Deel

advertentie

Lekker Vet

Column: Kraantje

Lekker Vet

‘Het is vreemd maar waar, verkeer in de bebouwde kom, zorgt steeds vaker voor gevaren. Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest het ene na het andere bericht over een aanrijding tussen auto’s onderling, een auto met een fietser, een fietser met een brommer, fietsers onderling, het lijkt wel een nieuwe plaag waar we mee te maken hebben.’

‘Dat lijkt me duidelijk, die plaag, die bestaat uit snelle vervoersmiddelen mede dankzij de luiheid van de gemiddelde mens. Ooit was het lekker simpel in het verkeer in woongebieden; je had auto’s, brommers en fietsers en als je landelijk woont zag je af en toe een tractor op de openbare weg. Fietsers reden op het fietspad, brommers mochten op de weg. Had je een fiets dan was het al luxe als je überhaupt versnellingen had, drie was de norm, zeven was super-deluxe, en had je een racefiets dan was je versnellings-technisch helemaal koning te rijk. Maar tegenwoordig is het op het fietspad een wirwar aan gemotoriseerde voertuigen, met alle gevolgen van dien. E-bikes in alle soorten en maten, bakfietsen, bezorgbus-fietsen, elektrische steps, en het gaat maar door.‘

‘Kijkend naar het groeiende aantal elektrische fietsen, zal het aantal ongelukken ook blijven stijgen. Zelfs met basale natuurkundige kennis is het overduidelijk dat bij hogere snelheden de gevolgen van ongelukken erger zullen zijn. Als je jarenlang de fiets laat staan omdat het te vermoeiend wordt en vervolgens stap je op een heel snel exemplaar, terwijl je reactie vermogen tegelijkertijd is afgenomen, dan is het niet zo vreemd dat steeds meer 70- plussers het slachtoffer zijn van fatale fietsongevallen, waarbij ook het aantal eenzijdige ongelukken blijft stijgen.

Dan zijn er ook de weekend warriors: de Mamils (middle aged men in lycra), die doordeweeks alles wat op fietsafstand ligt per auto doen en in het weekend op hun gemotoriseerde mountainbike lak aan de regels hebben en denken dat ze Mathieu van der Poel zijn als ze vol gas een heuveltje op fietsen. Niet zo gek dat daar ook de nodige brokkenpiloten tussen zitten.’

‘De jeugd kan er anders ook wat van. Terwijl de maatschappij zich in toenemende mate zorgen maakt over de stijgende obesitas en afnemende conditie bij de jeugd, zie je steeds jonger op e- bikes rijden. Was het tot voor kort nog omdat hun ouders het zo zielig vonden dat ze naar de middelbare school- die net wat verder weg ligt- moesten fietsen, tegenwoordig zie je zelfs kinderen die op loopafstand van school wonen naar school fietsen op een e-bike. Eergisteren kwam zo’n snotaap van drie turven hoog-die amper bij de trappers van de Urban Arrow van zijn moeder kwam – met een rotgang de bocht om terwijl ik op mijn on-aangedreven langsfietste. Ik kon hem nog net ontwijken, dankzij mijn snelle stuur manoeuvres.

Ook op sportief vlak laten e-bikes hun sporen achter, types a là Bauke Mollema -zijn fietscarrière is volgens hemzelf aan het school fietsen te danken- zullen schaarser worden. Als je door wind en weer naar school moet pedaleren bouw je onopgemerkt uithoudingsvermogen op, ook mentaal. Wanneer je letterlijk tegenwind voelt en merkt dat door inspanning tegenwind de baas wordt, dan leer ook dat je op jezelf kan vertrouwen en er tegenaan kan. Het zou mij niets verbazen als de toenemende mentale problemen bij jongeren evenredig lopen met de toename van het elektrisch fietsen.

En dan nu de nieuwste trend, de fat-bike, die zoals de naam al aangeeft niet alleen hele dikke banden heeft, maar het uiterlijk van een obese brommer heeft. Zo makkelijk op te voeren dat ze in plaats van de maximale 25 km per uur, makkelijk het dubbele halen terwijl er gewoon op het fietspad wordt gereden zonder helmplicht. Tegelijkertijd blijkt dat het aantal ernstige fiets ongelukken bij jongeren de afgelopen jaren van 4 procent naar 22 procent is gestegen.

Weet je, dat er een eenvoudige oplossing is om deze weggebruikers op veilige wijze samen te laten gaan binnen de bebouwde kom? Verlaging van de maximum snelheid voor auto’s en een maximum snelheid voor fietsers op het fietspad en op de weg.’ ‘Veiliger, groener en schoner, en praktisch, daar kan niemand toch tegen zijn? ’

 

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug