Langdurige droogte op komst… (filmpje)
Veiligheidsregio waarschuwt voor groter risico op natuurbranden in bos en duinen
Gepubliceerd: 29 juli 2022
Het is een droog jaar. In april werd door de droogte het risico op een natuurbrand al verhoogd naar ’fase 2’. Het betekent dat terreineigenaren, natuurbeheerders en de hulpdiensten van de veiligheidsregio extra alert zijn op het ontstaan van een natuurbrand. In deze fase kan een brand namelijk sneller uitbreiden dan in de reguliere fase 1. Al is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn met vuur in de natuur.
En dit willen we te allen tijde voorkomen.
Onvoorspelbaar
Eind mei werd het risico na enige tijd regen weer verlaagd naar fase 1, om vanaf 19 juni weer verhoogd te worden. Sinds die tijd is het zo goed als droog gebleven in de regio. In combinatie met het tropische weer reden voor de veiligheidsregio om via Twitter nogmaals extra te waarschuwen. „Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Komt er bij onze 112-meldkamer een melding binnen van een natuurbrand? Dan rukken we uit met meer voertuigen”, zo laat de veiligheidsregio weten.
Daarnaast hebben ze ook een aantal tips voor de bezoekers van natuurgebieden om brandgevaar te verkleinen. Zo wordt aangeraden om te kijken waar men parkeert. In het hoge, droge gras kan een hete uitlaat of katalysator brand veroorzaken.
Daarnaast wordt rokers gevraagd zich aan geldende rookverboden te houden en – mocht het wel zijn toegestaan om te roken – de sigaret zorgvuldig uit te maken voordat de peuk wordt weggegooid. Afval moet in de daarvoor bestemde bak worden gedeponeerd. Want bijvoorbeeld een glazen fles kan werken als vergrootglas. Als de zon erop schijnt, kan droog gras zo vlam vatten.
Dennenbos
Daarnaast worden bezoekers gewezen op het navolgen van de regels. Parkeer niet op toegangswegen of bospaden, zodat de brandweer toegang houdt tot het gebied. Wees in dennenbossen zoals in Petten en Schoorl en in gebieden met heide extra alert. Daar is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een voornamelijk loofbos, zoals het Robbenoordbos in de Wieringermeer.
Wie onverhoopt toch een natuurbrand ontdekt, moet volgens de veiligheidsregio vooral kalm blijven en zo snel mogelijk vluchten naar een veilige plek, zoals de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom. Loop daarbij niet voor de brand uit maar probeer haaks op de richting waar de brand vandaan komt weg te komen. Bel daarbij 112 en geef je locatie zo nauwkeurig mogelijk door. En probeer zelf de brand niet te blussen, aldus de veiligheidsregio.
Beheer
De brandweer, recreatieondernemers, overheden en natuurbeheerders werken bij het beheer samen om vuur geen kans te geven. Daarbij zorgen ze voor een goede bereikbaarheid van risicovolle gebieden en de aanwezigheid van bluswater, vluchtwegen en vluchtplannen. Daarnaast kunnen verkenningsvliegtuigen worden ingezet om beginnende branden op te sporen.