Deel

Lezers met een mening: Loet Spaanstra

Als voorzitter gaf ik er gefrustreerd de brui aan...

Lezers met een mening: Loet Spaanstra

Hoeveel interne spanning kan een lokale politieke partij aan voordat er een explosie volgt? Dat was maandagavond 1 april toch wel de meest voor de hand liggende vraag. Het nieuws dat maar liefst twee van de drie raadsleden van Gemeentebelangen (GB) overstappen naar de VVD, sloeg in als een bom. Nu leerde ik ooit op de sociale academie te luisteren naar mijn gevoel. Vrouwelijke eigenschappen die goed van pas komen op zo’n avond als deze. Hoe voelt dat nou, als ex-voorzitter – hoe kortstondig ook – en voormalig actief lid van het lokale GB? Woede voelde ik, teleurstelling en zelfs verdriet. De normale reacties op verraad.

In mijn appgroepje, met vooraanstaande en vooral journalistieke Bergenaren, las ik zelfs vol ergernis de speculaties over de ondergang van GB. Bij een scoop slaat menigeen door en rollen de scenario’s over elkaar heen. Speculeren, daar is zo’n groepje natuurlijk ook voor bedoeld. Uit overdrijven distilleren we doorgaans het aannemelijke compromis. Maar nu, nondeju, kwam de realiteit ineens erg dichtbij. Reden om af te haken en na te denken. Scheidend fractievoorzitter, Hans Haring, voorspelde twee dagen daarvoor een explosie van het Bergense bestuur. Blijkbaar had hij wel de klok horen luiden. De klap viel elders.

Als voorzitter gaf ik er gefrustreerd de brui aan, omdat ik me niet kon verenigen met de uitersten van het politieke spel. Eind 2018, na het sneven van onze wethouder, voerde ik heel diplomatiek achter de schermen gesprekken met bestuurders van GroenLinks en VVD. Bij GB koos men echter voor een harde lijn op de inhoud. Inhoud, terwijl relaties op knappen stonden? Samen met Meis de Jongh en Kees van Leijen probeerde ik Hans Haring ervan te overtuigen om een stap terug te doen. Mijn medebestuurders steunden zijn aanblijven echter volop. Een klassieke strijd tussen realo’s en fundi’s. Ditmaal wonnen de fundi’s. Het was alsof ik met de ridders van een burcht een verdedigingsplan besprak, terwijl het leger van de vijand al door de poort stormde. Een volledig gemis van gevoel voor urgentie? Vervolgens stak Cees – geen koopgoot – Roem (VVD) over naar de oppositie – de rest is geschiedenis. De precieze aanleiding ben ik vergeten, maar ook bij mijn vertrek voelde ik woede, teleurstelling en verdriet. Maar ik nam niets mee! De voorzittershamer bracht ik terug.

Hoewel ik zetelroof een kwalijk verschijnsel vind, ben ik niet voor het verbieden van deze politieke folklore. Politiek als volksvermaak? Hoe duidelijk kunnen we immers het verraad in volle omvang aanschouwen? Meis, met haar 103 stemmen en Kees, met zijn 87 stemmen, stappen over naar de VVD. Iets dat technisch niet eens kan, de zetels blijven van GB, maar meestemmen kan altijd. En de VVD vindt het uitstekend, althans zo spreekt fractievoorzitter, Arend Jan van den Beld, zich uit. Verval van ethiek en moraal wordt bij deze gelegenheidsliberalen kennelijk niet eens meer opgemerkt. Beste Arend Jan, het is ronduit stuitend om mee te werken aan zetelroof. Zetelroof is namelijk diefstal van stemmen van kiezers. Deze kiezers stemden vorig jaar via een persoon op een partij, omdat ze niet rechtstreeks op die partij kunnen stemmen! Meis en Kees samen halen net aan de kiesdrempel, maar zo werkt het niet. Het vertrek van Meis en Kees blijft ordinair bedrog. Een heel dikke vinger naar de kiezers van GB. Voor alle kiezers een deuk in het vertrouwen in lokale politiek.

Meis laat de verbale storm vast uitrazen en pakt daarna de draad weer op. Kees mompelt iets over een ‘positief opbouwende insteek van de VVD’. Een tamelijk hallucinante uitspraak en het is onduidelijk wat hij daarmee precies bedoelt. Moreel besef verplicht nu eenmaal tot eerlijkheid en betrouwbaar gedrag. Juist dat is door jullie keuze toch in het geding, Kees? Meis? Kunnen jullie me volgen in deze redenering? Gelukkig kunnen kiezers over drie jaar besluiten hun stem niet aan dieven en overlopers te gunnen. Wat kan wel? Het lidmaatschap van de VVD en jullie zetels bij GB achterlaten.

En GB? Ik zie volop kansen voor een succesvolle doorstart. Zoals de feniks uit de as herrijst. Voorzitter, Jeroen Galavazi, neem vooral een nieuwe bezem, want die veegt schoner. Veeg alle hardliners eruit en trek mensen met ideeën aan. Laat ze die ideeën vooral uitdragen. De verliezers van de laatste verkiezingen, samen met overlopers en zetelrovers, mogen in hun coalitiesop gaarkoken. De vreedzaam ogende CDA-constructie, met de naam ‘Nieuw Vertrouwen’, ontsteekt zichzelf namelijk. Hoor de tijdbom tikken. Kiezers zitten al helemaal niet te wachten op een politiek conglomeraat dat hen volledig buitenspel zet. In drie jaar tijd kan er iets moois opgebouwd worden. Achter de schermen wil ik daar graag aan bijdragen. Niet in het politieke bedrijf. Daar ben ik nu eenmaal te fijngevoelig voor.

Loet Spaanstra

Meer 'Politiek':

Lezers leveren suggesties aan: Stemmen mannen en vrouwen hetzelfde? Nee, de verschillen zijn groot

23 augustus 2019

Door: Hans Haring

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Hun stem maakt een groot verschil, want vrouwen stemmen anders dan mannen...

Het giftige discussieklimaat maakt dat ik minder rouwig ben dat dit mijn laatste column is

23 augustus 2019

Volkskrant columnist: René Cuperus

Met het boerkaverbod en de zaak van de zoon van Femke Halsema hebben we net weer een paar naargeestige voorbeelden achter de rug van hoe de discussie in Nederland steeds giftiger...

Bergen in de media: Schneiders zet tanden in Bergen

16 augustus 2019

Eerste onderzoek bestuurscultuur was vernietigend

In een artikel afgelopen woensdag in het NHD waarin de mededeling staat dat Bernt Schneiders voor zijn onderzoek naar de...

Onderzoek naar top-ambtenaar E.v.H. duurt voort

16 augustus 2019

Mogelijk eind oktober duidelijkheid

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het onderzoek door de rijksrecherche naar de handel en wandel...

Reactie Gemeentebelangen op commotie rond wethouder Valkering

9 augustus 2019

Volgens de wethouder is er geen omgevingsvergunning nodig

Afgelopen maandag heeft wethouder Klaas Valkering (CDA) in het Noord-Hollands Dagblad een interview gegeven...

Bergen in de media: Wethouder Klaas Valkering noemt Fred Vos van ‘Samen Bergen Verzetten’ verwarde man

9 augustus 2019

Valkering is het modder gooien zat!

Aanleiding is het opzichtig stalken met verrekijkers van Vos en een aantal medestanders van zijn zuster die mantelzorger is voor haar schoonmoeder.

Wat is het beleid t.a.v. zorgmijders in de gemeente Bergen?

2 augustus 2019

Vrouw 71 jaar dood aangetroffen in woning aan de Van Blaaderenweg

Na een melding van vermoeden van overlijden van de vrouw in een woning aan de Van Blaaderenweg is in de nacht van zondag op maandag de politie ter plekke gekomen...

Bergen in de media: KHN... Particuliere verhuur maximaal 60 dagen in gemeente Bergen

2 augustus 2019

KHN is tevreden met de uitkomst van de lobby

Om de particuliere verhuur in de gemeente Bergen in goede banen te leiden, heeft KHN de afgelopen jaren gelobbyd voor duidelijke maatregelen.

Lezers met een mening: Wim van Lijnschoten

26 juli 2019

Er mag een verdieping worden gebouwd op de stolpboerderij?!

Met verbijstering las ik dat de Raad van State gaat beslissen of "er een verdieping mag worden gebouwd op de stolpboerderij aan de Karel de Grotelaan...

Raad Bergen: recreatief verhuur binnen venster van zestig dagen

26 juli 2019

Reguleren recreatieve verhuur woonhuizen voor behoud leefbaarheid

Om de leefbaarheid terug te brengen en de woningkrapte in de gemeente Bergen aan te pakken, stelt het college maatregelen voor...

Ook bij laadpalen geldt nu betaald parkeren

26 juli 2019

De borden waren nog niet aangepast

Wie de e-auto bij een oplaadpaal parkeert, moet sinds juni ook parkeergeld betalen, net zoals dat geldt op andere parkeerplekken.

Lezers met een mening: Ruud Jongedijk

26 juli 2019

Streng handhaven van burgers in plaats van reguleren

De reactie van Jantina Bruin in Flessenpost heeft mij over de streep getrokken: ik ga reageren op het aanstaande beleid m.b.t. het verhuren van woningen in de recreatieve sector.

Bij de buren... gemeente investeert 4 miljoen in Egmonds Slotkwartier

19 juli 2019

Nieuw plan is overlast vrij en biedt ruimte voor alle huidige gebruikers

Na maanden van overleg tussen de gemeente en de gebruikers van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef ligt er een nieuw ontwikkelplan.

De burger is heilig verklaard, vindt deze oud-burgemeester Bernt Schneiders in een interview in de Volkskrant

19 juli 2019

Sommige burgers maken het wel heel erg bont met hun jarenlange beroeps-, bezwaar- en WOB-procedures tegen de overheid

De goeden niet te na gesproken, maar sommige burgers maken het wel heel erg bont met hun jarenlange beroeps...

Voetbal bij de buren...

19 juli 2019

Stand van zaken Project Voetbalfusie Egmond

De drie voetbalverenigingen van Egmond willen fuseren. Door samen te gaan, ontstaat één sterke, aantrekkelijke en toekomstbestendige Egmondse voetbalclub.

Staatsbosbeheer trekt vergunning boskap in

19 juli 2019

Er wordt gewerkt aan een compromis waarbij zoveel mogelijk bomen behouden blijven

Na overleg tussen de provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Bergen, trekt Staatsbosbeheer de vergunningaanvraag voor het omvormen van 20 hectare dennenbos tot duingrasland

Bernt Schneiders doet onderzoek naar bestuurscultuur gemeente Bergen

19 juli 2019

Schneiders was o.a. burgemeester van Haarlem en jarenlang voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters

De Bergense coalitiepartijen hebben Bernt Schneiders opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de bestuurscultuur in de gemeente Bergen.

Wethouder Jan Houtenbos werpt het eerste plastic in de nieuwe container

15 juli 2019

Duurzame perscontainer op het Binnenhof in Bergen en op de Paardenmarkt in Schoorl

Met de nieuwe perscontainer zal het niet vaak meer gebeuren dat hij vol is. Vandaag heeft wethouder Jan Houtenbos een perscontainer...

Breaking... Behoorlijk Bestuur Bergen stapt uit coalitie

12 juli 2019

Koos Bruin: "er is geen echte voortgang gemaakt door de coalitie/College ter uitwerking van het Formatieakkoord"

Behoorlijk Bestuur Bergen heeft per heden besloten niet meer als ondersteunende partij van de coalitie (Kies Lokaal, D66, PvdA , CDA, GroenLinks en VVD) deel uit te maken.

Aanbesteding herbouw “De Beeck” Bergen in rook opgegaan?

12 juli 2019

Wethouder Jan Houtenbos: "We halen zeker de deadline in oktober volgend jaar"

De aanbesteding betrof een nieuw kwalitatief hoogwaardig en duurzaam multifunctioneel sportcomplex...

Reactie van burgemeester Hafkamp op 'manifest Nieuw Vertrouwen'

12 juli 2019

Wij nodigen u van harte uit om met ons in gesprek te gaan...

U heeft in uw brief van 14 juni 2019 het college verzocht om u te informeren over het beoogde proces...

Bergen in de media: Uitbreidingsplan hotel Karel de Grote op tafel bij Raad van State

12 juli 2019

Gemeente geeft uitleg over verkoop gemeentelijk vastgoed

Na jarenlang juridisch gesteggel over de bouw van een extra verdieping op hotel Karel de Grote in Bergen gaat de Raad van State waarschijnlijk...

Geen vergunning voor supermarkt Lidl in voormalig ABN-Amro gebouw

12 juli 2019

Aanvraag voldoet niet aan de parkeernorm

De gemeente Bergen heeft de aanvraag van de Lidl voor het vestigen van een supermarkt in het centrum van Bergen geweigerd.

Heeft u 'Prangende vragen aan het college?'

12 juli 2019

Interviewer Ruud Bredewold stelt vragen aan de nieuwe KiesLokaal wethouder Erik Bekkering

Na het zomerreces volgt er weer een aflevering van 'Prangende vragen' aan het college op FlessenpostTV. U kunt iedere vraag stellen...

De Europese Commissie stopt onderzoek De 7 Dorpelingen

12 juli 2019

Initiatiefgroep Mooier Bergen: "Dat de Europese Commissie de procedure nu on-hold zet, vinden we begrijpelijk

De Europese Commissie heeft het onderzoek naar vermeende staatssteun van de gemeente Bergen aan projectontwikkelaar Lex Schrama stopgezet.

De planschadezaken van ex-wethouder Frans Zomers en Fred Vos

12 juli 2019

Honoreert de Raad al die claims dan is de gemeente 20 miljoen armer

Afgelopen maandag was voorlopig de laatste zittingsdag. De Raad van State mag de komende maanden de knoop gaan doorhakken in de gecompliceerde megakwestie...

Lezers met een mening: Jantina Bruin

12 juli 2019

Bergen terug naar de vorige eeuw?

Rond 1860 hadden mijn overgrootouders een uitspanning, Vrouwtje van Duin, waar aan de passanten thee werd geschonken.

Open brief aan de Leden van de Raad, Gemeente Bergen

3 juli 2019

Op 4 juli a.s. gaat u een besluit nemen over de beperking van recreatieve verhuur

Het voorstel om de recreatieve verhuur voor de incidentele verhuurder (dat is dus de verhuurder...

College Bergen wil snelheid in nieuw bouwplan Parkhotel

28 juni 2019

“We korten de procedure met tot wel 2 jaar in”, aldus wethouder Klaas Valkering

Al geruime tijd wordt in de gemeente Bergen gesproken over een nieuw plan voor het Parkhotel in het centrum.

Bergenaren met een mening: Vincent Dekker

21 juni 2019

Sophie Hilbrand glijdt met ‘Opstandelingen’ wel erg graag uit over elke bananenschil

‘Opstandelingen’, een nieuwe tv-serie over boze burgers die door gemeentebesturen met totaal onbegrip zouden worden behandeld...

Gemeentebelangen doet een oproep voor een diepgaand extern onderzoek

21 juni 2019

Bijna twee miljoen euro gemeenschapsgeld blijkt niet ten goede te zijn gekomen aan de inwoners

Met stijgende verbazing heeft Gemeentebelangen kennis genomen van de rapportages van NH Nieuws over een vijftiental bijzondere vastgoed transacties in de gemeente Bergen.

FlessenpostTV: Prangende vragen aan het college...

21 juni 2019

Ruud Bredewold interviewt burgemeester Hetty Hafkamp en wethouder Klaas Valkering

De doelstelling: de redactie van de Flessenpost beoogt met het programma ‘Prangende vragen aan het college’ helderheid te verkrijgen voor de inwoners...

Mogelijk acht nieuwe woningen

21 juni 2019

Woningbouw op plek voormalige Petrusschool in Groet

Binnenkort start de gemeente met de voorbereidingen van de sloop van de voormalige Petrusschool aan de Korhoenderweg 2 in Groet.

Op bloemensafari in eigen dorp

21 juni 2019

Ontdekken hoe tuinen en plantsoenen klimaatproof kunnen worden kan op zaterdag 6 juli

Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien.

Terug