Kunstzinnige jutbakken roepen op tot schoonmaken van het strand

Meeuw, krab en vis van strandafval maken afvalprobleem zichtbaar

Kunstzinnige jutbakken roepen op tot schoonmaken van het strand

Woensdag 10 oktober werden drie grote kunstzinnige jutbakken ingewijd door Stichting de Noordzee en NederlandSchoon. Dit gebeurde in het kader van Doe mee, Verlos de Zee. De bakken moeten laten zien hoe groot het afvalprobleem aan de kust is. Daarnaast bieden de bakken gelijk een kunstzinnige oplossing. De kunstwerken werden aangeboden aan de gemeente Bergen en Castricum en zijn gemaakt door  Kunstenaarscollectief Gejut. De constructies worden op drie strandlocaties geplaatst in samenwerking met de firma Gul.

Het kunstenaarscollectief Gejut deed uit de doeken hoe zij strandafval verwerken tot levendige kunst. Stichting De Noordzee vertelde hoe zij werkt aan een schone en gezonde Noordzee, en strandbeheerder Theo Kraan van De BUCH lichtte toe hoe de gemeente actie onderneemt tegen vervuiling. Vincent Breedveld van NederlandSchoon gaf aan dat bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid samen zwerfafval aanpakken. En natuurlijk mocht iedereen een gevonden afvalstuk in de jutbak gooien om hem in te wijden. Het project is een mooi voorbeeld van hoe landelijke en lokale partijen zich samen inzetten voor een schone en Noordzee en schone stranden.

Doe mee, verlos de zee!
De drie unieke jutbakken verbeelden het motto ‘Doe mee, verlos de zee’, het initiatief van Matthijs Lievaart dat oproept strandafval op te rapen en achter te laten in jutbakken die op steeds meer plekken in het land verschijnen. De twee-en-een-halve meter lange bakken zijn afgelopen zomer geplaatst aan de stranden van gemeente Castricum en gemeente Bergen. Strandgangers dragen bij aan een schoon strand door meegenomen of gevonden afval achter te laten in de kunstzinnige containers.

De ku(n)stenaars van Gejut
Marianne Houthuijse en Berry Holtslag jutten al vijf jaar lang strandafval langs de kust van Egmond en geven de gevonden ‘schatten’ een tweede leven in kunstwerken die ze het liefst kustwerken noemen. In vier weken gaven ze een gezicht aan ‘Doe mee, verlos de zee’: een krab, een vis en een meeuw verlossen zich letterlijk van de plasticsoep en schudden het afval van zich af. Aan materiaal was geen gebrek: het atelier van de winkel van Gejut puilt uit van strandafval. Grote stukken plastic, touwen, schoenen, speelgoed en doppen liggen op kleur gesorteerd in grote viskratten.
370 stuks afval per honderd meter

Natuur- en milieuorganisatie Stichting De Noordzee zet zich in voor een gezonde zee vol vis en ander leven. Ze pleit voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement op zee en in havens en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Stichting De Noordzee doet al veertien jaar elk kwartaal op vier kustlocaties onderzoek naar strandafval. Daaruit blijkt dat er per 100 meter gemiddeld 370 afvalitems op het strand liggen: een volle vuilniszak van gemiddeld zo’n 7 kilo. Om aandacht te vragen voor een schone zee organiseert Stichting De Noordzee jaarlijks van 1 t/m 15 augustus de Boskalis Beach Cleanup Tour waarbij langs de héle Noordzeekust afval wordt opgeruimd.

Een afvalvrij strand
“Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu,” aldus Vincent Breedveld van NederlandSchoon: “We werken daarom al 27 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Iedereen houdt van een schoon strand. Alleen door samen te werken zorgen we ervoor dat onze Noordzeestranden ook schoon blijven. Wij zijn er trots op dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan dit opvallende kunstproject met een belangrijke functie.”