Deel

advertentie

Lezers met een mening: Tamia Peereboom, 23 jaar

Aan de gemeenteraad van Bergen...

Lezers met een mening: Tamia Peereboom, 23 jaar

Vandaag, 14 maart 2022, heb ik voor het eerst mijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Gemeente Bergen NH

Alhoewel ik een geboren en getogen Bergenees ben, was ik de afgelopen 4 jaar woonachtig in Amstelveen en Amsterdam en heb me dus nooit echt bewust bezig gehouden met de politiek in onze gemeente.
Afgelopen december ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen in Bergen. De overkokende woningmarkt in Amsterdam maakte het mij onmogelijk om daar nog langer te blijven wonen. Op mezelf gaan wonen in de Gemeente Bergen is ook een bijna-onmogelijke opgave: de woningmarkt hier is voor mijn gevoel zo mogelijk nóg ontoegankelijker dan in Amsterdam, waar er door illegale verkamering en onderverhuur toch nog een aantal semi-acceptabele opties zijn voor studenten en starters. Daarnaast sta ik bij de SVNK met 5 jaar inschrijftijd ook niet hoog genoeg, zelfs niet voor woningen in andere gemeentes als Alkmaar en Castricum.

Politiek heeft mij sinds jongs af aan erg geboeid, en ik ben tijdens mijn tijd in Amsterdam ook altijd erg betrokken geweest. Toen een goede vriendin mij wees op het lijsttrekkersdebat in de Ruïnekerk van maandag 7 maart, voelde ik het als mijn plicht om daar aanwezig te zijn. Zelf zei zij hierover: “Ze zullen blij zijn met je aanwezigheid en je brengt de gemiddelde leeftijd ernstig omlaag”.

Dat laatste had ze niet overdreven. We zijn niet voor niets de meest-vergrijsde gemeente van Nederland. Mijn inschatting is dat er die avond precies 3 personen onder de 50 waren, waaronder ik (23) en lijsttrekker Valkering van het CDA (28). Behalve dit schokkende feit was de avond zelf, in mijn beleving, heel inspirerend. Door bij dit debat aanwezig te zijn, was de uiteindelijke keuze maken een stuk makkelijker dan wanneer ik alleen de verkiezingsprogramma’s had gelezen. Alles kwam tot leven. Vooral in de lokale politiek geloof ik dat het niet alleen om de standpunten of de partij draait, maar ook om de personen zelf.

Daarnaast gaf deze avond mij de kans om met anderen, vreemden, te spreken over de Bergense politiek. De veelal 70+ mannen die ik die avond heb gesproken vonden het allemaal erg interessant dat het woonprobleem voor mij zo persoonlijk was, zij konden dat zelf niet voorstellen en refereerde vooral naar de overwaarde die zij hadden bemachtigd door “slim te investeren in vastgoed op jonge leeftijd”. Ik vond het erg interessant dat zij zo van mijn situatie stonden te kijken.

Waar ik en de heren het wel over eens waren was dat dit debat ons allemaal hoop had gegeven in de lokale politiek en had gezorgd voor meer vertrouwen. Vaak komt gemeentepolitiek alleen in de belangstelling wanneer dingen slecht gaan, waardoor er een verkeerd beeld ontstaat bij de inwoners. Bij dit debat konden we met eigen ogen zien dat de lijsttrekkers betrokken en gepassioneerd waren, of je het nu met ze eens bent of niet.
Nadat ik bij dit debat de basis informatie had bemachtigd, was het makkelijker om mij verder te verdiepen. Via dit debat, veel googlen en spreken met mensen in mijn eigen omgeving die op een één of andere manier te maken hebben met de politiek, ben ik me wel bewust geworden van iets. Naast politieke standpunten hoop ik dat de Bergense mensen stemmen op een nette vorm van politiek. Ik heb politici gesproken die respectvol blijven ten opzichte van hun tegenstanders. Ik heb helaas ook gezien hoe bepaalde politici helemaal opgaan in een soort van vijandig sentiment, iets wat mij oprecht pijn doet. Ik vind het moeilijk om te zien dat sommige mensen in onze dorpen toch zó erg van het slechtste uitgaan met betrekking tot hun (toekomstige) collega’s en vooral medebewoners.

Nu staat de gemeente Bergen wel bekend om haar gedoe, want zelfs voordat ik mij hierin ging verdiepen was ik al half-bekend met bijvoorbeeld facebook pagina’s waar een dagelijkse stroom slecht-geformuleerde kritiek op te vinden is. Ook al ben ik 100% voor betrokken en kritische burgers, geloof ik toch wel in objectief en constructief kritiek, niet moddergooien. Nog problematischer wordt het wanneer bepaalde politieke partijen zich in die discussies gaan mengen. Ik hoop dat de aankomende vier jaar alle partijen positief maar vooral professioneel kunnen blijven. Overigens zag ik tijdens de fragmentjes op straat van het finale lijstrekkersdebat van RTV80 en de Flessenpost dat blijkbaar de gemiddelde persoon in de Gemeente Bergen niet zo ontevreden en boos is als soms lijkt. Toch weer een troost.

Het laatste aspect dat ik nog wil noemen is iets dat mij vanochtend opviel. Ik keek het RTV80/Flessenpost debat vanochtend terug voordat ik ging stemmen. Om voor mezelf wat context te zoeken ging ik naar de site van de Gemeente Bergen om even te kijken wie nou precies onze wethouders zijn. Toen schrok ik. Vaak horen we dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten. Tijdens de lijstrekkersdebatten dacht ik dat dit in onze gemeente mee viel, omdat we toch wel een aantal vrouwelijke lijsttrekkers hebben (3 van de 8). Toch blijken de burgermeester en alle wethouders man te zijn. Hoewel ik zelf niet een voorstander ben van quota’s, omdat ik voor kwaliteit boven identiteit ben, vind ik het als socioloog toch interessant en problematisch om te zien dat geen enkele vrouw in deze groep zit. Ik neem aan dat er genoeg competente vrouwen zijn die deze functies zouden kunnen vervullen en ik hoop dan ook dat we dat de aankomende vier jaar terug zullen zien in de samenstelling van wethouders

Ik wil graag concluderen met een oproep voor de aankomende vier jaar
In het algemeen hoop ik dat de politici, maar ook de burgers, vooral het goede in elkaar blijven zien en van het goede uitgaan. Ik hoop op oprechte communicatie en niet elkaar zwart maken. Ik hoop op een professionele gemeenteraad waar we trots op kunnen zijn.
Voor mij persoonlijk hoop ik op een gemeente die plaatst maakt voor mensen zoals ik, omdat ik geloof dat deze gemeente mooier zou kunnen zijn als niet alles zou draaien om oudere mensen met veel geld.
Ik wens de nieuwe raadsleden en wethouders veel sterkte, succes en plezier de aankomende vier jaar. Een publiek figuur zijn is in deze gemeente niet altijd makkelijk en ik spreek dan ook graag mijn waardering uit naar diegenen die zich voor ons inzetten.

Ook waardering voor de lokale media, die onze politici scherp, aansprakelijk en verantwoordelijk houden.

Tamia Peereboom, 23 jaar

advertentie

Meer 'Politiek':

Lezers met een mening: Judith Tipping. “Een soort Speakers  Corner zoals ze dat in Hyde Park, Londen, hebben.”

22 september 2023

Ik heb een uitgebreid plan gemaakt met verschillende leuke plekjes en gezellige hoekjes voor op het Plein

Ook was een van mijn ideeën een podium voor poëzie en/of verhalenvertellers(sters) te creëren, een soort „Speakers  Corner“ zoals ze dat in Hyde Park, Londen, hebben.

Groen in de Buurt start weer

22 september 2023

Op 3 oktober is er een ideeënavond...

Inwoners met een idee voor een groene oppepper voor hun buurt, kunnen zich aanmelden bij het project Groen in de Buurt.

College denkt alsnog dat plan Aldi en woningbouw aan de Bergerweg mogelijk is

22 september 2023

De raad gaat zich daar aankomende week over buigen...

Een plan om op het terrein van horecagroothandel Scholten een Aldi-supermarkt met daarboven 12 appartementen en 24 woningen te bouwen, sneuvelde eerder bij de Raad van State en de provincie was ertegen, omdat die vindt dat het perceel in landelijk gebied ligt.

Bergen kiest voor een Plein met allure!

22 september 2023

Fractievoorzitter VVD Arend Jan van den Beld: ’Het is uniek voor een dorp dat er zo’n grote betrokkenheid is

De Bewonersvereniging Bergen Centrum heeft een huzarenstuk geleverd. Meer dan 500 inwoners heeft de vereniging gevraagd hoe het Plein in het centrum ingericht kan worden. Het is een zeer professionele enquête. De resultaten zijn betrouwbaar en representatief.

Bergense politiek in de media: De Stemming aflevering 4: D66 gemeente Bergen (filmpje)

22 september 2023

Interview met fractievoorzitter Alexandra Otto-van der Ende en burgercommissielid Anita van der Stap

In de vierde RTV80-aflevering van 'De Stemming in de gemeenteraad' interviewt Ruud Bredewold fractievoorzitter Alexandra Otto-van der Ende en burgercommissielid Anita van der Stap van D66 Bergen.

GroenLinks ontmoet elkaar in belevingskas in Schoorl

22 september 2023

De Noorderhoeve over het belang van de gezonde kringloop van de boerderij en daarbuiten

GroenLinks fractievoorzitter Froukje kwam enige tijd geleden tijdens het flyeren GroenLinks-lid Petra tegen op het Plein in Bergen.

Lezers met een mening: Reactie op “Ik wil van mijn kliko af!”

15 september 2023

Een aantal oplet/aandachtspunten...

Vandaag 14 september 2023 vind ik ten aanzien van de restafvalcontainer een brief van de gemeente in onze brievenbus waaromtrent je uiterlijk 15 september – dus morgen – kan reageren.

Kiesraad gaat gemeenten ondersteunen bij verkiezingen

15 september 2023

De Kiesraad krijgt ook extra bevoegdheden om te beoordelen of verkiezingen op de juiste manier verlopen...

Straks is niet langer het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de ondersteuning van gemeenten bij de organisatie van verkiezingen, maar de Kiesraad.

Representatief Eindrapport spreekt boekdelen en biedt ook oplossingen

15 september 2023

Betrokken Bergense bevolking wijst bouwplannen Dorpsplein Bergen af

Dit voorjaar heeft de ledenvergadering van de BBC (Bewonersvereniging Bergen Centrum) het initiatief genomen om middels een participatiecommissie de mening van de Bergenaren te vragen over de definitieve invulling van het Dorpsplein Bergen.

Bewonersbijeenkomsten over vluchtelingen in Bergen aan Zee en Schoorl

15 september 2023

Vanaf november 2023 wordt Hotel Nassau in gebruik genomen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen

Om inwoners en ondernemers uit Bergen aan Zee de gelegenheid te geven vragen te stellen rondom deze opvang, organiseren wij een informatiebijeenkomst. Burgemeester Lars Voskuil, wethouder Yvonne Roos-Bakker en collega’s van het projectteam Oekraïne zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Bergense politiek in de media: De Stemming aflevering 3: VVD gemeente Bergen (filmpje)

15 september 2023

Ruud Bredewold ging in gesprek met de raadsleden Arend Jan van den Beld en Liselotte Verwaaijen van de Bergense VVD-fractie.

Wat ging er goed en wat ging er minder goed?

Opvang Oekraïners in Hotel Nassau gaat door

8 september 2023

Eigenaar Henk Deen: ‘’We zijn blij dat de Oekraïense vluchtelingen alsnog een plek krijgen in Hotel Nassau

Vanaf november 2023 wordt Hotel Nassau in gebruik genomen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De gemeente Bergen en de eigenaren van Hotel Nassau hebben zich de afgelopen periode ingespannen om tot overeenstemming te komen.

Lezers met een mening: Ik wil van mijn kliko af!

8 september 2023

Dirk is niet blij

Na maanden van weerzin gaven wij ons gewonnen, we besloten om die afvalcontainer met zijn oranje klep ook maar te gaan gebruiken.

Eindrapport Inwonersraadpleging Bergen overhandigd

8 september 2023

537 Bergenaren hebben enquête ingevuld!

Afgelopen dinsdag heeft voorzitter Jan Apotheker van de BBC (Bewonersvereniging Bergen Centrum) het langverwachte Eindrapport Inwonersraadpleging (64 pagina’s) uit handen van Participatiecommissie-voorzitter Mareike Naumann in ontvangst genomen.

Maak werk van participatie vindt Partij ONS DORP (filmpje)

8 september 2023

Partij ONS DORP ontevreden over mogelijkheden meedenken inwoners

Partij ONS DORP heeft op 1 september actie ondernomen om de inwonersparticipatie in de Egmonden, Schoorl en Bergen eindelijk op een volwassen manier aan te pakken.

Lezers met een mening: Voor een rechtvaardige en duurzame toekomst

8 september 2023

Nederland staat op een kruispunt...

Voor ons liggen belangrijke keuzes die de koers van onze samenleving bepalen.

Open Monumentendagen op 9 en 10 september

8 september 2023

Wethouder cultuurhistorie en monumenten Ernest Briët opende de bijeenkomst in de Abdij

In het weekend van 9 en 10 september zijn de Open Monumentendagen in Bergen. Het thema dit jaar is Levend erfgoed. De aftrap vond afgelopen maandag plaats met een speciale bijeenkomst in de Abdij van Egmond.

Nieuwe opvanglocaties in Egmond en Schoorl voor asielzoekers

7 september 2023

Het COA heeft onder andere overeenstemming bereikt met Klein Zwitserland om deze locatie in te zetten voor de groep alleenstaande minderjarige asielzoekers

Er is een groot tekort aan opvanglocaties voor asielzoekers en statushouders.

De Flessenpost ging in gesprek met burgemeester Lars Voskuil (filmpje)

1 september 2023

Veiligheid: hoe zit dat in onze gemeente. U bent uitgenodigd om daarover mee te praten

Tijdens de inwonersavonden over veiligheid kunt u in gesprek gaan met de burgemeester, politie en de lokale gebiedsregisseur.

Partij Ons Dorp stelt vragen over clusterplaatsen

1 september 2023

Opstelpunten kliko’s

Met de overstap van de HVC als afvalinzamelaar naar de BUCH worden in de gemeente Bergen stapsgewijs zijladers geïntroduceerd.

College houdt zich niet aan de wettelijke termijnen van de WABO-wetgeving

25 augustus 2023

Fractie Koos Bruin tekent protest aan...

Opnieuw werd Fractie Bruin onaangenaam verrast  bij openbare bekendmakingen  in het gemeentenieuws. 

KIES Lokaal wil extra raadsvergadering over centrum Schoorl!!

18 augustus 2023

Het volledige document met alle vragen is te lezen op de website van kieslokaal.nu

Naar aanleiding van de berichten over de vertraging van de ontwikkeling van centrum Schoorl heeft KIES Lokaal schriftelijke vragen gesteld aan het college. 

Lezers met een mening: clusterplaatsen

18 augustus 2023

Op reis met de grijze, groene en oranje bak...

Via een heel 'vriendelijke' mededeling van de 'tekentafelclusterplaatsmanager' van de Gemeente is mij, maar ook mede-buurtbewoners, te kennen gegeven dat wij vanaf volgende week de nieuwe clusterplaats (hoe bedenk je zo'n omschrijving) moeten gebruiken om onze rolcontainers te laten legen.

Lezers met een mening: ‘hoera een nieuwe tijdelijke inrichting van het Plein’

11 augustus 2023

Door Jantina Bruin

Na jarenlang tegen een steeds meer verloederde Bakemaflat aan te hebben gekeken, waar zelfs de vleermuizen geen domicilie meer kozen, was dan eindelijk de kogel door de kerk.

Stranddrukte: gemeente roept op niet met de auto te komen

18 augustus 2023

We verwachten dat veel mensen gaan genieten op onze stranden in Egmond, Bergen, Schoorl, Camperduin en Hargen

Het belooft komende dagen mooi weer te worden. De verwachting is dat veel mensen gaan genieten op de stranden in de gemeente Bergen.

Gaat voormalig VVD-wethouder Bergen de Tweede Kamer in?

11 augustus 2023

VVD BUCH houdt op donderdag 10 augustus om 20:00 Algemene Ledenvergadering

Fractievoorzitter Arend Jan van den Beld van de VVD Bergen NH is door het bestuur van de VVD BUCH voorgedragen voor een verkiesbare plaats op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november 2023.

Uitdagingen voor lokale stroomnet: dit kunnen gemeenten doen…

4 augustus 2023

Breng allereerst de situatie en mogelijkheden van het lokale net in beeld met de regionale netbeheerder

Verduurzaming van gebouwen, het toenemend aantal zonnepanelen en het opladen van elektrische voertuigen vragen om uitbreiding van het lokale stroomnet. Dit zorgt voor uitdagingen in de gebouwde omgeving. De handreiking 'Ruimtelijke inpassing van energie-infra' biedt gemeenten hiertoe praktische handvaten.  

Aanbestedingsproces Schoorl centrum vertraagd

28 juli 2023

De vertraging heeft tot gevolg dat de start van de werkzaamheden naar het voorjaar van 2024 verschuift

De aanbesteding voor de herinrichting van Schoorl centrum heeft vertraging opgelopen. De verwachting was dat het aanbestedingsproces deze zomer werd afgerond, maar vanwege te hoge biedingen neemt het proces nu meer tijd in beslag.

Definitief besluit clusterplaatsen kern Bergen

28 juli 2023

Op de website www. bergen-nh.nl/afval vindt u de nieuwe kaarten met de vastgestelde locaties

Kortgeleden nam het college een definitief besluit over de locaties van de clusterplaatsen in de kern Bergen.

Nog steeds veel vragen bij gemeenten over derdelanders

28 juli 2023

De grootste zorg bij gemeenten zit in het beëindigen van de opvang...

Er is nog steeds veel onduidelijkheid bij gemeenten over de aanpak derdelanders. De opvang voor deze groep niet-Oekraïners eindigt op 4 september 2023.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug