Deel

advertentie

Laurel Canyon aan Zee

Column: Peter van Vleuten

Laurel Canyon aan Zee

Even een verhaaltje, ik leg straks uit waarom.

In de vroege jaren zeventig ontstond er in een heuvelachtige buitenwijk aan de noordkant van Los Angeles een ware muzikantenkolonie. De wijk, grenzend aan de Hollywood Hills, heet Laurel Canyon en het werd in die tijd een broedplaats van jonge singers en songwriters uit het alternatieve circuit. Hun namen zijn een halve eeuw later vaak nog steeds legendarisch. Een kleine greep: ‘Mama’ Cass Elliot van the Mamas & the Papas, Joni Mitchell, Frank Zappa, Jim Morrison, Carole King, The Byrds, Buffalo Springfield, Canned Heat en John Mayall woonden er. Maar ook The Eagles, Neil Young en Brian Wilson streken er neer, samen met James Taylor, Jackson Browne, Bonnie Raitt, Linda Ronstadt en Crosby, Stills, & Nash.

De meesten van hen waren twintigers, op hun weg naar roem. Maar de reden dat ze bij elkaar klitten was niet de roem. In dit eigenzinnige dorpje aan de rand van LA zochten ze naar gelijkgestemde geesten, inspiratie en uitdaging. Er werd de kiem gelegd voor onvergetelijke albums en samenwerkingen, er ontstonden stormachtige relaties en er werden banden gesmeed voor het leven. Een concentratie van talent en creativiteit waarvan het cultuurhistorisch belang niet te overschatten is.

Nu mijn punt.

Vandaag gaat de Bergense Kunst10Daagse weer van start, met zoals gewoonlijk veel aandacht voor beeldende kunst en literatuur. Want daar kent de Nederlandse bezoeker ons ‘kunstenaarsdorp’ van. Maar u kent inmiddels mijn stokpaardje: waar is de muziek? Ik zal niet zeggen dat muziek echt de grote afwezige is, want er klinkt ter omlijsting zeker wel het een en ander (zoals aanstaande zaterdag tijdens de Kunstfietsroute, waar ondergetekende ook een aantal miniconcertjes zal geven). Maar toch blijft de muzikale traditie die Bergen heeft voortgebracht nog altijd onderbelicht. Van het klassieke werk van Simeon ten Holt tot en met de rockpoëzie van Thé Lau. Van de bijdrage die de gebroeders Den Tex aan de Nederlandse lichte muziek hebben geleverd tot de wonderschone liedteksten van Sjoerd Kuyper. En dan heb ik het nog niet eens over de Bergense roots van de nieuwe generatie, onder wie ‘onze’ Maan de Steenwinkel en Yori Swart. Met in hun kielzog weer een talent als Julia Schellekens.

Muziekdorp Bergen, waar we niet alleen de anekdote kunnen vertellen van een woedende Jacques Brel in De Pilaren, maar ook van de iconische namen die zijn verbonden aan het podium in muziekcafé De Taverne, ons eigen Klein Paradiso dat volledig draait op particulier initiatief. Muziek zou integraal deel moeten zijn van het culturele karakter dat Bergen zo graag uitstraalt. Maar we laten het tot nog toe liggen. We gaan hoofdzakelijk nog steeds prat op een kortstondige kunststroming van honderd jaar geleden en de (tijdelijke) aanwezigheid van een handvol illustere schrijvers en dichters.

Terwijl ik dit schrijf, kijk ik dan ook uit naar de ontmoeting die staat gepland met Mirjam Flik, die als ‘kwartiermaker’ op dit moment het culturele veld van Egmond tot en met Camperduin in trekt om samen met kunstenaars, culturele organisaties, ondernemers en inwoners, de gemeente Bergen als culturele buitenplaats op de kaart te zetten. Ik wil graag met haar nadenken over een Bergense variant op Laurel Canyon, waar we vanuit een onderbelichte traditie Bergen kunnen laten ‘shinen’ als kunstdorp waar ook de muzikale traditie voor het oprapen ligt. Waar gelijkgestemde geesten zich verzamelen voor samenwerking en inspiratie. Tof dat Mirjam daarvoor een of meer kwartiertjes wil maken.

Geniet allemaal van deze tien heerlijke dagen kunst! En wie weet kunnen we daar volgend jaar op een volwassen manier de muzikale traditie aan toevoegen! Ik geloof erin.

Het moet mooier het moet beter
Met meer amoureus gevoel
Meer vanuit de onderbuik
Zoals het is bedoeld.

 Het moet zwaaien met het lichaam
Het moet schudden met het hoofd
In de geest van wat mama zegt
Niets telt, niets werkt, niets doet

Wat het moet doen zonder geloof

(Thé Lau – Geloof)

advertentie

Meer 'Columns':

Hand Tav

24 maart 2023

Column: Kraantje

Stel, je bent jarenlang een vriend aan huis. En niet van een paar mensen hè, hele volksstammen zien je graag verschijnen. Je bent bekend en iedereen vind je een toffe peer. Je wordt gelauwerd om wat je allemaal wel niet doet.

Erfgoed

24 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

Bijna 6000 ondertekeningen voor het behoud van muziekcafé Taverne op petities.nl. Ik vind het niet niks. Dat binnen een paar dagen zoveel mensen aan de bel trokken nadat het nieuws naar buiten was gekomen.

Wie A zegt, zegt ook BBB, BBC en BDT!

17 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Waar zal ik het deze keer over hebben ? Over de eclatante verkiezingsoverwinning van Sweet Caroline van der Plas en haar Boer-Burger-Beweging (BBB), de algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) of Behoud De Taverne (BDT)?

Plein

17 maart 2023

Column: Kauw

Als ik hoog vlieg en ik zie alleen daken en wegen dan weet ik het weer: wat maken de mensen zich druk.

Vrouwen dag

10 maart 2023

Column: Kraantje

‘Heb jij Vrouwendag gevierd?’ ‘Vrouwendag? Moet je tegenwoordig niet van mensen met een baarmoederdag of dubbel XX chromosoom-mensendag spreken?

Kies mineur…

10 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

“Muziek is overal om je heen”, zei songwriter-zanger Ruben Hein een paar maanden geleden in een masterclass die we bij de Songwriterschool hadden georganiseerd.

Stichting TIMBY i.o.

3 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Nou, het is gebeurd hoor! Ik ben bij de notaris geweest voor de oprichting van Stichting TIMBY i.o.. Samen met wat dorpsgenoten gaan we in het bestuur zitten en ons sterk maken voor het behoud van die 11.000 dennenbomen in ons duingebied.

Woke…

3 maart 2023

Column: Kauw

Ik zit in de boom vlak bij een bankje in het Hertenkamp na te genieten van een lekkere homp brood.

GVD

24 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik moet u even waarschuwen. In dit stukje komen misschien wat woorden of opvattingen voor waar u wat moeite mee heeft.

Hoog(st) gevoelig

24 februari 2023

Column: Kraantje

‘Ruim 108 miljoen euro, dat is de voorlopige opbrengst van de acties van giro 555 voor de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

Nimby time… het houdt maar niet op!

17 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Afgelopen week zat ik in LadyPapa naast een voormalige hotemetoot uit het bedrijfsleven.

Bovenstebeste Poeziëboom…

17 februari 2023

Column: Kauw

“Hoe was dat om met 70.000 ton in de lucht te hangen en drie meter naar links verplaatst te worden?"

Gecremeerde kroket kebap

10 februari 2023

Column: Kraantje

‘De winter was van korte duur deze week. Maar toch moest ik weer ’s ochtends de ruiten krabben en op mijn thuiswerkdag een extra dikke trui en skisokken aantrekken wilde ik in mijn tandje lager verwarmde huiskamer het aangenaam hebben.

Aiaiaiai…

10 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) zorgen voor een revolutie in de kunstwereld. In kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland, waar de kunstgeschiedenis van de Bergense School nog steeds een belangrijke rol speelt, zal dit niet anders zijn. Museum Kranenburgh, dat bekendstaat om zijn collectie van de Bergense School, zal waarschijnlijk ook worden beïnvloed door deze ontwikkelingen.

Polarisatie 2.0 in Bergen?

3 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Sinds enkele weken wordt Nederland door SIRE geattendeerd op een toenemende polarisatie, het wij-zij-denken, in onze samenleving. Ook in Bergen lijkt dat fenomeen steeds meer gewicht te brengen in dagelijkse discussies over sociale, maatschappelijke en politieke zaken. Of valt het allemaal wel mee?

Onze stem…

3 februari 2023

Column: Kauw

Het was zo gebeurd, ik zat op het mandje van een scootmobiel en toen kreeg ik een pets. “Wegwezen kauwtje, dat stokbrood willen wij graag thuis opeten”, dat bleek de hand van een echte oude Bergenees te zijn, Anna.

Je mag ook niks meer zeggen

27 januari 2023

Column: Kraantje

‘Wat is het toch treurig gesteld met het kennisniveau van de huidige jeugd. Bij de slimste mens blijkt een groep late twintigers, die de status van BN’er hebben bereikt door te kunnen acteren, zingen en of influencen niet te weten wie Salman Rushdie is. Maar dat is toch geen BN’er, dat kun je hen niet kwalijk nemen.’

Metathesiofobie: de angst voor veranderingen!

20 januari 2023

Column: Rob van de Pas

Vorige week mocht ik in het kader van mijn opleiding ‘provocatieve coaching’ een masterclass bij professor Erik Scherder ervaren.

Parkje…

20 januari 2023

Column: Kauw

Oei, een dame op haar fiets liet wat vallen. Ik natuurlijk vliegensvlug kijken of het iets om te eten was, ja, koekjes!

Familiezorgen

13 januari 2023

Column: Kraantje

‘Ben je de feestdagen goed doorgekomen? Je zei toch dat je er zo tegen op zag om noodgedwongen met je familie aan de kerstdis te zitten; met die oom die altijd teveel drinkt, en die achternicht die zich druk maakt of iedereen wel gelukkig is.’

Dat boek, dat komt er aan…

13 januari 2023

Column: Peter van Vleuten

Het is spijtig, maar we begrijpen het natuurlijk helemaal. Twee edities moeten we het zonder column van Peter doen, want hij heeft zijn volle aandacht en focus nodig voor het schrijven van zijn boek, dat naar verwachting dit voorjaar nog uitkomt.

13.000 bomen kappen? Van lotje getikt!

6 januari 2023

Column: Rob van de Pas

Een clubje tekentafelterroristen van de PWN wil ingrijpen in de Bergense natuur. Ze hebben vergunning aangevraagd bij de gemeente Bergen om 13.000 (!) bomen in onze duinen  te mogen kappen. 16,2 hectare bos slopen. Dat is 162.000 m2. Voor de beeldvorming: zo’n 35 voetbalvelden. Alsof je een neutronenbom gooit op het centrum van ons dorp.

Gemeentegrond…

6 januari 2023

Column: Kauw

Hoe zielig is de mens met al dat geknal. Wij scholen de laatste avond van het jaar in de bomen van de oude begraafplaats.

Kerstgedachte

23 december 2022

Column: Rob van de Pas

Mijn laatste column van dit jaar en dan ook nog in de sfeer van kerstmis, dan moet je wel even nadenken wat je gaat opschrijven. U kent het wel, vrede op aarde en een moment van (zelf)reflectie. Maar even géén gestrekt been onder de gordel of wat vileine draaien om de oren van sneuneuzen, wappies, complotdenkers, wokisten, Nimby’s of Tito’s.

Naastenliefde

23 december 2022

Column: Kauw

De vrieskou is gelukkig weer voorbij, want wij kauwtjes hebben namelijk moeite met ijs. Met je snavel prikt het niet lekker. Gelukkig hangen in zo’n periode wel veel mensen extra pinda’s, pindakaaspotten en vetbollen op. Daar komen wij dan massaal op af.

Trekschuit 2000

16 december 2022

Column: Peter van Vleuten

Zo langzamerhand belanden we in het staartje van het jaartje. Met alle gewoontes en tradities die daar bij horen. Nauwelijks is de Sint vertrokken of de kerstsfeer dient zich aan. En de afgelopen jaren hoort ook de Top 2000 tot de vaste decembertraditie.

Lekker Vet

16 december 2022

Column: Kraantje

‘Het is vreemd maar waar, verkeer in de bebouwde kom, zorgt steeds vaker voor gevaren. Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest het ene na het andere bericht over een aanrijding tussen auto’s onderling, een auto met een fietser, een fietser met een brommer, fietsers onderling, het lijkt wel een nieuwe plaag waar we mee te maken hebben.’

Loempi!

9 december 2022

Column: Rob van de Pas

Weet u het nog? De bootvluchtelingen uit Vietnam. In de jaren 70 en 80 gevlucht voor de Vietnamese communisten.

Snelle actie

9 december 2022

Column: Kauw

De stenen rond de schoorsteen waarop ik graag zit, geven overdag net genoeg warmte af. Maar in de heldere nachten woelt de koude wind verbeten door het zilvergrijze dons van mijn nek.

Tring, tring… tring, tring..!

25 november 2022

Column: Rob van de Pas

Mijn mobiele telefoon met zijn klassieke beltoon schalt door mijn werkkamer.

Twee heren

25 november 2022

Column: Kauw

Ik vlieg over een stinkende schoorsteen en plotseling stort ik onwel neer. Ik lig versuft tussen twee auto’s. Wat ik nog kan bedenken is dat dit dus de laatste Kauw zal zijn.

Rokende mannen

18 november 2022

Column: Kraantje

‘Waar zijn de tijden gebleven dat een universiteit een baken van verlichte geesten en verdraagzaamheid was?

Mooi en lelijk

18 november 2022

Column: Peter van Vleuten

‘Beauty is in the eye of the beholder’, zeggen ze zo treffend in het Engels. Oftewel: wat schoonheid is, bepaalt degene die kijkt. ‘Mooi’ is een subjectief begrip. En dat geldt dan omgekeerd ook: lelijkheid is al net zo subjectief. Daarom is het ook zo moeilijk om het met elkaar eens te zijn over wat mooi is en wat niet.

Dorpsplein Bergen. Een migrainedossier?

11 november 2022

Column: Rob van de Pas

In de 48 jaar dat ik nu woon, werk, relax, geniet en vooral leef in onze Heerlijkheid Bergen wordt er gesproken over de herinrichting van ons centrum. Het deel dat vroeger een spooremplacement was. Voor de stoomtram Bello naar Bergen aan Zee. Na het opheffen van de lijn Alkmaar – Koedijk – Bergen naar onze familiebadplaats moest ons centrum, het Plein en omliggende straten, een andere bestemming krijgen. Een uitdagende opdracht voor de politiek.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug