Kunstkoppen… gefotografeerd door de bekende Bergense fotograaf Cees Noort

Het boek werd inmiddels al weer 14 jaar geleden gepubliceerd en wordt nu weer door de flessenpost onder de aandacht gebracht. De aankomende maanden passeren vele tientallen bekende Bergense kunstenaars de revue.

De doorlopende expositie van ‘Kunstkoppen’ is te bezichtigen bij Grand Cafe Bourgogne in Schoorl.

De overleden Bergense muzikant en schrijver Thé Lau

Tennis

Intussen maakt iedereen zich op voor de partij. De spelers, de scheidsrechter, de toeschouwers op de tribune langs baan één. De dalende zon zelf kijkt toe. De lange schaduwen op de baan, de resten licht op ‘deucecourt’, links achterin voor de tegenstander, heel het licht voorspelt drama.

Eerder die middag heeft een tamme zon de banen beschenen, waarop tamme partijen werden afgewikkeld tussen de buien door – het is nu zes uur, en droog. Achter de spelers en de scheidsrechter heeft zich op de tribune heel het tennisminnende deel van de dorpsbevolking verzameld.

Hij wipt tijdens de toss van het ene been op het andere – zoals hij van Orlovski, zijn trainer heeft geleerd – om zijn spieren warm te houden. De coach is er niet – een andere pupil speelt gelijktijdig op baan zestien en heeft zijn steun harder nodig, had hij gezegd. “Jij redt het wel, Casper. Probeer niet te veel met je eerste service, val aan als het kan.” Enfin, woorden die coaches spreken.

Hij kijkt naar de umpire, die vanaf zijn duim een munt omhoog laat tollen. Die komt in het bereik van de dalende zonnestralen en reflecteert in de draaiing om en om in zijn eigen oog en dat van de tegenstander. Als hij stilvalt ligt de keuze van Casper boven: kop. Als hij de kans krijgt, kiest hij altijd kop – de koningin. Hij kijkt naar de munt op het rode gravel. Dan schrikt hij op.

“Wat kies je?” De umpire kijkt hem aan, met opgetrokken wenkbrauwen.

Hij was helemaal vergeten een keuze te maken. “Serveren.” zegt hij, en beseft meteen dat hij eigenlijk had willen ontvangen.

Zijn tegenstander wijst naar de schaduwkant van de baan. Casper mag dus de helft van de openingsgame tegen de zon in opslaan.

Dit is geen goed begin, met al dat peinzen en dromen.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.