Deel

Laakbaar, strafbare insinuaties, karaktermoord, onderbuik-niveau en ranzige beschimpingen

Column: Rob van de Pas

Laakbaar, strafbare insinuaties, karaktermoord, onderbuik-niveau en ranzige beschimpingen

Ruim een jaar geleden diende een van onze geridderde NIMBY’s, middels een ingezonden brief, mij stevig van repliek omdat ik behoorlijk boos was op de starre en rechtlijnige benadering van zaken die door de Stichting Mr Frits Zeiler telkenmale aan de Raad van State worden voorgelegd. U weet inmiddels uitentreuren hoe ik daar over denk, dus voorlopig laat ik de vier mannen en drie vrouwen van de voornoemde stichting lekker vergaderen in hun guerrilla-bunkertje.

Wat ik u niet wil onthouden is een alinea uit het bozige epistel van de bewuste brievenschrijver. Ik citeer: ,,Dat de heer Van de Pas zijn columns gebruikt om plaatselijke ondernemers te bedienen is niet nieuw, de meeste van zijn schrijfsels voeren dat thema. Enig googelen levert al snel fraaie beelden van zijn warme banden in die kringen. Dat hij daarbij on-beargumenteerde verdachtmakingen niet schuwt en de waarheid zo nodig wat bijbuigt is evenmin nieuw.”

Verder in zijn brief gebruikt hij nog termen als: laakbaar, strafbare insinuaties, karaktermoord, onderbuik-niveau en ranzige beschimpingen. Als klap op de vuurpijl suggereerde hij dat ik als columnist maar ontslagen moest worden.
Prima, de man heeft een mening en is het blijkbaar niet met mijn schrijfstijl eens. Nou lig ik niet zo snel wakker van een stevige ingezonden brief, want ik ben zelf ook niet vies van een prikkelende column. En zoals de Engelsen zeggen:” ‘If you can’t stand the heat, get out of the kitchen’. Iets van je af schrijven kan zeer therapeutisch werken en voorkomt mogelijk zelfs dichtgeslibde kransslagaderen van ergernis.

Maar terug naar de zaak. Ik ben dus een ‘laakbare’ frontsoldaat van plaatselijke ondernemers. Ik heb ‘strafbare’ warme banden in de Bergense zakelijke kringen en laat dat duidelijk merken in mijn ‘ranzige’ stukkies. Nou ja, dat klopt als een bus en wat is daar mis mee? De uitzonderlijke leefbaarheid en bovengemiddelde aantrekkelijkheid van ons kunstenaarsdorp wordt door verschillende elementen bepaald. De ondernemers, winkeliers en mijn overige zakelijke kringen maken daar in bescheiden mate deel van uit. En ja, ik ben een voorstander van verantwoorde vernieuwingen, verbeteringen en veranderingen in ons dorp Bergen.

Maar ook in Bergen aan Zee. Daar zijn deze week door ‘mijn zakelijke vrienden’ plannen gepresenteerd om Hotel Nassau Bergen en haar omgeving een broodnodige metamorfose te laten ondergaan. Hiermee willen zij een belangrijke stap zetten om het toekomstperspectief van Bergen aan Zee als aantrekkelijke badplaats te behouden en te verbeteren. Dat verdient een positieve grondhouding. Zeker niet klakkeloos adopteren, maar objectief kritisch meedenken. Daar staan mijn ‘bevriende’ Bergense ondernemers zeker voor open.

Dat er wat gaat veranderen in Bergen aan Zee is een feit. Is dat erg? Ach, het oude karrenpad is reeds door landschapsarchitect Springer vervangen door de huidige Zeeweg , paard en wagen maakten ruim baan voor het gemotoriseerde verkeer en Duitse gasten graven geen kuilen meer.

De ‘oude hoteldame’ is na 70 jaar afgeschreven. Ze mag met pensioen, want ze is technisch en economisch niet meer te reanimeren of zelfs te restaureren. Gun haar in het hiernamaals een nieuwe functie als een zorgvuldig gemalen baksteen. Misschien zullen die oude hotelmuren daar, op de uitgestrekte en oneindige gravelyards, nog bijzondere geheimen uit de tijden van Jacob en Marie van Reenen gaan vrijgeven. Het is goed zo, Bergen aan Zee en haar Nieuwe Nassau mogen wat mij betreft de 21e eeuw gaan ervaren.

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Terug