Deel

advertentie

Lezers met een mening: Tamia Peereboom, 23 jaar

Aan de gemeenteraad van Bergen...

Lezers met een mening: Tamia Peereboom, 23 jaar

Vandaag, 14 maart 2022, heb ik voor het eerst mijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Gemeente Bergen NH

Alhoewel ik een geboren en getogen Bergenees ben, was ik de afgelopen 4 jaar woonachtig in Amstelveen en Amsterdam en heb me dus nooit echt bewust bezig gehouden met de politiek in onze gemeente.
Afgelopen december ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen in Bergen. De overkokende woningmarkt in Amsterdam maakte het mij onmogelijk om daar nog langer te blijven wonen. Op mezelf gaan wonen in de Gemeente Bergen is ook een bijna-onmogelijke opgave: de woningmarkt hier is voor mijn gevoel zo mogelijk nóg ontoegankelijker dan in Amsterdam, waar er door illegale verkamering en onderverhuur toch nog een aantal semi-acceptabele opties zijn voor studenten en starters. Daarnaast sta ik bij de SVNK met 5 jaar inschrijftijd ook niet hoog genoeg, zelfs niet voor woningen in andere gemeentes als Alkmaar en Castricum.

Politiek heeft mij sinds jongs af aan erg geboeid, en ik ben tijdens mijn tijd in Amsterdam ook altijd erg betrokken geweest. Toen een goede vriendin mij wees op het lijsttrekkersdebat in de Ruïnekerk van maandag 7 maart, voelde ik het als mijn plicht om daar aanwezig te zijn. Zelf zei zij hierover: “Ze zullen blij zijn met je aanwezigheid en je brengt de gemiddelde leeftijd ernstig omlaag”.

Dat laatste had ze niet overdreven. We zijn niet voor niets de meest-vergrijsde gemeente van Nederland. Mijn inschatting is dat er die avond precies 3 personen onder de 50 waren, waaronder ik (23) en lijsttrekker Valkering van het CDA (28). Behalve dit schokkende feit was de avond zelf, in mijn beleving, heel inspirerend. Door bij dit debat aanwezig te zijn, was de uiteindelijke keuze maken een stuk makkelijker dan wanneer ik alleen de verkiezingsprogramma’s had gelezen. Alles kwam tot leven. Vooral in de lokale politiek geloof ik dat het niet alleen om de standpunten of de partij draait, maar ook om de personen zelf.

Daarnaast gaf deze avond mij de kans om met anderen, vreemden, te spreken over de Bergense politiek. De veelal 70+ mannen die ik die avond heb gesproken vonden het allemaal erg interessant dat het woonprobleem voor mij zo persoonlijk was, zij konden dat zelf niet voorstellen en refereerde vooral naar de overwaarde die zij hadden bemachtigd door “slim te investeren in vastgoed op jonge leeftijd”. Ik vond het erg interessant dat zij zo van mijn situatie stonden te kijken.

Waar ik en de heren het wel over eens waren was dat dit debat ons allemaal hoop had gegeven in de lokale politiek en had gezorgd voor meer vertrouwen. Vaak komt gemeentepolitiek alleen in de belangstelling wanneer dingen slecht gaan, waardoor er een verkeerd beeld ontstaat bij de inwoners. Bij dit debat konden we met eigen ogen zien dat de lijsttrekkers betrokken en gepassioneerd waren, of je het nu met ze eens bent of niet.
Nadat ik bij dit debat de basis informatie had bemachtigd, was het makkelijker om mij verder te verdiepen. Via dit debat, veel googlen en spreken met mensen in mijn eigen omgeving die op een één of andere manier te maken hebben met de politiek, ben ik me wel bewust geworden van iets. Naast politieke standpunten hoop ik dat de Bergense mensen stemmen op een nette vorm van politiek. Ik heb politici gesproken die respectvol blijven ten opzichte van hun tegenstanders. Ik heb helaas ook gezien hoe bepaalde politici helemaal opgaan in een soort van vijandig sentiment, iets wat mij oprecht pijn doet. Ik vind het moeilijk om te zien dat sommige mensen in onze dorpen toch zó erg van het slechtste uitgaan met betrekking tot hun (toekomstige) collega’s en vooral medebewoners.

Nu staat de gemeente Bergen wel bekend om haar gedoe, want zelfs voordat ik mij hierin ging verdiepen was ik al half-bekend met bijvoorbeeld facebook pagina’s waar een dagelijkse stroom slecht-geformuleerde kritiek op te vinden is. Ook al ben ik 100% voor betrokken en kritische burgers, geloof ik toch wel in objectief en constructief kritiek, niet moddergooien. Nog problematischer wordt het wanneer bepaalde politieke partijen zich in die discussies gaan mengen. Ik hoop dat de aankomende vier jaar alle partijen positief maar vooral professioneel kunnen blijven. Overigens zag ik tijdens de fragmentjes op straat van het finale lijstrekkersdebat van RTV80 en de Flessenpost dat blijkbaar de gemiddelde persoon in de Gemeente Bergen niet zo ontevreden en boos is als soms lijkt. Toch weer een troost.

Het laatste aspect dat ik nog wil noemen is iets dat mij vanochtend opviel. Ik keek het RTV80/Flessenpost debat vanochtend terug voordat ik ging stemmen. Om voor mezelf wat context te zoeken ging ik naar de site van de Gemeente Bergen om even te kijken wie nou precies onze wethouders zijn. Toen schrok ik. Vaak horen we dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten. Tijdens de lijstrekkersdebatten dacht ik dat dit in onze gemeente mee viel, omdat we toch wel een aantal vrouwelijke lijsttrekkers hebben (3 van de 8). Toch blijken de burgermeester en alle wethouders man te zijn. Hoewel ik zelf niet een voorstander ben van quota’s, omdat ik voor kwaliteit boven identiteit ben, vind ik het als socioloog toch interessant en problematisch om te zien dat geen enkele vrouw in deze groep zit. Ik neem aan dat er genoeg competente vrouwen zijn die deze functies zouden kunnen vervullen en ik hoop dan ook dat we dat de aankomende vier jaar terug zullen zien in de samenstelling van wethouders

Ik wil graag concluderen met een oproep voor de aankomende vier jaar
In het algemeen hoop ik dat de politici, maar ook de burgers, vooral het goede in elkaar blijven zien en van het goede uitgaan. Ik hoop op oprechte communicatie en niet elkaar zwart maken. Ik hoop op een professionele gemeenteraad waar we trots op kunnen zijn.
Voor mij persoonlijk hoop ik op een gemeente die plaatst maakt voor mensen zoals ik, omdat ik geloof dat deze gemeente mooier zou kunnen zijn als niet alles zou draaien om oudere mensen met veel geld.
Ik wens de nieuwe raadsleden en wethouders veel sterkte, succes en plezier de aankomende vier jaar. Een publiek figuur zijn is in deze gemeente niet altijd makkelijk en ik spreek dan ook graag mijn waardering uit naar diegenen die zich voor ons inzetten.

Ook waardering voor de lokale media, die onze politici scherp, aansprakelijk en verantwoordelijk houden.

Tamia Peereboom, 23 jaar

advertentie

Meer 'Politiek':

Pionier in circulair maakonderwijs op de basisschool

25 november 2022

Foto: de Bergense wethouder Ernest Briët, met dol enthousiaste basisschoolleerlingen

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn in Nederland pionier met het aanbod van een circulair maakonderwijs-programma voor basisscholen. Het programma wordt goed ontvangen door leerkrachten en leerlingen. De gemeenten werken hierin samen met veel lokale partijen.

Ambassadeurs zijn klaar om gemeenten en omroepen te steunen

25 november 2022

'Het is beslist in het belang van gemeenten dat er een sterke lokale omroep is'

Burgemeesters Sjors Fröhlich (Vijfheerenlanden), Marianne Besselink (Bronckhorst) en Marieke Moorman (Bernheze) gaan nieuwe invulling geven aan hun ambassadeurschap voor lokale omroepen namens de VNG.

Stichting Bergen aan Zee vraagt uw steun

18 november 2022

Laatste nieuws over de voorgenomen, grootschalige nieuwbouw Hotel Nassau in Bergen aan Zee.

Het is zover! De Raad van State heeft zich verdiept in de verleende omgevingsvergunning door de gemeente Bergen voor de nieuwbouw Hotel/Appartementen Nassau in Bergen aan Zee.

Politiek Café JA21

18 november 2022

Donderdag 1 december komen statenleden van JA21 naar Egmond

De bijeenkomst is In het proeflokaal van brouwerij Egmond aan de Slotweg 1 in Egmond a/d Hoef en start om 19:00. Aanmelden kan via de website JA21NH.nl en er staat een Sancti Adalberti voor de gasten klaar!

Ruim duizend Bergense huishoudens in problemen door enegiekosten

11 november 2022

Coalitie reageert op brief Koos Bruin

Wethouder Marco Wiesehahn wil zes tot zeven ton voor deze groep beschikbaar stellen.

Gemeente goed op weg naar meer duurzame energie

11 november 2022

RES-monitor toont: er is groei in duurzame opwekking in de regio...

De gemeenteraden in Noord-Holland Noord hebben afgesproken samen meer duurzame energie op te wekken. Vorig jaar zijn concrete ambities vastgesteld in de Regionale Energiestrategie (RES), met daarbij de belofte om het proces er naartoe samen te monitoren.

Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied dient protest in

11 november 2022

Betreft: Voorgenomen boskap bij Lange Vlak in Bergen aan Zee

Geacht College en Gemeenteraadsleden,

De Flessenpost ging in gesprek met de nieuwe wethouder Ernest Briët (filmpje)

11 november 2022

Een kennismaking...

Kortgeleden zijn drie nieuwe wethouders beëdigd. De Flessenpost stelt ze aan u voor. Deze keer hebben we Ernest Briët voor de camera.

De Flessenpost ging in gesprek met de nieuwe wethouder Marco Wiesehahn (filmpje)

4 november 2022

Een kennismaking...

Kortgeleden zijn drie nieuwe wethouders beëdigd. De Flessenpost stelt ze aan u voor. Deze keer hebben we Marco Wiesehahn voor de camera.

Positieve geluiden over crisisopvang op voormalig BSV-terrein (filmpje)

4 november 2022

Nagenoeg alle kinderen zitten op Bergense scholen

Sinds 9 september 2022 worden er ongeveer 175 mensen opgevangen in een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie op het voormalige BSV-terrein in Bergen.

Nieuwe wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman opent bijzondere ‘leertuin’

28 oktober 2022

Groot feest op de Lucebertschool

Samen met een groot aantal ouders, een nóg groter aantal blije, trotse kinderen en een speciaal bezoek van wethouder Wiesehahn hadden we een groot feest ter ere van de opening van onze prachtige schooltuin en dito leeshoeken.

Verleende vergunning aanleg padelbanen bij TC Bergen aangevochten

28 oktober 2022

Het pok-pok-pok geluid van de bal tegen de harde rackets en tegen de glazen wand of een metalen hek, is veel harder en intenser dan bij tennis

In ons hele land zijn er klachten en rechtszaken over geluidsoverlast veroorzaakt door de nieuwe sport padel, een soort kruising tussen tennis en squash.

De Flessenpost ging in gesprek met de nieuwe wethouder Yvonne Roos (filmpje)

28 oktober 2022

Een kennismaking...

Kortgeleden zijn drie nieuwe wethouders beëdigd. De Flessenpost stelt ze aan u voor. We bijten de spits af met de 1e locoburgemeester.

Kennis maken met én vragen stellen aan VVD-minister Mark Harbers? Dat kan…

28 oktober 2022

Hij komt dinsdagavond 22 november naar de Ruïnekerk

Ex-wethouder Arend Jan van den Beld is de moderator en partijvoorzitter Meis loopt door de zaal met een microfoon, zodat u vragen kunt stellen. In beginsel is het bedoeld voor VVD-leden, maar ook niet-leden zijn van harte welkom als ze het interessant vinden om deze avond bij te wonen.

Lezers met een mening: Dick van Hoeve

28 oktober 2022

Een Pleindroom...

Ik heb al eerder op “burgerlijke” titel en niet als bestuurslid van de BBC een visie geschreven op de invulling van het Plein.

Dreigende sluiting winkels in Bergen, Schoorl en de Egmonden

28 oktober 2022

Onderwerp: spoedondersteuning van gemeentewege aan middenstanders in de gemeente Bergen...

Deze spoedondersteuning dezerzijds tijdelijk en per direct noodzakelijk wordt geacht al dan niet in aanvulling op rijksregelingen.

Nieuwe wethouder Ernest Briët, “Kunst10Daagse is bijzonder fenomeen”

21 oktober 2022

Meteen op mijn eerste werkdag viel ik met mijn neus in de boter met de opening van de fototentoonstelling van Anton Corbijn in ’t Oude Hof

Op 29 september jl. ben ik geïnstalleerd als wethouder. Een dag later werden de portefeuilles verdeeld en bleek ik tot mijn vreugde de komende jaren Kunst & Cultuur onder mijn hoede te krijgen. Kunst & Cultuur vormen - ook - in mijn ogen belangrijke dragers van de identiteit van de gemeente Bergen.

Nieuwbouwplannen Centrum Plein ‘voorlopig’ van de baan

17 oktober 2022

Er was geen eerlijke kans voor andere ontwikkelaars

Projectontwikkelaar Niels Leijen vindt dat de procedure voor het plan Dorpsplein Bergen opnieuw moet plaatsvinden.

Lezers met een mening: Gerard Kohler

21 oktober 2022

Ondoordacht, onverwacht, ongewenst...

Jaarlijks stelt de provincie ongeveer 150 miljoen beschikbaar voor beschermen en beheren van de groenstructuur in onze provincie.

Eén jaar Partij Ons Dorp; een politieke analyse

14 oktober 2022

Column: Rob van de Pas

September 2021, ineens waren ze er! De witte mannen en een paar vrouwen van de PARTIJ ONS DORP. Een initiatief van de geboren en getogen Bergenaar Hendrik Borst. Succesvolle mediaman, ondernemer en volger van de lokale politiek.

Reiniging rolcontainers niet langer houdbaar

14 oktober 2022

Laatste reinigingsronde in oktober...

Deze oktober worden de containers voor de laatste keer gereinigd door de gemeente. De gemeenteraad besloot - na een marktverkenning - geen nieuw contract af te sluiten, omdat er geen passende opvolger is voor het bedrijf dat in 2021 haar activiteiten staakte.

Afscheid gebiedsregisseur Han Eshuijs

14 oktober 2022

Arlette Moerbeek is vervanger

De gemeentelijke gebiedsregisseur voor kern Bergen, Han Eshuijs, gaat met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Arlette Moerbeek. Hij blijft tot 1 januari 2023 nog in beeld om Arlette bij te staan. De Flessenpost heeft altijd op een prettige manier met Han kunnen samenwerken en we danken hem voor de constructieve gesprekken. En wensen hem een fijne en onbezorgde toekomst toe.

Economisch Forum ‘Holland boven Amsterdam’ neemt stelling

14 oktober 2022

Op 15 maart 2023 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten van Noord-Holland

Op 15 maart 2023 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten van Noord-Holland. Omdat politieke partijen nu bezig zijn met hun programma’s, neemt het Economisch Forum stelling en geeft het startschot voor het debat.  

Nieuwe kwartiermaker voor Bergense kunst en cultuur aan de slag

13 oktober 2022

De komende tijd gaat Flik verhalen, ideeën en plannen verzamelen waarmee ze een voorstel voor een cultureel programma zal doen

Gemeente Bergen heeft Mirjam Flik aangesteld als kwartiermaker kunst en cultuur. Flik trekt de komende periode als kwartiermaker het culturele veld van Egmond tot en met Camperduin in om samen met kunstenaars, culturele organisaties, ondernemers en inwoners de gemeente Bergen als culturele buitenplaats op de kaart te zetten.

Nieuwe subsidieregeling voor stimuleren lokale omroepen

7 oktober 2022

Voor de regeling is 5,5 miljoen euro beschikbaar...

In het regeerakkoord staat dat budget wordt vrijgemaakt om lokale omroepen te professionaliseren. Via het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kan nu tot 24 oktober subsidie worden aangevraagd door lokale omroepen voor nieuwe professionaliseringtrajecten en trainingen van hun (vrijwillige) medewerkers.

Portefeuilleverdeling van het nieuwe college van de gemeente Bergen

7 oktober 2022

Burgemeester Lars Voskuil, wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman, wethouder Ernest Briët en wethouder Yvonne Roos vormen het nieuwe Bergense college

Eerder deze week werd vanuit het gemeentehuis de portefeuilleverdeling bekendgemaakt.

Wethouder Arend Jan van den Beld van de VVD neemt afscheid

30 september 2022

Beste lezers van de Flessenpost...

Gisterenavond heb ik afscheid genomen van de gemeenteraad als wethouder. Als ik terugkijk, kan ik mijn tijd kort samenvatten. ‘Ik heb genoten!’ Graag deel ik met jullie mijn vijf hoogtepunten.

Onderzoek van gemeente en provincie naar geschikte woningbouwlocaties

30 september 2022

Intentieovereenkomst om te komen tot leefbare en vitale kernen

De wethouders Arend Jan van den Beld (links) en Erik Bekkering (rechts) van de gemeente Bergen en gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland tekenden op woensdag 28 september een intentieovereenkomst.

Wethouder Erik Bekkering van KiesLokaal neemt afscheid

30 september 2022

Na precies 3,5 jaar werd ik donderdagavond in de raad uitgezwaaid als wethouder

In maart 2019 ben ik begonnen als wethouder met als boodschap om ons allen de spiegel voor te houden “wie is onze Beppie, opdat we nooit vergeten voor wie we werken!” Van buiten naar binnen denken en doen… Mijn belangrijkste bijdrage zag ik als “zeggen wat je doet en doen wat je gezegd hebt” Focus, ambities en vooral uitvoering. Gekoppeld aan communicatie, communicatie en communicatie. Met dat vertrekpunt is er veel bereikt op de portefeuilles waarvoor ik verantwoordelijk ben geweest; Klimaat en duurzaamheid Mobiliteit Openbare ruimte Grondstoffen Recreatie, toerisme, economische zaken en strand Dienstverlening Ik ben trots op alles wat er is neergezet en vooral door het feit dat ik dit heb mogen en kunnen doen met een fantastisch team gedreven professionals, een constructieve samenwerking met collega’s in het college, een besluitvaardige gemeenteraad en vooral in samenspraak met ondernemers en inwoners. Insteek voor mij als persoon is altijd geweest “praten met elkaar en niet over elkaar”. Makkelijk gezegd maar soms zo moeilijk in de praktijk. Want “nee” is ook een antwoord maar wel met een motivatie. En zoals onze interim griffier zegt “We zitten in de business van mensen te moeten teleurstellen, dus wen er maar aan…” Vaak is het heel goed gegaan, maar de realiteit biedt me te zeggen, helaas niet altijd… Maar immer was mijn persoonlijke insteek: Respect, openheid, vertrouwen en wederkerigheid waarop de relatie geënt was. Vanuit deze basis zijn de resultaten neergezet en verankerd. Ik ben blij en dankbaar voor het vertrouwen, de energie en daadkracht… Leerzaam, inspirerend en productief. We deden het voor Beppie.. Voor ónze inwoners/ondernemers. Ik draag met trots en tevredenheid het stokje over aan het nieuwe college. En wens het team veel SAMEN. Samen met elkaar en met samen met onze Beppie. De inwoners en ondernemers. Dan worden er vanzelf weer mooie resultaten neergezet de komende jaren! Voor mij het begin van weer een nieuwe bestemming in mijn carrière trektocht… Ik zal daar de tijd en ruimte voor nemen maar weet dat dit altijd weer goed komt! Dank voor de samenwerking, dank voor de waardevolle relaties die zijn opgebouwd. Het gaat u allen goed en tot een volgende ontmoeting Erik Bekkering

Raadsleden krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen en andere vormen van agressie en intimidatie

23 september 2022

Aangiftebereidheid neemt af...

Raadsleden en andere zogeheten decentrale politieke ambtsdragers, zoals burgemeesters en wethouders, doen minder vaak aangifte wanneer zij te maken krijgen met agressie en intimidatie.

Bergenaren in de media: drie vragen aan… Mariëlla van Kranenburg, raadslid in Bergen

23 september 2022

Auteur: Paul van der Zwan | Beeld: Rick Akkerman

De gemeenteraad van Bergen (Noord-Holland) start een sollicitatieronde voor vier wethoudersposten. "Deze procedure kan de bestuurscultuur mede verbeteren", zegt Mariëlla van Kranenburg, fractievoorzitter van de grootste fractie Ons Dorp en voorzitter van de wervings- en selectiecommissie.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug