Deel

advertentie

Kristal in de wijn. Hoe komt dat nou?

Door: Renée Bakker

Kristal in de wijn. Hoe komt dat nou?

Je kent het wel. Het laatste slokje van je wijn zit vol met een soort doorzichtig spul, het lijkt op suiker of glas. Hoe komt dat nou?
Kristal is doodnormaal in een wijn, onschadelijk voor je gezondheid en onschadelijk voor de wijn. Meestal zie je het kristal in witte wijnen, dit komt omdat witte wijnen meer zuren bevatten. Maar ook in rode wijn kan het voorkomen. Die kristallen komen in de wijn door wijnsteenzuur in combinatie met nog wat dingen zoals kalium. Wijnsteenzuur is een natuurlijk zuur dat aanwezig is in de druiven en automatisch in de wijn terechtkomt. Dit zuur kristalliseert door een daling in temperatuur, bijvoorbeeld als je een fles in een koele kelder neerlegt of tijdens het vervoer.
Sommige wijnmakers proberen deze kristallisering te voorkomen door de wijn sterk te koelen, tot net onder het vriespunt, vóór de botteling. Vlak voor de botteling filteren de wijnmakers de wijn, waardoor het kristal uit de wijn gefilterd wordt. Daarmee filter je ook een deel van de aroma’s weg, dus het is niet echt gewenst.

Wijnsteenzuur kun je ook zo in de winkel kopen. Het wijnsteenzuur kan zich tijdens de gisting en rijping verder ontwikkelen, dan blijft het tegen de wanden van de barriques (vaten) kleven. De kristallen worden van de wand afgeschraapt en gezuiverd. De kristallen worden verkocht om (te) zoete wijnen aan te zuren, maar ook wordt wijnsteenzuur verkocht als zuurmiddel aan de voedingsindustrie en vervolgens gebruikt in frisdranken en voedingswaren. Leuk weetje.

Wat zeggen die kristallen dan over de wijn?
Als er kristal in een wijn te vinden is, is dat een teken dat er een hoog gehalte aan mineralen in de wijn zit. Ook is het zo dat bij langzame vergisting van de wijn bij een lage temperatuur er meer geuren en aroma’s in de wijn bewaard blijven. Hoe langzamer de vergisting hoe minder wijnsteen zich ontwikkelt in het vat, maar hoe sneller en meer wijnsteen zich kan ontwikkelen in de fles. Het geeft in die zin wel aan dat de wijn met aandacht en vakmanschap gemaakt is.

Kristallen hebben niet echt een lekker mondgevoel vind ik. Je zou kristallen in de wijn kunnen voorkomen door de wijn te decanteren. Decanteren betekent dat je de fles wijn overschenkt in een karaf. Je schenkt de volledige fles in de karaf totdat er kristallen bijkomen, dan stop je uiteraard. Let er wel op dat als er veel zuurstof bij de wijn komt de witte wijn zijn boeket, frisheid en aroma’s verliest. Een betere optie vind ik dus om voorzichtig de wijn in een glas te schenken en te zorgen dat er zo veel mogelijk wijnsteen in de fles achterblijft. (Tip: zet de fles een paar uur voor het drinken rechtop, zodat alle kristallen naar beneden kunnen zakken.)

Nou, ik vind het zelf behoorlijk koud buiten. Ik ben bijna bang dat ik zelf kristalliseer.

Proost!
Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Zelf een hogeschool pizza bereiden? Het is makkelijker dan je denkt

10 juni 2022

Ook leuk om samen met de kinderen te doen...

De smaak van je pizza valt of staat met je bodem. Je wilt deze natuurlijk niet te vet, niet te droog, niet te dik, én niet te dun hebben.

Vakantie

10 juni 2022

Door: Renée Bakker

Het seizoen van de vakantiebestemmingdiscussies is bij ons thuis weer van start gegaan. Het is eigenlijk al vrij duidelijk want vorig jaar stond een wijnreis naar Frankrijk en Spanje op de planning. Maar ja, waar in Frankrijk en Spanje gaan we dan naartoe?

Dronken Pasta en Corriente…

3 juni 2022

Door: Anouk Mak

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen.

Zelf garnalenkroketten maken…

3 juni 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Met trots presenteren wij onze nieuwe foodblogger Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het ook een therapeutische werking hebben. Toen de pandemie uitbrak en tijdens de daarop volgende lockdown was het duidelijk wat Henk zou doen: koken!

Misschien wel de allerlekkerste risotto van de hele wereld…

27 mei 2022

Truffelrisotto met wilde paddenstoelen

Heerlijk smeuïge risotto met truffel is erg makkelijk om te maken en ideaal voor een gezellig dinertje. Wij gebruikten truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Malle combi’s met de Limburgse staander

27 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (8)

20 mei 2022

De Molenschuur: Zeebaars met coquilles, gerookte paling-beurre blanc, romanesco en knolselderijcrème

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De supermarktwijntjes

20 mei 2022

Door: Renée Bakker

Ik ben een student, dus ik ben skeer (lees: blut). Laten we nou eerlijk zijn, het is tegenwoordig toch onmogelijk om rond te komen? Maar goed, dat weten we zo langzamerhand wel. Weet je wat ik nou zo moeilijk vind? Besparen op wijn.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)

13 mei 2022

De Lamoraal Meatloaf +- 8 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

13 mei 2022

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (6)

6 mei 2022

Strandpaviljoen Zuid: Linzencurry met kabeljauw en beurre blanc

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Bio Bullshit?

6 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (5)

29 april 2022

Panna cotta met rood fruit van The Bourbon Room

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De wijnen uit Kreta

29 april 2022

Door: Renée Bakker

Afgelopen zaterdag hadden we in de winkel een van onze importeurs op bezoek, gespecialiseerd in wijnen uit Kreta. Dat hoor je niet zo vaak hé? Wijn uit Kreta. Nou, het is verdraaid lekker.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (4)

22 april 2022

Duinvermaak - Melanzane alla Parmigiana

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Koken naar de wijn…

22 april 2022

Door: Anouk Mak

Meestal wordt er eerst een gerecht gekozen en daarna een passende wijn. Maar het kan net zo goed andersom. Dit gerecht is hier dan ook uit voortgekomen.

Manzanilla Olé

15 april 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (3)

15 april 2022

Roel van Oostrum – executive-chef – blooming

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.  

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek

8 april 2022

Steak tartaar ‘Surf & Turf’ van Remco Sterk – chef-kok, 4 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

De kurkentrekker van opa & oma

8 april 2022

Door: Renée Bakker

Mijn opa & oma zijn 55 jaar geleden getrouwd. Op hun trouwdag hebben ze een kurkentrekker cadeau gekregen. Vijfenvijftig jaar later sta ik afgelopen vrijdag te klooien met die kurkentrekker met de gedachte: ‘voor dit soort dingen neem ik dus de volgende keer mijn eigen kelnersmes mee’, ‘hoezo hebben zij niet een kelnersmes’, ‘hoe werkt dit?’

Pindasoep én wijn…

1 april 2022

Door: Anouk Mak

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit het Bergens Kookboek

1 april 2022

Gestoomde gamba’s met knoflook van restaurant de Oude Prins (2 personen)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes geworden. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

26 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

25 maart 2022

21 Barbecuetips...

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt.

Voor de liefhebbers…

18 maart 2022

De Hollandse asperges zijn weer in aantocht

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken. Dat is ongeveer twee weken eerder dan gebruikelijk, vertellen kwekers uit Limburg en Noord-Brabant. ,

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

18 maart 2022

Door: Sander Rijke

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

Vega/vegan shoarma bowl

11 maart 2022

Door: Anouk Mak

Wijntip: Grüner Veltliner...

Botermalse kool met sukadesteak en pastinaak

11 maart 2022

Door: Ismael Wijnsma

Huiskok Ismael Wijnsma schudt weer een topgerecht voor ons uit zijn mouw. Prachtig om te zien, nog beter om op te eten!

Beste Jonnie, Deel 4

4 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Een onderschat visje…

4 maart 2022

Ansjovis. Ingeblikt, ingelegd in zuur of vers van de grill

Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen. In elk land waar hij gevangen wordt, is hij geliefd en houden ze er hun eigen tradities en bereidingswijzen op na. Vers, gepekeld of juist ingelegd in zuur, de veelzijdige ansjovis kan het allemaal hebben.

Bijzonder recept: Surinaamse kippenlevertjes

25 februari 2022

Door Bergenaar Stenley Joemrati

Hoe te beginnen...

Het laatste nieuws van de Rioja

25 februari 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm.

Je hebt zoet, zout, zuur, bitter én umami

18 februari 2022

Door: Anouk Mak

Ik was inspiratie aan het opdoen voor een lekkere maaltijd en stuitte op een veganistisch gerecht waar shiro miso in gebruikt wordt.

Beste Jonnie, Deel 3

11 februari 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Partij Ons Dorp
close-link
Terug