Deel

advertentie

Kookgod Escoffier zei: “Een goede bouillon is alles in de kookkunst, zonder bouillon kan er niets gedaan worden.”

Een goede bouillon is betrekkelijk eenvoudig én goedkoop te maken

Kookgod Escoffier zei: “Een goede bouillon is alles in de kookkunst, zonder bouillon kan er niets gedaan worden.”

Er gaat niets boven een zelfgemaakte bouillon van botten, vlees en groenten: rijk van smaak, geurig en barstens vol voedingsstoffen. Het vormt de basis van praktisch alle traditionele keukens. Het is het essentiële ingrediënt voor een goede kok. En daarbij is een goede zelfgemaakte bouillon ook nog eens super gezond,. Maar dan moet je wel zelf aan de gang, want een goede bouillon vind je niet in de supermarkt en ook niet bij de speciaalzaak.

Waarom zelf (botten)bouillon maken?
Eerst even wat meer informatie, want waarom zou je je de moeite getroosten, als er bouillon en fonds in allerlei soorten en maten in de winkel te verkrijgen zijn?
Ok, over smaak valt niet te twisten. Toch weet ik haast wel zeker dat er geen bouillon uit de winkel tegen jouw zelfgemaakte bouillon op kan, denk maar niet dat een chef-kok genoegen neemt met bouillonpoeder uit de fabriek! Heel misschien wel van De Kleinste Soep Fabriek, maar die is dan ook meteen een stuk duurder!

Dat kun je zelf veel goedkoper en ook met veel meer voedingsstoffen er in, en dus voedzamer en gezonder!

Maar wat maakt bouillon dan zo gezond?
Hier wat voordelen van een goede bottenbouillon op een rij:
-versterkt het immuun systeem;
-helpt bij de voedselvertering;
-bevat veel makkelijk opneembare mineralen zoals calcium;
-helpt bij verkoudheid en griep, andere infectieziektes, gewrichtspijnen, osteoporose, allergieën, spierziekten, krampen, diabetes, tuberculose, maagzweren, spierkrampen, koliek, hyperactiviteit, depressie, hoog cholesterol, chronische darmontstekingen, verstoorde vertering, gewrichtspijnen, artritis.

De botten zullen in het kokende water langzaam hun mineralen en andere voedingsstoffen af gaan geven, vooral als het water enigszins zuur is gemaakt door er een scheut (appel)azijn aan toe te voegen. Zelfgemaakte bottenbouillon is rijk aan calcium, magnesium, fosfor en andere mineralen en sporenelementen.
Daarnaast bevat bouillon collageen, glycine en ook glucosamine en chondroïtine, waarvan gedacht wordt dat deze helpen bij artritis en pijnlijke gewrichten en nu verkocht worden als dure supplementen tegen gewrichtspijnen en artritis.
Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Door delen van dieren die rijk zijn aan collageen langdurig op een laag vuur te laten sudderen (koken breekt gelatine af), wordt het collageen omgezet in gelatine. Als je een goede bouillon laat afkoelen dan wordt deze als een gel zo dik, dat komt door de gelatine.
De beste delen van een dier om in je bouillon te verwerken zijn de voeten, de kop en nek, gewrichten en huid, omdat zich daar het meeste bindweefsel bevindt.
Gelatine helpt bij de vertering, vooral van melk, vlees, bonen en granen. Het schijnt veelbelovend te zijn tegen verschillende gewrichtsklachten, goed voor stevig bindweefsel, nagels en gezonde haren.

Waarom niet uit zakjes of pakjes of blikjes?
De meeste bouillons uit zakjes en pakjes zullen MSG bevatten, je weet wel dat ingrediënt van stap #1, dat je kon kiezen om als eerste te vermijden. Heb je toen voor een ander ingrediënt gekozen, dan is nu het moment. Koos je echter wel voor MSG, kies dan nu voor de zoetstoffen zoals aspartaam (E951).
Het zijn zwaar bewerkte producten, vol met E-nummers en zonder alle gezonde voedingsstoffen zoals de mineralen en gelatine. Een bouillon van een beetje kwaliteit en biologisch, zoals die van De Kleinste Soepfabriek, bevat maar weinig gelatine, is veel wateriger, lichter van kleur dan de bouillon die ik zelf maak en is bovendien duur. Genoeg reden om zelf aan de gang te gaan!

Ingrediënten
2 soepkippen
2 à 3 kippenklauwen vrijdags gratis af te halen bij Polderhoenbestellen.nl
4 el appelazijn
1 prei
1 of 2 uien
2 wortels
2 laurierblaadjes
15 peperkorrels, zwart
bosje tijm
enkele takjes selderij
stuk lavas (maggieplant)
bosje peterselie

Instructies
Als je soepkippen hebt of kipdelen, kun je deze even in een pan met wat vet aanbraden totdat de kip rondom gebruind is, zo krijg je een donkerder bouillon met een wat andere smaak. Het aanbraden is dus niet noodzakelijk. Doe de kip met de klauwen in een grote soeppan en vul aan met koud water tot zo’n 8 centimeter onder de rand en doe de azijn er bij. Laat dit een uur staan opdat de mineralen al uit de botten vrij kunnen komen, als het ware losgeweekt door de azijn.

Doe de grof gesneden groenten er bij en zet de pan op een laag vuur; breng langzaam aan de kook. Schuim af met een schuimspaan en doe de tijm, gekneusde peperkorrels en laurierblaadjes er bij. Laat de bouillon enkele uren afgedekt op een zo laag mogelijke pit (op gas met een sudderplaat) of in een slow cooker pruttelen. Controleer af en toe of het vlees al van de botten loskomt. Als dat het geval is, kun je de kip eruit halen, het vlees van de botten halen, de botten terug doen in de pan en het vlees bewaren voor later gebruik. Bijvoorbeeld in een kip-curry recept.

De bouillon moet in totaal 6 tot 8 uur trekken, langer mag ook tot een maximum van 24 uur. Als je het langer laat staan, kan de bouillon bitter gaan smaken. De laatste 10 minuten kun je nog een bosje peterselie mee laten koken voor nog wat extra mineralen.
Schep met een schuimspaan de groenten eruit en giet de bouillon door een zeef. Wil je graag hele heldere soep, dan kun je ‘m ook nog door een kaasdoek zeven.
Laat de bouillon afkoelen. Wat je binnen een week kunt gebruiken, kun je in de koelkast bewaren, de rest kun je invriezen voor later gebruik.

Houd er rekening mee dat er in het recept geen zout wordt toegevoegd, dat doe ik meestal pas op het laatst of op het moment dat ik de bouillon ga gebruiken.

advertentie

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Nu culinaire hoogstandjes bij lokale restaurant bestellen is fijn, maar…

27 maart 2020

Een andere optie is: Koop ook alvast een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen.

Eén ei is geen ei… drie eieren per week is gezond

27 maart 2020

New York Eggs Benedict, dit heb je nodig voor vier personen

Eieren. Ik herinner me nog dat je er echt niet meer dan twee per week mocht eten, omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Dat is gelukkig achterhaald...

Up-date Het evenement is helaas gecanceld: In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

13 maart 2020

Op de foto: bedrijfsleider Bastiaan en eigenaar Paul de Wit van Wonder's

Paul de Wit en Debby Nuyens zijn inmiddels al weer vijftien jaar eigenaar van een van de meest bekende horecaondernemingen in ons dorp.

De lente hangt in de lucht en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van lamsvlees

13 maart 2020

Zeven recepten waarmee je de lente ultiem kunt vieren

Er gaat niets boven dit sappige en smaakvolle vlees, en de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft bereiding en smaakcombinaties.

Pasen is in aantocht… hoogste tijd om gezellig met je geliefden te lunchen

13 maart 2020

bij een van de vele fijne Bergense restaurants...

Bijna alle Bergense restaurants bieden tijdens de aankomende paasdagen weer een gezellige paasbrunch aan.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

6 maart 2020

Nieuwe gastvrouw Jip Scheffer en chefkok-eigenaar Eelce ten Broeke

Bij restaurant Cunst bieden ze de gasten een compleet verzorgde avond met elk seizoen een wisselende kaart.

Nieuws voor Bergense lekkerbekjes…

6 maart 2020

Binnenkort op TV: Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Onder andere Jonnie Boer, Syrco Bakker en Joris Bijdendijk spelen een hoofdrol in de nieuwe serie De Sterrenkaart, die vanaf zondag 1 maart in Nederland te zien is.

Geen wijnproeverij bij De Gouden Ton

6 maart 2020

De zorgen en onzekerheden rondom de uitbraak van het coronavirus zijn groot

In de afgelopen dagen ontving Sander Rijke diverse afmeldingen van producenten, die naar verwachting zullen toenemen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

28 februari 2020

Shervin van der Meulen en chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room

The Bourbon Room op de Jan Oldenburglaan bestaat binnenkort vijf jaar en heeft inmiddels faam gemaakt als culinaire hotspot.

Verwen jezelf eens op de zaterdag bij Bistronomie ’t Parkje

28 februari 2020

Sparkling Saturday Lunch € 21,50 p.p.

Iedere zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur een sprankelende lunch om het weekend te vieren....

Hollandse asperges liggen door zachte winter eind maart al op je bord

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken.

Geroosterd buikspek als culinair hoogstandje?

21 februari 2020

Jazeker... lees maar mee!

Door: Kitchenista. Al een tijdje had ik in mijn hoofd dat ik eens een flink stuk buikspek wilde roosteren, het liefst met een Vietnamese marinade.

Wow: er zijn nu échte Nederlandse truffels

21 februari 2020

Binnenkort in Bergen op het menu?

Dat er voortreffelijke truffels worden gevonden in Italië en Frankrijk, weet iedereen. Toch is het Judith Evenaar gelukt om als eerste in Nederland wilde truffels te...

Voor in de agenda: Heerlijk Bergen met foodtrucks & entertainment 2020

21 februari 2020

Voor én door Bergenaren van 19 t/m 21 juni

Het Ruïnekerkterrein wordt aanstaande zomer weer omgetoverd voor een waar foodfestijn. Net als vorig jaar staat Heerlijk Bergen in het teken van culinair genieten op wielen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

21 februari 2020

Chiel en Bianca van Driest van restaurant Onder de Linde

Het sympathieke stel hoeft eigenlijk niet meer voorgesteld te worden, want ze staan al bijna twintig jaar aan de absolute top van culinair Bergen.

Het jaarlijkse wijnproef-evenement van Wijnkoperij De Gouden Ton

14 februari 2020

Wanneer: zondag 8 maart van 14:00 - 18:00 uur

Dit keer met vijf wijnmakers uit de nieuwe wereld!

Vandaag een Valentijns gerecht maken voor je lief? (met filmpje)

14 februari 2020

Pasta met venusschelpen. Simpel te bereiden en verrukkelijk!

Spaghetti Vongole is eenvoudig en snel klaar. Zorg dat je van tevoren al het snijwerk hebt gedaan...

Culinaire tip van de week. Al you need is love diner bij restaurant Fisher’s

7 februari 2020

Waar en wanneer: Bergen aan zee op vrijdag 14 Februari Valentijnsdag

Verwen je lief in een sfeervolle, romantische zetting. Romantische muziek op de achtergrond, hartjes op tafel en alle dames ontvangen een roos! En... topkoks in de keuken.

Cinema culinair in Schoorl

7 februari 2020

Reserveren kan tot uiterlijk 14 februari

Op vrijdag 21 februari om 15.00 uur beleeft Filmhuis Schoorl een primeur in de vorm van een cinema culinair, d w.z. film met aansluitend een 4- gangen diner.

Bewuste vleeseters, “Vlees wordt snoepgoed”

7 februari 2020

Groei van het aantal consumenten die het belangrijk vinden dat het dier een goed leven heeft gehad

Uit cijfers van de Wageningen Universiteit blijkt dat de consumptie van vlees in 2019 voor het eerst sinds 2009 is toegenomen. Per hoofd van de bevolking...

Ben jij ook zo dol op dim sum?

31 januari 2020

We vonden een mooi recept om simpel zelf te maken

Je mag ons altijd wakker maken voor dim sum. Hoe laat het ook is. En zelf dim sum maken is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Kijken, ruiken en proeven… is genieten (Filmpje)

24 januari 2020

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s. Hollands wild met o.a. truffel op 30 januari

Magische documentaire over de zwarte truffel. De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chef-kok.

Winters… simpel te bereiden én heel smakelijk

24 januari 2020

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Bloemkool ovenschotel met gehakt, het heeft even geduurd voor ik het recept voor deze ovenschotel precies zo had als ik in mijn hoofd bedacht had.

Amusetour Bergen in aantocht

17 januari 2020

15 maart a.s. van 12.00 t/m 17.00 uur

De Amusetour Bergen komt er weer aan! Afgelopen jaar uitverkocht, op is echt op.

Feeling blue?! Niet getreurd…

Kom gezellig eten en drinken met (nieuwe) vrienden op vrijdag 17 januari 18.00 uur

Volgens de geleerden is dit de meest deprimerende week van het jaar. Dus gaan we er bij restaurant Sluispolder een gezellige Blue Friday van maken...

Winterkost… Bruinebonensoep

10 januari 2020

Iedere familie lijkt wel een ‘eigen’ recept voor bruine bonensoep te hebben

Het is dan ook bij uitstek een gerecht om een heel grote pan vol van te maken en vervolgens met z’n allen op te eten.

Ko­nijn op z’n Lim­burgs

10 januari 2020

Na de feestdagen in de aanbieding bij AH

Ontbijtkoek, appelstroop en bier zijn de geheime ingrediënten van konijn op z'n Limburgs.

Start het nieuwe jaar met een feestelijke lunch bij Merlet

3 januari 2020

En... drink je eigen favoriete wijn

Op zondag 19 januari serveren ze bij Merlet een feestelijke 5-gangenlunch waarbij u zelf de wijn meeneemt.

Als het kouder wordt, gaan we aan de stoofpot

3 januari 2020

Wel eens aan de bekende Franse pot-au-feu gedacht?

De behoefte aan stoofpot is groot, al helemaal nu de winter is begonnen. De Fransen weten daar wel raad mee.

Een culinaire jaarwisseling bij blooming

20 december 2019

Foodmarket van blooming op oudejaarsdag

Op oudejaarsavond viert blooming de jaarwisseling in de vorm van de blooming Foodmarket. Dit doen we samen met al onze gasten...

Culinair Bergen in de media: Smaakvol Noord-Holland

20 december 2019

Hemingway's Beach & Noorderlicht

Op het strand van Bergen aan Zee staat strandpaviljoen Hemingway's Beach restaurant en even verderop staat ‘s zomers...

Oesters en champagne, de combinatie die tijdens de feestdagen misschien nog wel net even lekkerder is

20 december 2019

Met een klein beetje extra inspanning maak jij thuis de blits...

...zeker met deze recepten van Marja Reitsma van Reitsma Seafood. Uiteraard vertelt ze ook wat je daarbij dan drinkt.

Op zoek naar een bijzondere culinaire ervaring tijdens de kerstdagen…

20 december 2019

DP Arkenbout geniet landelijke bekendheid door de vele publicaties in vaktijdschriften als de ‘Lekker’

Het eerste kerstfeest bij Fisher’s mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Om een extra cachet te geven aan deze feestdagen hebben wij een gastchef...

Kerst in aantocht… dus wat gaan we eten?

13 december 2019

Kom kijken bij Culy voor inspiratie

Wij zijn al volop bezig geweest om de kerstmenu’s van dit jaar voor je samen te stellen. Om je alvast een beetje enthousiast te maken voor wat...

Terug