis. Meis geeft aan dat het raadslidmaatschap niet meer te combineren is met haar drukke gezinsleven en nieuwe baan. Meis was raadslid en fractievoorzitter voor de VVD. Haar aandacht ging vooral uit naar de portefeuille ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

Lezers met een mening: Kees de Bakker

Hoe komt het dat politici bij provincie en gemeente zo slecht communiceren met kiezers?

Deze week werd ik gebeld door een radioprogramma om mijn mening over provinciale politiek te geven in verband met de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart.

Lezers met een mening: Haye van der Werf

10 februari 2023

De Olifant in de Raadszaal...

Geachte Gemeenteraad

Partij Ons Dorp
close-link
Terug