Deel

advertentie

Land van melk en honing (zwammen)

Column: Kraantje

Land van melk en honing (zwammen)

‘Je ontkomt er niet aan, en dan bedoel ik niet dat de lente in de lucht hangt, dat de oranje reclames, oranje tompoucen, oranje truien, sjaals, toeters, slingers, maar blijven komen. Oftewel Koningsdag komt eraan.  Een tijdschrift maakt het wel heel bont, daar staat de naamgeefster van het blad met een heus “love Amalia” t-shirt op de cover. Terwijl het laatste waar de kroonprinses op zit te wachten meer aandacht is. Ze wil zelf niets liever dan anoniem het leven van de gemiddelde Amsterdamse studente leiden, in plaats daarvan moet ze verplicht nog thuis wonen vanwege bedreigingen.
Ondertussen heeft de CEO van de firma Oranje wegens zijn tienjarige bedrijfsleiderschap een heuse podcast opgenomen, waarin hij een kijkje geeft hoe hij de afgelopen jaren heeft ervaren. Het feit dat het vertrouwen in zijn leiderschap sterk gedaald is sinds zijn aantreden heeft hier vast niets mee te maken. Van bijna 80 procent tien jaar geleden tot 46 procent nu, dat lijkt me toch wel zorgelijk.’

‘Wat ik veel zorgelijker vind, is dat er in Frankrijk bijna een revolutie uitbreekt omdat men tot z’n 64ste moet blijven werken, maar aan de andere kant van het kanaal in Engeland het nieuwe staatshoofd pas officieel op z’n 74ste aan de slag gaat. Dat lijkt me toch wel een ding, dat je vanaf je 21e verjaardag al stage loopt en nu ruim een halve eeuw later pas bevorderd wordt.’
‘Er is in die tijd wel het nodige gebeurd natuurlijk. En als je niet wars bent van een beetje dichterlijke vrijheid is de tv-serie The Crown, natuurlijk, heerlijk om te kijken. Of het allemaal klopt is de vraag want er bestaat natuurlijk niet voor niets zoiets als staatsgeheimen. Nu maar hopen dat de staking van de schrijversbond in Amerika niet de productie van deze en andere series platlegt.‘

‘Ach, dat zal niet zo’n vaart lopen, er valt nog genoeg te streamen. Waar we in Nederland voor moeten opletten, is dat de vakbond voor dieren geen actie gaat voeren. Als ze dat doen, hebben we geen kaas, melk of honing meer.’ ‘Een vakbond voor dieren, als in werkbijen aller landen verenigt u?’ ‘Bijen…die gehouden worden, verzorgd en naast het produceren van honing ook bloemen bestuiven zijn onderdeel van onze achterban. Aldus de website van de vakbond voor dieren. Dus ja, ook werkbijen zijn lid.

‘Met de enorme groei van het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten is het slechts een kwestie van tijd totdat er een vakbond voor planten en bomen wordt opgericht.’
‘Volgens mij bestaat er al zoiets als een bomenstichting.’ ‘Klopt maar die zijn vaak niet bij machte om bomen en bossen te redden; sommige bomen moeten, omdat ze hier niet thuishoren en omdat terugsturen naar het land van herkomst niet lukt of kan, worden geruimd, aldus sommige experts. Dan kan een bomen vakbond of stichting ook geen soelaas meer bieden.’

‘Het is toch niet uit te leggen, dat je na een eeuw weg moet?Terwijl je hier naartoe bent gehaald om de natuur een handje te helpen. Een aantal bomen blijkt ook levensmoe, ze krijgen dan ineens last van honingzwam. Je zou denken dat het overheerlijke, voedzame nectar betreft maar de zwam wordt zo genoemd vanwege z’n honinggele kleur. Helaas is het geen zoete honing maar een ware gifbeker voor bomen.
In eerste instantie gaat de zwam vaak goed samen met een boom, maar zodra de boom de zwam niet langer suiker geeft, gaat de honingzwam in de aanval en gaat deze op de boom parasiteren. De schimmeldraden gaan net onder de bast van een boom groeien en tasten in een korte tijd het binnenwerk van de boom aan. De zwam kan zelfs de stresshormonen die boomwortels afgeven, opsporen. Daardoor weten ze precies naar welke boomwortels ze moeten gaan groeien. De honingzwam kan zo in een mum van tijd bomen laten verzwakken en afsterven.’

‘Is er niets tegen te doen?’

‘Bomen blijken extra vatbaar als ze onder stress staan. Een gezonde boom kan zich veel beter beschermen tegen parasieten als de honingzwam.’  ‘Geen wonder dat ze zo vatbaar zijn, zou jij niet stijf staan van de stress als je weet dat je een ongewenste vreemdeling bent, terwijl je hier al bijna een eeuw geworteld bent?’

advertentie

Meer 'Columns':

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Overkill

5 mei 2023

Column: Kraantje

‘Hoe vaak is er niet gezegd dat vrouwen te weinig in de media aanwezig zijn, maar het tij lijkt te keren, de afgelopen tijd zijn ze niet meer weg te slaan.

Vlaggen

5 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik ben van 1960. Opgroeiend heb ik vanuit een kinderperspectief de wereld stap voor stap leren duiden. De roerige sixties in mijn korte broek en de eigenzinnige seventies als puber. Onvermijdelijk doet dat iets met je beeld van de wereld.

Etiquette! Hoe hoort het nu?

28 april 2023

Column: Rob van de Pas

Vorige week donderdag werd VVD-raadslid Kees van Leijen in het zonnetje gezet middels een Koninklijke onderscheiding. Kees is inmiddels twaalf jaar raadslid en dan krijg je van WA van Buren vanuit Den Haag een lintje opgestuurd.

Vreemde Vogels

28 april 2023

Column: Kauw

Als kauw blijf ik het herkauwen… de mens is een uiterst ‘vreemde vogel’. Aan de ene kant zie je ze opkomen voor de natuur en aan de andere kant zie ik ze rigoureus de natuur slopen. Vermoedelijk niet een en dezelfde mens maar ik moet constateren dat de meesten geen boodschap hebben aan het grote geheel.

Vals

21 april 2023

Column: Peter van Vleuten

Late to the party. Ik heb het drie jaar kunnen rekken, maar eindelijk kreeg de corona mij dan toch te pakken. En waar ik dankzij al die prikken de verwachting had dat ik er snel af zou zijn met hooguit een loopneus en een beetje keelpijn, vallen de effecten me toch vies tegen. Een vals virusje.

De gemuilkorfde columnist

14 april 2023

Column: Rob van de Pas

De dag die zou komen, lijkt eindelijk daar... Ja, vrienden van het vrije woord, we moeten eraan geloven. Er komt ook een taalgids voor columnisten en andere schrijvers van stukkies. De initiatiefnemers noemen de gids géén lijst met ‘verboden woorden’, maar meer een suggestie of inclusieve tip naar de medemens.

Wonen in Bergen

14 april 2023

Column: Kauw

Lente in het land, drukte overal en vooral rond de Ruïnekerk! Daar wordt alles klaargemaakt voor nieuw kauwenleven. Wij mannetjes moeten ons behoorlijk uitsloven om dat voor elkaar te krijgen.

Opstaan

7 april 2023

Column: Peter van Vleuten

Goede Vrijdag, Pasen: om te weten wat dat ook weer inhoudt, heb je enige basale kennis nodig van het christendom.

De sterfdag van mijn onbevangen jeugd…

31 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Afgelopen maandag 27 maart overleed mijn Haagse ‘dorpsgenoot’ Wim de Bie. Wim en ik zijn Hagenezen en je bent een Hagenees als je in de Hofstad het eerste levenslicht hebt gezien.

Ongelovige sloopt kerk

31 maart 2023

Column: Kauw

In de oude eik bij de fietsenwinkel deed ik een dutje. De prille zonnestralen verwarmden mijn zwarte jas. Aan de overkant stond een groepje mountainbikers.

Hand Tav

24 maart 2023

Column: Kraantje

Stel, je bent jarenlang een vriend aan huis. En niet van een paar mensen hè, hele volksstammen zien je graag verschijnen. Je bent bekend en iedereen vind je een toffe peer. Je wordt gelauwerd om wat je allemaal wel niet doet.

Erfgoed

24 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

Bijna 6000 ondertekeningen voor het behoud van muziekcafé Taverne op petities.nl. Ik vind het niet niks. Dat binnen een paar dagen zoveel mensen aan de bel trokken nadat het nieuws naar buiten was gekomen.

Wie A zegt, zegt ook BBB, BBC en BDT!

17 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Waar zal ik het deze keer over hebben ? Over de eclatante verkiezingsoverwinning van Sweet Caroline van der Plas en haar Boer-Burger-Beweging (BBB), de algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) of Behoud De Taverne (BDT)?

Plein

17 maart 2023

Column: Kauw

Als ik hoog vlieg en ik zie alleen daken en wegen dan weet ik het weer: wat maken de mensen zich druk.

Vrouwen dag

10 maart 2023

Column: Kraantje

‘Heb jij Vrouwendag gevierd?’ ‘Vrouwendag? Moet je tegenwoordig niet van mensen met een baarmoederdag of dubbel XX chromosoom-mensendag spreken?

Kies mineur…

10 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

“Muziek is overal om je heen”, zei songwriter-zanger Ruben Hein een paar maanden geleden in een masterclass die we bij de Songwriterschool hadden georganiseerd.

Stichting TIMBY i.o.

3 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Nou, het is gebeurd hoor! Ik ben bij de notaris geweest voor de oprichting van Stichting TIMBY i.o.. Samen met wat dorpsgenoten gaan we in het bestuur zitten en ons sterk maken voor het behoud van die 11.000 dennenbomen in ons duingebied.

Woke…

3 maart 2023

Column: Kauw

Ik zit in de boom vlak bij een bankje in het Hertenkamp na te genieten van een lekkere homp brood.

GVD

24 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik moet u even waarschuwen. In dit stukje komen misschien wat woorden of opvattingen voor waar u wat moeite mee heeft.

Hoog(st) gevoelig

24 februari 2023

Column: Kraantje

‘Ruim 108 miljoen euro, dat is de voorlopige opbrengst van de acties van giro 555 voor de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

Nimby time… het houdt maar niet op!

17 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Afgelopen week zat ik in LadyPapa naast een voormalige hotemetoot uit het bedrijfsleven.

Bovenstebeste Poeziëboom…

17 februari 2023

Column: Kauw

“Hoe was dat om met 70.000 ton in de lucht te hangen en drie meter naar links verplaatst te worden?"

Gecremeerde kroket kebap

10 februari 2023

Column: Kraantje

‘De winter was van korte duur deze week. Maar toch moest ik weer ’s ochtends de ruiten krabben en op mijn thuiswerkdag een extra dikke trui en skisokken aantrekken wilde ik in mijn tandje lager verwarmde huiskamer het aangenaam hebben.

Aiaiaiai…

10 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) zorgen voor een revolutie in de kunstwereld. In kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland, waar de kunstgeschiedenis van de Bergense School nog steeds een belangrijke rol speelt, zal dit niet anders zijn. Museum Kranenburgh, dat bekendstaat om zijn collectie van de Bergense School, zal waarschijnlijk ook worden beïnvloed door deze ontwikkelingen.

Polarisatie 2.0 in Bergen?

3 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Sinds enkele weken wordt Nederland door SIRE geattendeerd op een toenemende polarisatie, het wij-zij-denken, in onze samenleving. Ook in Bergen lijkt dat fenomeen steeds meer gewicht te brengen in dagelijkse discussies over sociale, maatschappelijke en politieke zaken. Of valt het allemaal wel mee?

Partij Ons Dorp
close-link
Terug