Lekker om even te lezen: De kak wordt duur betaald

Column: Rob van de Pas

Lekker om even te lezen: De kak wordt duur betaald

Bijzonder toch. We wonen in een van de rijkste landen ter wereld en daarnaast óók nog in een van de rijkste dorpen van het land. De witte enclave achter de blanke top der duinen en van vreemde smetten vrij. Nou ja, VRIJ? We hebben sinds enkele dagen een enge en vooral onzichtbare besmetting in ons kakdorp. Niet letterlijk, maar vooral in ons hoofd.

Dat zijn wij natuurlijk niet gewend in ons elitaire kunstenaarsdorp Bergen met haar ideale postcodegebieden. Niet dat we direct xenofoob worden, want wij zijn al decennia lang een toevluchtsoord voor vreemde snuiters, vreemdgangers, doorreizende vreemdelingen en vreemd of zwart geld. We hebben hier zelfs een Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer met een koninklijk randje.

Maar ja, hoe gaan wij om met een onzichtbare en besmettelijke vreemdeling. We weten hoe hij heet, hij is een telg uit de influenza-familie, hij komt, maar we weten alleen nog niet wanneer, waar hij straks woont en hoe lang hij blijft. COVID-19 is zijn naam. The Invisible Man. Ik duid ‘hem’ met opzet als man, dat scheelt namelijk een berg aan genderneutraal geneuzel. Juist in barre tijden moet je opletten wat je schrijft.

SCHIJTERS
Vooralsnog heeft jongetje COVID-19 onze Heerlijkheid nog niet echt op zijn netvlies, maar dat kan natuurlijk snel veranderen. Eén persoon heeft zich met redelijk verdachte verschijnselen bij de huisarts gemeld. Dat vinden we natuurlijk eng en een Bergenaar lijdt het meest onder de smetten die hij vreest. Dus doen we het bij voorbaat al dun in de broek. Schijters zijn we met z’n allen, toch?
En wat doe je als je aan de dunne bent? Dan ga je er even goed voor zitten. Je checkt of er voldoende pleepapier binnen handbereik is en je stelt vast dat er nog één pak met twaalf rollen superzacht toiletpapier op voorraad ligt. Weet je het nog? Die waren in de bonusaanbieding tijdens de laatste hamsterweken van onze lokale Appie. Met 48 rollen aan papieren billies liep jij door de Breelaan naar je VOLVO V70 om vast te stellen dat je voorlopig ruimschoots én voor weinig kon gaan zitten vegen.

REPTIELENBREIN
Maar we zijn helemaal niet aan de schijterij! Ja, in ons hoofd wel. Daar twijfelt echt niemand aan en bij angst reageren vooral de meest ongenuanceerde delen van onze hersenen. Dat noemen we het ‘reptielenbrein’, het zit ergens bij de hersenstam. Dus een associatie tussen schijterig gedrag en het doen van boodschappen is snel gemaakt.
WC-papier! Het is groot, het is licht, het is goedkoop en vult vrij snel de boodschappenkar. Die combinatie is ideaal om je te laten verleiden tot ‘hamsteren’. Niet alleen kakpapier, maar ook volstrekt abjecte producten als sperziebonen in blik, witte bonen in tomatensaus, kookworst in glas, SMAC XXL en nog meer van die slecht verteerbare producten die in de regel alleen op enkelhoogte in de lokale super te vinden zijn.

Nee, lieve dorpsgenoten, het zijn helaas geen hamsterweken! Dus doe effe normaal, anders wordt de Bergense kak wel erg duur betaald.