Deel

advertentie

Kunst enzo

Kunst enzo

Wat jullie misschien niet van mij weten, is dat ik sinds een jaar of drie zo nu en dan wat nevenactiviteiten verricht voor onze lokale televisie. Heel eerlijk, ik ben daar geen glorende ster. Ondanks mijn rete-interessant bedachte vragen! Maar zogauw het voor het echie moet, ga ik nog weleens haperen. Van vloed naar eb, zeg ik zelf. Dat neemt allemaal niet weg. I know what I bring to the party. Met een camera op pad en daarna gezamenlijk zo’n item in elkaar draaien, ik heb er plezier in. En dat is precies wat ik mezelf heb toegezegd op de helft van mijn leven. Plezier.

Eenmaal opgenomen in de club, werd mijn bijdrage voor diverse evenementen verzocht. Waaronder Kunst10Daagse Bergen. Een gezellig camerateam, inclusief mijn gezellige zelf, kuierde langs Huize Glorie tot aan De Voert en van het Plein tot aan Sluistuinen.

Met camera op de schouder bleken wij gewaardeerde binnenkomers, voor wie alle tijd werd gemaakt. ‘U bent genoemd’, zeiden we dan bij vertrek.

Kunst van de bovenste- en eigenlijk elke denkbare plank. Bewonderen en verwonderen. Natuurlijk zijn er de productieve dorpsgenoten die hun perceel inrichten tot galerie om hun eigen interpretaties tentoon te stellen. Maar voor de gevestigde namen heet het werk, en zij die in de openbare ruimten exposeren, verwelkomen in die tien dagen hordes publiek uit de wijde omtrek. Willem Schotten is altijd een must-see. Hij tovert juweeltjes van objecten uit spullen die jij in je kliko mietert of aan de weg zet. En Jos Apeldoorn, nog zo’n all-time favorite, beitelt aan boomstammen dat het een lieve lust is.

Met Berry Zeemensch stond ik een jaar geleden op de begraafplaats aan de Kerkedijk, waar hij zijn projecten exposeerde. Ons gesprek bereikte het woord ‘dood’ en precies op dat moment gierde een straaljager met een hellevaart over onze hoofden. En dan die keer dat edelsmid Arnold Bakker voor de ingezoomde lens een ring met edelsteen aan mijn vinger schoof. Nee, ik koester geen illusies, daarvoor schoof ie ‘m iets te snel weer terug.

En net toen ik dacht: ‘Kan het nog spannender?’, was daar Judith van Lunsen, oftewel Xerxa. Ze leidde ons langs haar kunstinstallaties in The Banque aan het Plein. Een ervan beeldde een golvend, extensief orgasme uit. Dat was mij er eentje. Judith dan. Tijdens het monteren van onze beelden, bleek de content te omvangrijk. Jammer. Judith was dé tegenhanger van de valabele deelname.

B&B In de Aap bood dat jaar een verrassend full programma met theatervoorstellingen van 20 minuten. Tussendoor stonden tapas en wijn klaar. Het was snel volgeboekt maar ik mocht nog aanschuiven. Als tegenprestatie zou ik wat bruisende foto’s van de avond maken. Daarvoor leende ik een zeer professionele, maar voor mij onbekende camera van een bevriende fotograaf. Note to self: nooit meer doen. Want ’s avonds thuis keek ik terug op een veelbewogen avond.

Bergen barst uit z’n voegen van de kunst, daar hebben we geen evenement voor nodig. En toch.. Een vol dorp met fietsende en wandelende mensen op zoek naar de vlaggetjes, het heeft iets. Volgend jaar zetten we de Kunst weer vol aan. Ik beloof het. En dan ga ik rete-intelligente vragen stellen. Ik denk niet dat het mij een media-award op gaat leveren. Maar het neemt niks weg. I know what I bring to the party.

Marion van Dam

advertentie

Meer 'Columns':

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

Terug