Kranenburgh Zomerprogramma 2018

Programma t/m 8 september

Kranenburgh Zomerprogramma 2018

Museum Kranenburgh biedt deze maanden een uitgebreid zomerprogramma bij zijn zomertentoonstellingen B is for Bird, Het geheim van Gestel en Ans Wortel. Bohemienne in Bergen (te zien t/m 16 september). Er kan onder meer geschilderd worden onder begeleiding van Yvon Bos-Eyssen tijdens thematische schilderworkshops in de museumtuin, het museumcafé serveert een toepasselijk zomermenu en de gastcuratoren van de tentoonstellingen geven persoonlijke rondleidingen.

‘Birds’ zien bij Cinebergen
Zo 8, 15 juli, 5, 19 aug | € 9,50
In het kader van de tentoonstelling B is for Bird programmeert Filmtheater Cinebergen in juli en augustus een viertal film waarin de vogel een bijzondere rol speelt. Onze gevederde vriend is immers in alle hoedanigheden ook in de cinema terug te vinden. Als vertederend maatje, als symbool van vrijheid, als magisch wezen, als metafoor voor het ongrijpbare, als spiegel van onze verlangens en angsten.

Zo 8 juli 15.30 u | Birdman (Alejandro González Iñárritu)
Zo 15 juli 15.30 u | De Wilde Stad (Mark Verkerk)
Zo 5 augustus 15.30 u | Bird People (Pascale Ferran)
Zo 19 augustus 15.30 u | Kes (Ken Loach)

KinderMuziekFestival
Zo 15 juli 10.00 uur | uitverkocht
Flamenco, Samba, Klezmer, Bachata, Klassiek, Rap, Pop, Dance, Jazz, Folk, Country, Capoeira; het programma van het KindermuziekFestival barst uit zijn voegen. Samba Salad heeft ook dit jaar weer een prachtig programma samengesteld voor jong en oud. Naast optredens zijn er onder meer workshops en een festivalspeurtocht. Het thema van deze editie is Jarig, omdat Samba Salad en Museum Kranenburgh dit jaar allebei jarig zijn. Het festival is uitverkocht, maar bij mooi weer zijn er op de dag zelf nog enkele kaarten verkrijgbaar aan de deur.

Schilderen in de museumtuin met Yvon Bos-Eyssen
Zo 22 juli, 5 aug | € 30 p.p. per les incl. materialen
Deze zomer wordt er een aantal weekends geschilderd in de lommerrijke tuin van Kranenburgh onder professionele leiding van Yvon Bos-Eyssen. Iedere workshop heeft één van de tentoonstellingen als thema. Voel je even Leo, Ans of een hedendaagse kunstvogel. Telefonisch te reserveren bij Yvon Bos-Eyssen: 06-293 57 237. De workshops vervallen bij minder dan 4 aanmeldingen of slecht weer.

Zo 22 juli 11.00 – 13.00 u | Thema Ans Wortel
Zo 5 augustus 11.00 – 13.00 u | Thema Leo Gestel

Verhaal op Zaal
Zo 22 juli, 26 aug, 16 sep | gratis, exclusief museumentree
Wie kunnen er nu beter over de tentoonstellingen vertellen dan de makers zelf? Iedere maand neemt een andere curator je mee door haar tentoonstelling. Conservator Patricia Bracke-Logeman vertelt over het leven en werk van de excentrieke kunstenares Ans Wortel; gastcurator Caroline Roodenburg neemt je mee langs de meesterwerken van schilder Leo Gestel; en gastcurator Hanne Hagenaars gaat in op haar keuze voor de vogel als onderwerp voor een groepstentoonstelling vol hedendaagse kunst.

Zo 22 juli 14.00 u | Patricia Bracke-Logeman over Ans Wortel
Zo 26 augustus 14.00 u | Caroline Roodenburg over Het geheim van Gestel
Zo 16 september 14.00 u | Hanne Hagenaars over B is for Bird

Lichtjesavond
Wo 1 augustus 20.00 – 22.30 u | gratis entree
In samenwerking met The Holland International Music Sessions wordt een avond vol klassieke muziek georganiseerd. Topmuzikanten Meilin Ai (piano, China), Elly Suh (viool, Zuid-Korea) Mana Oguchi (piano, Japan) en het Orion Trio (Hongarije) spelen onder meer werken van Beethoven, Ravel en Brahms. Gratis toegang tot de sfeervol verlichte tuin en de TAQA-zaal.

Teckeltocht met Patricia Bracke-Logeman en hond
Za 4 augustus 11.00 u | € 4 excl. wandelboekje
Wandel mee met onze conservator Patricia Bracke-Logeman en haar hondje langs de plekken in Bergen die Gestel schilderde. Honden: ze mogen nooit mee in het museum, maar wél op een wandeling door Bergen natuurlijk! Houdt jouw hond ook zo van kunst? Gun je hond dan deze tocht. Heeft u geen teckel maar een collie, herdershond of poedel, aangelijnd en bij goed gedrag mag hij mee. De wandeling duurt ongeveer een uur. Kosten per persoon: €4, exclusief wandelboekje. Reserveren verplicht, via [email protected].

Jazz & Sail
Vr 7 september 19.30 – 22.30 u | gratis entree
Het museum ontvangt de leukste Big Band van Nederland: New Harlem Deluxe verzorgt een swingend optreden. Gratis toegang tot tuin en TAQA-zaal.

Park Meerwijk Middag
Za 8 september 11.00 – 16.00 u | lezing € 3 excl. museumentree; lezing en wandeling € 8 excl. museumentree
Op zaterdag 8 september, tijdens Open Monumentendag, organiseert Museum Kranenburgh samen met de stichting Behoud Bouwkunst Bergen en de Historische Vereniging Bergen een middag rondom het honderdjarig bestaan van Park Meerwijk. Architectuurhistoricus Erik Mattie geeft een lezing over 100 jaar Park Meerwijk en de Amsterdamse School-architectuur in Bergen. Kleine groepen bezoekers mogen voorafgaand aan en na afloop van de lezing onder begeleiding een bescheiden aantal villa’s van binnen bezichtigen. Reserveren verplicht, via [email protected].

Gestel Experience: groepswandeling in en om Kranenburgh
Doorlopend | € 80 per groep, exclusief museumentree
Wandel in en om Museum Kranenburgh in de voetsporen van kunstenaar Leo Gestel met een van onze enthousiaste gidsen. De wandeling langs de plekken waar Gestel vertoefde en schilderde eindigt met een bezoek aan de tentoonstelling Het Geheim van Gestel. De wandeling is op afspraak te reserveren voor groepen tot maximaal 20 personen, duur 90 minuten. Kosten per groep: € 80 exclusief museumentree, exclusief wandelboekje. Meer informatie en reserveren via [email protected].

Workshops in de Studio C Tuinkeet
Do en zo 13.30 -15.00 u | € 3,50 per kind
Deze zomer verhuist Studio C naar buiten! In de knalrode Studio C Tuinkeet kunnen kinderen met hun ouders of oma en opa avontuurlijk aan de slag. Het Studio C-team geeft in de zomermaanden op donderdagen en zondagen workshops in de knusse keet én aan de grote picknicktafels op het gras. De keet is op de overige dagen natuurlijk ook vrij toegankelijk om zelfstandig te komen knutselen. Reserveren voor de workshops via [email protected]

Kinderspeurtocht
Doorlopend | gratis, exclusief museumentree
Ook is er deze zomer aan onze balie een speciale kinderspeurtocht vanuit Studio C te krijgen waarbij het nieuwsgierige vosje en de wijze kraanvogel je meenemen op een spannend avontuur door het museum en de beeldentuin. Na afloop krijgt iedere deelnemer een leuke beloning bij de kassabalie.

Zondagochtend-ontbijt voor Vroege Vogels
Iedere zondag vanaf 10.00 u
Kranenburgh is de hele zomer al om 10.00 uur open. Om dat te vieren serveert het museumcafé deze periode elke zondagochtend een Vroege Vogel-ontbijt. Wel even reserveren via [email protected].

Ga met je kop door de Kunst in Studio Gestel
Doorlopend | gratis, exclusief museumentree
Midden in het museum, bevindt zich Studio Gestel. Hier kun je zelf een portret tekenen geïnspireerd op de stralende vrouwenportretten van de meesterschilder. En als dat niet lukt, kruip dan in de huid van de mysterieuze vrouwfiguur van Leo Gestel en maak een fotoportret in onze studio en deel je portret op social media met #museumkranenburgh.

Fotobijschrift: Patricia Bracke-Logeman en Geer Roobeek (samenstellers Ans Wortel. Bohemienne in Bergen). Foto Aad Hoogendoorn