Deel

La plus ça change

Column: Kraantje

La plus ça change

“Wat een feest van de week hè?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

“Volgens sommigen was het eerder een begrafenisfeest van de democratie. Een hele gure rechtse wind heeft zich over Nederland verspreid als je een aantal commentatoren mag geloven.”

“Heb je geen vertrouwen meer in het systeem omdat je vindt dat het niet bestand is tegen populisten? Dus als de verkiezingsuitslag je niet bevalt, is het de schuld van de democratie? Schijnbaar ziet een aantal mensen toch wel wat in de pianospelende lavendelsnuiver, de jeune premier van de politiek.”

“Denk je niet dat een deel van de stemmen gewoon een proteststem tegen de huidige regering zijn, de ene groep vindt het beleid niet rechts genoeg en een ander deel vindt het weer niet groen genoeg.” “Hoe het ook zij, er staat wel wat te gebeuren in het politieke landschap in ons kikkerlandje.”

“En niet alleen landelijk hè, in Bergen was het deze week ook feest, de nieuwe coalitie werd gepresenteerd. Ze hebben besloten om met Nieuw Vertrouwen te gaan besturen.” “Daar zijn ze wel aan toe.” “Wie?” “De inwoners in het bestuur of de bestuurders in elkaar? Weet je wat het is met vertrouwen, het komt te voet en gaat te paard. Daarbij is ook best lastig elkaar te vertrouwen zeker als een partij stiekem achter de schermen met een andere vreemd gaat.”

“Nou, die formateur in Bergen heeft wel voor elkaar gekregen dat maar liefst zeven partijen met elkaar gaan samenwerken.” “Dat is geen geringe prestatie al die kikkers in een kruiwagen te krijgen.” “Of zijn ze niet aan het experimenteren met het kikker syndroom? Denk jij werkelijk dat al die kikkers in de kruiwagen blijven zitten of springen er binnenkort toch niet een paar er weer uit? Is het wel Nieuw Vertrouwen of misschien toch weer oude wijn in nieuwe zakken? Zo’n compromis akkoord lijkt al te vaak meer op een doodgeslagen biertje met een koude slappe bitterbal erbij.” “Tsja, plus ça change plus c’est la même chose.”

En weet je, we leven in een land waar polderen niet alleen voor de Waterschapsverkiezingen belangrijk is, maar waar het een heus werkwoord is. Onze koning is een watermanager en we hebben zelfs gekozen adel, onze dijkgraven.” “Dat is nou tenminste echt Nederlands, daar zit geen zweempje oikofobie bij.”

“En binnenkort hebben we in het college van Bergen ook een jeune premier.” “Werkelijk?” “Ja dat jonge knaapje van het CDA. Vermoedelijk wordt hij alvast in het zadel gehesen zodat die club op termijn kan blijven voorzien in nieuwe aanwas voor de baantjescarrousel.

“Ach ja, het partijkartel zorgt er natuurlijk voor dat ze op een of andere manier aan het pluche blijven plakken. Stel je eens voor dat, god verhoede het, er nieuwe clubs zouden opstaan die de status quo betwisten, die vinden dat vertrouwen niet iets nieuws is maar dat je ten alle tijden het openbaar bestuur moet kunnen vertrouwen.”

“En die samenwerking van al die clubs van verschillende pluimage, denk je dat dan van harte gaat?” “Dat zal toch wel moeten, wil Bergen niet als een soort roerloos schip voort dobberen op de golven van het wantrouwen van de inwoners.”

“Maar, wat dat nieuwe vertrouwen betreft, is het toch vaak quod licet iovi non licet bovi, vind je niet?” “Nou, als je het mij vraagt is het eerder van het soort van Michael Corleone: “keep your friends close but your enemies closer.

Meer 'Columns':

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Terug