Lezers met een mening: Dick van Hoeve
Een Pleindroom...
Gepubliceerd: 28 oktober 2022
Ik heb al eerder op “burgerlijke” titel en niet als bestuurslid van de BBC een visie geschreven op de invulling van het Plein. Dat was toen Botbouwbedrijf BV met zijn plannen voor de vervanging van de Bakemaflat naar buiten trad. Het toenmalige gemeentebestuur beloofde dat bewoners bij de verdere aanpak van de herinrichting van het centrum betrokken zou worden middels een presentatiebijeenkomst. De BBC heeft, toen dit uitbleef, Botbouwbedrijf, die behoefte had aan een draagvlak, de gelegenheid geboden hun plannen te presenteren.
Omgevingsvergunning
De adder die boven het gras uit stak was dat er al weer, zoals bij het Harmonieterrein, een anterieure overeenkomst was gesloten. Op basis waarvan er een omgevingsvergunning werd afgegeven. Inmiddels is deze gang van zaken door de Raad van State afgeschoten. Hierover is elders al info te vinden. Ook dat het BBC bestuur het huidige gemeentebestuur (College en Raad ) heeft gevraagd een adequaat participatietraject te starten.
In dit stuk wil ik mijn “visioen” neerleggen waar we als gemeenschap, alle bewoners, niet alleen die van het centrum, en ondernemers die een belang hebben bij een economisch heldere visie op wat rendeert en wenselijk is, volgens mij behoefte aan hebben.
Het bijzondere van de situatie in het hart van het dorp Bergen is dat men allerlei functies wil integreren; winkelen en doorgaand verkeer, recreëren en wonen. Of dit allemaal kan is een vraag die tot heden nooit ter discussie heeft gestaan. Het gegeven is dat het allemaal moet kunnen wel aan de orde lijkt.
We praten over iets dat een ‘plein’ heet maar dat niet echt is. Een klassieke markt bijvoorbeeld is er nooit geweest. Daar was het oorspronkelijke dorp te klein voor. Er is wel soort stationsplein gekomen toen Bello werd aangelegd, maar dat is door de mini-lijnbaan van Bakema verdwenen. De naam Stationsstraat had te maken met de bus en niet met Bello voor zo ver ik mij dat herinner. Ook een dorp als Bergen is voortdurend in ”transitie.”
Dus kijken we uit naar een andere toekomst.
Het is 2030.
We komen aanrijden met ons elektrisch automaatvoertuig over de Dreef richting centrum. We vergalopperen ons niet langer door met vijftig kilometer per uur een onduidelijke kruising te naderen. Een kleine honderd meter ervoor gaan we over een met groen versmalde verhoging naar een rijbaan voor 30 kilometer per uur met daarnaast een duidelijke afslag rechts richting de privéparkeergarage.
Een mooi ( kunst)bord vertelt ons dat we een locatie naderen die ingericht is als dorpshart.
Voor ons verschijnt op een smaakvolle groene minirotonde een klein kunstwerk.
Uiteraard gekozen via een bewonersenquête die ons meerdere keuzes bood.
Sociale functies
Links zien we enkele, met moderne en duurzame materialen opgetrokken, gebouwtjes van twee tot drie bouwlagen rond een binnenpleintje met sociale functies. Zoals bijvoorbeeld een serviceloket van de gemeente voor toeristische info (VVV-kantoor 2.0) en een gemeenschapsruimte waar de Harmonie en koren kunnen oefenen en er boven en omheen is plaats voor sociaal wonen. Rechts rijden we langs een staanplaats voor de openbaarvervoersbusjes en taxi’s met een wachtruimte en aan de andere (achter)zijde een muziekpodium voor akoestische of licht versterkte muziekuitvoeringen. Een 21-eeuwse versie van een vroegere klassieke muziekkoepel. Reeds eerder door de BBC voorgesteld. Het ligt aan een besloten ruimte geschikt voor publiek bij uitvoeringen of voor verblijf met bankjes. Hier springt een klein waterwerk in het oog.
Winkels en horeca
Ernaast verrijst een samengesteld pand van uitdagende architectuur. Wisselend in hoogte en een aansprekend accent als hoogste punt met beneden winkels en horeca. Met elkaar verbonden door een passage en/of een klein atrium om toegang te geven aan de daarbinnen gelegen locaties de achterliggende straten. Een dwaalfunctie!
Nadat we de rotonde zijn gepasseerd zien we links en rechts in groen verscholen wandelpromenades met ingepaste toegangen naar de parkeergarages. Deze doorgang noemen we de ‘halter. Dit is het handvat dat zorgt voor intimiteit.
Amsterdamse School
Verderop komen we op het volgende plein met zicht op de terrassen van de omliggende horeca. Een opvallende moderne stadsvilla naast de klassieke pensionarchitectuur en retro en originele Amsterdamse schoolbouw zorgt voor een rustgevend beeld. We hebben zicht op de overzijde en een herbouwd Parkhotel in originele sfeer. Zoals de schepper van het Centre Ville in zijn nieuwe boek “De Amsterdamse school voorbij” aangeeft vraagt het dorp om durfarchitectuur.
Kenmerkend van voortschrijdend ecologisch inzicht is de dat de glasgedachte met transparantie in deze stadsvilla gecombineerd kan worden met duurzame materialen.
Het kleurenpalet is dan de huidige mode van rood en donkergrijs voorbij. De bestrating met een combinatie van groen en geel en sluit aan bij het nieuwe pand en de bomen.
We kunnen alleen rechtsaf tussen de bomen door naar de Breelaan en dan weer linksaf de Stationsstraat in. Daar kunnen we doorsteken naar het van Reenenpark of terugkeren om in ons levendige centrum te winkelen en te genieten van de horecavoorzieningen.
Draagvlak
Alles is het resultaat van de samenwerking tussen de eigenaren van de oorspronkelijke bebouwing en onze gemeente, met draagvlak van de betrokken bevolking. Het resultaat past op herkenbare wijze in de gedifferentieerde panden die er al waren.
Allen hebben ingezien dat kwaliteit van de omgeving het kapitaal is dat zich uiteindelijk terugverdient doordat het dorp Bergen eigenzinnig anders is dan andere met een (standaard) kerk plus toren en een parkeerplein. Door een nieuwe aantrekkelijkheid die publiek trekt en daardoor de economie versterkt.
De financiering is natuurlijk de strikfactor die deze droom doet verdampen in gelikte labradorbouw. We mogen hopen dat het college, net zoals uiteindelijk bij het Harmonieterrein inziet, dat er nu een gelegenheid is om te onderzoeken of er ruimte kan worden gevonden om met name de plek van de Bakemaflat niet op te vullen met steen. En de eigenaren van het overige deel van de noordzijde van het plein te stimuleren tot een samenhangend plan te komen.