Deel

advertentie

Leren leven met de gevolgen van de ziekte van Parkinson… hoe doe je dat?

Een training voor patiënt en partner

Leren leven met de gevolgen van de ziekte van Parkinson… hoe doe je dat?

Magentazorg start dinsdag 11 mei 2021 weer met een cursus om het welzijn van mensen met de ziekte van Parkinson te verhogen. Het zogeheten Patiënt en Partner Educatie Programma voor Alle chronische ziekten (PPEP4ALL) leert deelnemers, patiënt en partner of mantelzorger, beter om te gaan met de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Magentazorg heeft in samenwerking met PPEP4ALL de cursus gedigitaliseerd en u kunt de cursus nu vanuit uw eigen huis volgen.

De cursus heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren. Psychische en psychosociale gevolgen voor patiënt en partner/mantelzorgers kunnen beter worden gemanaged. Het is gericht op dat wat nog wel kan, ondanks de beperkingen. Er wordt gewerkt met aparte groepen voor patiënten en partners, waardoor patiënten of partners ook alleen kunnen meedoen.
Het contact met andere patiënten en partners wordt veelal als zeer waardevol beschouwd. Een cursist: “Mijn man en ik hebben geleerd om meer en beter met elkaar te praten. Het praten met de deelnemers in de partnergroep heeft mij meer begrip gegeven voor de beperkingen die mijn man heeft door zijn chronische ziekte.”

Cursusdata
De PPEP4ALL-cursus bestaat uit 9 bijeenkomsten van 1,5 uur. De cursus wordt digitaal gegeven op de dinsdagen van 10.00 uur tot 11.30 uur. De data zijn dinsdag 11, 18, en 25 mei, 1, 8, 15, 22 en 29 juni en een reflectiebijeenkomst in september. De kosten voor deelname aan de cursus, exclusief werkboek, zijn 250 euro per persoon. Dit wordt door de meeste verzekeraars (deels) vergoed.

Inschrijven
Meer weten of inschrijven? Neem contact op met Meriam Wijnker, ergotherapeut, via [email protected] of via (072) 519 81 36 (afdeling ergotherapie). Inschrijven is mogelijk tot en met 30 april 2021.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker

Toenemende invloed van China

Tijdsbeeld: “De wijze waarop een historische periode zich vertoont in het samenstel van haar kenmerkende elementen zoals gebeurtenissen, toestanden, denkwijzen, zeden en gewoonten, normen, waarden, gebruiken enz.”

Ben jij jong én dol op kunst en cultuur?

14 mei 2021

Steek dan je handen uit de mouwen en kom ons helpen bij museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh zoekt jongeren die deze zomer het team op de museumvloer willen versterken! Ben jij die multi-inzetbare aanpakker, mail dan een korte motivatie naar [email protected]

Je moet de geschiedenis kennen als je het over de toekomst wilt hebben…

14 mei 2021

Het KunstenaarsCentrumBergen bestaat volgend jaar oktober 75 jaar en daarom is besloten om dit te vieren met een grootse manifestatie

Het KunstenaarsCentrumBergen werd in oktober 1947 uit idealisme opgericht – als stichting met leden – door Bergense notabelen en de jongere generatie schilders en beeldhouwers. De laatsten hadden een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Alkmaar gehouden, onder patronage van Charley Toorop. Beide groepen wilden daaraan een vervolg geven.

GGD HN organiseert de online bijeenkomst ‘Je puber online. Wat moet je weten?’

14 mei 2021

Wanneer: 3 juni van 20.00 -21.00 uur (er zijn geen kosten aan verbonden)

Informatie voor ouders over de leuke en minder leuke kanten van mediagebruik van pubers. En praktische en concrete tips om je puber te begeleiden bij sociale media en gamen.

We kunnen weer genieten van kunst bij galerie De Kapberg

14 mei 2021

Wanneer: zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

We kunnen u gelukkig weer onze tentoonstellingen laten zien. Er zijn natuurlijk nog wel regels: het mondkapje op en afstand houden van elkaar. Voorlopig is de galerie alleen geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Gastles Yori Swart bij Songwriterschool

14 mei 2021

Wanneer: 26 mei om 20:00 uur

Zangeres en songwriter Yori Swart is op woensdag 26 mei te gast bij de Songwriterschool om te vertellen over haar muziek, haar tekstuele benadering, haar werkwijze en inspiratie. Eerder dit jaar ontving de Songwriterschool in haar online 'guest clinics' al Ed Struijlaart, Bertolf en Maaike Ouboter.

Nieuw: Tuben bij Skiclub il primo!

7 mei 2021

Yes! Skiclub il primo blijft verbazen met leuke zomeractiviteiten

Was er afgelopen zomer nog een filmtheater gebouwd op de skibaan, dit jaar is er een nieuwe attractie op deze unieke plek in Bergen.

FotoTOTO prijsvraagwinnares Jolanda Amoureus ontvangt boekenbon

7 mei 2021

Jolanda is tevens verantwoordelijk voor het wekelijkse 'Ken je plekje' in de Flessenpost

"Als iemand het moet weten, ben ik het wel", zegt Jolanda. "Ik woon mijn hele leven al in Bergen. Maar de laatste vraag over welk onderdeel van het beeld van Gorter...

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker

7 mei 2021

‘Pandemie’

De figuren refereren aan de pestmeesters ofwel Snaveldokters tijdens de pestepidemie.

Hoe raakte Bach zo geliefd in Nederland?

7 mei 2021

Een live stream vanuit de Ruïnekerk op 12 juni a.s.

De Stichting Bachcantate Bergen zal op 12 juni van 20.00-21.00 uur een LIVE STREAM verzorgen met als thema ‘Hoe raakte Bach zo geliefd in Nederland?’

Karavaan presenteert nieuwe theatrale fietsroute Sprokkeltocht met muziektheater TREK

7 mei 2021

Wanneer: 21 t/m 30 mei

Op deze dagen presenteert Karavaan de Sprokkeltocht. Een theatrale fietsroute over en door het eetbare landschap van Noord-Holland met onderweg de première van het muziektheater TREK op biologisch dynamisch tuindersbedrijf De Lepelaar in Sint Maarten.

Altijd al goed willen leren fotograferen?

7 mei 2021

Professional Ab Baart helpt je op weg...

Komende zaterdag 8 mei kun je er misschien nog net bij voor de Algemene Basiscursus.

Kaptein sponsor van zakenvrouwen-golf op Sluispolder

7 mei 2021

Al jaren hebben we een zeer succesvol programma voor vrouwen die starten met golf

Al tientallen jaren speelt de BedrijvenGolfCompetitie haar rondes op golfbaan Sluispolder. Dit jaar is de naamgever van deze gezellige en sportieve bedrijvencompetitie Ondernemend Regio Alkmaar. En met deze frisse wind vond Renate Roeleveld, manager van de golfbaan, het ook tijd voor een andere aanpassing, namelijk: meer zakenvrouwen die golfen.

Tuin en Kunst 15 en 16 mei 2021

7 mei 2021

Er doen twaalf tuinen mee aan Top in de Kop en zeven galeries en beeldentuinen

Top in de Kop bestaat sinds 2000 en is bij kunst- en tuinliefhebbers uit heel Nederland een begrip geworden.

Noord-Hollandse poppodia bundelen krachten met online festival

7 mei 2021

Wanneer: zondag 9 mei tussen 15:00 en 18:00 uur

Tien Noord-Hollandse podia presenteren op zondag 9 mei het gratis online NH-Pop Festival. Tussen 15:00 en 18:00 kan publiek vanuit huis schakelen tussen optredens van onder andere Wies, Tim Knol, The Overslept en Mell & Vintage Future.

Tuin in lentetooi, kleur, vogels en nieuw leven

7 mei 2021

De Groene route...

Een groep enthousiaste tuinliefhebbers en kwekers in Noord-Holland Noord vol betrokkenheid bij elkaar en de tuin.

Een nieuwe rubriek van kunstenares Pauline Bakker

30 april 2021

Wekelijkse actualiteit met 'Tijdsbeelden'

'De toeslagenaffaire’. Een arrogante ongenaakbare expressie op deze kop met wit boordje. Op de achtergrond een overvloedige hoeveelheid weggelakte teksten. Materiaal: klei, hout, papier, epoxy.

Nieuwe expo bij Schlessart: “Paperwork”

30 april 2021

Wanneer: zaterdag 1 mei t/m zondag 30 mei

Vier kunstenaars tonen hun werk. Kees Bierman, Erik de Bree, Stefan Kasper, Marianne Lammersen. Abstract, figuratief, een combinatie van driedimensionaal...

Verloren levens op de geallieerde begraafplaats

30 april 2021

De jongste vlieger was 19 jaar

‘Geef ze een gezicht’ is een project over verloren levens die een gezicht verdienen. Op 4 mei herdenken we, bijvoorbeeld door naar de geallieerde begraafplaats in Bergen te gaan. Daar liggen 260 gesneuvelde vliegers, de jongste was 19 jaar. Zij waagden hun levens om onze vijand te helpen verslaan. Maar wie waren zij? Welke gezichten gaan er schuil achter de namen op die witte stenen? Het project ‘geef ze een gezicht’, geadopteerd door het 4 mei comite, ging twee jaar geleden informatie verzamelen over deze jongemannen. De website ‘beeldbankbergen/wargraves’ van Fred Jostmeijer en Louis Witte was daarvoor een dankbare bron. Op 4 mei 2020 plaatsten wij bordjes bij een aantal graven waarvan een foto bestond. Maar er ontbraken toch nog vele gezichten, hoe die te vinden? Via allerlei bronnen op het internet wordt tot de dag van vandaag gezocht. Dit jaar zijn er nog ca. 20 foto’s bij gevonden en staan er op 4 en 5 mei bordjes met informatie bij alle graven. Een ontroerend verhaal is dat wij een adres vonden in Londen van John Golding. Zou het de zoon kunnen zijn van Albert Golding begraven op plot 1 D15? Want op de steen staan de namen Diana en John. En inderdaad, we kregen een email terug van de 80-jarige John, die zijn vader verloor toen hij 1,5 jaar oud was. Hij stuurde ons een mooie foto van zijn vader als rugby speler van het RAF team.

Eerder deze week is de kunstwerk-vogelkastjes-route officieel geopend door wethouder Arend Jan van den Beld

30 april 2021

De hele route is te vinden op www.schoorlcommunity.nl

In de tuin van de familie Stoop werd het vogelkastje opgehangen van kunstenaars Gerda Schimmel en Annelies Horden.

‘Maai Mei Niet’ moet natuur een duwtje in de rug geven

30 april 2021

Mooi initiatief is vanuit België overgewaaid...

Maai Mei Niet is een Vlaamse actie om tuinen een grotere bijdrage te laten leveren aan de natuur en biodiversiteit. Door het gras een maand lang minder of niet te maaien, krijgen bloemen een kans en door het langere gras verdampt er minder water uit de bodem.

We fietsen wat af in tijden van corona…

30 april 2021

Vanuit Bergen aan Zee van zilt naar zoet

Langs de Noordzee-, Waddenzee-, naar de IJsselmeerkust. Ontdek en beleef tijdens vier bijzondere fietsroutes de unieke overgang van zilt naar zoet. Geniet onderweg van het prachtige en veelzijdige Noord-Hollandse landschap.

Struikel niet tijdens deze wandeling

23 april 2021

Wandelroute langs huizen van omgekomen Joodse gezinnen

In het weekend van 23 april, twee weken voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, vinden de leden van de Historische Vereniging Bergen NH (HVB) een bijzondere uitgave in hun brievenbus. Het boekje gaat over de Joodse Bergenaren die de gruwelen in de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

SocialBoost helpt jongeren uit de dip!

23 april 2021

Op 26 april start MEE & de Wering het project SocialBoost! voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar uit Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo en Uitgeest

Deelnemende jongeren krijgen letterlijk een sociale boost en dragen tegelijkertijd iets positiefs bij aan hun omgeving. Als duo of in groepsverband zijn ze bezig met toffe activiteiten, masterclasses en challenges die uitdagen om samen en voor anderen bezig te zijn.

De Oranjevereniging Bergen trakteert dit jaar

23 april 2021

Bent u al lid?

Vorig jaar waren alle voorbereidingen getroffen om ons dorpsfeest te organiseren. Toen is tegen alle vrijwilligers, deelnemers en muzikanten gezegd: wij schuiven alles één jaar op.

4 mei concert in Ruïnekerk Bergen

28 april 2021

Wanneer: 20.30 uur

Ook dit jaar loopt het anders. Ondanks de aangekondigde versoepeling in vrijheid van beweging, is het traditionele concert als afsluiting van de 4 mei-herdenking niet live te bezoeken.

Live streaming concert PCC Het Lyceum voor goed doel

23 april 2021

Wanneer: woensdagavond 21 april

Muzikanten van PCC Het Lyceum zijn op deze avond te horen tijdens een livestream concert. Met een rijk gevarieerd programma halen de bovenbouwleerlingen zo geld op voor de vervulling van ‘allerliefste wensen’ van zieke kinderen.  

Beachcamp in de meivakantie

23 april 2021

Waar: Surfschool Bergen aan Zee

Wil jij ook net zo’n cool diploma halen als de kids op de foto?! Meld je dan aan voor ons beachcamp in de meivakantie.

Zo maak je van je tuin een bijenparadijs

23 april 2021

Doe je ook mee...

Wilde bijen en hommels zijn ontzettend belangrijk. Zonder deze dieren zouden er heel wat minder soorten groente en fruit in de winkel liggen. We mogen ze dus best een beetje verwennen. Daarom in deze tuintip van boswachter Mathiska: maak van je tuin een thuis voor bijen.

Coronaproof sporten in de buitenlucht, 3-daagse Outdoor Lente Loop

23 april 2021

Wanneer: Op 14, 15 en 16 mei

Op deze data organiseert Alkmaar Sport in samenwerking met de sportregisseurs een 3-daagse coronaproof buitensportactiviteit voor outdoorliefhebbers van 8 tot en met 26 jaar bij Outdoorpark Alkmaar.

Volop activiteiten voor de jeugd in gemeente Bergen

23 april 2021

Agenda van donderdag 29 april t/m vrijdag 7 mei

De Buurtsportcoaches en Jongerenwerk Bergen organiseren in de meivakantie weer een aantal leuke activiteiten voor de jeugd en jongeren.

Helaas… ook dit jaar geen uitbundige Koningsdag. Gelukkig hebben we de foto’s nog

Wat is er nog wel te doen...

Koningsdag 27 april 2021 wederom dit jaar niet zoals u gewend bent!

Groep 5 Van Reenenschool maakt de schoolomgeving schoon

16 april 2021

“We hadden een zak vol met troep. Wat mensen allemaal wel laten slingeren!”

Regelmatig de omgeving een beetje schoonmaken, zodat we met elkaar de wijk netjes houden. Groep 5 van de Van Reenenschool geeft daarin het goede voorbeeld door samen met juf Eleonore met een vuilniszak en grijpertjes de troep rondom school op te ruimen.

Stichting Welzijn Bergen zoekt vrijwilligers voor het project WonenPlus

16 april 2021

WonenPlus biedt praktische ondersteuning aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken

Hierdoor kan deze groep langer zelfstandig blijven wonen. Abonnees van WonenPlus kunnen gebruik maken van deze ondersteuning.

Terug