Alles wat je wilt weten over museum Kranenburgh en galeries

Alles wat je wilt weten over museum Kranenburgh en galeries

 

Museum Kranenburgh biedt deze maanden een uitgebreid zomerprogramma bij zijn zomertentoonstellingen B is for Bird, Het geheim van Gestel en Ans Wortel. Bohemienne in Bergen (te zien t/m 16 september). Er kan onder meer geschilderd worden onder begeleiding van Yvon Bos-Eyssen tijdens thematische schilderworkshops in de museumtuin, het museumcafé serveert een toepasselijk zomermenu en de gastcuratoren van de tentoonstellingen geven persoonlijke rondleidingen.

Nieuw werk Amber Veel en Iris Le Rütte in de beeldentuin van Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh heeft in zijn beeldentuin een aantal bijzondere sculpturen van kunstenaars Amber Veel en Iris Le Rütte. Amber Veel bevestigde haar Schors-huid (2018), vijf gelooide huiden, aan een aantal bomen in de tuin. Er zijn ook werken van Daphne in de wind (2015, brons) en Hazentafel (2006, brons en roestvrijstaal) van Iris Le Rütte bij de beeldencollectie in het groen rond Kranenburgh. Iris Le Rütte geeft op zondag 23 september om 15.00 uur een lezing over haar werk, gratis bij te wonen door museumbezoekers.

Amber Veel
Het werk van Amber Veel is het resultaat van onderzoek naar de geschiedenis van leerlooien. Sinds de Industriële Revolutie worden dierenhuiden gelooid met chroom, een milieubelastende grondstof. Voor die tijd werden plantaardige grondstoffen uit de omgeving gebruikt, zoals looizuur. Amber Veel verdiepte zich in deze in vergetelheid geraakte wijze van leerlooien en past het toe in haar kunst. Na het looien van huiden voorziet zij ze van een boomschors-reliëf, waardoor de huid en het landschap als het ware samensmelten.

Iris Le Rütte
Het poëtische, figuratieve werk van Iris Le Rütte neemt de toeschouwer mee naar een andere wereld, waarin mensen vleugels krijgen of benen bekroond worden met een gouden ei. Op tal van plaatsen in de openbare ruimte zijn de hybride wezens van Le Rütte – combinaties van mens- en diervormen – te vinden. Daphne in de wind laat de metamorfose zien van de klassieke nimf Daphne, naar een scène uit de Metamorfosen van Ovidius. Het beeld legt het moment vast waarop haar hoofd en armen veranderen in lauriertakken terwijl zij tracht te ontsnappen aan haar minnaar, de god Apollo. Bij Hazentafel springen twee hazen van een zwevend tafelblad, een derde leunt erop alsof hij de andere tot orde had willen roepen. De dieren vormen een metafoor voor mensen en hun gedrag. De kijker herkent menselijke gedrag dat hier in een vreemd jasje is gestoken.


Zo 26 aug 2018 | Lezing Iris Le Rütte | aanvang 15.00 u | gratis excl. Museumentree

‘Birds’ zien bij Cinebergen
Zo  19 aug | € 9,50
In het kader van de tentoonstelling B is for Bird programmeert Filmtheater Cinebergen in augustus de laatste van een viertal films waarin de vogel een bijzondere rol speelt. Onze gevederde vriend is immers in alle hoedanigheden ook in de cinema terug te vinden. Als vertederend maatje, als symbool van vrijheid, als magisch wezen, als metafoor voor het ongrijpbare, als spiegel van onze verlangens en angsten.

Zo 19 augustus 15.30 u | Kes (Ken Loach)

Verhaal op Zaal
Zo 26 aug, 16 sep | gratis, exclusief museumentree
Wie kunnen er nu beter over de tentoonstellingen vertellen dan de makers zelf? Iedere maand neemt een andere curator je mee door haar tentoonstelling. Conservator Patricia Bracke-Logeman vertelt over het leven en werk van de excentrieke kunstenares Ans Wortel; gastcurator Caroline Roodenburg neemt je mee langs de meesterwerken van schilder Leo Gestel; en gastcurator Hanne Hagenaars gaat in op haar keuze voor de vogel als onderwerp voor een groepstentoonstelling vol hedendaagse kunst.

Zo 26 augustus 14.00 u | Caroline Roodenburg over Het geheim van Gestel
Zo 16 september 14.00 u | Hanne Hagenaars over B is for Bird

Jazz & Sail
Vr 7 september 19.30 – 22.30 u | gratis entree
Het museum ontvangt de leukste Big Band van Nederland: New Harlem Deluxe verzorgt een swingend optreden. Gratis toegang tot tuin en TAQA-zaal.

Park Meerwijk Middag
Za 8 september 11.00 – 16.00 u | lezing € 3 excl. museumentree; lezing en wandeling € 8 excl. museumentree
Op zaterdag 8 september, tijdens Open Monumentendag, organiseert Museum Kranenburgh samen met de stichting Behoud Bouwkunst Bergen en de Historische Vereniging Bergen een middag rondom het honderdjarig bestaan van Park Meerwijk. Architectuurhistoricus Erik Mattie geeft een lezing over 100 jaar Park Meerwijk en de Amsterdamse School-architectuur in Bergen. Kleine groepen bezoekers mogen voorafgaand aan en na afloop van de lezing onder begeleiding een bescheiden aantal villa’s van binnen bezichtigen. Reserveren verplicht, via rondleidingen@kranenburgh.nl.

Gestel Experience: groepswandeling in en om Kranenburgh
Doorlopend | € 80 per groep, exclusief museumentree
Wandel in en om Museum Kranenburgh in de voetsporen van kunstenaar Leo Gestel met een van onze enthousiaste gidsen. De wandeling langs de plekken waar Gestel vertoefde en schilderde eindigt met een bezoek aan de tentoonstelling Het Geheim van Gestel. De wandeling is op afspraak te reserveren voor groepen tot maximaal 20 personen, duur 90 minuten. Kosten per groep: € 80 exclusief museumentree, exclusief wandelboekje. Meer informatie en reserveren via rondleidingen@kranenburgh.nl.

Workshops in de Studio C Tuinkeet
Do en zo 13.30 -15.00 u | € 3,50 per kind
Deze zomer verhuist Studio C naar buiten! In de knalrode Studio C Tuinkeet kunnen kinderen met hun ouders of oma en opa avontuurlijk aan de slag. Het Studio C-team geeft in de zomermaanden op donderdagen en zondagen workshops in de knusse keet én aan de grote picknicktafels op het gras. De keet is op de overige dagen natuurlijk ook vrij toegankelijk om zelfstandig te komen knutselen. Reserveren voor de workshops via educatie@kranenburgh.nl

Kinderspeurtocht
Doorlopend | gratis, exclusief museumentree
Ook is er deze zomer aan onze balie een speciale kinderspeurtocht vanuit Studio C te krijgen waarbij het nieuwsgierige vosje en de wijze kraanvogel je meenemen op een spannend avontuur door het museum en de beeldentuin. Na afloop krijgt iedere deelnemer een leuke beloning bij de kassabalie.

Zondagochtend-ontbijt voor Vroege Vogels
Iedere zondag vanaf 10.00 uur
Kranenburgh is de hele zomer al om 10.00 uur open. Om dat te vieren serveert het museumcafé deze periode elke zondagochtend een Vroege Vogel-ontbijt. Wel even reserveren via horeca@kranenburgh.nl.

Ga met je kop door de Kunst in Studio Gestel
Doorlopend | gratis, exclusief museumentree
Midden in het museum, bevindt zich Studio Gestel. Hier kun je zelf een portret tekenen geïnspireerd op de stralende vrouwenportretten van de meesterschilder. En als dat niet lukt, kruip dan in de huid van de mysterieuze vrouwfiguur van Leo Gestel en maak een fotoportret in onze studio en deel je portret op social media met #museumkranenburgh.

 


Elegante rijkdom in Museum Het Sterkenhuis

Plooien zijn er in talloze vormen, gedrapeerd of vastgenaaid, functioneel of louter ter versiering, als teken van status of voorgeschreven, maar: altijd elegant. Historisch Museum Het Sterkenhuis koestert zijn unieke textielcollectie met juweeltjes van de Hollandse streekmode waaronder gesteven kappen, damasten rokken en versierde jakken, allemaal kunstig voorzien van plooien. De seizoenstentoonstelling Mooie Plooien toont hoogtepunten uit de collectie van oprichtster Marie van Reenen-Völter, latere aanwinsten van Het Sterkenhuis en hedendaags werk. Te zien t/m 28 oktober 2018.

Plooien in Bergen

Museum Het Sterkenhuis laat zien hoe de plooien van de kappen, gedragen bij de streekdracht, werden gemaakt. En hoe dames op het platteland weliswaar de mode volgden, maar die vertaalden naar eigen smaak. Textielkunstenares Gerda Schimmel (1953) laat zich in Het Sterkenhuis inspireren door de rijke geschiedenis van de streekdracht. Van lange stroken wegwerptextiel maakt zij prachtige vormen door te vouwen en in wisselende ritmes te rijgen en aan te snoeren.

Vanaf de oudheid

Mooie Plooien gaat terug tot de oude Egyptenaren, die gebruikmaakten van een speciale techniek voor het weven van geplooide stoffen. Textielkunstenares Ann Richards (1947), gespecialiseerd in deze techniek, weefde speciaal voor de tentoonstelling een aantal bijzondere stoffen. Prachtige voorbeelden van archeologisch textiel vertellen de geschiedenis van diverse oude plooitechnieken.

Plooien in de mode

Natuurlijk is er ook aandacht voor de rol van plooien in het modebeeld. Historische kleding laat zien hoe plooien het silhouet van de vrouw door de eeuwen heen vormen én veranderen. Van 18e-eeuwse zware damasten rokken met diepe plooien tot grote, poffend geplooide mouwen met strakke manchetten vanaf 1830. De plooi verdwijnt nooit helemaal uit het modebeeld, ook niet met het functioneler worden van kleding in de 20e eeuw. Gelukkig maar, want plooien blijven een plezier om naar te kijken.

Tentoonstelling Mooie Plooien | Museum Het Sterkenhuis |  t/m 28 oktober 2018


Boomsculptuur Anne de Vries staat nu bij Kranenburgh

Foto: Peter H. Toxopeus

De tuin van Museum Kranenburgh wordt tijdelijk een bijzondere boom rijker. Mask Off  lijkt op het eerste oog een echte boom, maar niets is minder waar. Kunstenaar Anne de Vries (1977) ontwierp zijn sculptuur middels digitale technieken en liet deze op levensgroot formaat uitvoeren in kunststof. In het werk van Anne de Vries is te zien dat hij opgroeide in het digitale tijdperk, waarin je de werkelijkheid eenvoudig naar je hand kan zetten. Realiteit en manipulatie vinden elkaar in deze mysterieuze sculptuur.

Boze boom tegen klimaatverandering
Het werk mag dan gemaakt zijn met behulp van technologie, het is er geen lofzang op. De boom is kaal en donker; verbrand en weer verder gegroeid en heeft een griezelige grimas.  De Vries maakte zijn sculptuur ook als aanklacht tegen klimaatverandering en de toenemende druk die de mens uitoefent op de natuur. Mask Off is vanaf maandag 12 maart een jaar lang te bewonderen op de plek waar het naar verlangt: in de natuurlijke – en sprookjesachtige – omgeving van Kranenburghs beeldenbos.

Met dank aan Galerie Martin van Zomeren.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Alles wat je wilt weten over museum Kranenburgh en galeries Alles wat je wilt weten over museum Kranenburgh en galeries Alles wat je wilt weten over museum Kranenburgh en galeries Alles wat je wilt weten over museum Kranenburgh en galeries