Deel

Lezers met een mening: Frank Bilsen

Uitgaande van de dingen waar we het met z’n allen over eens zijn, draagt Frank Bilsen een alternatieve invulling aan voor Nieuw Nassau Bergen. Alleen een breed gedragen plan heeft kans van slagen

Lezers met een mening: Frank Bilsen

Als lid van de inmiddels opgeheven reflectiegroep Nassau Bergen en als dorpsbewoner van Bergen aan Zee, wil ik graag met deze woorden een alternatieve invulling van Nieuw Nassau Bergen aandragen waarmee iedereen zou kunnen leven. Mission impossible? We zullen zien.

Wat is het probleem?
Het huidige Hotel Nassau Bergen met haar 43 kamers is sterk verouderd, slecht geïsoleerd, een operationele ramp, kortom: tijd voor verandering. Renovatie schijnt kostbaar te zijn en waarom niet iets nieuws bouwen? De huidige mede-eigenaren Henk Deen en Bastiaan Smit hebben hun tanden hierin gezet. Architect Bjarne Mastenbroek van Bureau Search heeft vervolgens een schets ontworpen en dit met veel enthousiasme getoond aan de bewoners van Bergen aan Zee. So far so good.
Er is in het dorp echter ook een flink aantal verontruste bewoners. Want waarom in plaats van 1 hotel ineens 2 gebouwen, namelijk een hotel en een apart gebouw met 20 appartementen? Bouwen we daarmee het duingebied niet te vol en ontstaat er niet een geweldig tochtgat tussen de 2 gebouwen? En waarom moet het hotel zo dicht op het Rode Plein staan, wat hierdoor grotendeels in de schaduw komt te liggen? En wat is met het open karakter van Bergen aan Zee wat zal veranderen als vanaf de bocht in de Zeeweg pontificaal het nieuwe hotel te zien is, in plaats van niks? Het verzet is hevig. Initiatiefnemers maakt uw borst maar nat, dat gaat een lange weg worden voordat e.e.a. gerealiseerd kan worden, als het al gaat lukken in the first place. Willen we dat? Nee natuurlijk niet!

Waarover zijn we het met elkaar eens?
Voor- en tegenstanders van het nieuwe plan staan niet eens zo ver uit elkaar. We zijn het over de belangrijkste 3 dingen namelijk met elkaar eens:
1. We willen een mooi hotel (noem het voor mijn part esthetisch of iconisch), wat past binnen de Structuurvisie van Bergen aan Zee als kleinschalige (gevaarlijk woord) familiebadplaats. Bjarne heeft laten zien dat hij goede smaak heeft en een prachtig eerste ontwerp gemaakt voor een nieuw hotel met 60 kamers. Een hotel waar Bergen aan Zee trots op kan zijn. Wellness area, grand café erbij, duurzaam, prefab-bouw (dus korte bouwperiode), veel glas en hout…prachtig.

2. Het is logisch dat de projectontwikkelaars geld willen verdienen aan dit project. Ze steken hun nek uit, investeren en proberen openheid van zaken te geven en de discussie met het dorp aan te gaan. Ondernemerschap mag beloond worden. De ongelukkige presentatie van een foeilelijk plan B op de website van Nieuw Nassau Bergen moeten we maar gauw vergeten. Dat moet hem niet gaan worden. Om het hoogwaardige niveau van het hotel te bereiken is verkoop van een aantal recreatie-appartementen blijkbaar nodig. Financiële onderbouwing hiervan is niet openbaar, maar de redenering valt enigszins te begrijpen.
3. Rechtszaken, ellenlange procedures, tweestrijd in ons kleine dorpje tussen voor- en tegenstanders, jarenlange onzekerheid, een hotel wat niet meer exploitabel is en leeg komt te staan (Monsmarem 2)….Willen we dat? Nee, dat niet in Godsnaam. Slecht voor je hart.

Dus?
Realiseer naast 50 hotelkamers tevens 10 fraaie appartementen/penthouses op de bovenste etage van het nieuwe hotel uit het plan Mastenbroek en verkoop die zodat daarmee dezelfde of nagenoeg dezelfde opbrengst gerealiseerd kan worden als met het losstaande appartementengebouw wat nu bedacht is. Schuif desnoods wat met die getallen of maak een kleine aanpassing van de gevellengtes.
Dan heb je 1 gebouw en kan dat op de plek komen te staan waar nu het huidige hotel staat (geen schaduw- en zichtlijnproblemen meer). Hoogwaardige architectuur gegarandeerd, beduidend lagere bouwkosten omdat het nog maar om 1 gebouw gaat, exploitatie van de appartementen door het hotel als de eigenaren er zelf geen gebruik van maken (dus feitelijk nog steeds 60 hotelkamers/appartementen), veel eenvoudigere logistiek in 1 dan verdeeld over 2 gebouwen…

Bijkomend voordeel: de benodigde aanpassingen van het huidige bestemmingsplan zijn in deze opzet beduidend kleiner dan in het originele plan, wat dus een snelle realisatie kan bevorderen.
En laat de gemeente dan meteen eens kijken naar een herinrichting van het Rode Plein en het liefst ook naar het van der Wijckplein (remember enkele verrassende ideëen van Sjoerd Soeters). Het winkeltje kan blijven bestaan op de huidige plaats (laten we dan wel even werken aan de uitstraling daarvan!), ook de locatie van de ingang van het hotel hoeft niet te veranderen. Deze zou aantrekkelijker kunnen worden gemaakt en ook de verbinding van het hotel naar het rode plein zou uitnodigend gemaakt kunnen worden, zodat het hotel echt betrokken wordt bij het dorp (wat nu niet het geval is).

Concreet?

Laten we de handen ineen slaan. Neuzen dezelfde kant op. Harmonie (ook een gevaarlijk woord in het Bergense) in plaats van conflict.
Ik heb in augustus mijn voorstel in 2 sessies besproken met Henk Deen en Bastiaan Smit. Ook heeft wethouder Frits Westerkamp het idee ontvangen en hierop positief gereageerd. De verontruste bewoners zijn ook enthousiast. Mijn teleurstelling is dan ook groot dat er toch wordt vastgehouden aan het plan met de 2 gebouwen, waarvan het hoofdgebouw zowat boven op het Rode Plein komt de staan. De aanvraag tot wijziging van het bestemmingsplan wordt (of is) ingediend. Een zinloze operatie en zonde van de tijd. Waarom nu niet een gesprek vooraf en samen proberen eruit te komen? Het kan nog steeds.

Onderstaande tekst hoort bij de middelste foto.

rood=geplande parkeergarage
bruin= het huidige hotel
bruine driehoeken=het hoofdgebouw en de annex met appartementen
lichtblauwe driehoek=gecombineerd hotel- en appartementengebouw

De foto rechtsonder is aangeleverd door de initiatiefnemers: Om aan alle verwarring en verkeerde beeldvorming een einde te maken, heeft Bjarne Mastenbroek van SeARCH de afmetingen van het door hem ontworpen Nieuw Nassau Bergen in het juiste perspectief geplaatst. Hieronder geven drie visuals aan wat de exacte maatvoering is van de nieuwe gebouwen.

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Lezers met een mening: Frank Bilsen Lezers met een mening: Frank Bilsen Lezers met een mening: Frank Bilsen

Meer 'Politiek':

Lezers leveren suggesties aan: Stemmen mannen en vrouwen hetzelfde? Nee, de verschillen zijn groot

23 augustus 2019

Door: Hans Haring

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Hun stem maakt een groot verschil, want vrouwen stemmen anders dan mannen...

Het giftige discussieklimaat maakt dat ik minder rouwig ben dat dit mijn laatste column is

23 augustus 2019

Volkskrant columnist: René Cuperus

Met het boerkaverbod en de zaak van de zoon van Femke Halsema hebben we net weer een paar naargeestige voorbeelden achter de rug van hoe de discussie in Nederland steeds giftiger...

Bergen in de media: Schneiders zet tanden in Bergen

16 augustus 2019

Eerste onderzoek bestuurscultuur was vernietigend

In een artikel afgelopen woensdag in het NHD waarin de mededeling staat dat Bernt Schneiders voor zijn onderzoek naar de...

Onderzoek naar top-ambtenaar E.v.H. duurt voort

16 augustus 2019

Mogelijk eind oktober duidelijkheid

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het onderzoek door de rijksrecherche naar de handel en wandel...

Reactie Gemeentebelangen op commotie rond wethouder Valkering

9 augustus 2019

Volgens de wethouder is er geen omgevingsvergunning nodig

Afgelopen maandag heeft wethouder Klaas Valkering (CDA) in het Noord-Hollands Dagblad een interview gegeven...

Bergen in de media: Wethouder Klaas Valkering noemt Fred Vos van ‘Samen Bergen Verzetten’ verwarde man

9 augustus 2019

Valkering is het modder gooien zat!

Aanleiding is het opzichtig stalken met verrekijkers van Vos en een aantal medestanders van zijn zuster die mantelzorger is voor haar schoonmoeder.

Wat is het beleid t.a.v. zorgmijders in de gemeente Bergen?

2 augustus 2019

Vrouw 71 jaar dood aangetroffen in woning aan de Van Blaaderenweg

Na een melding van vermoeden van overlijden van de vrouw in een woning aan de Van Blaaderenweg is in de nacht van zondag op maandag de politie ter plekke gekomen...

Bergen in de media: KHN... Particuliere verhuur maximaal 60 dagen in gemeente Bergen

2 augustus 2019

KHN is tevreden met de uitkomst van de lobby

Om de particuliere verhuur in de gemeente Bergen in goede banen te leiden, heeft KHN de afgelopen jaren gelobbyd voor duidelijke maatregelen.

Lezers met een mening: Wim van Lijnschoten

26 juli 2019

Er mag een verdieping worden gebouwd op de stolpboerderij?!

Met verbijstering las ik dat de Raad van State gaat beslissen of "er een verdieping mag worden gebouwd op de stolpboerderij aan de Karel de Grotelaan...

Raad Bergen: recreatief verhuur binnen venster van zestig dagen

26 juli 2019

Reguleren recreatieve verhuur woonhuizen voor behoud leefbaarheid

Om de leefbaarheid terug te brengen en de woningkrapte in de gemeente Bergen aan te pakken, stelt het college maatregelen voor...

Ook bij laadpalen geldt nu betaald parkeren

26 juli 2019

De borden waren nog niet aangepast

Wie de e-auto bij een oplaadpaal parkeert, moet sinds juni ook parkeergeld betalen, net zoals dat geldt op andere parkeerplekken.

Lezers met een mening: Ruud Jongedijk

26 juli 2019

Streng handhaven van burgers in plaats van reguleren

De reactie van Jantina Bruin in Flessenpost heeft mij over de streep getrokken: ik ga reageren op het aanstaande beleid m.b.t. het verhuren van woningen in de recreatieve sector.

Bij de buren... gemeente investeert 4 miljoen in Egmonds Slotkwartier

19 juli 2019

Nieuw plan is overlast vrij en biedt ruimte voor alle huidige gebruikers

Na maanden van overleg tussen de gemeente en de gebruikers van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef ligt er een nieuw ontwikkelplan.

De burger is heilig verklaard, vindt deze oud-burgemeester Bernt Schneiders in een interview in de Volkskrant

19 juli 2019

Sommige burgers maken het wel heel erg bont met hun jarenlange beroeps-, bezwaar- en WOB-procedures tegen de overheid

De goeden niet te na gesproken, maar sommige burgers maken het wel heel erg bont met hun jarenlange beroeps...

Voetbal bij de buren...

19 juli 2019

Stand van zaken Project Voetbalfusie Egmond

De drie voetbalverenigingen van Egmond willen fuseren. Door samen te gaan, ontstaat één sterke, aantrekkelijke en toekomstbestendige Egmondse voetbalclub.

Staatsbosbeheer trekt vergunning boskap in

19 juli 2019

Er wordt gewerkt aan een compromis waarbij zoveel mogelijk bomen behouden blijven

Na overleg tussen de provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Bergen, trekt Staatsbosbeheer de vergunningaanvraag voor het omvormen van 20 hectare dennenbos tot duingrasland

Bernt Schneiders doet onderzoek naar bestuurscultuur gemeente Bergen

19 juli 2019

Schneiders was o.a. burgemeester van Haarlem en jarenlang voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters

De Bergense coalitiepartijen hebben Bernt Schneiders opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de bestuurscultuur in de gemeente Bergen.

Wethouder Jan Houtenbos werpt het eerste plastic in de nieuwe container

15 juli 2019

Duurzame perscontainer op het Binnenhof in Bergen en op de Paardenmarkt in Schoorl

Met de nieuwe perscontainer zal het niet vaak meer gebeuren dat hij vol is. Vandaag heeft wethouder Jan Houtenbos een perscontainer...

Breaking... Behoorlijk Bestuur Bergen stapt uit coalitie

12 juli 2019

Koos Bruin: "er is geen echte voortgang gemaakt door de coalitie/College ter uitwerking van het Formatieakkoord"

Behoorlijk Bestuur Bergen heeft per heden besloten niet meer als ondersteunende partij van de coalitie (Kies Lokaal, D66, PvdA , CDA, GroenLinks en VVD) deel uit te maken.

Aanbesteding herbouw “De Beeck” Bergen in rook opgegaan?

12 juli 2019

Wethouder Jan Houtenbos: "We halen zeker de deadline in oktober volgend jaar"

De aanbesteding betrof een nieuw kwalitatief hoogwaardig en duurzaam multifunctioneel sportcomplex...

Reactie van burgemeester Hafkamp op 'manifest Nieuw Vertrouwen'

12 juli 2019

Wij nodigen u van harte uit om met ons in gesprek te gaan...

U heeft in uw brief van 14 juni 2019 het college verzocht om u te informeren over het beoogde proces...

Bergen in de media: Uitbreidingsplan hotel Karel de Grote op tafel bij Raad van State

12 juli 2019

Gemeente geeft uitleg over verkoop gemeentelijk vastgoed

Na jarenlang juridisch gesteggel over de bouw van een extra verdieping op hotel Karel de Grote in Bergen gaat de Raad van State waarschijnlijk...

Geen vergunning voor supermarkt Lidl in voormalig ABN-Amro gebouw

12 juli 2019

Aanvraag voldoet niet aan de parkeernorm

De gemeente Bergen heeft de aanvraag van de Lidl voor het vestigen van een supermarkt in het centrum van Bergen geweigerd.

Heeft u 'Prangende vragen aan het college?'

12 juli 2019

Interviewer Ruud Bredewold stelt vragen aan de nieuwe KiesLokaal wethouder Erik Bekkering

Na het zomerreces volgt er weer een aflevering van 'Prangende vragen' aan het college op FlessenpostTV. U kunt iedere vraag stellen...

De Europese Commissie stopt onderzoek De 7 Dorpelingen

12 juli 2019

Initiatiefgroep Mooier Bergen: "Dat de Europese Commissie de procedure nu on-hold zet, vinden we begrijpelijk

De Europese Commissie heeft het onderzoek naar vermeende staatssteun van de gemeente Bergen aan projectontwikkelaar Lex Schrama stopgezet.

De planschadezaken van ex-wethouder Frans Zomers en Fred Vos

12 juli 2019

Honoreert de Raad al die claims dan is de gemeente 20 miljoen armer

Afgelopen maandag was voorlopig de laatste zittingsdag. De Raad van State mag de komende maanden de knoop gaan doorhakken in de gecompliceerde megakwestie...

Lezers met een mening: Jantina Bruin

12 juli 2019

Bergen terug naar de vorige eeuw?

Rond 1860 hadden mijn overgrootouders een uitspanning, Vrouwtje van Duin, waar aan de passanten thee werd geschonken.

Open brief aan de Leden van de Raad, Gemeente Bergen

3 juli 2019

Op 4 juli a.s. gaat u een besluit nemen over de beperking van recreatieve verhuur

Het voorstel om de recreatieve verhuur voor de incidentele verhuurder (dat is dus de verhuurder...

College Bergen wil snelheid in nieuw bouwplan Parkhotel

28 juni 2019

“We korten de procedure met tot wel 2 jaar in”, aldus wethouder Klaas Valkering

Al geruime tijd wordt in de gemeente Bergen gesproken over een nieuw plan voor het Parkhotel in het centrum.

Bergenaren met een mening: Vincent Dekker

21 juni 2019

Sophie Hilbrand glijdt met ‘Opstandelingen’ wel erg graag uit over elke bananenschil

‘Opstandelingen’, een nieuwe tv-serie over boze burgers die door gemeentebesturen met totaal onbegrip zouden worden behandeld...

Gemeentebelangen doet een oproep voor een diepgaand extern onderzoek

21 juni 2019

Bijna twee miljoen euro gemeenschapsgeld blijkt niet ten goede te zijn gekomen aan de inwoners

Met stijgende verbazing heeft Gemeentebelangen kennis genomen van de rapportages van NH Nieuws over een vijftiental bijzondere vastgoed transacties in de gemeente Bergen.

FlessenpostTV: Prangende vragen aan het college...

21 juni 2019

Ruud Bredewold interviewt burgemeester Hetty Hafkamp en wethouder Klaas Valkering

De doelstelling: de redactie van de Flessenpost beoogt met het programma ‘Prangende vragen aan het college’ helderheid te verkrijgen voor de inwoners...

Mogelijk acht nieuwe woningen

21 juni 2019

Woningbouw op plek voormalige Petrusschool in Groet

Binnenkort start de gemeente met de voorbereidingen van de sloop van de voormalige Petrusschool aan de Korhoenderweg 2 in Groet.

Op bloemensafari in eigen dorp

21 juni 2019

Ontdekken hoe tuinen en plantsoenen klimaatproof kunnen worden kan op zaterdag 6 juli

Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien.

Terug