Deel

advertentie

Kristal in de wijn. Hoe komt dat nou?

Door: Renée Bakker

Kristal in de wijn. Hoe komt dat nou?

Je kent het wel. Het laatste slokje van je wijn zit vol met een soort doorzichtig spul, het lijkt op suiker of glas. Hoe komt dat nou?
Kristal is doodnormaal in een wijn, onschadelijk voor je gezondheid en onschadelijk voor de wijn. Meestal zie je het kristal in witte wijnen, dit komt omdat witte wijnen meer zuren bevatten. Maar ook in rode wijn kan het voorkomen. Die kristallen komen in de wijn door wijnsteenzuur in combinatie met nog wat dingen zoals kalium. Wijnsteenzuur is een natuurlijk zuur dat aanwezig is in de druiven en automatisch in de wijn terechtkomt. Dit zuur kristalliseert door een daling in temperatuur, bijvoorbeeld als je een fles in een koele kelder neerlegt of tijdens het vervoer.
Sommige wijnmakers proberen deze kristallisering te voorkomen door de wijn sterk te koelen, tot net onder het vriespunt, vóór de botteling. Vlak voor de botteling filteren de wijnmakers de wijn, waardoor het kristal uit de wijn gefilterd wordt. Daarmee filter je ook een deel van de aroma’s weg, dus het is niet echt gewenst.

Wijnsteenzuur kun je ook zo in de winkel kopen. Het wijnsteenzuur kan zich tijdens de gisting en rijping verder ontwikkelen, dan blijft het tegen de wanden van de barriques (vaten) kleven. De kristallen worden van de wand afgeschraapt en gezuiverd. De kristallen worden verkocht om (te) zoete wijnen aan te zuren, maar ook wordt wijnsteenzuur verkocht als zuurmiddel aan de voedingsindustrie en vervolgens gebruikt in frisdranken en voedingswaren. Leuk weetje.

Wat zeggen die kristallen dan over de wijn?
Als er kristal in een wijn te vinden is, is dat een teken dat er een hoog gehalte aan mineralen in de wijn zit. Ook is het zo dat bij langzame vergisting van de wijn bij een lage temperatuur er meer geuren en aroma’s in de wijn bewaard blijven. Hoe langzamer de vergisting hoe minder wijnsteen zich ontwikkelt in het vat, maar hoe sneller en meer wijnsteen zich kan ontwikkelen in de fles. Het geeft in die zin wel aan dat de wijn met aandacht en vakmanschap gemaakt is.

Kristallen hebben niet echt een lekker mondgevoel vind ik. Je zou kristallen in de wijn kunnen voorkomen door de wijn te decanteren. Decanteren betekent dat je de fles wijn overschenkt in een karaf. Je schenkt de volledige fles in de karaf totdat er kristallen bijkomen, dan stop je uiteraard. Let er wel op dat als er veel zuurstof bij de wijn komt de witte wijn zijn boeket, frisheid en aroma’s verliest. Een betere optie vind ik dus om voorzichtig de wijn in een glas te schenken en te zorgen dat er zo veel mogelijk wijnsteen in de fles achterblijft. (Tip: zet de fles een paar uur voor het drinken rechtop, zodat alle kristallen naar beneden kunnen zakken.)

Nou, ik vind het zelf behoorlijk koud buiten. Ik ben bijna bang dat ik zelf kristalliseer.

Proost!
Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

Partij Ons Dorp
close-link
Terug