Deel

Lezers met een mening: Robbert Peek

Vanaf zomer 2019 alleen nog toeristen in de maanden juli en augustus

Lezers met een mening: Robbert Peek

Dat is wel wat de gemeente Bergen voor ogen heeft. Ons gezellige dorp zou wel eens een financiële domper van jewelste kunnen krijgen. Op 15 januari was ik op de informatieavond in De Marke waar de plannen werden gepresenteerd. In het nieuwe beleidsplan ‘Project onttrekking door recreatieve verhuur’ wil de gemeente paal en perk gaan stellen aan de verhuur van woningen. De aanleiding is klachten van omwonenden maar vooral het tegengaan van de 920 huizen waar niemand staat ingeschreven.

Verhuur van vakantiewoningen mag dan alleen nog maar in de zomermaanden (juli en augustus). De gemeente redeneert dat de 920 woningen worden gebruikt voor vakantieverhuur. Om dat tegen te gaan, wordt alle vakantieverhuur voortaan streng gereguleerd en volgt handhaving. Tegen het feit dat er niemand staat ingeschreven in deze 920 woningen is geen beleid bepaald.
In ons dorp Bergen is het aantal woningen waar niemand staat ingeschreven 7%, in Egmond aan Zee is dat 10%. Recron (een belangenorganisatie voor vakantieparken) heeft mede aangedrongen op beleid. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat deze hele problematiek zich veel meer afspeelt in andere dorpen zoals Egmond aan Zee, ik ken in ieder geval geen enkel vakantiepark in Bergen. Maar ons dorp Bergen gaat toch mee in de nieuwe regels. We hebben de toeristen juist zo hard nodig! Dankzij de vele toeristen hebben we van die grandioze voorzieningen en o zo heerlijk veel restaurants en leuke cafés en mooie kledingzaken en nog zo veel meer. En al onze evenementen zoals de Kunst10Daagse dan? De winter wordt wel heel erg lang en stil.

Alleen verhuren in de zomermaanden of 60 dagen per jaar. Uit het niets krijgen we ineens de zwaarste handhaving, want alleen in Amsterdam is dit nu zo bepaald, over ons heen. U kunt straks niet meer lekker drie maanden naar Bonaire in de winter en uw huis verhuren. Verkeerde periode en te lang. Dat wordt voortaan gewoon weer in de file aansluiten in de zomermaanden, als u tenminste uw huis wilt verhuren.
Er volgen nog twee informatie-avonden in Schoorl en Egmond aan de Hoef. Ik zou gaan als ik u was.

Auteur: Robbert Peek

Meer '#469':

Foto van de week... Vincent Bakkum

18 januari 2019

Nieuw stilleven bij Italiaans restaurant La Terrazza

De reden dat deze week als foto van de week gekozen is voor een werk van Vincent Bakkum, is dat de redactie deze 'kunstenaar aan de kust' niet alleen een begenadigd vakman met de penseel vindt, maar hij schrijft ook wekelijks prachtige columns voor de Flessenpost. Loop even binnen bij La Terrazza voor een pasta of pizza en geniet van het prachtige stilleven van Vincent.

Vooruitblik via de achteruitkijkspiegel…

18 januari 2019

Column: Rob van de Pas

Inmiddels is het 2019 en kijk ik via mijn politieke achteruitkijkspiegel naar de toekomst van Bergen en vraag mij hardop af hoe ons dorp in een allesverslindende politieke draaikolk terecht is gekomen.

FlessenpostTV: Prangende vragen aan de formateur. Komt er een breed gedragen coalitieakkoord?

18 januari 2019

Aflevering 9: Ruud Bredewold interviewt formateur Hans Huibers

Op 14 januari heeft informateur Hans Huibers voorgesteld dat zes partijen in de Gemeenteraad van Bergen, te weten KIES Lokaal, GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA...

Rondje horeca... 3

Het is stil in Bergen

Meestal zo tegen het eind van het zomerseizoen begin ik soms wel een beetje genoeg te krijgen van alle toeristen en drukte in ons geliefde dorp.

Nationale Gedichtendag en Poëzieweek in de bieb

18 januari 2019

Wanneer: van 31 januari tot en met 6 februari

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland passen gedichten toe in het leven van alledag.

Programma Taverne aankomende week

18 januari 2019

Vrijdag 18 januari Freestyler DJ's Michael & Salinas

Deze vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl. Uit de collectie van DJ's Gerard Kok en Michael Admiraal...

'Goede voornemens & carrière'

18 januari 2019

De Loopbaan Sjamaan

Op vrijdag 25 januari tussen 09:00 en 11:00 uur organiseert Friso Vonder de tweede Loopbaan Meetup in Bergen.

Filmpje van de week... Opening IJsbaan Ruïnekerk 2017

18 januari 2019

Inmiddels al weer ruim een jaar geleden...

Een video van de opening van de tijdelijke ijsbaan in Bergen op 1 december 2017. Hier kon tot en met zondag 7 januari 2018 worden geschaatst.

Eigen belang

18 januari 2019

Column Henkoo

Ik ga het niet meer over onze plaatselijke politici hebben. We hebben ze gekozen en zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor de wanprestaties...

Kinderatelier beeldhouwen in Bergen

18 januari 2019

Waar en wanneer: in ‘tha banque’ (voormalig ABNAmro, Plein 29. Iedere donderdag van 15.00 tot 16.30

Echt beeldhouwen in hout of zachte steen met beitels en gutsen vanaf 9 jaar onder het scherpe en gepassioneerde toeziend oog van Xerxa

Info-avond vliegtuighinder op 24 januari

18 januari 2019

De avond is georganiseerd door KiesLokaal namens de voltallige gemeenteraad

De gemeente houdt op donderdag 24 januari een informatieavond over de toename van vliegtuighinder.

Hoe gaan horecaondernemers in Bergen het personeelstekort in de toekomst oplossen?

18 januari 2019

Maandagavond 21 januari een debat dat ook livestream is te volgen

Een avondje klagen en mopperen? Nee. Sprekers dragen juist oplossingen aan. Het debat is voor iedereen via een livestream te volgen.

BLOOT lopen in Museum Kranenburgh

18 januari 2019

Dat kan op woensdag 23 januari vanaf 18.00

Voor iedereen die zich het meest op zijn gemak voelt zonder kleren organiseert Kranenburgh op deze woensdag een naaktrondleiding door de tentoonstelling BLOOT – het kwetsbare lichaam.

KNRM redde in 2018 meer dan 4300 mensen op zee

18 januari 2019

Een stijging van bijna 20% ten opzichte van voorgaande jaren

In 2018 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2508 keer uitgevaren en werden 4313 mensen gered of geholpen.

Dit zijn ze: dé wijntrends voor 2019. De vraag naar smaakvolle en krachtige rode wijnen neemt flink toe

18 januari 2019

Dit wijnblog is een initiatief van de Wijnbeurs

De wijnwereld is altijd in beweging. Zo aan het begin van het nieuwe jaar is dat het uitgelezen moment om alvast een blik in de toekomst te werpen.

Hoogste tijd voor een fijn winters recept

18 januari 2019

Langzaam gegaarde konijnenbout

Bij langzaam gegaarde konijnenbout weet je zeker dat alle smaken samenkomen tot een topgerecht.

Dit tweetal sliep in twintig hotels en bed & breakfasts en ging er altijd ervandoor zonder te betalen

18 januari 2019

Forse celstraffen geëist tegen 'hotelpiraten' Henk en Jolanda

Vier jaar cel is er vandaag geëist tegen de man van het oplichtersduo Henk en Jolanda. Tegen de vrouw werd drie jaar geëist.

Kan dat eigenlijk wel... liefde, seks en intimiteit bij ouderen?

18 januari 2019

Samen met je dochter op zoek naar een nieuwe vibrator

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen?

FlessenpostTV: Prangende vragen aan het college

18 januari 2019

Aflevering 8: Ruud Bredewold interviewt VVD-wethouder Jan Houtenbos

De doelstelling: de redactie van de Flessenpost beoogt met het programma ‘Prangende vragen aan het college’ helderheid te verkrijgen voor de inwoners van...

Kom je spelen?

18 januari 2019

Waar en wanneer: Lucebertschool op 9 februari

Het spelende kind is zo vanzelfsprekend in contact met lichtheid. De lichtheid die lijkt te verdwijnen naarmate we ouder worden.

JP Skincare geeft gratis verwenmomenten aan vrouwen met kanker

18 januari 2019

Ken jij iemand met kanker en wil jij haar verrassen met zo’n bijzonder gratis verwenmoment?

Voor iemand met kanker is beter worden het állerbelangrijkste, maar door behandelingen verliezen zij vaak zelfvertrouwen en het gevoel een mooi mens te zijn. Daarom organiseert stichting Look Good Feel Better samen met ruim 400 schoonheidsspecialisten in februari opnieuw de landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’. Vanaf Wereldkankerdag, 4 februari, geven schoonheidsspecialisten door het hele land gratis verwenmomenten aan vrouwen met kanker. Deze actie duurt de hele maand februari.Joyce Prinsen van JP Skincare uit Bergen doet mee met de actie van Look Good Feel Better: “Het mooie van dit verwenmoment is dat je tijdens de behandeling het zelfvertrouwen ziet groeien. Soms zijn een paar tips al genoeg om ze weer te laten stralen. Dat is precies waarom ik graag meedoe met ‘Geef een glimlach cadeau’.”Geef een glimlach cadeauKen jij iemand met kanker en wil jij haar verrassen met zo’n bijzonder gratis verwenmoment? Meld haar dan aan via www.geefeenglimlachcadeau.nl. Voor meer informatie over deze actie kun je contact opnemen met Joyce Prinsen van JP Skincare op 072-7437082 of met de stichting Look Good Feel Better via 030 – 6971511.

Lokaal adverteren in Bergen… en de rest van de wereld krijg je er gratis bij

18 januari 2019

De Flessenpost en de voordelen van online communiceren

Voor velen is ‘het flesje’ dé manier om wekelijks op de hoogte te blijven van de vele aangename activiteiten, politiek en ander nieuws uit de Heerlijkheid Bergen.

“Oma, vertel eens hoe bijzonder je bent”

14 januari 2019

Ken jij een oma met een bijzonder levensverhaal?

Sommige oma’s staan midden in het leven en klussen aan hun eigen huis of zijn model en staan op billboards. Maar...

Volle maanwandeling

Beleef de mystieke sfeer van de Schoorlse Duinen

Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Staatsbosbeheer maakt het samen met Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging...

Buurtsportcoach stimuleert sport en bewegen in Bergen

18 januari 2019

Vanaf 4 februari 2019 begint Elles een sportspreekuur in restaurant Bergen Binnen

Als buurtsportcoach is Elles Kraakman hét aanspreekpunt voor vragen over sporten en bewegen voor sportaanbieders, instanties en bewoners in de gemeente Bergen.

Online burgerpanel voor de inwoners van de gemeente Bergen?

18 januari 2019

Op zoek naar nieuwe vormen van inspraak en democratie...

De gemeente Enkuizen start met een online burgerpanel. Alle inwoners kunnen hieraan meedoen en op die manier meedenken en -praten...

Hondenbezitters opgepast! Rattengif gestrooid rond vijver verzorgingshuis De Marke

16 januari 2019

Hond en poes ziek geworden

Wie zijn hond weleens uitlaat rond de vijver bij verzorgingshuis De Marke in Bergen, doet er goed aan z'n viervoeter aangelijnd te houden.

Voorstel informateur: zes partijen praten verder over nieuw college Bergen

15 januari 2019

Vooralsnog vallen Gemeentebelangen en BBB buiten de boot

Op 14 januari heeft informateur Hans Huibers voorgesteld dat zes partijen in de Gemeenteraad van Bergen, te weten...

Agenda Cinebergen t/m donderdag 24 januari

18 januari 2019

Colette

Prachtig verfilmd is het fascinerende levensverhaal van de vermaarde schrijfster Colette die het preutse Frankrijk op zijn kop zette met haar sexy novelles.

Terug