Lezers met een mening: niet iedereen is blij met ‘Stairway to heaven’ in Schoorl

Door: Hans Peter Corbee

Het beeld Stairway to heaven van Herbert Nouwens is tijdens het SchOk festival geplaatst op de geruimde dodenakker in centrum Schoorl op gedeeld terrein van stichting Verwondering 1601 en van de protestant christelijke gemeenschap Schoorl. De laatst genoemde partij wenst verwijdering van het beeld.

Voor mij als opdrachtgever voor een beeld als dit met enkel twee trapleuningen uit een voormalig Bergens klooster en de genoemde titel als aanwijzing voor de kunstenaar een verwonderende ervaring dat een zingevend instituut als een kerk het actuele thema van een hel uit de hemel (Oekraïne ) niet op het erf wenst. Ervaringen uit het verleden rijker wist ik al dat dit lastig zou worden. Mijn eigen erf is altijd de plek waar het mag belanden maar juist dit beeld is in zijn actualiteit bestemd voor de publieke ruimte. Not in My Backyard is in dit geval een omgekeerd denken.

Ik kende het beeld Aleppo van Herbert uit de tuin van Kranenburgh. Gesmolten staal. Druipend van ellende. Had geen idee van de vooruitziende blik van de kunstemaar dat dezelfde barbaar in Russische dienst zijn hemelse gesel na Syrië ook Oekraïne zou treffen.
Hemelse trappen uit Bergen op gesmolten bunkerstaal uit Dresden. Een ode aan het dappere volk van Oekraïne. Dat moet een publieke plek krijgen. Ik wil dat best alleen betalen maar ik vind dat ik daarmee anderen te kort doe. Iedereen moet aan een verhuizing van het beeld naar een publieke plek mee kunnen betalen en de kunstenaar financieel laten weten wat zijn werk doet in bewustwording.

U kunt met Hans Peter contact opnemen via: [email protected].

Klik op de foto voor een uitvergroting.