Legging Stolpersteine gedenkstenen in Schoorl

Stolpersteine worden ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geplaatst om te pauzeren, stil te blijven staan en te herdenken

Legging Stolpersteine gedenkstenen in Schoorl

Op maandag 29 januari werden in Schoorl drie Stolpersteine gelegd, in het Nederlands Struikelstenen genoemd. De gedenkstenen zijn ter nagedachtenis aan Philip Mok en het echtpaar De Kadt, allen omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gunter Demnig, beeldend kunstenaar en grondlegger van het Stolpersteine-project, is hiervoor speciaal naar Schoorl afgereisd.

Ceremonie
Een Stolperstein is een messing gedenksteentje. Stolpersteine worden ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geplaatst om te pauzeren, stil te blijven staan en te herdenken. Speciaal voor deze bijzondere legging in Schoorl kwamen Jill Keefer, een kleinkind van het echtpaar De Kadt, en haar man over uit Amerika. Tijdens het leggen van de Stolpersteine werd het Jizkor Gebed uitgesproken door Louis M. de Leeuw. Bauwe van Dijk, van het comité Kamp Schoorl, vertelde over de levensverhalen van de drie Joodse slachtoffers waarvoor de stenen zijn gelegd.

Burgemeester Lars Voskuil en wethouder Yvonne Roos-Bakker waren getuige van de indrukwekkende ceremonie. Burgemeester Voskuil: ‘We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog en wat er gebeurd is met de mensen die hier woonden. Je ziet dat de aandacht hiervoor de laatste jaren afneemt. Door het leggen van de Stolpersteine worden de mensen die hier in Schoorl en in de gemeente Bergen woonden niet alleen herdacht. Het gaat om de herinnering aan hen en aan wat hen overkomen is levend houden.’

Inwoners van Schoorl
De gedenkstenen werden door initiatiefnemer Gunter Demnig in de stoep voor de huizen geplaatst, die de laatste zelfgekozen verblijfplaatsen van deze mensen waren. Op deze adressen woonden de drie inwoners uit Schoorl voor het laatst in vrijheid, voordat ze gedwongen werden te evacueren naar Amsterdam. Vervolgens werden ze gedeporteerd naar de kampen Sobibor en Auschwitz. De 22-jarige Philip Mok was daarvoor knecht op boerderij ‘De Noorderhoeve’ van Akkerman. De 29-jarige Louis de Kadt was directeur van zuivelfabriek ‘De Nieuwe Beemster’ in De Rijp. Hij was getrouwd met de 22-jarige Sonja Rita de Kadt-Swaap.

Met het leggen van deze drie Stolpersteine is er een gedenksteen voor elke Joodse inwoner van de gemeente Bergen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp om het leven is gekomen.

Meer informatie over het Stolpersteine project.