Lezers met een mening: Kunst staalt…

Door: Wik Pijper

Lezers met een mening: Kunst staalt…

Maar geenszins spieren. Vaak is het gespierde taal welke wordt gebruikt om anderen ervan te overtuigen mee te gaan in een bepaald voornemen. Zoals zo vaak naar voren komt in de kunst. Kunst vraagt niet alleen om begrip, maar is ook geregeld een kwestie van geld. En waar wordt verondersteld dat een museum in staat dient te zijn om de ‘eigen broek’ op te houden, is het geregeld een schip van bijleg. Neem nu bijvoorbeeld ‘Kranenburgh’. Ze komen tonnen tekort en dreigen daardoor ten onder te gaan. Doen het met een behoorlijk aantal vrijwilligers, maar ook die kunnen het tij niet doen keren. Heeft iets te maken met een depot, waar dat museum gebruik van wenst te maken. En of dit gaat lukken, dat is dan weer een vraag. Anders gaat het toe in de Egmonden. Waarbij een bepaalde mate van bescheidenheid de koers bepaalt. Waar de Bergense School een begrip is geworden, probeert de Egmondse School een navenante plek te veroveren.

Hitschcock in Huys Egmont. Het museum in Slotkwartier focust op schilderkunst uit de Egmondse School. De Amerikaanse schilder George Hitschcock streek neer  in Egmond in de voorgaande eeuwen. Kreeg les van Mesdag en woonde in een huisje op het duin. Hoe romantisch wil je het hebben? Begon een zomerschool waar talloze Nederlandse, Duitse en Amerikaanse schilders les van hem kregen.

En waar dorpelingen vaak als model werden gebruikt. Waardoor de portretten uiteindelijk voor een belangrijk deel in Amerika belanden…

Ook Alkmaar staat voor belangrijke opgaven. Heeft iets van doen met Vrijheid. Wil proberen tot een nieuw ‘Vrijheidsbeeld’ te komen en heeft drie kunstenaars gevraagd om met dit gegeven aan het werk te gaan. Heeft zelfs plannen om een van die drie werken aan te gaan kopen. Gaat dit nu op voor Bergen? Waarschijnlijk niet, gezien het feit dat de artistiek directeur wordt ontslagen. Crowdfunding kan een antwoord zijn op de vraag waar mogelijk geld vandaan komt rollen. Men spreekt  over ‘Vrienden van de Egmondse School’ om donateurs en fondsen te werven of dat bijvoorbeeld een x aantal mensen samen een schilderij gaan kopen.

Waardoor er sprake is van een museum dat in de loop der tijd kan gaan uitbreiden. Door bruiklenen en door juist die Egmondse School landelijk onder de aandacht te brengen. Reclame maken op een wijze waardoor anderen in staat worden gesteld om daar kennis van te nemen. Door simpelweg dat te doen, waar gevestigde musea zich niet langer druk over hoeven te maken. Blijft kunst daardoor elitair? Naar mijn idee niet in de wetenschap dat ook de Kunst10Daagse op het programma komt te staan. Een begrip in Bergen en omstreken. Mogelijk dat op de Voert in Bergen er een plek voor de Egmondse School in te richten valt. Maar ook dat zal mogelijk wat kinnesinne met zich meebrengen. Naast een bepaalde mate van afgunst kan het ook opwekkend zijn. Want waar een goede buur beter is dan een verre vriend…