Deel

Lezers met een mening: Frank Bilsen

Uitgaande van de dingen waar we het met z’n allen over eens zijn, draagt Frank Bilsen een alternatieve invulling aan voor Nieuw Nassau Bergen. Alleen een breed gedragen plan heeft kans van slagen

Lezers met een mening: Frank Bilsen

Als lid van de inmiddels opgeheven reflectiegroep Nassau Bergen en als dorpsbewoner van Bergen aan Zee, wil ik graag met deze woorden een alternatieve invulling van Nieuw Nassau Bergen aandragen waarmee iedereen zou kunnen leven. Mission impossible? We zullen zien.

Wat is het probleem?
Het huidige Hotel Nassau Bergen met haar 43 kamers is sterk verouderd, slecht geïsoleerd, een operationele ramp, kortom: tijd voor verandering. Renovatie schijnt kostbaar te zijn en waarom niet iets nieuws bouwen? De huidige mede-eigenaren Henk Deen en Bastiaan Smit hebben hun tanden hierin gezet. Architect Bjarne Mastenbroek van Bureau Search heeft vervolgens een schets ontworpen en dit met veel enthousiasme getoond aan de bewoners van Bergen aan Zee. So far so good.
Er is in het dorp echter ook een flink aantal verontruste bewoners. Want waarom in plaats van 1 hotel ineens 2 gebouwen, namelijk een hotel en een apart gebouw met 20 appartementen? Bouwen we daarmee het duingebied niet te vol en ontstaat er niet een geweldig tochtgat tussen de 2 gebouwen? En waarom moet het hotel zo dicht op het Rode Plein staan, wat hierdoor grotendeels in de schaduw komt te liggen? En wat is met het open karakter van Bergen aan Zee wat zal veranderen als vanaf de bocht in de Zeeweg pontificaal het nieuwe hotel te zien is, in plaats van niks? Het verzet is hevig. Initiatiefnemers maakt uw borst maar nat, dat gaat een lange weg worden voordat e.e.a. gerealiseerd kan worden, als het al gaat lukken in the first place. Willen we dat? Nee natuurlijk niet!

Waarover zijn we het met elkaar eens?
Voor- en tegenstanders van het nieuwe plan staan niet eens zo ver uit elkaar. We zijn het over de belangrijkste 3 dingen namelijk met elkaar eens:
1. We willen een mooi hotel (noem het voor mijn part esthetisch of iconisch), wat past binnen de Structuurvisie van Bergen aan Zee als kleinschalige (gevaarlijk woord) familiebadplaats. Bjarne heeft laten zien dat hij goede smaak heeft en een prachtig eerste ontwerp gemaakt voor een nieuw hotel met 60 kamers. Een hotel waar Bergen aan Zee trots op kan zijn. Wellness area, grand café erbij, duurzaam, prefab-bouw (dus korte bouwperiode), veel glas en hout…prachtig.

2. Het is logisch dat de projectontwikkelaars geld willen verdienen aan dit project. Ze steken hun nek uit, investeren en proberen openheid van zaken te geven en de discussie met het dorp aan te gaan. Ondernemerschap mag beloond worden. De ongelukkige presentatie van een foeilelijk plan B op de website van Nieuw Nassau Bergen moeten we maar gauw vergeten. Dat moet hem niet gaan worden. Om het hoogwaardige niveau van het hotel te bereiken is verkoop van een aantal recreatie-appartementen blijkbaar nodig. Financiële onderbouwing hiervan is niet openbaar, maar de redenering valt enigszins te begrijpen.
3. Rechtszaken, ellenlange procedures, tweestrijd in ons kleine dorpje tussen voor- en tegenstanders, jarenlange onzekerheid, een hotel wat niet meer exploitabel is en leeg komt te staan (Monsmarem 2)….Willen we dat? Nee, dat niet in Godsnaam. Slecht voor je hart.

Dus?
Realiseer naast 50 hotelkamers tevens 10 fraaie appartementen/penthouses op de bovenste etage van het nieuwe hotel uit het plan Mastenbroek en verkoop die zodat daarmee dezelfde of nagenoeg dezelfde opbrengst gerealiseerd kan worden als met het losstaande appartementengebouw wat nu bedacht is. Schuif desnoods wat met die getallen of maak een kleine aanpassing van de gevellengtes.
Dan heb je 1 gebouw en kan dat op de plek komen te staan waar nu het huidige hotel staat (geen schaduw- en zichtlijnproblemen meer). Hoogwaardige architectuur gegarandeerd, beduidend lagere bouwkosten omdat het nog maar om 1 gebouw gaat, exploitatie van de appartementen door het hotel als de eigenaren er zelf geen gebruik van maken (dus feitelijk nog steeds 60 hotelkamers/appartementen), veel eenvoudigere logistiek in 1 dan verdeeld over 2 gebouwen…

Bijkomend voordeel: de benodigde aanpassingen van het huidige bestemmingsplan zijn in deze opzet beduidend kleiner dan in het originele plan, wat dus een snelle realisatie kan bevorderen.
En laat de gemeente dan meteen eens kijken naar een herinrichting van het Rode Plein en het liefst ook naar het van der Wijckplein (remember enkele verrassende ideëen van Sjoerd Soeters). Het winkeltje kan blijven bestaan op de huidige plaats (laten we dan wel even werken aan de uitstraling daarvan!), ook de locatie van de ingang van het hotel hoeft niet te veranderen. Deze zou aantrekkelijker kunnen worden gemaakt en ook de verbinding van het hotel naar het rode plein zou uitnodigend gemaakt kunnen worden, zodat het hotel echt betrokken wordt bij het dorp (wat nu niet het geval is).

Concreet?

Laten we de handen ineen slaan. Neuzen dezelfde kant op. Harmonie (ook een gevaarlijk woord in het Bergense) in plaats van conflict.
Ik heb in augustus mijn voorstel in 2 sessies besproken met Henk Deen en Bastiaan Smit. Ook heeft wethouder Frits Westerkamp het idee ontvangen en hierop positief gereageerd. De verontruste bewoners zijn ook enthousiast. Mijn teleurstelling is dan ook groot dat er toch wordt vastgehouden aan het plan met de 2 gebouwen, waarvan het hoofdgebouw zowat boven op het Rode Plein komt de staan. De aanvraag tot wijziging van het bestemmingsplan wordt (of is) ingediend. Een zinloze operatie en zonde van de tijd. Waarom nu niet een gesprek vooraf en samen proberen eruit te komen? Het kan nog steeds.

Onderstaande tekst hoort bij de middelste foto.

rood=geplande parkeergarage
bruin= het huidige hotel
bruine driehoeken=het hoofdgebouw en de annex met appartementen
lichtblauwe driehoek=gecombineerd hotel- en appartementengebouw

De foto rechtsonder is aangeleverd door de initiatiefnemers: Om aan alle verwarring en verkeerde beeldvorming een einde te maken, heeft Bjarne Mastenbroek van SeARCH de afmetingen van het door hem ontworpen Nieuw Nassau Bergen in het juiste perspectief geplaatst. Hieronder geven drie visuals aan wat de exacte maatvoering is van de nieuwe gebouwen.

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Lezers met een mening: Frank Bilsen Lezers met een mening: Frank Bilsen Lezers met een mening: Frank Bilsen
advertentie

Meer 'Politiek':

Aangepast bestemmingsplan voor Aldi Bergerweg

19 november 2020

Wethouder Valkering geeft aan te hopen dat alle punten van de provincie goed zijn verwerkt

Het college heeft dinsdag ingestemd met een gewijzigd bestemmingsplan voor de locatie Bergerweg 125, de huidige locatie van horecagroothandel Scholten.

Heeft u ‘Prangende vragen’ aan wethouder Erik Bekkering?

20 november 2020

Binnenkort opname nieuwe aflevering voor FlessenpostTV

Heeft u vragen aan de wethouder? Mail naar: [email protected] en Ruud Bredewold stelt ze!

Natuurorganisaties met een mening: Oproep gemeente Bergen: geen grootschalige herbouw Hotel Nassau

20 november 2020

Grootste bouwproject sinds jaren

Vier natuurorganisaties roepen het college van B&W van de gemeente Bergen op geen vergunning te verlenen waardoor Hotel Nassau in...

Inwonersenquête over kunst, cultuur en erfgoed

20 november 2020

www.ikdenkmeeoverbergen.nl

De gemeente start binnenkort met het opstellen van een nieuwe Kunst&Cultuurnota en een nieuwe Erfgoednota. We willen in deze nota’s...

Handhaving regels recreatieve verhuur woningen vanwege corona uitgesteld

19 november 2020

Wethouder Valkering geeft aan voor zorgvuldigheid boven snelheid te kiezen

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad besloten dat huizenbezitters vanaf 2021 hun woning voor een periode van maximaal 63 dagen voor...

Ook Bergen gaat de strijd aan tegen drugscriminaliteit!

20 november 2020

Burgemeester Peter Rehwinkel zette zijn handtekening voor de gemeente Bergen

Sinds 1 november geldt er een nieuw Drugsconvenant in Noord-Holland. In het convenant staan afspraken over het

Participatie in gemeente Bergen: iedereen mag meedoen!

20 november 2020

Participatiewethouder Arend Jan van den Beld, "samen bouwen aan vertrouwen"

De visie en het beleid op participatie in de gemeente Bergen is vastgesteld door het college. Een leidraad, gemaakt door en voor inwoners in de afgelopen maanden.

Bergen in de media: Gemeente Bergen wil vertrouwensbreuk met inwoners herstellen

13 november 2020

Mareike Naumann, woordvoerder van de initiatiefnemers van het manifest spreekt over een 'belangrijke stap'

Geen woorden maar daden. Deze leus klonk gisteravond vaak tijdens de raadsvergadering in Bergen.

College stelt bouwlocaties Egmonden veilig

13 november 2020

Het college benadrukt dat het niet gaat om nieuwe bouwplannen

Als antwoord op de aanhoudende woningnood in de gemeente heeft het college van de gemeente Bergen besloten enkele bouwlocaties veilig te stellen.

FlessenpostTV: Prangende vragen aan het college (filmpje)

13 november 2020

Ruud Bredewold interviewt wethouder Klaas Valkering

Ruud Bredewold stelt ‘Prangende vragen’ aan wethouder Klaas Valkering (CDA)

Bergenaren met een mening: Haye van der Werf

13 november 2020

Participatie én een beetje cachet

Geachte raadsleden.

Lezers met een mening: Bewoners Kerkedijk zijn overlast verkeer zat

6 november 2020

De bewoners van de Kerkedijk roepen de gemeente op om nu snel in actie te komen

De discussie in de gemeenteraad over het plan Bergen-Oost (wat eigenlijk moet heten Oudburgerpolder want Bergen-Oost althans op ons kompas ligt ergens anders) duurt voort.

De ambtelijke organisatie de BUCH moet ontslagen ambtenaar 40.000 euro schadevergoeding betalen

6 november 2020

Het op staande voet ontslaan van de ambtenaar wegens fraude was onterecht, meent de rechter (brief)

De BUCH had een ambtenaar in juni niet op staande voet mogen ontslaan wegens fraude met facturen. Dat blijkt uit een recent vonnis van de rechtbank in Haarlem.

Corona actueel…

6 november 2020

De Flessenpost gaat in gesprek met burgemeester Peter Rehwinkel over de laatste stand van zaken

De nieuwe tijdelijke lockdown, de situatie in onze gemeente en de burgemeester is op zoek naar een collega kinderburgemeester...

Gemeente Bergen draagt parkeertaken over aan Coöperatie ParkeerService

6 november 2020

Wethouder Bekkering: “Aansluiting bij ParkeerService zorgt voor meer efficiëntie"

Betaald parkeren en parkeerhandhaving worden met ingang van 1 november 2020 uitgevoerd door Coöperatie ParkeerService.

Gemeente Bergen lanceert nieuwe website sportenbewegeninbergen.nl

6 november 2020

Rijk aanbod voor sporters in Bergen in één overzicht

Ben je geïnteresseerd in het sportaanbod in de gemeente Bergen? Dan kun je vanaf nu terecht op de speciaal ingerichte website www.sportenbewegeninbergen.nl

Bergen op weg naar een schuldenvrije gemeente (met pdf voor uitleg)

3 november 2020

Wethouder Klaas Valkering, "We weten dat in onze gemeente ongeveer driehonderd kinderen opgroeien in armoede"

Op tijd erbij, hulp op maat en blijvend uit de schulden; op weg naar een schuldenvrij Bergen! Dit is de ambitie van de gemeente Bergen bij de uitvoering van de Actie-agenda...

Gemeente wil herplant van gekapte bossen

30 oktober 2020

De gemeente Bergen wil dat Staatsbosbeheer alle bomen die zij in Schoorl wil kappen ook weer herplant in de gemeente

De gemeente vindt het belangrijk dat de totale oppervlakte bos niet afneemt. Daarom heeft het college aan het omvormen van 7,6 hectare dennenbos tot duingrasland in de Schoorlse...

Ook Eerste Kamer stemt in met tijdelijke coronawet

30 oktober 2020

Meer ruimte voor lokaal maatwerk en betrokkenheid gemeenteraad

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm). Een ruime meerderheid van de senaat steunt de wet...

Ondernemen met oog voor een gezonde toekomst

30 oktober 2020

Sven Kraakman is eigenaar van manege Van Poelenburgh aan de duinrand tussen Schoorl en Bergen

De Provincie Noord-Holland en adviesbureau Over Morgen werken samen aan een duurzame toekomst door ervoor te zorgen dat er meer zonne-energie wordt opgewekt in de provincie.

Manifest voor beter bestuur Bergen eindelijk besproken in de raad

30 oktober 2020

Burgemeester Peter Rehwinkel, "Integriteit moet een basishouding zijn, vertrouwen een uitgangspunt."

"Ik zie de littekens uit het verleden en wij willen er alles aan doen om het nieuwe vertrouwen tot stand te brengen,” aldus burgemeester Peter Rehwinkel tijdens de Algemene Raadscommissie over het manifest.

Bomenkap van het Dr. van Steijnbos in de Schoorlse Duinen

30 oktober 2020

De komende tijd zal de stichting het effect van de boskap op plant en dier vaststellen

Vorige week heeft Staatsbosbeheer aangekondigd vanaf 26 oktober de zichtbare voorbereidingen te starten voor de kap van het Dr. van Steijnbos in de Schoorlse Duinen.

Bergen NIET in de media: Noord-Hollandse gemeenten en provincie houden steeds meer documenten geheim

23 oktober 2020

In onze provincie houden overheden steeds meer documenten geheim

Hierdoor worden onderwerpen steeds vaker achter gesloten deuren besproken. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws, waarvoor een beroep werd gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Informatiebijeenkomst over pleegzorg

23 oktober 2020

Informatiebijeenkomst over pleegzorg op 10 november 19.30 uur

Onze wereld werd begin dit jaar onverwacht door corona een stuk kleiner. Maar voor veel kinderen is een veilig en stabiel thuis helemaal...

Groenlinks-Bergen staat achter bewoners Bergen Noordoost

17 oktober 2020

Bewoners van het gebied menen dat zij onvoldoende of niet zijn geïnformeerd over aantallen woningen

De fractie van GroenLinks trekt zich de forse kritiek aan van bewonersorganisaties in Bergen Noordoost over de ontwikkeling van nieuwbouw in hun wijk.

Lezers met een mening: Bewoners oneens met bouwplannen Bergen-Oost

16 oktober 2020

De bezwaren richten zich op de belangrijke toename van verkeer door buitensporige bouwambities

Op 14 oktober hebben zij in de Ruïnekerk in Bergen in aanwezigheid van leden van de gemeenteraad en wethouder Valkering deze bezwaren toegelicht en hun eigen plannen ontvouwd.

Meer gemeenten sluiten aan bij Collectief Schuldregelen

16 oktober 2020

Eén regeling met schuldeisers

Steeds meer huishoudens hebben schulden. De coronacrisis maakt dit probleem alleen maar groter.

Corona actueel… geen Sint Maarten en Sinterklaas dit jaar, maar…

22 oktober 2020

De Flessenpost gaat in gesprek met burgemeester Peter Rehwinkel over de laatste stand van zaken

Burgemeester Peter Rehwinkel praat de inwoners van de gemeente Bergen bij in tijden van de coronacrisis.

Impressies herontwikkeling Scholtenlocatie Bergen

23 oktober 2020

Gemeente Bergen heeft een volgende stap gezet in de ontwikkeling van de nieuwe Aldi op het terrein van horecagroothandel Scholten

Het ontwerp voorziet in de ontwikkeling van 36 woningen en een Aldi-supermarkt aan de Bergerweg op 50 meter buiten het dorp Bergen.

Noodsteun voor culturele organisaties

16 oktober 2020

Er is nog meer financiële ruimte om andere culturele instellingen tegemoet te komen

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met financiële noodsteun aan Kranenburgh.

Verplicht mondkapjes in gemeentehuis voor burgers en medewerkers

16 oktober 2020

Bij de ingang worden mondkapjes uitgedeeld

Medewerkers en bezoekers van het gemeentehuis van de gemeente Bergen NH zijn verplicht om een mondkapje te dragen in de publieke ruimten. Zonder mondkapje mag niemand naar binnen. Aan de deur worden mondkapjes uitgedeeld.

Heb je plannen om in 2021 een evenement te organiseren?

16 oktober 2020

Vergeet dan niet om dit evenement uiterlijk 25 oktober 2020 aan te melden

Voorlopig is het nog steeds noodzakelijk om een ‘Coronaplan’ in te leveren als onderdeel van uw aanvraag evenementenvergunning.

Zorginstelling Prins Hendrik in Egmond zwaar getroffen door corona (filmpje)

10 oktober 2020

Burgemeester Rehwinkel spreekt inwoners, familie en zorgmedewerkers toe

College en gemeenteraad leeft mee.

Strandsuppletie Camperduin en uitgraven van de lagune

9 oktober 2020

Sportpaviljoen DJUS en de strandpaviljoens Hargen aan Zee en Luctor et Emergo blijven bereikbaar

Combinatie Zwakke Schakels Noord Holland (Van Oord/Boskalis) is in de eerste week van september gestart met vooroeversuppleties ter hoogte van...

Terug