Deel

Laat die zuiderlingen maar carnaval hebben, wij hebben verkiezingsleut

Column JoMo

Laat die zuiderlingen maar carnaval hebben, wij hebben verkiezingsleut

Het is een heftig dilemma; cultureel erfgoed wil je houden; zwijntje tikken, gans trekken, stieren vechten, katknuppelen, windhondenrennen, paling trekken, staand want vissen. Kan het nog door de beugel of drijven de laatste overleveringen met Zwarte Piet en Winnetou definitief het zeegat uit?

In een politiek sportdebat weten de Derpers wel raad met hun tradities. Kom niet aan het eeuwenoude vissen met staand want. Europees is daar allang een regeling voor, maar in Egmond moet het nu cultureel erfgoed worden. Een staand want is professioneel vistuig en heeft niets te maken met recreatievissen waarbij je maximaal één zeebaars per dag mee naar huis mag nemen. Maar om de Derpers een beetje tegemoet te komen, zal er ongetwijfeld een studie in het vooruitzicht gesteld worden. Zo houd je ze aan het lijntje, om maar in het jargon te blijven.

Nog veel potsierlijker was het optreden van onze VVD voorman in wielercostuum. Zijn hele postuur getuigt van een ernstig tekort aan lichaamsbeweging, maar bij een sportdebat over fietsen trek je bij voorbaat de gele trui aan om daarmee je absolute “winners mentality” tot uitdrukking te brengen. Bij het zorgdebat zal hij ongetwijfeld als ziekenbroeder zijn opwachting maken met blauw zwaailicht.

Laat die zuiderlingen maar carnaval hebben, wij hebben verkiezingsleut. Ik kijk nu al uit naar het volgende debat en het theaterstuk van HP Corbee; het mirakel van de zwevende kiezer. Wordt het zomaar een beetje feest in dit ontluikende voorjaar.

Jos de Moel


Reactie VVD lijsttrekker Cees Roem op column JoMo

Geachte JoMo of liever geachte heer de Moel (want JoMo associeer ik meer met een Mona toetje…),

Ik heb hartelijk gelachen om uw column waarin u refereert aan de debatavond zoals georganiseerd door de fietsersbond Bergen en mij beticht van (citaat): “van een ernstig tekort aan lichaamsbeweging, maar bij een sportdebat over fietsen trek je bij voorbaat de gele trui aan om daarmee je absolute “winners mentality” tot uitdrukking te brengen”. Dit in het licht van de ludieke wijze waarop ik het fietsersbond debat luister bij wilde zetten door met mijn mountainbike en in wielertenue te verschijnen.

Nu heeft u natuurlijk alle recht om als columnist van de Flessenpost de hofnar van Bergen uit te hangen, maar mij betichten van een tekort aan lichaamsbeweging lijkt mij wat ver gaan. Te meer daar ik meerdere malen in de week op de mountainbike zit om te trainen voor de Africa Classic in Tanzania dit jaar oktober. Ik ga ca. 400 km fietsen voor het goede doel, en wel AMREF Flying Doctors, en probeer op deze wijze geld in te zamelen voor betere medische voorzieningen in Tanzania. En doe ik mijn gele wieleroutfit aan die zoals u goed schetst, getuigt van een “winners mentality”. U bent van harte uitgenodigd wekelijks met mij mee te trainen, iedere zondag om 9.30u? Natuurlijk is een sponsorbijdrage van uw kant op persoonlijke titel ook van harte welkom dan wel collectief vanuit het CDA. Voor meer informatie, zie: http://www.africaclassic.nl Zodra u mijn naam: Cees Roem bij de rubriek ‘deelnemers’ invult, ziet u mijn motivatie en de mogelijkheid tot sponsoring verschijnen. AMREF Flying Doctors heeft een ambi status.

Sportieve groet,

Cees Roem (lijsttrekker VVD Bergen nh)

Meer 'Columns':

Oude wijn… nieuwe zakken?

1 juni 2018

Column Henkoo

We hebben een nieuw College en daar is lang en hard aan gewerkt. Zwaargewichten met een volle ministeriële rugzak hebben hun steentje bijgedragen aan het programma...

Money Talks in the village…

1 juni 2018

Column: Rob van de Pas

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Althans, dat zou je mogen concluderen uit het rapport van het Expertteam van Binnenlandse Zaken.

Hofman Bedrijfsrecherche

25 mei 2018

Column Henkoo

Terwijl er druk getimmerd wordt aan het coalitieprogramma vraag ik me af wanneer het oude, nog waarnemend College, de vragen van Behoorlijk Bestuur Bergen zal beantwoorden.

De nieuwe democratie!

25 mei 2018

Column JoMo

Op weg naar een raadsbreed akkoord, kwamen alle partijen (OUDE en NIEUWE coalitie) bijeen om het nu eindelijk over alles eens te worden….behalve over de vier grote projecten, naar later bleek.

Nieuwe kroonkurk voor het Flesje

18 mei 2018

Column: Rob van de Pas

Afgelopen maandag stond uitgeefbaas Harry op mijn voicemail. Of ik even wilde terugbellen om wat te bespreken. Dat is in de regel geen praatje pot...

Houd het eenvoudig!

18 mei 2018

Column Henkoo

Ze zagen het vast al aankomen op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De formatie in de gemeente Bergen wordt een gigantische klus.

Narrig

11 mei 2018

Column Henkoo

Het was een prachtige dag. Bevrijdingsdag. Heerlijk weer en het dorp bruiste van de actievelingen...

Waarde Robbie

11 mei 2018

Column JoMo

Neen, ik heb geen lintje en dat verdriet mij dagelijks. Elk jaar kijk ik weer reikhalzend uit naar het verrassende telefoontje.

Herdenken en vieren

4 mei 2018

Column Henkoo

De mensen die de tweede wereldoorlog bewust hebben meegemaakt zijn inmiddels 80 jaar en ouder. Zij hebben aan den lijve ondervonden wat het betekende om onvrij te zijn.

Wat gaan we doen?

4 mei 2018

Column JoMo

Met regelmaat krijg ik allerlei magazines, nieuwsbrieven en aankondigingen in mijn (elektronische) brievenbus, met aanbevelingen hoe ik mij kan vermaken.

Koningsdag

27 april 2018

Column Henkoo

Het versieren begon al woensdag. Mannen met ladders en kleine oranje vlaggetjes waren er druk mee bezig. Ik vond de vlaggetjes wat aan de kleine kant, maar...

Een nieuw begin

27 april 2018

Column JoMo

Het is gelukt. We hebben een nieuwe coalitie in de maak. Niks raadsbreed akkoord of bruggen slaan tussen links en rechts. Gewoon alle tegenstemmers bij elkaar.

Zomer...

20 april 2018

Column Henkoo

Loop ik lekker in het zonnetje in het centrum te genieten van de Waterlooplein-achtige uitstallingen op de trottoirs, kom ik de uitgever van de Flessenpost tegen.

Een soapserie genaamd... de Fabelstjeskrant

20 april 2018

Column JoMo

Gerrit de Postduif bericht het volgende... Juffrouw Ooijevaar en juffrouw Mier hebben het beste voor met het Dierenbos. Als de gebroeders Bever weer eens met een nieuw plannetje komen...

Goede start

13 april 2018

Column Henkoo

Hij zit er net. Koos Bruin van BBB. En hij doet de naam van zijn partij , Behoorlijk Bestuur Bergen...

Feest boek

13 april 2018

Column JoMo

Oei, dat is toch ook wat. Dacht ik al mijn filmpjes, vakantiekiekjes, duimpjes, smileys en pikante complimentjes met mijn honderden vrienden in kleine kring te kunnen delen...

Kruisig hem!

6 april 2018

Column JoMo

Voor wat hoort wat. Een soort universele gedragscode in het zakelijk verkeer.

Informeren... en een nieuwe chef-kok

6 april 2018

Column Henkoo

Er is een informateur bezig geweest in Bergens politiek landschap.

Ik hoop dat alle partijen voldoende water meenemen om de wijn bij te mengen

30 maart 2018

Column JoMo

Het nieuwe toverwoord is “raadsprogramma”. Een soort raadsbrede coalitie.

Onmisbaar

30 maart 2018

Column Henkoo

Een van de constateringen na de afgelopen verkiezingen is dat Bergen wel één gemeente is maar bepaald géén gemeenschap.

Kunstzinnige kartonnen dozen graaiers

23 maart 2018

Column JoMo

Moeten we het over de verkiezingen hebben of over de aankomende lente?

Probleem?

23 maart 2018

Column Henkoo

Zo, de verkiezingen zijn achter de rug. Zijn we er op vooruit gegaan? Dat moet nog blijken.

De jeugd ja!

16 maart 2018

Column: JoMo

Met verbazing heb ik naar Monitor gekeken op TV, gevolgd door de wijze woorden van de oude milieuvoorvechter Terlouw over de transitie naar fossielvrije energie en de plastic soep in de oceanen.

Ineens...

9 maart 2018

Column Henkoo

Ineens is het niet meer eens of oneens over het betrekken van inwoners bij politieke plannenmakerij.

Voorspel

2 maart 2018

Column Henkoo

Het voorspel mag nog 19 dagen duren. Dan is het zover. Wordt er intussen al iets duidelijk voor ons. Koersen we af op een politieke aardverschuiving in onze gemeente?

Leed Night Show

2 maart 2018

Column JoMo

Commerciële TV-zenders hebben een nieuwe inkomstenbron gevonden. De Leed-night show. De Johnny’s, Paul’s en Beau’s van deze wereld...

Handen vol

23 februari 2018

Column Henkoo

Lof voor de Duinstreek. Daarin is veel ruimte voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Alle partijen krijgen volop gelegenheid visie te verkondigen. Wekelijks kunnen zij dat doen door te reageren op een stelling. Wat valt mij daarbij op?

Een olympische uitglijer

16 februari 2018

Column JoMo

“Goud fornuis met zilveren roest” schetterde de overenthousiaste reporter op mijn autoradio. Is dit een sprookjesprogramma over schattige keuken-prinsesjes? Welnee, het gaat hier om Olympische schaatsprestaties.

5 weken nog...

16 februari 2018

Column Henkoo

Het duurt nog maar 5 weken en dan gaan we. Wat gaan we? Onze stem uitbrengen natuurlijk! Het is immers het feest van de democratie. Het moment waarop zittende volksvertegenwoordigers afgerekend worden op hun, al of niet, nakomen van verkiezingsbeloftes.

Haast u langzaam...

9 februari 2018

Column JoMo

Een rebelse partij met aan boord een snufje list en bedrog. Dat is toch op z’n minst een wat aparte affichering van de lijsttrekker van de politieke partij, die straks als Gemeentebelangen BES de verkiezingen ingaat.

Dromen of verlakkerij

9 februari 2018

Column Henkoo

Hoeveel jongeren tussen de 18 en 27 jaar wonen er eigenlijk in de gemeente Bergen? En hoeveel 20 tot 40 jarigen vertrekken (nood)gedwongen naar elders? Gedwongen door het grote gebrek aan betaalbare woningen? Ik weet het niet, maar het zijn er heel veel!

Cum fraude

2 februari 2018

Column Henkoo

Ik ben zeer onder de indruk van de uitgebreide sollicitatie van onze anchor man Robbie naar de functie van wethouder voor Gemeentebelangen BES. De onderbouwing van zijn sollicitatie maakt hem, mijns inziens, buitengewoon geschikt voor zo'n functie.

Stem wijzer?

2 februari 2018

Column JoMo

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet duidelijk worden waarin de acht deelnemende partijen zich van elkaar onderscheiden. Daarvoor bieden gewiekste bureaus een service aan in de vorm van een stemwijzer.

Impuls vissers

26 januari 2018

Column JoMo

We hebben meer dan twee miljoen hobbyvissers in ons land. U kent ze wel. Langs de oever onder een legerbruine parasol, stoere parka om de schouders, een flesje bier binnen handbereik en turend naar het simmetje.

Vraag...

26 januari 2018

Column Henkoo

Vraag ik mij af hoe dat nu eigenlijk werkt. Het gemeentebestuur? Vaart dat zijn eigen koers of voert dat een programma uit dat na de aanstaande verkiezingen door de winnaars daarvan in elkaar wordt gestoken?

Virtueel

19 januari 2018

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Waterschappelijk

19 januari 2018

Column JoMo

Wat komt er toch een kolossale hoeveelheid regen naar beneden. Dat gevoegd bij de westerstormen, mag het een wonder heten, dat we nog niet onder water staan. Hoewel veel landerijen zijn veranderd in binnenmeren, blijken we telkens weer in staat de grote hoeveelheden regenwater af te voeren naar de zee.

Zijn hardlopers doodlopers?

Column JoMo

Zijn hardlopers doodlopers? Tocardo is failliet! Wie zegt u? Dat is dat bedrijf uit Den Oever, dat getijdeturbines maakt. Energie opwekt uit de stroming, die ontstaat bij eb en vloed. Je weet wel. Er zitten al een paar van die dingen in de Afsluitdijk. Ja, eh…. en?

Virtueel

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Valencia

24 mei 2018

Een paar dagen voor het schoolkamp moest ik als hulpouder afzeggen vanwege een modellenklus. Omdat ik nog in het bezit ben van een eigen glimlach en een jaloersmakende kop haar...

Terug