Deel

Kookgod Escoffier zei: “Een goede bouillon is alles in de kookkunst, zonder bouillon kan er niets gedaan worden.”

Een goede bouillon is betrekkelijk eenvoudig én goedkoop te maken

Kookgod Escoffier zei: “Een goede bouillon is alles in de kookkunst, zonder bouillon kan er niets gedaan worden.”

Er gaat niets boven een zelfgemaakte bouillon van botten, vlees en groenten: rijk van smaak, geurig en barstens vol voedingsstoffen. Het vormt de basis van praktisch alle traditionele keukens. Het is het essentiële ingrediënt voor een goede kok. En daarbij is een goede zelfgemaakte bouillon ook nog eens super gezond,. Maar dan moet je wel zelf aan de gang, want een goede bouillon vind je niet in de supermarkt en ook niet bij de speciaalzaak.

Waarom zelf (botten)bouillon maken?
Eerst even wat meer informatie, want waarom zou je je de moeite getroosten, als er bouillon en fonds in allerlei soorten en maten in de winkel te verkrijgen zijn?
Ok, over smaak valt niet te twisten. Toch weet ik haast wel zeker dat er geen bouillon uit de winkel tegen jouw zelfgemaakte bouillon op kan, denk maar niet dat een chef-kok genoegen neemt met bouillonpoeder uit de fabriek! Heel misschien wel van De Kleinste Soep Fabriek, maar die is dan ook meteen een stuk duurder!

Dat kun je zelf veel goedkoper en ook met veel meer voedingsstoffen er in, en dus voedzamer en gezonder!

Maar wat maakt bouillon dan zo gezond?
Hier wat voordelen van een goede bottenbouillon op een rij:
-versterkt het immuun systeem;
-helpt bij de voedselvertering;
-bevat veel makkelijk opneembare mineralen zoals calcium;
-helpt bij verkoudheid en griep, andere infectieziektes, gewrichtspijnen, osteoporose, allergieën, spierziekten, krampen, diabetes, tuberculose, maagzweren, spierkrampen, koliek, hyperactiviteit, depressie, hoog cholesterol, chronische darmontstekingen, verstoorde vertering, gewrichtspijnen, artritis.

De botten zullen in het kokende water langzaam hun mineralen en andere voedingsstoffen af gaan geven, vooral als het water enigszins zuur is gemaakt door er een scheut (appel)azijn aan toe te voegen. Zelfgemaakte bottenbouillon is rijk aan calcium, magnesium, fosfor en andere mineralen en sporenelementen.
Daarnaast bevat bouillon collageen, glycine en ook glucosamine en chondroïtine, waarvan gedacht wordt dat deze helpen bij artritis en pijnlijke gewrichten en nu verkocht worden als dure supplementen tegen gewrichtspijnen en artritis.
Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Door delen van dieren die rijk zijn aan collageen langdurig op een laag vuur te laten sudderen (koken breekt gelatine af), wordt het collageen omgezet in gelatine. Als je een goede bouillon laat afkoelen dan wordt deze als een gel zo dik, dat komt door de gelatine.
De beste delen van een dier om in je bouillon te verwerken zijn de voeten, de kop en nek, gewrichten en huid, omdat zich daar het meeste bindweefsel bevindt.
Gelatine helpt bij de vertering, vooral van melk, vlees, bonen en granen. Het schijnt veelbelovend te zijn tegen verschillende gewrichtsklachten, goed voor stevig bindweefsel, nagels en gezonde haren.

Waarom niet uit zakjes of pakjes of blikjes?
De meeste bouillons uit zakjes en pakjes zullen MSG bevatten, je weet wel dat ingrediënt van stap #1, dat je kon kiezen om als eerste te vermijden. Heb je toen voor een ander ingrediënt gekozen, dan is nu het moment. Koos je echter wel voor MSG, kies dan nu voor de zoetstoffen zoals aspartaam (E951).
Het zijn zwaar bewerkte producten, vol met E-nummers en zonder alle gezonde voedingsstoffen zoals de mineralen en gelatine. Een bouillon van een beetje kwaliteit en biologisch, zoals die van De Kleinste Soepfabriek, bevat maar weinig gelatine, is veel wateriger, lichter van kleur dan de bouillon die ik zelf maak en is bovendien duur. Genoeg reden om zelf aan de gang te gaan!

Ingrediënten
2 soepkippen
2 à 3 kippenklauwen vrijdags gratis af te halen bij Polderhoenbestellen.nl
4 el appelazijn
1 prei
1 of 2 uien
2 wortels
2 laurierblaadjes
15 peperkorrels, zwart
bosje tijm
enkele takjes selderij
stuk lavas (maggieplant)
bosje peterselie

Instructies
Als je soepkippen hebt of kipdelen, kun je deze even in een pan met wat vet aanbraden totdat de kip rondom gebruind is, zo krijg je een donkerder bouillon met een wat andere smaak. Het aanbraden is dus niet noodzakelijk. Doe de kip met de klauwen in een grote soeppan en vul aan met koud water tot zo’n 8 centimeter onder de rand en doe de azijn er bij. Laat dit een uur staan opdat de mineralen al uit de botten vrij kunnen komen, als het ware losgeweekt door de azijn.

Doe de grof gesneden groenten er bij en zet de pan op een laag vuur; breng langzaam aan de kook. Schuim af met een schuimspaan en doe de tijm, gekneusde peperkorrels en laurierblaadjes er bij. Laat de bouillon enkele uren afgedekt op een zo laag mogelijke pit (op gas met een sudderplaat) of in een slow cooker pruttelen. Controleer af en toe of het vlees al van de botten loskomt. Als dat het geval is, kun je de kip eruit halen, het vlees van de botten halen, de botten terug doen in de pan en het vlees bewaren voor later gebruik. Bijvoorbeeld in een kip-curry recept.

De bouillon moet in totaal 6 tot 8 uur trekken, langer mag ook tot een maximum van 24 uur. Als je het langer laat staan, kan de bouillon bitter gaan smaken. De laatste 10 minuten kun je nog een bosje peterselie mee laten koken voor nog wat extra mineralen.
Schep met een schuimspaan de groenten eruit en giet de bouillon door een zeef. Wil je graag hele heldere soep, dan kun je ‘m ook nog door een kaasdoek zeven.
Laat de bouillon afkoelen. Wat je binnen een week kunt gebruiken, kun je in de koelkast bewaren, de rest kun je invriezen voor later gebruik.

Houd er rekening mee dat er in het recept geen zout wordt toegevoegd, dat doe ik meestal pas op het laatst of op het moment dat ik de bouillon ga gebruiken.

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Feeling blue?! Niet getreurd...

Kom gezellig eten en drinken met (nieuwe) vrienden op vrijdag 17 januari 18.00 uur

Volgens de geleerden is dit de meest deprimerende week van het jaar. Dus gaan we er bij restaurant Sluispolder een gezellige Blue Friday van maken...

Het duurt nog wel even, maar de Amusetour Bergen komt er weer aan

17 januari 2020

15 maart a.s. van 12.00 t/m 17.00 uur

De Amusetour Bergen komt er weer aan! Afgelopen jaar uitverkocht, op is echt op.

Ko­nijn op z'n Lim­burgs

10 januari 2020

Na de feestdagen in de aanbieding bij AH

Ontbijtkoek, appelstroop en bier zijn de geheime ingrediënten van konijn op z'n Limburgs.

Winterkost... Bruinebonensoep

10 januari 2020

Iedere familie lijkt wel een ‘eigen’ recept voor bruine bonensoep te hebben

Het is dan ook bij uitstek een gerecht om een heel grote pan vol van te maken en vervolgens met z’n allen op te eten.

Als het kouder wordt, gaan we aan de stoofpot

3 januari 2020

Wel eens aan de bekende Franse pot-au-feu gedacht?

De behoefte aan stoofpot is groot, al helemaal nu de winter is begonnen. De Fransen weten daar wel raad mee.

Start het nieuwe jaar met een feestelijke lunch bij Merlet

3 januari 2020

En... drink je eigen favoriete wijn

Op zondag 19 januari serveren ze bij Merlet een feestelijke 5-gangenlunch waarbij u zelf de wijn meeneemt.

Op zoek naar een bijzondere culinaire ervaring tijdens de kerstdagen...

20 december 2019

DP Arkenbout geniet landelijke bekendheid door de vele publicaties in vaktijdschriften als de ‘Lekker’

Het eerste kerstfeest bij Fisher’s mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Om een extra cachet te geven aan deze feestdagen hebben wij een gastchef...

Oesters en champagne, de combinatie die tijdens de feestdagen misschien nog wel net even lekkerder is

20 december 2019

Met een klein beetje extra inspanning maak jij thuis de blits...

...zeker met deze recepten van Marja Reitsma van Reitsma Seafood. Uiteraard vertelt ze ook wat je daarbij dan drinkt.

Culinair Bergen in de media: Smaakvol Noord-Holland

20 december 2019

Hemingway's Beach & Noorderlicht

Op het strand van Bergen aan Zee staat strandpaviljoen Hemingway's Beach restaurant en even verderop staat ‘s zomers...

Een culinaire jaarwisseling bij blooming

20 december 2019

Foodmarket van blooming op oudejaarsdag

Op oudejaarsavond viert blooming de jaarwisseling in de vorm van de blooming Foodmarket. Dit doen we samen met al onze gasten...

Culinaire tip. Koop dit boek!

13 december 2019

Bouillon auteur: William Ledeuil

Bouillon vormt de basis voor menig heerlijk recept. Chef-kok William Ledeuil maakte er zijn handelsmerk van en combineert zijn waardering voor de Franse culinaire...

Kerst in aantocht... dus wat gaan we eten?

13 december 2019

Kom kijken bij Culy voor inspiratie

Wij zijn al volop bezig geweest om de kerstmenu’s van dit jaar voor je samen te stellen. Om je alvast een beetje enthousiast te maken voor wat...

Vegetarisch Dining in the dark...

29 november 2019

Waar en wanneer: Stadspaviljoen Noord op 15 december

Tijdens dit unieke evenement toveren ze de winkel bij Stadspaviljoen Noord om tot een ...

Foodmarket in blooming op oudejaarsavond

29 november 2019

Wanneer: dinsdag 31 december 2019 van 18:00-02:00

Op oudejaarsdag presenteren wij vanaf 18.00 uur de blooming foodmarket...

Schorseneren = Armeluisasperges

29 november 2019

Ze hebben een lichtbittere, nootachtige smaak en mals, sappig vruchtvlees

Schorseneren vallen net als pastinaken en meiknollen onder het kopje ‘vergeten groenten’; in de Tweede Wereldoorlog werden ze veel gegeten...

Het klinkt gek... 40 tenen knoflook in een gerecht...

29 november 2019

Maar het is verrukkelijk

In veel gerechten zitten wel een paar teentjes knoflook! Maar dit recept maakt het wel heel bont: je hebt maar liefst 40 teentjes knoflook nodig voor dit recept.

Lekker uit eten met de kerstdagen in een van de betere Bergense restaurants?

22 november 2019

Wekelijks nieuwe Kerstmenu's in deze rubriek

Het is pas november maar veel Bergense restaurants zijn voor de kerst al helemaal volgeboekt.

Lesley Kookt!

22 november 2019

Waar en wanneer: Sluispolder op vrijdag 29 november

Op deze vrijdag staat Lesley achter de kachel van Sluispolder! Kom genieten van een heerlijk diner van één van de meest...

Recept: Gezellig met de kids zelf pepernoten maken

22 november 2019

Heerlijk en makkelijk te bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar.

Herfst: hoogste tijd voor hachee met rodekool

15 november 2019

Een eenvoudig traditioneel basisrecept

Hét basisrecept om klassieke hachee te maken, een heerlijk zacht stoofvlees met o.a. uien, laurier en kruidnagels. Lekker met aardappelpuree en rode kool!

Wild: van reebout uit de Poolse wouden tot patrijs van de Schotse Hooglanden

15 november 2019

Iedere dinsdag Wilde Dinsdag bij Bistronomie 't Parkje

Reserveer snel met minimaal 2 personen en het wild-hoofdgerecht is 2 voor 1.

Smullen voor jong en oud bij Filmtheater Cinebergen

8 november 2019

De Brief voor Sinterklaas - zondag 24 november 15:30 uur

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant gaat dit seizoen thematisch te werk. Voor de kinderen wordt op zondagmiddag 24 november...

Indonesische keuken terug in Bergen

8 november 2019

Waar en wanneer: Rogier Jonk gallery & artcafé op vrijdag en zaterdag

De liefhebbers van Indonesisch eten kunnen weer terecht in Bergen. In Rogier Jonk gallery & artcafé wordt er namelijk elke vrijdag...

Ben jij een lekkerbek? Doe jezelf of een goede relatie de Lekker500 cadeau

8 november 2019

Bestel 'm nu!

De feestelijke lancering van de Lekker 500 editie 2020 is inmiddels een week geleden! De 500 beste restaurants in Nederland zijn bekend...

Hutspot: een oer-Hollands wintergerecht

8 november 2019

Basisrecept voor hutspot

Wie wordt er niet blij van een bord hutspot op een koude dag? Vooral met een knapperige speklap of met botermals stoofvlees.

Speciaal afscheidsmenu tot eind november bij Brasserie Nero

1 november 2019

Wat dacht u van... “Nero’s Sushi Madness”, iedere dinsdag en donderdag iedere portie sushi voor € 10,00 i.p.v. € 15,00

Zoals al vermeld in de Flessenpost gaan Fabel's en ’t IJkgebouw per 1 december in Nero een geheel nieuw horecaconcept neerzetten.

Wintertijd... dus hoogste tijd voor een klassieke rauwe andijviestampot, met... spekjes

1 november 2019

Stamppot andijvie kan op enorm veel verschillende manieren worden bereid. Dit recept is het klassieker

Voordat je de aardappels gaat schillen, deze goed wassen. Hetzelfde geldt voor de andijvie. Daarna schil je de aardappels.

Gasterij 't Woud en wild

25 oktober 2019

De afbeelding ziet er bijna uit als een stilleven...

Sinds jaar en dag staat Gasterij 't Woud bekend om zijn voortreffelijke wild-menukaart.

De zes Beste IJssalons In Noord-Holland voor een heerlijk ijsje

25 oktober 2019

IJssalon Pinoccio gevestigd in Bergen en Schoorl valt in de prijzen

De zomer is mijn favoriete seizoen van het jaar. Reden nummer één: heerlijk buiten zijn met vrienden en familie en...

Ster restaurant Merlet wederom in de prijzen bij 'Proefschrift'

18 oktober 2019

9.2 voor gerechten die uitblinken in design, evenwicht en finesse

Keuken en interieur van Merlet zijn begin 2019 prachtig vernieuwd. De uitstraling is van klassiek naar internationaal en trendy gegaan...

Uit eten tijdens de Kunst10Daagse?

18 oktober 2019

De Flessenpost tipt veertien Bergense restaurants

De gedrukte editie van de Flessenpost staat vanzelfsprekende vol met info over de Kunst10Daagse, maar na zo'n dagje cultuur snuiven...

Jubileumdiner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl

11 oktober 2019

Mattijs Kaptein viert zijn driejarig jubileum als chefkok bij Grand Café Bourgogne

Tijdens deze avond serveren ze zijn succesgerechten van de afgelopen drie jaar.

Speciaal Flessenpost menu voor liefhebbers van vis, schaal en schelpdieren

4 oktober 2019

Waar en wanneer: Bij het nieuwe visrestaurant Fisher's in Bergen aan Zee op donderdag 10 okt. a.s.

Dit keer strijkt gastchefkok Remco Sterk neer bij het nieuwe visrestaurant Fisher's en heeft samen met chefkok Guido van Leeuwen een fantastisch...

Ook het wildseizoen in Bergen is weer geopend. Smaakvol en duurzaam...

11 oktober 2019

Waar en bij wie...

Ook in en rond Bergen is het wildseizoen weer van start gegaan. Vanzelfsprekend kom je dan ook uit bij Gasterij 't Woud aan de...

Terug