Deel

advertentie

Land van melk en honing (zwammen)

Column: Kraantje

Land van melk en honing (zwammen)

‘Je ontkomt er niet aan, en dan bedoel ik niet dat de lente in de lucht hangt, dat de oranje reclames, oranje tompoucen, oranje truien, sjaals, toeters, slingers, maar blijven komen. Oftewel Koningsdag komt eraan.  Een tijdschrift maakt het wel heel bont, daar staat de naamgeefster van het blad met een heus “love Amalia” t-shirt op de cover. Terwijl het laatste waar de kroonprinses op zit te wachten meer aandacht is. Ze wil zelf niets liever dan anoniem het leven van de gemiddelde Amsterdamse studente leiden, in plaats daarvan moet ze verplicht nog thuis wonen vanwege bedreigingen.
Ondertussen heeft de CEO van de firma Oranje wegens zijn tienjarige bedrijfsleiderschap een heuse podcast opgenomen, waarin hij een kijkje geeft hoe hij de afgelopen jaren heeft ervaren. Het feit dat het vertrouwen in zijn leiderschap sterk gedaald is sinds zijn aantreden heeft hier vast niets mee te maken. Van bijna 80 procent tien jaar geleden tot 46 procent nu, dat lijkt me toch wel zorgelijk.’

‘Wat ik veel zorgelijker vind, is dat er in Frankrijk bijna een revolutie uitbreekt omdat men tot z’n 64ste moet blijven werken, maar aan de andere kant van het kanaal in Engeland het nieuwe staatshoofd pas officieel op z’n 74ste aan de slag gaat. Dat lijkt me toch wel een ding, dat je vanaf je 21e verjaardag al stage loopt en nu ruim een halve eeuw later pas bevorderd wordt.’
‘Er is in die tijd wel het nodige gebeurd natuurlijk. En als je niet wars bent van een beetje dichterlijke vrijheid is de tv-serie The Crown, natuurlijk, heerlijk om te kijken. Of het allemaal klopt is de vraag want er bestaat natuurlijk niet voor niets zoiets als staatsgeheimen. Nu maar hopen dat de staking van de schrijversbond in Amerika niet de productie van deze en andere series platlegt.‘

‘Ach, dat zal niet zo’n vaart lopen, er valt nog genoeg te streamen. Waar we in Nederland voor moeten opletten, is dat de vakbond voor dieren geen actie gaat voeren. Als ze dat doen, hebben we geen kaas, melk of honing meer.’ ‘Een vakbond voor dieren, als in werkbijen aller landen verenigt u?’ ‘Bijen…die gehouden worden, verzorgd en naast het produceren van honing ook bloemen bestuiven zijn onderdeel van onze achterban. Aldus de website van de vakbond voor dieren. Dus ja, ook werkbijen zijn lid.

‘Met de enorme groei van het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten is het slechts een kwestie van tijd totdat er een vakbond voor planten en bomen wordt opgericht.’
‘Volgens mij bestaat er al zoiets als een bomenstichting.’ ‘Klopt maar die zijn vaak niet bij machte om bomen en bossen te redden; sommige bomen moeten, omdat ze hier niet thuishoren en omdat terugsturen naar het land van herkomst niet lukt of kan, worden geruimd, aldus sommige experts. Dan kan een bomen vakbond of stichting ook geen soelaas meer bieden.’

‘Het is toch niet uit te leggen, dat je na een eeuw weg moet?Terwijl je hier naartoe bent gehaald om de natuur een handje te helpen. Een aantal bomen blijkt ook levensmoe, ze krijgen dan ineens last van honingzwam. Je zou denken dat het overheerlijke, voedzame nectar betreft maar de zwam wordt zo genoemd vanwege z’n honinggele kleur. Helaas is het geen zoete honing maar een ware gifbeker voor bomen.
In eerste instantie gaat de zwam vaak goed samen met een boom, maar zodra de boom de zwam niet langer suiker geeft, gaat de honingzwam in de aanval en gaat deze op de boom parasiteren. De schimmeldraden gaan net onder de bast van een boom groeien en tasten in een korte tijd het binnenwerk van de boom aan. De zwam kan zelfs de stresshormonen die boomwortels afgeven, opsporen. Daardoor weten ze precies naar welke boomwortels ze moeten gaan groeien. De honingzwam kan zo in een mum van tijd bomen laten verzwakken en afsterven.’

‘Is er niets tegen te doen?’

‘Bomen blijken extra vatbaar als ze onder stress staan. Een gezonde boom kan zich veel beter beschermen tegen parasieten als de honingzwam.’  ‘Geen wonder dat ze zo vatbaar zijn, zou jij niet stijf staan van de stress als je weet dat je een ongewenste vreemdeling bent, terwijl je hier al bijna een eeuw geworteld bent?’

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

La Grande Bouffe

24 november 2023

Column: Rob van de Pas

Aan die film uit 1973 moest ik denken toen ik vorige maand de Twentse kiloknaller in de krant van Wakker Nederland zag  verschijnen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug