Lezers met een mening: HP Corbee, voormalig adviseur binnen het Slotkwartier
Een Slotkwartier
Gepubliceerd: 4 maart 2022
Voor het grootste culturele project in de gemeente Bergen, na Kranenburgh, zijn de ontwikkelingen aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef letterlijk in het slot kwartier beland. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Er werd op de rem getrapt door de samenwerkende stichtingen aldaar. Men zegde het vertrouwen op in wethouder Valkering en GroenLinks diende prompt een motie in voor een pas op de plaats . Een aantal partijen deed onverwacht mee. Koude voeten? Was het maar zo.
In alle publicaties rond het voorval vallen twee begrippen op: “samenwerkend” en “vertrouwen”. Daar draait het hier om. Zaken die niet alleen spelen in het proces tussen de wethouder namens de gemeenteraad en de stichtingen. Ze speelden al heel lang een rol tussen de stichtingen onderling. De belangen waren verschillend al zou iedereen baat hebben bij meer reuring op deze fraaie locatie als bezoekwaardig fenomeen met een brede programmering. Dat vraagt om samenwerking en onderling vertrouwen.
Dat is er helaas al jaren lang niet geweest. De enige neus die daar dezelfde kant opkijkt, is die van de graaf van Egmond in brons op zijn sokkel. Wethouder Valkering is de vierde wethouder op rij, na Zeeman, Rasch en Koster, die namens de raad uitvoering mag geven aan een nagenoeg unaniem genomen besluit met kaders en al voor de afronding van project herontwikkeling Slotkwartier. Verbazingwekkend is het dan ook dat mevrouw Braak van GroenLinks op de rem ging staan. Zelf betrokken bij de Kapberg had zij ooit ingestemd met de voorliggende plannen. Ze had zelfs actief meegewerkt aan een plan voor Bourgondische horeca waarvoor het breed gewaardeerde podium moest wijken.
Bloemen als dank van de fractie. Koude voeten of is het gewoon verkiezingstijd? Is het de hoop van een groep stichtingen die eigenlijk geen zin heeft in samenwerkingsgedoe en denkt van uitstel komt afstel? Of is het de angst voor de macht van een mogelijk draagkrachtige partij? Zoals altijd: van alles wat. Dat je met een nieuwe partij te maken krijgt die zich daar ook gaat richten op historie als sellingpoint was te verwachten. Dat hoeft geen reden te zijn om die te verwerpen. Richt je als partij op je eigen insteek richting de lokale geschiedenis. Over al die boeiende eeuwen geschiedenis valt er voor iedereen genoeg te vertellen.
Had dit alles zo hoeven lopen? Welnee. Aan participatie heeft het niet gelegen. Er zijn weinig projecten in Bergen geweest met zo veel presentaties, gele stickers, buurtgesprekken en zo verder. Als er in het verleden bereidheid was geweest om samen te werken, in te schikken en letterlijk ruimte te geven aan een ander dan had je nu al, met beperkte investeringen, een drankproeverij op de grootste zolder van Egmond boven een lief kabinet met een salon voor thee en ijs, een podium in een vierkant met wat bistro en een overkoepelende, enthousiast aansturende organisatie gehad. Hulp voor het opstellen van een eenvoudig bedrijfsplan was meerdere malen aangeboden. Cultureel ondernemen is voor vrijwilligers een uitdaging en daar zal de politiek oog voor moeten hebben en mogen ondersteunen. Die bereidheid is er wel. De bereidheid van de partijen blijkt discutabel. Er zijn nu veel kapiteins op een schip. Die hebben ook nog meerdere petten op. Ik ben als een van de loodsmannetjes voortijdig en zuchtend van boord gestapt. Wat wordt de koers? Geen flauw idee.
Succes met het slot kwartier.