Lezers met een mening: Ruud Jongedijk
Streng handhaven van burgers in plaats van reguleren
Gepubliceerd: 26 juli 2019
De reactie van Jantina Bruin in Flessenpost heeft mij over de streep getrokken: ik ga reageren op het aanstaande beleid m.b.t. het verhuren van woningen in de recreatieve sector.
Ik word een beetje bang van de discussie die wordt gevoerd. Want wat gaat er gebeuren, en waarom? Waarom worden huidige verhuurders benadeeld? Wat hangt er boven het hoofd? Boven hen, die soms al jaren te goeder trouw hun huis verhuren? Waarom niet een beleid dat gericht is op de toekomst?
Voor alle duidelijkheid: ik ben geen geldbeluste huizenspeculant. Mijn grootvader was gemeenteambtenaar bij de gemeente Bergen; zijn betrokkenheid bij het dorp was groot. Mijn vader groeide op in Bergen en is er zijn hele leven blijven wonen. Zijn betrokkenheid bij het dorp was nog groter. Hij wilde er nooit meer weg; en zo is het ook gegaan. Slechts in de oorlog is hij een aantal jaren ‘weg’ geweest, opgepakt en als dwangarbeider in Duitsland gevangen gehouden. En, ter aanvulling: ik werk in ‘de zorg’ en stem altijd links van het midden, dat ook nog…
Ik snap dat het tegengaan van investeerders die huizen lukraak dan wel massaal opkopen, van belang is voor het dorp, de buurten en de bewoners. Dat er regulering moet komen, dat snap ik zeker. Dit is echter een heel vreemde regulering. Want, wie heeft er last van en wie wordt benadeeld?
Daar waar overlast is, kan de gemeente strak reguleren, bijvoorbeeld door een quotum in te stellen of een stop op de nieuwe aankoop van woningen voor dit doeleinde. Dan is beleid ‘gericht beleid’ en geen schot hagel. Nu worden huidige praktijken, en dus gewone burgers benadeeld.
Veel gasten van vakantiehuizen, die vaak ieder jaar terug komen, zullen zeker niet voor een hotel of vakantiepark kiezen. Die zullen naar andere kustplaatsen trekken. Voor de gastvrijheidsuitstraling van het dorp is dat geen goede zaak. Ook geen goede zaak voor de middenstand, de winkels en restaurants. De toeristen die in hotels verblijven, kopen niet veel in winkels en eten minder in lokale restaurants ….
De lokale hotelketens, hun eigenaren en belangenorganisatie lijken een grote stem hebben in de huidige discussie. Dat is bijzonder: ondernemers met angst voor concurrentie – en dan ook nog in een ongebreidelde markt. Zijn de gemeente en diverse politieke partijen bang van hen en hun lobby-kracht? De accommodaties kunnen ze overigens niet aan. Worden er nieuwe, grote hotels gebouwd? Vakantieparken? Of wil Bergen het toerisme ontmoedigen? Is dat het gastvrije gemeentebeleid van de toekomst?
Ik moest denken aan Bergenaren die de verhuur nodig hebben om rond te komen in hun bestaan. Die dit al vele vele jaren zo doen, want zo was en is de praktijk in Bergen. Ook mijn ouders hadden een officieel ‘zomerhuisje’ achter hun huis; in de vijftiger jaren was dat heel gewoon. Ik denk ook aan mooie initiatieven zoals bijvoorbeeld het schrijvershuis van Roland Holst. Mogen de schrijvers nu niet meer in het huis verblijven? Ik denk van niet.
En dan, er wordt, zo luiden de voornemens, ‘streng’ gehandhaafd. Hoe gaat de ‘strenge’ handhaving’ er uit zien? Is daar over nagedacht? Geld is er blijkbaar voldoende: er is budget gereserveerd. Maar hoe?
Moeten we vrezen dat handhavers (in burger?, geüniformeerd?) bij families of kinderen ad hoc een inval doen: “Op bezoek? Dat zeggen ze allemaal. Bewijst u dat maar eens, meneer”. Of ’s nachts mensen van het bed lichten? En, nog lastiger: ik zelf heb Duitse familie (mijn moeder was Duitse). De Duitse kentekenplaat van mijn tante voor het huis, betekent dat een trigger tot gemeentelijke actie? Hoe gaan de controleurs en handhavers hun taken uitvoeren in ons mooie, vredige en lommerrijke Bergen? Tandenborstels tellen? Kentekenplaten scannen? Gemeenteambtenaren achter bomen posten met camera’s? Plotselinge invallen in huizen voor identiteitscheck? Buren ondervragen? Wie let op wie… het wordt er niet leuker op. Het komt me allemaal onwerkelijk en beangstigend over.
Bergen is een beroemd dorp geworden. En welvarend geworden als kustplaats, omdat het een open, gastvrije gemeente was, vrij voor iedereen. Burgers, kunstenaars, schilders en dichters, en zeker ook toeristen. De huidige discussie is, zoals Jantina Bruin beschreef, gespeend van ieder historisch besef over Bergen. Ik weet dat de tijd van Lo de Ruiter voorbij is, maar laten we Bergen Bergen laten: een vrij dorp, waar mensen fijn kunnen wonen, en iedereen welkom is, ook toeristen.
Hoe denkt u hierover? Laat het ons weten via: [email protected]
Reactie:
Op een terrasje aan de voet bij de ruinekerk,
voel, beleef en weet ik hoe sterk,
ik de verbondenheid met Bergen voel,
daar luierend, genietend op mijn stoel…
Gastvrijheid zo op en top,
zo Bergen eigen, zonder hoofbrekers in de kop..
Laat het gewoon blijven….zijn,
want simpel met elkaar van iets genieten is gewoon heel fijn!
Marleen uit Schoorl