Lara’s Place wordt wooncomplex voor jonge Bergenaren, start bouw in 2025

Bergenaar Peter Veldman ontwikkelt tien appartementen aan de Berkenlaan

Lara’s Place wordt wooncomplex voor jonge Bergenaren, start bouw in 2025

De voormalige communicatiebunker van de KPN aan de Berkenlaan kan op niet al te lange termijn plaats gaan maken voor een appartementencomplex met tien woningen. Bij voorkeur woningen voor jonge Bergenenaren. Althans, dat is het ambitieuze en sympathieke plan van Peter Veldman. De ondernemende Bergenaar nam in 2013 het aan het begin van de Berkenlaan gelegen pand van de KPN over. De KPN sloot daarna een huurcontract af tot medio 2024. Inmiddels is de communicatiebunker buiten gebruik en staat er een behoorlijk kleiner ‘schuurtje’ waaruit de KPN de telecommunicatie voor Bergen coördineert.

Lara’s Place
Het nieuwe wooncomplex kijkt straks uit op buurman de midgetgolfbaan De Merelhof, een van de oudste banen van Nederland. Het complex wordt vernoemd naar Lara Veldman (1995), de dochter van Peter en zijn ex-vrouw Yolande Jongkind. Lara overleed in 2006 op elfjarige leeftijd, na zes weken, aan de gevolgen van een zeer tragisch ongeval op ‘derde kerstdag’ bij het toenmalige huis van de Veldmannen aan de Noordlaan.
Peter Veldman, zijn huidige vrouw Mascha Veldman-Dik en Yolande Jongkind willen in de jeugdige nalatenschap van Lara een blijvende herinnering creëren met een wooncomplex voor jonge mensen.  Veldman streeft in zijn ontwikkeling naar maximale sociale koop- en/of huurappartementen.

Hij denkt zelf aan tien appartementen van 48m2  en 52m2. Ideaal voor jonge Bergenaren. In beide gevallen wil Peter Veldman een vinger aan de pols houden om het sociale en betaalbare aspect niet uit het oog te verliezen. Uiteraard zullen de appartementen voldoen aan de energie-eisen van deze tijd, namelijk ‘gasloos’ en wordt er gestreefd naar een zo hoog mogelijk energiecertificaat.

Participatie in de buurt
Het plan voor Lara’s Place ligt nu nog voor een deel op de tekentafel bij architectenbureau Sander Douma uit Stompetoren. Nog niets is definitief en Veldman wil eerst op korte termijn uitgebreid met de buurt om tafel. Hij vindt het belangrijk dat de inwoners en ondernemers aan het Kerkpad, Oude Prinsweg, de Prinsesselaan en Berkenlaan ‘meedenkend’ kunnen participeren in zijn ontwikkelplannen.
Inmiddels zijn er al wel gesprekken met de gemeente Bergen over wat de mogelijkheden aan de Berkenlaan zijn. De gemeente staat positief tegen het ontwikkelen van het voormalige KPN-terrein. Juist omdat het woningen voor jonge Bergenaren betreft.

Start bouw in 2025
Dochter Lara zou op 12 december 30 jaar zijn geworden. Een mooi moment om daarna spoedig te kunnen starten met de bouw van de appartementen en dat deze dan per ultimo 2025 gereed zijn.  Uiteraard verwacht Peter Veldman dat dan ook de toekomstige bewoners bekend zijn,  zodat zij in het eerste kwartaal 2026 deze nieuwe appartementen kunnen gaan betrekken.

Foto’s: Architectenbureau Sander Douma

Door: Rob van de Pas

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Lara’s Place wordt wooncomplex voor jonge Bergenaren, start bouw in 2025 Lara’s Place wordt wooncomplex voor jonge Bergenaren, start bouw in 2025 Lara’s Place wordt wooncomplex voor jonge Bergenaren, start bouw in 2025